Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Egiptul, la un pas de război civil

Ziarul de Vrancea
15 aug 2013 259 vizualizări
Bilanţul oficial al intervenţiei poliţiei la protestele de miercuri a ajuns la 525 de morţi n Fraţii Musulmani vorbesc însă de 2.200 de morţi şi peste 10.000 de răniţi n comunitatea internaţională condamnă masacrul autorităţilor egiptene

Dispersarea sângeroasă de către armată şi poliţie a manifestanţilor pro-Morsi la Cairo şi violenţele care s-au propagat în toată ţara au provocat, miercuri, moartea a 525 de persoane, dintre care 482 de civili, a anunţat ieri un oficial din cadrul Ministerului Sănătăţii. Detaliind acest bilanţ, Khaled al-Khatib, şeful serviciilor de urgenţă egiptene, a precizat că 202 persoane au murit doar în piaţa Rabaa al-Adawiya, principalul punct de reuniune ocupat de aproape o lună şi jumătate de susţinătorii preşedintelui islamist Mohamed Morsi, destituit şi arestat de armată la 3 iulie. Fraţii Musulmani au anunţat 2.200 de morţi şi peste 10.000 de răniţi.
După ce violenţele au cuprins rapid tot Egiptul, au fost impuse restricţii de circulaţie pe timpul nopţii în jumătate din ţară şi a fost decretată pentru o lună starea de urgenţă, a cărei ridicare fusese unul dintre succesele revoltei populare din 2011.
Niciun incident nu a fost semnalat pe parcursul nopţii şi traficul s-a reluat uşor în cursul dimineţii - departe însă de agitaţia obişnuită pentru metropola egipteană -, dar Fraţii Musulmani, influenta confrerie din care provine preşedintele islamist demis Mohamed Morsi, au cerut continuarea mobilizării, generând temeri privind noi violenţe. Autorităţile interimare, instalate de armată după destituirea şi arestarea lui Morsi la 3 iulie, au avertizat că nu vor tolera nicio altă reuniune sau noi violenţe, după ce au salutat "marea reţinere" de care a dat dovadă poliţia. Ca dovadă a hotărârii lor, imaginile aeriene au arătat satul de corturi al susţinătorilor lui Morsi din piaţa Rabaa al-Adawiya în flăcări, o scenă impresionantă şi total inedită în capitala egipteană.

Presa favorabilă armatei: "Ultima bătălie a Fraţilor"

Ieri dimineaţa, moscheea Rabaa, epicentrul contestării şi cartierul general al liderilor Fraţilor Musulmani care nu au fost încă arestaţi de autorităţi, a fost arsă în mare parte. Intervenţia forţelor de ordine a generat indignare în întreaga lume, comunitatea internaţională condamnând un "masacru" şi un recurs "lamentabil" la forţă. În ţară, unde egiptenii au ieşit în masă pe străzi la sfârşitul lui iulie pentru a "oferi mandat" atotputernicei armate să termine cu "terorismul", o referire la miile de manifestanţi pro-Morsi care ocupau două pieţe din Cairo de peste o lună şi jumătate, mai multe figuri importante s-au desolidarizat de operaţiunea sângeroasă.
Vicepreşedintele Mohamed ElBaradei, laureat al premiului Nobel pentru Pace, care a garantat lovitura de forţă a militarilor, a demisionat, afimând că refuză să "îşi asume consecinţele deciziei cu care el nu este de acord". Înaintea lui, imamul de la Al-Azhar, cea mai înaltă autoritate a islamului sunnit, a condamnat violenţele explicând că nu ştia de metodele pe care forţele de ordine intenţionau să le folosească. Presa, în mare parte loială armatei, saluta totuşi, după modelul cotidianului guvernamental Al-Akhbar, "Sfârşitul coşmarului Fraţilor Musulmani", cotidianul independent Al-Shorouk evocând "ultima bătălie a Fraţilor" alături de fotografii în care apăreau manifestanţi înarmaţi.

Atacuri împotriva bisericilor creştine

În străinătate, premierul turc Recep Tayyip Erdogan a cerut Consiliului de Securitate al ONU să se reunească "rapid" pentru a discuta despre Egipt, criticând "ipocrizia" Occidentului în faţa acestui "masacru foarte grav". La Paris, preşedintele François Hollande l-a convocat pe ambasadorul egiptean, după ce a sesizat ONU, cu o zi înainte. Ambasadorii egipteni au fost convocaţi, de asemenea, la Berlin şi la Londra.
Un alt subiect de îngrijorare în străinătate este atacul din timpul violenţelor de miercuri asupra mai multor biserici, militanţii acuzând susţinătorii lui Morsi că desfăşoară "un război de represalii" împotriva copţilor, al căror patriarh a susţinut decizia armatei de a-l destitui pe Morsi, deţinut în continuare într-un loc secret.
Înaintea zilei de miercuri, violenţele între susţinătorii şi contestatarii lui Morsi şi forţele de ordine s-au soldat cu peste 250 de morţi de la sfârşitul lui iunie, când a început contestarea lui Morsi, ce a condus la destituirea sa, în principal manifestanţi islamişti.

