Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Le Pen vrea schimbarea denumirii unei promenade din Nisa în "Romenadă"

Ziarul de Vrancea
14 aug 2013 526 vizualizări
O indemnizaţie zilnică pentru ţiganii din Nisa care au fost mutaţi din tabere fără a li se propune o locuinţă "a provocat în România un entuziasm fanatic pentru plecare", susţine extremistul francez

Politicianul francez de extremă dreapta Jean-Marie Le Pen apreciază că o hotărâre judecătorească favorabilă romilor, pronunţată recent la Nisa (sud-estul Franţei), va încuraja instalarea a "50.000" de romi în acest oraş în 2014, conducând la schimbarea denumirii în Romenadă a unei celebre promenade. Jean-Marie Le Pen, care a provocat deja un scandal, în iulie, prin ieşirile sale împotriva romilor, a recidivat marţi, criticând o hotărâre judecătorească şi întrebându-se dacă celebra Promenada Englezilor va fi redenumită "Romenada", relatează Le Point. El a criticat astfel o hotărâre recentă a justiţiei de a plăti o indemnizaţie în valoare de 75 de euro pe zi romilor care au fost mutaţi din tabere fără a li se propune o locuinţă. "Acest anunţ a provocat în România un entuziasm fanatic pentru plecare, plecare până acum limitată. Zeci de mii, sute de mii, de romi vor pleca şi se vor întoarce la noi ca să prospere. În mod sigur, 75 de euro pe zi şi pentru o singură persoană sunt un miracol pentru ei", a comentat Jean-Marie Le Pen. "Iar, într-o zi, probabil veţi fi obligaţi să redenumiţi Promenada Englezilor Romenada", a adăugat el. Preşedintele de onoare al FN (Frontul Naţional Francez) a calificat prezenţa romilor la Nisa ca fiind "jignitoare" şi "mirositoare", preconizând că "50.000 de romi" se vor instala în Nisa în 2014. Afirmaţiile sale au făcut obiectul unei plângeri, pentru "provocare la ură şi discriminare etnică, fără consecinţe".

Inteligenţa, duşmanul religiei?

Cu cât o persoană are un coeficient de inteligenţă mai mare, cu atât ea este mai puţin dispusă să creadă în Dumnezeu, afirmă autorii unui studiu realizat recent, apărut în numărul din această lună al revistei Personality and Social Psychology Review.

Miron Zuckerman şi Jordan Silberman, profesori de psihologie la Universitatea Rochester (SUA), şi Judith Hall, profesor de psihologie la Universitatea Northeastern, au realizat acest studiu pe baza a 63 de cercetări anterioare, efectuate între anii 1921 şi 2012. Deşi ei recunosc faptul că descoperirea lor "nu este nouă", cei trei profesori de psihologie spun că au dorit să realizeze o analiză sistematică a unui secol de studii despre corelaţia dintre inteligenţă şi sentimentul religios, descoperind că ateismul abundă în rândul "persoanelor deştepte".
Autorii studiului au definit inteligenţa drept "abilitatea de a raţiona, de a planifica, de a rezolva probleme, de a gândi abstract, de a înţelege idei complexe, de a învăţa cu rapiditate şi de a învăţa din experienţă". Pe de altă parte, sentimentul religios a fost definit ca fiind "credinţa în supranatural, oferirea de cadouri acestor puteri supranaturale şi realizarea de ritualuri în conformitate cu acele credinţe".
Cei trei autori au examinat un studiu coordonat în 1921 de Lewis Terman, profesor de psihologie la Universitatea Stanford. Pentru acel studiu, Lewis Terman a recrutat 1.500 de copii cu un coeficient de inteligenţă ce depăşea 135 de puncte la vârsta de 10 ani. Acele date au fost reexaminate de Robin Sears, de la Universitatea Columbia, în 1995, şi de Michael McCullogh, de la Universitatea Miami, în 2005. Concluzia generală a ambelor reexaminări a fost aceea că voluntarii (cei 1.500 de copii) erau mai puţin religioşi în comparaţie cu populaţia generală. Totuşi, ceea ce a fost remarcabil în datele colectate de Lewis Terman a fost că, în ciuda ateismului lor, 60% dintre copiii studiaţi au fost crescuţi în familii cu convingeri religioase "foarte stricte".

