Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Lovitură cruntă primită de presă în Marea Britanie: The Guardian, obligat să distrugă mai multe dosare furnizate de Snowden

Ziarul de Vrancea
20 aug 2013 336 vizualizări
"V-aţi distrat destul. Acum vrem să ne predaţi chestia asta", a fost mesajul guvernului n doi agenţi au supravegheat arderea hard-disk-urilor pentru a fi siguri că nu vor cădea în "mana chinezilor"

Guvernul britanic a forţat cotidianul The Guardian să distrugă mai multe dosare, ameninţând cu o procedură judiciară după publicarea unor documente secrete americane furnizate de Edward Snowden, a declarat ieri editorul cotidianului britanic. Alan Rusbridger a declarat că a fost contactat "de un oficial de rang foarte înalt al Guvernului care a afirmat că reprezintă opinia premierului". Ulterior, el a avut două întâlniri cu acest oficial care "i-a cerut predarea sau distrugerea întregului material asupra căruia se lucra". Cotidianul era în plin proces de publicare a dezvăluirilor privind programele de supraveghere masivă desfăşurate de Agenţia de Securitate Naţională (NSA) americană şi de corespondentul său britanic GCHQ, după livrarea de către fostul consultant american Edward Snowden a mii de documente secrete.

"Unul dintre momentele cele mai bizare din lunga istorie a Guardian"

Într-un articol publicat ieri de Guardian, Rusbridger afirmă că autorităţile i-au spus: "V-aţi distrat destul. Acum vrem să ne predaţi chestia asta".
"Ulterior am avut mai multe întâlniri cu persoane mai puţin cunoscute din Whitehall", cartierul care adăposteşte birourile premierului, a continuat editorul. "Cererea era aceeaşi: predaţi materialul lui Snowden sau distrugeţi-l. S-a dezbătut destul. Nu mai trebuie să scrieţi pe acest subiect".
Editorul a declarat că Guvernul a ameninţat cu demararea unei proceduri judiciare pentru a încerca să recupereze documentele secrete, dacă publicaţia nu le distruge ea însăşi. "Şi atunci a avut loc unul dintre momentele cele mai bizare din lunga istorie a Guardian", a adăugat el.
"Doi experţi în securitate de la GCHQ au supravegheat distrugerea hard disk-urilor în subsolul redacţiei pentru a fi siguri că nu mai rămâne ceva ce ar putea constitui un interes pentru a fi predat agenţilor chinezi", a povestit editorul.
Articolul său este publicat în timp ce autorităţile britanice se confruntă cu un val de proteste, după reţinerea timp de nouă ore a lui David Miranda, partenerul jurnalistului Guardian care a lucrat cu Snowden pentru a dezvălui programele de supraveghere. Rusbridger a condamnat această reţinere şi a avertizat "că nu peste mult timp, jurnaliştilor le va deveni imposibil să aibă surse confidenţiale".

CIA recunoaşte că a organizat înlăturarea de la putere a unui premier iranian

CIA recunoaşte că a orchestrat lovitura de stat care l-a înlăturat de la putere pe premierul iranian Mohamed Mosssadegh la 18 august 1953, după ce acesta a naţionalizat petrolul ţării, potrivit unor documente declasificate recent. Rolul agenţiei americane de informaţii era bănuit de mai mulţi ani şi afectează în continuare relaţiile dintre Statele Unite şi Iran.
Dar documente interne ale agenţiei datând din anii '70, recent declasificate şi publicate luni, arată clar rolul său. "Lovitura de stat militară care l-a înlăturat de la putere pe Mossadegh şi cabinetul său Frontul Naţional a fost realizată sub coordonarea CIA", afirmă agenţia într-un document.
Premierul iranian a naţionalizat în 1951 societatea Anglo-Iranian Oil Company, din care provine BP (British Petroleum), provocând furia Londrei, pentru care petrolul iranian era considerat vital în vederea redresării economiei britanice după al Doilea Război Mondial. La începutul lui 1953, Dwight Eisenhower devine preşedinte al Statelor Unite şi se arată mai înţelegător faţă de doleanţele britanice în comparaţie cu predecesorul său Harry Truman. Documente declasificate ale CIA arată că agenţia înţelegea motivele poziţiei adoptate de Mossadegh, departe de imaginea de "nebun" senil vehiculată de presa occidentală. Oamenii politici şi responsabilii de întreprinderi britanici nu aveau respect pentru iranieni, apreciaţi ca "ineficienţi, corupţi şi servindu-şi propriile interese", afirmă chiar CIA. Însă agenţia şi-a justificat acţiunea prin contextul Războiului Rece, temându-se ca, în cazul în care Londra ar trimite nave de război, ceea ce Marea Britanie făcuse trei ani mai târziu după naţionalizarea Canalului Suez, sovieticii să nu invadeze şi să preia puterea la Teheran. "Atunci, nu doar petrolul iranian ar fi fost pierdut în mod iremediabil pentru Vest, dar şi lanţul de apărare din jurul Uniunii Sovietice, o componentă a politicii externe americane, ar fi fost rupt", justifică autorii.