Un studiu genetic a descoperit originea comună a mai multor tipuri de cancere

Cercetătorii din Marea Britanie au alcătuit prima hartă din lume a proceselor mutaţionale care declanşează dezvoltarea tumorilor - o performanţă care ar putea duce în viitor la punerea la punct a unor metode mai bune de tratare şi de prevenire a multor tipuri de cancer.

Într-un studiu publicat miercuri în revista Nature, cercetătorii care au analizat peste 7.000 de genomuri (coduri genetice) ale unor forme comune de cancer au descoperit 21 de "semnături" ale proceselor care afectează ADN-ul uman. "Acesta este un pas important pentru descoperirea proceselor care declanşează formarea cancerului", a declarat Serena Nik-Zainal, de la Institutul Wellcome Trust Sanger, participantă la acest studiu.
"Prin analize detaliate, vom putea începe să folosim de acum înainte în folosul nostru cantitatea uluitor de mare de informaţii îngropate adânc în ADN-ul cancerelor, înţelegând cum şi de ce se declanşează acele forme de cancer", a adăugat ea.
Toate cancerele sunt cauzate de mutaţii ale ADN-ului care apar în celulele corpului pe parcursul vieţii unei persoane. Oamenii de ştiinţă sunt siguri deja de anumite lucruri, precum faptul că substanţele chimice din ţigarete cauzează mutaţii în celulele pulmonare, iar acestea declanşează cancerul pulmonar, şi faptul că razele ultraviolete declanşează mutaţii în celulele tegumentare, iar acestea duc la cancerul de piele. Însă cercetătorii nu descifraseră încă procesele biologice care cauzau acele mutaţii, aflate în spatele celor mai multe tipuri de cancere comune. "Am început să aflăm destul de multe lucruri despre consecinţele pe care le au aceste mutaţii. Însă, de fapt, deţinem un nivel rudimentar de înţelegere a faptului care cauzează acele mutaţii, în primul rând", a spus Mike Stratton, directorul Institutului Wellcome Trust Sanger, coordonatorul studiului. "În definitiv, acele lucruri care cauzează mutaţiile reprezintă cauzele cancerelor", a adăugat el.

Îmbătranirea, un posibil factor?

Cercetătorii au analizat codurile genetice de la 7.042 de cancere provenind de la pacienţi din lumea întreagă, acoperind o gamă de 30 de tipuri diferite de cancer, pentru a vedea dacă găsesc un anumit tipar sau anumite "semnături" ale proceselor mutaţionale. Ei au descoperit că toate tipurile de cancere conţineau două sau mai multe semnături - o descoperire care evidenţiază varietatea proceselor care operează împreună atunci când cancerul se dezvoltă. Cercetătorii au descoperit totodată faptul că tipurile de cancer prezintă un număr diferit de procese mutaţionale. În timp ce două procese mutaţionale caracterizează dezvoltarea cancerului ovarian, în cazul cancerului hepatic există şase astfel de procese. Anumite semnături au fost găsite în mai multe tipuri de cancer, iar altele au fost găsite doar la un singur tip. Din cele 30 de tipuri studiate, 25 prezentau semnăturile unor procese mutaţionale asociate cu fenomenul de îmbătrânire. Cercetătorii au descoperit şi că o anumită familie de enzime, denumite APOBEC, despre care se ştie că afectează ADN-ul, este asociată cu mai mult de jumătate din totalul tipurilor de cancer studiate. Enzimele APOBEC pot fi activate atunci când organismul reacţionează la o infecţie virală. Savanţii cred că "semnăturile" care rezultă din acest proces sunt "victime colaterale" ale genomului uman, care apar atunci când enzimele acţionează pentru a proteja celulele de acţiunea virusurilor.

Un prezentator TV din Rusia a fost concediat după ce a mărturisit în direct că este gay

Prezentatorul TV Anton Krasovski a mărturisit în direct la televiziunea rusă KontrTV - despre care se ştie că ar fi sprijinită de administraţia de la Kremlin - că este gay şi, la foarte puţin timp după ce a făcut această mărturisire, a fost concediat. "Sunt homosexual şi sunt acelaşi om ca şi dumneavoastră, dragii mei telespectatori, la fel ca domnul Putin şi premierul Medvedev şi deputaţii din Duma noastră", a spus acesta. Jurnalistul a declarat pentru CNN că a fost concediat în aceeaşi noapte în care a făcut această mărturisire. Înregistrările acestui moment au fost şterse atât de pe serverul televiziunii online, cât şi de pe platforma YouTube. Krasovski, în vârstă de 37 de ani, a fost redactor-şef al televiziunii, al cărei proprietar este un apropiat al administraţiei de la Kremlin. "Am făcut mulţi bani în televiziune şi am înţeles că voi pierde tot", a declarat acesta pentru publicaţia britanică The Independent. "Dar am înţeles că nu am de ales, nu pot face altceva. Nu am făcut asta pentru like-uri pe pagina mea de Facebook. Am făcut-o să mă fac auzit la Kremlin. Au auzit şi au fost surprinşi", a adăugat el.
Mărturisirea vine în contextul în care în Rusia au fost promulgate, recent, legi aspre împotriva homosexualilor. Pe de altă parte, oficialii ruşi spun că această măsură nu interzice relaţiile homosexuale, ci descurajează discutarea acestui subiect cu minorii.

