Internațional

Obezitatea, principalul "duşman" al americanilor

Ziarul de Vrancea
19 aug 2013 470 vizualizări
Obezitatea în rândul adulţilor provoacă circa 18% din decesele americanilor cu vârsta între 40 şi 85 de ani

La doar câteva zile după ce autorităţile sanitare federale americane au publicat statistici promiţătoare în lupta împotriva obezităţii infantile, un alt studiu sugerează că sistemul sanitar public american nu ar trebui încă să sărbătorească, relata ieri Associated Press. Un raport al Centrului federal pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC), făcut public la 8 august, relevă că obezitatea înregistrează, pentru prima dată, un uşor recul în rândul copiilor americani proveniţi din familii cu venituri mici, după mai multe decenii în care tendinţa a fost de creştere. Cu toate acestea, un nou studiu publicat recent în publicaţia de specialitate American Journal of Public Health arată că obezitatea în rândul adulţilor provoacă încă 18% din decesele americanilor albi sau de culoare cu vârsta între 40 şi 85 de ani.
Cu toate că aceste statistici nu i-ar surprinde pe cei care lucrează în domeniul sănătăţii publice, acestea sunt de trei ori mai ridicate decât estimările anterioare, conform autorilor studiului. "Ne aşteptăm ca obezitatea să fie responsabilă pentru tot mai multe decese în Statele Unite şi chiar să ducă la un declin al speranţei de viaţă în SUA", a afirmat Ryan Maters, principalul autor al studiului şi cercetător la Robert Wood Johnson Foundation. "Majoritatea iniţiativelor politice încearcă, în mod corect, să-i influenţeze pe oameni la începutul vieţii lor pentru a opri această problemă (a obezităţii) la noile generaţii", a continuat acesta. În elaborarea studiului s-au utilizat date din perioada 1986-2006 referitoare la mai multe mii de persoane, inclusiv rata mortalităţii şi indicele de masă corporală (IMC) al acestora.

Prevalenţa obezităţii diferă în funcţie de rasă şi sex

Autorii au examinat legătura dintre obezitate şi rata deceselor pe baza sexului şi a rasei. Astfel, circa 26,8% din decesele în rândul femeilor de culoare au fost cauzate de greutatea în exces sau obezitate. Acestora le-au urmat femeile albe, cu 21,7% din decese, şi bărbaţii albi, cu 15,6% din decese cauzate de obezitate. Cel mai redus procentaj s-a înregistrat în rândul bărbaţilor de culoare - 5%. Alte etnii nu au fost examinate, din cauza eşantioanelor prea reduse. "Cercetările din trecut în această regiune i-au pus împreună pe toţi americanii, însă prevalenţa obezităţii şi efectul său asupra mortalităţii diferă substanţial în funcţie de rasă sau etnie, vârstă şi locul naşterii", a explicat Masters. Potrivit raportului CDC din 8 august, un copil american din opt de vârsta grădiniţei continuă să fie supraponderal, ratele de supraponderabilitate fiind mai ridicate în cazul celor de culoare şi al hispanicilor afectaţi în mod deosebit de sărăcie. "Cu toate că obezitatea rămâne epidemică, există o tendinţă de scădere în rândul copiilor, în unele state", a subliniat dr. Tom Frieden, directorul CDC. Potrivit acestuia, deşi este vorba de "un recul modest, este pentru prima dată într-o generaţie când lucrurile merg în direcţia cea bună".
În prezent, circa o treime dintre copiii şi adolescenţii americani şi mai mult de două treimi dintre adulţi sunt supraponderali sau obezi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.