Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Moscova ameninţă Kievul

Ziarul de Vrancea
19 aug 2013 487 vizualizări
Rusia a avertizat Ucraina că, în cazul semnării unui acord "sinucigaş" cu UE, Moscova va înăspri controalele pentru produsele ucrainene la frontiera dintre cele două ţări.

Patronatul ucrainean a anunţat miercuri că mărfuri ucrainene întâmpină dificultăţi la trecerea frontierei cu Rusia, iar premierul ucrainean a legat aceste probleme de refuzul Kievului de a se integra în Uniunea Vamală cu Rusia, Kazahstan şi Belarus, condusă de Moscova. "Serviciile vamale ruseşti au luat măsuri preventive legate de pregătirea modificării reglementării controalelor în cazul în care Ucraina va semna un acord de asociere cu Uniunea Europeană", a declarat Serghei Glaziev, consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin. "Pentru moment, încă nu am tras concluzii, însă, din precauţie, ne pregătim să înăsprim controalele vamale, în cazul în care Ucraina va face pasul sinucigaş să semneze un acord de asociere cu UE", a adăugat el.
Premierul rus Dmitri Medvedev şi omologul său ucrainean Mikola Azarov au convenit, în timpul unei discuţii telefonice purtate duminică, asupra faptului că este "indispensabil de rezolvat în manieră constructivă" problemele comercial-economice apărute recent. Autorităţile ruse neagă însă că ar fi declanşat un "război comercial" motivat politic împotriva vecinului ucrainean.

Ucraina încă oscilează între Rusia şi Occident

Însă patronatul ucrainean apreciază că măsurile aplicate la vama rusă ar suspenda, "de facto, exporturile pentru o durată nedeterminată".
Moscova presează de mai mulţi ani Ucraina să renunţe la orientarea proeuropeană pentru a-şi îndrepta atenţia către Est şi să se integreze în Uniunea Vamală formată până în prezent de Rusia, Kazahstan şi Belarus.
Cu toate acestea, Ucraina, o fostă republică sovietică vecină UE, oscilează începând din 1991 - anul în care a obţinut independenţa - între Rusia şi Occident. Preşedintele Viktor Ianukovici încearcă din momentul în care a sosit la putere, în 2010, să consolideze legăturile cu UE, rămânând în acelaşi timp în relaţii favorabile cu Rusia. Relaţiile dintre Kiev şi UE s-au degradat considerabil după încarcerarea, în 2011, a fostului premier Iulia Timoşenko, ce ispăşeşte o pedeapsă de şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, condamnare denunţată de UE ca fiind o persecuţie politică. Semnarea unui acord de asociere între UE şi Ucraina este în mod constant amânată din cauza dosarului Timoşenko.

Romania poate răsufla uşurată

Al-Qaida a pus ochii pe trenurile de mare viteză din Europa

Reţeaua extremistă Al-Qaida planifică atentate împotriva unor trenuri de mare viteză din toată Europa, susţine cotidianul german Bild, citând surse apropiate serviciilor secrete. Potrivit publicaţiei, aceste atentate ar putea lua forma unor acte de sabotaj pe căile ferate, în tunele, precum şi bombe în trenuri. Potrivit Bild, informaţia privind planificarea unor astfel de atentate provine de la Agenţia Naţională de Securitate (NSA), care a interceptat o convorbire telefonică, în urmă cu câteva săptămâni, între oficiali de rang înalt ai Al-Qaida. Din acest motiv, autorităţile germane supraveghează de peste două săptămâni liniile folosite de trenurile germane de mare viteză ICE, precum şi gările, cu ajutorul unei serii de măsuri suplimentare discrete, precum rondurile poliţiştilor în civil, scrie Bild.

Vineri vine sfarşitul lumii

n cel puţin aşa ar fi prezis Rasputin n unele profeţii făcute de celebrul rus s-au îndeplinit