Obama a jucat cărţi în timpul asaltului împotriva lui ben Laden

Barack Obama şi-a ascuns nervozitatea în timpul asaltului împotriva lui Osama ben Laden, în 2011, jucând numeroase partide de cărţi, a dezvăluit un fost colaborator al preşedintelui american într-o înregistrare video. Reggie Love, un fost consilier personal al lui Obama în timpul primului mandat, a afirmat că preşedintele nu a dorit să asiste în întregime la operaţiunea care s-a soldat cu decesul liderului Al-Qaida, retransmisă în direct, prin satelit, la Casa Albă. "Majoritatea oamenilor erau în Situation Room", sala de gestionare a situaţiilor de la subsolul reşedinţei executive, a explicat Love în această înregistrare video realizată la 18 iulie în timpul unei intervenţii la Universitatea California din Los Angeles (UCLA) şi difuzată de revista "New York" pe site-ul său de Internet. Obama a spus: "nu voi rămâne aici, nu pot să suport să văd aşa ceva", a spus Love. "Prin urmare, el, eu însumi şi fotograful oficial al Casei Albe, Pete Souza, am fost nevoiţi să jucăm 15 partide" de cărţi în sala privată de mese de lângă Biroul Oval, a povestit el.
Osama ben Laden a fost ucis, la 2 mai 2011, în timpul unui raid al unui comando american împotriva complexului Abbottabad, în Pakistan, unde acesta se ascundea. Ulterior, Casa Albă a difuzat o fotografie făcută de Souza în care Obama şi cei mai apropiaţi colaboratori ai săi pentru securitate naţională apar, în "Situation Room", cuprinşi de tensiune.

Hoţii romani au ajuns în Australia

O bandă de infractori români a folosit o tehnologie "aproape nedetectabilă" pentru a sustrage bani de la utilizatorii de ATM-uri la Sydney, valoarea prejudiciului fiind de 100.000 de dolari, potrivit poliţiei. Infractorii au vizat cel puţin 15 ATM-uri şi au furat aproximativ 100.000 de dolari, a precizat poliţia, adăugând că aceştia au venit probabil prin Statele Unite. Dispozitivele folosite de români sunt "foarte sofisticate comparativ cu cele din trecut", fiind aproape "nedetectabile", a precizat un detectiv, colonelul Dyson. El a explicat că dispozitivele au fost introduse fraudulos în ATM-uri pentru a înregistra datele, în timp ce o cameră video minusculă înregistra codurile PIN. Detectivul nu a confirmat că banda era formată din romi, dar a afirmat că majoritatea banilor furaţi au fost trimişi în România.

Un suspect în cazul Anna Politkovskaia a fost împuşcat la Moscova

Unul dintre presupuşii complici ai uciderii, în 2006, a jurnalistei de opoziţie Anna Politkovskaia a fost împuşcat miercuri în centrul Moscovei, a anunţat ieri avocatul său, Murad Musaiev. Djabrail Mahmudov a fost rănit de gloanţe la şold în apropiere de ieşirea din staţia de metrou 1905 din centrul Moscovei, a anunţat avocatul său pentru postul de radio Ecoul Moscovei. Potrivit lui, atacul ar putea avea legătură cu poziţia apărării în noul proces care s-a deschis la sfârşitul lui iulie. "Nu numai că pretindem că Djabrail Mahmudov şi ceilalţi acuzaţi sunt nevinovaţi, dar vorbim şi de necesitatea pedepsirii adevăraţilor criminali. Oamenii care au ucis-o pe Politkovskaia sunt încă în libertate", a adăugat el. Poliţia a confirmat atacul fără a oferi numele victimei. "Un bărbat a fost rănit de gloanţe la şold. El va fi interogat imediat ce medicii vor permite acest lucru", a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei.
Djabrail Mahmudov, care ar fi trebuit să participe ieri la o nouă audiere în proces, a fost operat în noaptea de miercuri spre joi, a declarat avocatul lui. Noul proces al presupuşilor asasini ai jurnalistei Anna Politkovskaia s-a deschis la 24 iulie la Moscova în faţa Curţii cu Juri.
Cei trei fraţi ceceni, Rustam, Ibraghim şi Djabrail Mahmudov, sunt suspectaţi că au fost executanţii crimei. Doar Rustam, care a fi fost cel care a tras, se află în detenţie.
Anna Politkovskaia, ucisă la 7 octombrie 2006 în holul clădirii din Moscova în care locuia, a fost una dintre puţinele jurnaliste ruse care au denunţat abuzurile comise în timpul şi după războiul din Cecenia. Cel care a comandat asasinatul nu a fost încă identificat. 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.