Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: NSA a încălcat legea de "mii" de ori

Ziarul de Vrancea
16 aug 2013 415 vizualizări
In 2008, un "număr mare" de apeluri telefonice iniţiate din Washington au fost supravegheate după o eroare de programare care a inversat prefixul zonei capitalei americane (202) cu cel al Egiptului (20) n este doar unul din numeroasele cazuri de supraveghere ilegală comise de agenţia americană

Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a încălcat de "mii" de ori legile privind respectarea vieţii private după ce a primit noi compentenţe în urmă cu cinci ani, relatează Washington Post. Aceste infracţiuni au fost dezvăluite de un audit intern şi alte documente secrete, care au fost furnizate cotidianului de fostul consultant american Edward Snowden.
Unul dintre documentele citate de Washington Post arată că NSA le-a ordonat echipelor sale să falsifice rapoartele adresate Departamentului Justiţiei şi Biroului directorului serviciilor naţionale de informaţii, înlocuind unele detalii cu termeni mai generali. Potrivit cotidianului, NSA a ascuns, într-un caz, supravegherea neintenţionată a mai multor americani. Astfel, în 2008, un "număr mare" de apeluri telefonice iniţiate din Washington au fost supravegheate după o eroare de programare care a inversat prefixul zonei capitalei americane (202) cu cel al Egiptului (20). Eroarea nu a fost dezvăluită decât echipei de supraveghere a NSA, afirmă Washington Post.
Potrivit cotidianului, auditul NSA, ce datează din mai 2012, a numărat 2.776 de incidente în cursul precedentelor 12 luni, privind "colectarea, stocarea, accesul şi comunicarea datelor protejate legal, fără autorizaţie".
Majoritatea acestor incidente nu erau intenţionate, dar multe dintre ele sunt generate de deficienţe sau de încălcarea procedurilor normale. "Noi suntem o agenţie condusă de oameni şi care acţionează într-un mediu complex cu un mare număr de regimuri de reglementare diferite, de aceea ne regăsim uneori de partea nefavorabilă a situaţiei", a declarat un oficial din cadrul NSA sub acoperirea anonimatului, ca răspuns la întrebările cotidianului. După polemica declanşată de dezvăluirile lui Edward Snowden, preşedintele american Barack Obama a anunţat o serie de măsuri ce vizau "mai multă transparenţă", dezminţind orice abuz în programele de supraveghere ale NSA.

Snowden susţine că presa a fost păcălită în legătură cu "situaţia sa"

Pe de altă parte, Edward Snowden susţine că jurnaliştii au fost induşi în eroare în legătură cu situaţia sa, după ce persoane asociate cu tatăl său au făcut declaraţii în numele lui.  Într-un e-mail trimis The Huffington Post, Snowden susţine că nici tatăl lui, Lon Snowden, nici avocatul acestuia Bruce Fein şi nici soţia lui Fein, Mattie, nu îl reprezintă în vreun fel. "Niciunul dintre ei nu a fost şi nu este implicat în situaţia mea actuală, iar acest lucru nu se va schimba pe viitor", a declarat Snowden. "Le cer jurnaliştilor să înţeleagă că nu deţin informaţii speciale referitor la situaţia mea sau viitoarele mele planuri şi că nu ar trebui să exploateze vidul tragic al compromisului emoţional al tatălui meu de dragul ştirilor tabloide", a adăugat el.
Mattie Fein a declarat joi pentru The Wall Street Journal că echipa de avocaţi a lui Lon Snowden nu are încredere în editorialistul Guardian Glenn Greenwald, jurnalistul care se află în centrul scandalului NSA, sau în WikiLeaks, organizaţie care l-a consiliat pe Snowden în Rusia. Fein a afirmat, de asemenea, că Greenwald negociază un interviu exclusiv cu Snowden cu un post de televiziune în schimbul unei sume de şapte cifre. Jurnalistul a respins aceste acuzaţii, pe care le-a calificat drept "calomnioase". Snowden a declarat că vrea să corecteze informaţiile cu privire la consilierea juridică pe care a primit-o. "Am fost norocos să am consiliere juridică din partea unei echipe internaţionale, formată din unii dintre cei mai buni avocaţi din lume, şi lucrez cu jurnalişti a căror integritate şi al căror curaj nu pot fi puse în discuţie", a afirmat Snowden. "Nu există vreun conflict între mine şi vreuna dintre persoanele sau organizaţiile cu care am colaborat", a adăugat el. Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile a confirmat că e-mailul primit de The Huffington Post provine de la Snowden.