Grigori Rasputin, un celebru mistic rus care a avut o influenţă enormă asupra familiei ultimului ţar rus Nicolae al II-lea, a făcut unele profeţii despre viitor, dintre care unele chiar s-au îndeplinit. Supranumit "călugărul nebun", el a prezis, între altele, că Sfârşitul lumii va veni la 23 august 2013, relatează portalul rus Psyteh, preluat de Agerpres. Rasputin este cel care a prezis venirea noii puteri în Rusia imperială şi "munţi de oameni ucişi", printre care nobili importanţi. "Apa din râul Neva se va păta cu sângele lor", spunea el într-o faimoasă predicţie, înainte ca puterea bolşevică să masacreze cea mai mare parte a aristocraţiei ruse, inclusiv întreaga familie a ţarului Nicolae al II-lea. Ce-i drept, familia ţarului a fost ucisă la Ekaterinburg, în Urali, departe de Sankt-Petersburg.  Tot el, dacă ar fi să dăm crezare legendelor, a profeţit represiunile staliniste din anul 1937, ce aveau să se întâmple după 25 de ani şi "trei luni" după lovitura de stat bolşevică din 1917. Rasputin şi-a anticipat chiar şi împrejurările morţii sale şi a vorbit explicit despre ele. Dacă va fi ucis de "simpli tâlhari dintre ţăranii ruşi", ţarul Nicolae poate să nu-şi facă griji pentru soarta sa şi urmaşii săi vor fi la putere "o sută de ani sau mai mult". În cazul în care va fi asasinat de nobilime - de "rude ale ţarului" - atunci viitorul Rusiei şi al familiei imperiale va fi teribil. Nobilii vor fi nevoiţi să fugă din ţară, iar, dintre "rudele ţarului", nimeni nu va fi lăsat în viaţă, profeţise Rasputin cu puţin timp înaintea ca urgia roşie să se abată asupra Rusiei ţariste.
Grigori Rasputin a prezis şi evenimente îngrozitoare ce ţin de viitorul în general al Planetei: "Cutremurele vor deveni mai frecvente, apa şi pământul se vor deschide şi vor absorbi oameni şi obiecte. Oamenii se vor uita la violenţa de zi cu zi în apropierea casei lor, pentru că omul va deveni din nou fiară şi ca orice animal va ataca sau fi atacat. Aceşti oameni nu vor şti să facă distincţie între bine şi rău".

"Focul va înghiţi toată viaţa de pe uscat"

Călugărul rus profeţise şi în legătură cu o altă nenorocire – "o furtună teribilă" - care se va produce la 23 august 2013: "Focul va înghiţi toată viaţa de pe uscat, iar după aceasta, viaţă nu va mai exista şi se va instala o linişte de mormânt". Conform previziunilor lui Rasputin, în acest timp ar trebui să revină Iisus Hristos pe Pământ ca să-i avertizeze şi să-i aline pe oameni în legătură cu dezastrul iminent, după care se va înălţa din nou la Cer. "Când timpurile se vor apropia de beznă, iubirea oamenilor se va transforma în vegetaţie uscată. În deşertul acelor vremuri vor creşte doar două plante - planta câştigului şi cea a iubirii de sine. Florile acestor plante vor fi luate drept flori de dragoste, în timp ce omenirea în acest timp blestemat se va fi scufundat într-o indiferenţă totală", mai prezicea Rasputin.

Pagina de Facebook a lui Zuckerberg, creatorul platformei, piratată

Pagina de Facebook a lui Mark Zuckerberg, creatorul acestei platforme de socializare online, a fost piratată de un internaut palestinian, care spune că a dorit să atragă atenţia asupra unei vulnerabilităţi a reţelei accesate. Tânărul palestinian susţine că numeroasele mesaje pe care le-a trimis administratorilor reţelei Facebook au rămas fără răspuns. Khalil Shreateh a decis, astfel, să treacă la "artileria grea" şi a piratat "peretele" ("wall-ul") lui Mark Zuckenberg pentru a dovedi că avea dreptate. Piratul informatic palestinian a arătat astfel că este posibil să publici un mesaj pe "peretele" unei persoane, chiar dacă aceasta nu face parte dintre prietenii de pe Facebook ai acesteia.
În mod normal, atunci când un internaut descoperă o vulnerabilitate a reţelei Facebook şi o semnalează administratorilor acesteia, compania americană îi plăteşte o primă de 500 de dolari în semn de mulţumire. În cazul lui Khalil Shreateh, internautul nu a primit nicio primă, iar contul său de pe această reţea de socializare a fost închis pentru o anumită perioadă.
Eroarea a fost în cele din urmă corectată de echipele tehnice şi contul lui Khalil Shreateh a fost redeschis. În schimb, internautul palestinian a aflat că nu va primi cecul de 500 de dolari, pentru că Facebook îl acuză că a încălcat condiţiile de utilizare ale site-ului.