Cele mai vechi obiecte din fier descoperite pe Terra au căzut din cer

Cele mai vechi obiecte din fier descoperite vreodată pe Terra - bobiţe incluse în coliere funerare găsite într-un cimitir egiptean vechi de 5.000 de ani - au fost şlefuite din fragmente de meteoriţi, a anunţat o echipă de arheologi. O analiză detaliată a acelor bobiţe, descoperite în 1911 de arheologii britanici în Egiptul de Jos, în satul El-Gerzeh, a demonstrat faptul că acestea sunt compuse din fier meteoritic, nu dintr-un minereu terestru. Cele nouă bobiţe de mici dimensiuni provin din situri funerare datând din anul 3.200 î.e.n. şi au fost înserate în coliere, alături de alte metale preţioase, precum aurul, sau geme (lapis-lazuli, agate etc.). Ele sunt expuse în prezent la Muzeul Petrie de la University College din Londra (UCL). Oamenii de ştiinţă au supus aceste bobiţe unui examen non-distructiv, bombardându-le cu neutroni pentru a citi "semnătura" atomică a fiecăruia dintre elementele chimice care compun acest aliaj metalic. Cercetătorii au descoperit o concentraţie ridicată de nichel, fosfor, cobalt şi germaniu, care apare doar în cantităţi infime în fierul terestru. Metalul din care au fost şlefuite bobiţele s-a "născut" deci în spaţiu, înainte de a se prăbuşi pe Terra, adus de un meteorit, afirmă autorii acestui studiu, publicat în revista Journal of Archaeological Science. Alte analize au arătat că acest fier meteoritic a fost încălzit de multe ori şi modelat cu ciocanul pentru fasonarea bobiţelor.

Iordania vrea să unească Marea Roşie cu Marea Moartă

Autorităţile iordaniene şi-au anunţat intenţia de a realiza un proiect ce prevede devierea apei din Marea Roşie în Marea Moartă, ale cărui costuri se ridică la aproximativ 1 miliard dolari, relatează BBC. Prin acest proiect, după cum a subliniat guvernul iordanian, Regatul Haşemit speră să obţină până la 100 de milioane de metri cubi de apă desalinizată pe an.
Iordania, la fel ca multe alte zone din Orientul Mijlociu, suferă de lipsă acută de apa potabilă. Potrivit experţilor, Marea Moartă ar putea seca până în 2050. Cu toate acestea, ecologiştii se tem că afluxul de apă dintr-o altă mare ar putea submina în mod grav ecosistemul unic al Mării Moarte, mare continentală, fără scurgere spre ocean, situată la graniţa dintre Iordania şi Israel.


Preşedintele ecuadorian propune eliminarea presei scrise

Preşedintele ecuadorian Rafael Coreea a vorbit luni despre posibilitatea supunerii la referendum a propunerii de a elimina presa cotidiană scrisă din ţară, în replică la criticile faţă de decizia sa de a deschide accesul la o rezervă pentru exploatare petrolieră. "Astăzi, cei mai mari ecologişti sunt cotidianele mercantile. Şi, dacă va fi să apelăm la o consultare populară, vom propune şi ca jurnalele să fie disponibile numai online pentru a economisi hârtie şi a evita tăierea oarbă a copacilor", a explicat Coreea de contul său de Twitter. Săptămâna trecută, Coreea a anunţat că a cerut Adunării Naţionale autorizaţia de a exploata petrolul din Yasuni, o importantă rezervaţie ecologică din Amazonia, după ce a constatat eşecul unui apel la fonduri internaţionale menite să evite extragerea rezervelor de 920 de milioane de barili de petrol, reprezentând 20 la sută din rezervele Ecuadorului. De atunci, mai multe organizaţii indigene şi de opoziţie, mai ales prin intermediul presei private, au contestat această decizie şi au solicitat o consultare populară înainte de a se porni pe această cale. Vineri, Coreea i-a acuzat deja într-un post pe Twitter că încearcă să destabilizeze guvernul şi să manipuleze populaţia.
Socialistul Rafael Coreea se află de mai mulţi ani în conflict deschis cu presa privată critică la adresa sa, căreia îi reproşează că se află în solda opoziţiei. În 2011, responsabili ai cotidianului El Universal au fost condamnaţi la trei ani de închisoare şi o amendă record de 40 de milioane de dolari pentru injurii aduse şefului statului, înainte de a fi în cele din urmă graţiaţi de Coreea.

Cuprul ar putea fi o cauză majoră în declanşarea bolii Alzheimer

Cercetătorii au descoperit dovezi clare potrivit cărora cuprul contribuie la apariţia unor modificări în creier, care ar putea cauza şi agrava boala Alzheimer. Metalul, descoperit în alimente şi apa de băut, joacă un rol important în funcţionarea nervilor, dezvoltarea oaselor, formarea ţesutului conjunctiv şi secreţia de hormoni. Cercetători din SUA au efectuat o serie de experimente pe şoareci cărora li s-au dat cantităţi infime de cupru în apa de băut. În termeni umani, dozele au fost echivalente cu cantitatea de cupru pe care oamenii o consumă într-o dietă normală şi aproximativ o zecime din ceea ce este permis în cadrul standardelor privind calitatea apei în SUA. Potrivit studiului, cuprul care se acumulează în creier a întrerupt eliminarea naturală a proteinei toxice amyloid beta, care este puternic implicată în boala Alzheimer. Cuprul a stimulat de asemenea direct neuronii care cresc producerea de amyloid beta. "Este clar că, în timp, efectul cumulativ al cuprului este de a dezechilibra sistemele prin care proteina amyloid beta este eliminată din creier", a afirmat autorul studiului, profesorul Rashid Deane, de la University of Rochester Medical Centre, din New York.  Medicul Doug Brown, de la Societatea Alzheimer, a afirmat că studiul este încă în fază incipientă. "Având în vedere că cupru este un mineral vital, oamenii ar trebui să trateze aceste rezultate cu atenţie şi să nu-l elimine din dietă".







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.