MAE roman se ceartă cu presa britanică

Ministerul de Externe susţine că sunt "speculative şi nefundamentate pe date reale" interpretările şi comentariile apărute în presa britanică potrivit cărora numărul de români angajaţi în Marea Britanie în trimestrul II din 2013 este egal cu sporul de forţă de muncă din România din aceeaşi perioadă.

"Datele publicate de Oficiul Naţional pentru Statistică se referă la numărul cetăţenilor români aflaţi în diverse forme de angajare în Marea Britanie, în cursul trimestrului II 2013, iar nu la «numărul muncitorilor români care au sosit în Marea Britanie în perioada aprilie-iunie»", precizează MAE într-un comunicat remis vineri. Potrivit sursei citate, creşterea nivelului ocupării în rândul cetăţenilor români se explică, în principal, prin faptul că, în intervalul aprilie-iunie 2013, Ministerul de Interne de la Londra a îmbunătăţit procedura de obţinere a autorizaţiilor de muncă, timpul de procesare fiind redus semnificativ, de la aproximativ 9 luni, la sfârşitul anului 2012, la termenul standard de 6 luni sau chiar mai puţin (3-4 luni), inclusiv cu posibilitatea de urgentare dacă solicitantul a primit o ofertă fermă de angajare. "Ca urmare, numărul cererilor procesate de autorităţile britanice în trimestrul II 2013 a inclus şi cereri depuse de cetăţeni români în cursul trimestrului I 2013 şi chiar trimestrul IV 2012. În aceste condiţii, interpretarea potrivit căreia sporul de forţă de muncă din România înregistrat în trimestrul II 2013 este egal cu numărul românilor care au venit în Marea Britanie în aceeaşi perioadă de timp este doar o speculaţie, nefiind fundamentată pe date reale", susţine MAE.
BBC News Online informa joi că numărul românilor şi bulgarilor care lucrează în Marea Britanie a crescut cu 26 la sută în trei luni, potrivit datelor oficiale. Biroul Naţional de Statistică susţine că 141.000 de români şi bulgari au fost angajaţi în perioada aprilie-iunie, comparativ cu 112.000 în precedentele trei luni, ceea ce reprezintă o creştere de 26 la sută.
Restricţiile de muncă temporare impuse cetăţenilor celor două ţări vor expira la sfârşitul anului, ceea ce i-a determinat pe activiştii care se ocupă de imigraţie să anticipeze o creştere şi mai mare anul viitor.

Liban: 22 de morţi şi peste 300 de răniţi în atentatul într-un fief al Hezbollah

Atentatul cu maşină-capcană care a devastat un bastion şiit al Hezbollah la periferia de sud a Beirutului s-a soldat cu cel puţin 22 de morţi, indică un nou bilanţ difuzat vineri de poliţie. Potrivit Crucii Roşii, atentatul s-a soldat, de asemenea, cu 325 de răniţi. Cele două bilanţuri nu sunt încă definitive.
Agenţia Naţională de Informaţii relata printre altele vineri dimineaţa că şapte persoane, printre care un bărbat şi trei copii, sunt încă daţi dispăruţi.
Explozia s-a produs în sectorul dens populat Roueiss, un fief al Hezbollah, puternicul partid şiit şi aliat indefectibil al regimului sirian alături de care luptă împotriva rebeliunii din Siria. Acest atentat, cel mai sângeros din ultimele trei decenii din această zonă ultrasecurizată, a fost condamnat de Consiliul de Securitate al ONU şi de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