Peste 35 de pelerini au murit loviţi de un tren

Cel puţin 35 de pelerini au murit după ce au fost loviţi de un tren, în estul Indiei, în timp ce traversau liniile ferate, un accident ce a provocat furia mulţimii, au anunţat autorităţile. Pelerinii traversau liniile ferate în statul Bihar, la aproximativ 200 de kilometri de capitala acestui stat, Patna, în timp ce trenul, care mergea cu viteză, i-a lovit în plin. Cel puţin treizeci şi cinci de persoane au murit, au precizat oficiali din cadrul poliţiei şi ai căilor ferate indiene. În urma accidentului, grupuri de persoane au incendiat vagoane ale trenului expres Rajya Rani şi au devastat gara din Dharhara, a declarat şeful regional al căilor ferate, Arun Malik. "Şase vagoane au fost incendiate, iar gara a fost devastată de către mulţime. Angajaţii noştri au fugit de teama de a nu fi atacaţi", a spus el.
Potrivit unui oficial de rang înalt al căilor ferate, pelerinii nu erau informaţi în legătură cu sosirea trenului. "Două trenuri erau garate în timp ce Rajya Rani Express a primit permisiunea să traverseze gara", a anunţat pentru presă Arunendra Kumar, preşedintele Consiliului Naţional al Căilor Ferate, la New Delhi. "Însă accidentul s-a produs deoarece unele persoane au coborât de pe peron ca să traverseze linia" ferată, a precizat el.
Reţeaua feroviară indiană, administrată de stat, transportă 18,5 milioane de persoane în fiecare zi şi rămâne principalul mijloc de transport de lungă distanţă în această vastă ţară de aproximativ 1,2 miliarde de locuitori, unde majoritatea locuitorilor nu dispun de mijloace suficiente pentru a călători cu avionul. Potrivit unui raport oficial din 2012, aproape 15.000 de persoane mor în fiecare an doar traversând liniile ferate, un bilanţ pe care Guvernul indian l-a calificat ca fiind un adevărat "masacru".

Germania introduce "genul nedeterminat" pe certificatele de naştere

Germania este pe cale de a deveni prima ţară din Europa care va începe să ofere părinţilor posibilitatea de a alege o a treia opţiune privind genul pe certificatele de naştere ale nou-născuţilor, în plus faţă de opţiunile standard de "masculin" sau "feminin". Opţiunea "gen: spaţiu gol" urmează să fie introdusă în Germania începând din luna noiembrie într-o încercare de a permite copiilor născuţi cu caracteristici de ambele sexe de a decide ce caracteristici să le fie luate în considerare ulterior în viaţă. Noua lege prevede, de asemenea, ca indivizii să poată opta să rămână de gen nedeterminat toată viaţa. Cu toate acestea, autorităţile germane nu au decis încă în ce fel legea va afecta felul în care genul unei persoane este descris pe alte documente personale, cum ar fi paşapoarte, care încă solicită titularilor să bifeze fie genul masculin, fie cel feminin. Pe de altă parte, Germania a ratat să devină prima ţară din lume care introduce un gen "nedeterminat". Titlul a fost revendicat recent de Australia, care a prezentat cadrul juridic privind recunoaşterea acestui gen cu doar şase săptămâni în urmă.
Silvan Agius, director la ILGA Europe (The European chapter of the International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association), a declarat pentru Der Spiegel că, deşi Bruxellesul a comandat un raport privind minorităţile transexuale şi intersexuale, progresele au stagnat. "Mutarea Germaniei va pune şi mai multă presiune pe Bruxelles, ceea ce nu poate fi decât un lucru bun", a adăugat el.

A fost detectată cea mai strălucitoare nouă stea din secolulul XXI

Astronomii au descoperit cea mai strălucitoare nouă stea din secolul XXI. Explozia unei stele albastre în constelaţia Delfinului a provocat o străfulgerare, care în zilele de 17 şi 18 august a atins nivelul la care a putut fi văzută cu ochiul liber. Biroul central de informaţii astronomice confirmă această descoperire, care a fost de asemenea relatată şi de site-ul apod.com, specializat în informaţii din domeniul astronomiei. În noaptea de 14 spre 15 august, astronomul amator japonez Koichi Itagaki a descoperit o nouă stea în constelaţia Delfinului, ce nu se regăseşte pe hărţile amatorilor. Luminozitatea stelei a fost de magnitudine 6,8, iar apoi a ajuns la magnitudine 4,3, ceea ce a făcut posibil să fie văzută cu ochiul liber din locuri favorabile pentru observaţii astronomice. În mediul rural, departe de oraşele iluminate, o persoană cu vedere normală poate vedea stele de magnitudinea 5,5 (cu cât magnitudinea este mai mică, cu atât mai luminoasă se vede steaua, la scară logaritmică). Distanţa până la noua stea nu a fost încă stabilită. Acest corp ceresc face parte din categoria supergiganţilor albaştri, astfel că astrofizicienii cred că explozia a avut loc după un mecanism tipic pentru noile stele.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.