Chinezii plagiază pană şi animalele de la zoo

Un animal de la o grădină zoologică din China, prezentat drept leu african, s-a dovedit a fi un caine după ce a început să latre de faţă cu vizitatorii, relatează BBC. Grădina zoologică a fost închisă temporar vineri. Potrivit presei chinezeşti, grădina zoologică din provincia Henan a încercat să înlocuiască un leul cu un caine rasa Mastiff tibetan, mişcarea provocand un val de critici. Un reprezentant al grădinii zoologice a declarat că respectivul caine - animalul de companie al unuia dintre angajaţi - a fost pus în cuşca atunci cand leul real a fost trimis la un centru pentru reproduceri. Vizitatorii grădinii zoologice din oraşul Louhe s-au declarat indignaţi, arătand că au fost înşelaţi. Potrivit publicaţiei Beijing Youth Daily, înşelătoria a ieşit la lumina atunci cand o mamă a vizitat grădina zoologică pentru a-i prezenta fiului ei sunetele făcute de diferite animale. Cand au ajuns la cuşca marcată "leu african" - care avea o tăbliţă pe care erau prezentate caracteristicile animalui - au fost şocaţi să audă că acesta latra. În urma incidentului, îngrijitorii de la grădina zoologică a dezvăluit că aşa-numitul leu era, de fapt, un caine rasa Mastiff tibetan, un animal cu blană deasă şi maro care seamănă puţin cu un leu. Şeful departamentului de animale al parcului zoologic, Liu Suia, a declarat că leul a fost dus la un centru pentru reproduceri şi că Mastifful tibetan a fost plasat temporar în cuşcă din motive de siguranţă. Se pare că şi alte specii de la grădina zoologică din Louhe au fost etichetate greşit: o vulpe albă era în vizuina leopardului şi un alt caine a fost prezentat drept lup.

O brăţară prevade data morţii pentru orice persoană

Oamenii de ştiinţă britanici au creat un test laser care este capabil să estimeze numărul de ani pe care orice persoană îi mai are de trăit, informează topsante.com. Acest test non-invaziv analizează felul în care organismul se "deteriorează" odată cu înaintarea în vârstă. Cercetătorii de la Universitatea Lancaster din Marea Britanie au creat un dispozitiv de forma unei brăţări care analizează celulele sangvine prin intermediul pielii. Aceste celule minuscule endoteliale reprezintă un indicator-cheie pentru sănătatea oricărei persoane. Inventatorii dispozitivului spun că, graţie invenţiei lor, pot să stabilească persoanele care îmbătrânesc mai repede decât ar fi normal şi pot să identifice în acelaşi timp cazurile de cancer şi demenţă. Cercetătorii britanici spun: "Tot ce se petrece în sistemul cardiovascular, dacă veţi avea un accident vascular cerebral sau un infarct, debutează cu o disfuncţie la nivelul endoteliului". Aneta Stefanovska, coordonatoarea proiectului, a declarat: "Acest test va fi disponibil destul de repede pentru toată lumea, pentru a fi folosit acasă. Sper că el îi va încuraja pe oameni să aibă mai multă grijă de sănătatea lor". Aneta Stefanovska a brevetat deja acest dispozitiv împreună cu cercetătorul Peter McClintock, care a declarat: "Ne-ar plăcea ca aceste teste să ajungă în cabinetele medicilor generalişti. Ar fi un instrument extrem de preţios pentru medici". Profesorul britanic a spus că este esenţial ca testul să fie utilizat cu mult discernământ, adăugând: "Dacă observaţi că îmbătrâniţi prea repede, aţi putea să vă amelioraţi stilul de viaţă şi să adoptaţi obiceiuri alimentare şi sportive sănătoase, evitând o atitudine fatalistă".





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.