Oamenii inteligenţi refuză conformismul

Al doilea studiu major examinat de Miron Zuckerman, Jordan Silberman şi Judith Hall a avut la bază arhivele de la Hunter College Elementary School, o şcoală generală pentru copiii deosebit de inteligenţi din New York. Absolvenţii acestei şcoli, având un coeficient de inteligenţă de peste 140 de puncte, cu vârstele cuprinse în prezent între 38 de ani şi 50 de ani, au fost contactaţi de cei trei cercetători, care au descoperit că doar 16% dintre persoanele chestionate au găsit o anumită satisfacţie personală în religie. Atunci când mai multe ţări au fost examinate din acest punct de vedere, de Richard Lynn, profesor la Universitatea Ulster, în 2009, corelaţia pozitivă dintre inteligenţă şi ateism s-a dovedit a fi foarte puternică. În timp ce datele arată o corelaţie pozitivă între inteligenţă şi absenţa sentimentului religios, Miron Zuckerman, Jordan Silberman şi Judith Hall au fost interesaţi mai mult de motivele din spatele acestei legături. O posibilă explicaţie avansată de cei trei cercetători este aceasta: cu cât oamenii sunt mai inteligenţi, cu atât ei sunt mai puţin dispuşi să se conformeze şi, de aceea, rezistă mai mult în faţa dogmei religioase.
Într-adevăr, autorii studiului au descoperit că numărul de atei creşte în rândul persoanelor cu coeficient de inteligenţă ridicat dacă aceştia trăiesc în comunităţi religioase, întrucât acele persoane nu vor să se conformeze.
O explicaţie ar fi aceea că oamenii inteligenţi nu vor să accepte convingeri care nu pot fi testate, potrivit unui articol apărut pe site-ul Arstechnica.com.

Opt tineri au murit într-un accident rutier produs în Chişinău

Opt tineri, cu vârste cuprinse între 17 şi 24 de ani, au decedat în cursul nopţii de marţi spre miercuri, în urma unui grav accident rutier produs pe strada Munceşti din capitala Republicii Moldova. Potrivit Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, un automobil Renault Megane a fost proiectat într-un copac, iar în acesta se aflau opt tineri, dintre care şase au decedat pe loc. Celelalte două persoane care se mai aflau în viaţă au decedat în drum spre spital. Poliţia a stabilit că cei opt tineri au decedat din cauza vitezei excesive. Ei se deplasau din Revaca spre Chişinău, iar la intersecţia străzilor Munceşti şi Dacia, în capitala Republicii Moldova, automobilul a derapat şi a intrat într-un copac. Tinerii decedaţi, trei fete şi cinci băieţi, veneau în Chişinău la un club de karaoke. Potrivit unui comunicat de presă al poliţiei, "tinerii au consumat băuturi alcoolice în pădurea de lângă localitatea Floreni, după care au consumat băuturi alcoolice într-un bar din localitatea Floreni, iar şoferul, conform declaraţiilor martorilor, ar fi fost în stare de ebrietate".

Israelul va construi "mii" de locuinţe în Cisiordania

Israelul va construi în curând "mii" de locuinţe suplimentare în colonii, în Cisiordania, a declarat ieri ministrul Locuinţelor Uri Ariel, cu câteva ore înainte de reluarea negocierilor directe israeliano-palestiniene. "Vom construi mii de locuinţe în cursul anului în Iudeea-Samaria (Cisiordania). Nimeni nu va dicta unde putem construi", a declarat Ariel pentru postul public de radio. Ariel, membru al "Căminului Evreiesc", un partid naţionalist-religios care se opune creării unui stat palestinian, a precizat că aceste construcţii vor fi ridicate în colonii izolate şi nu doar în colonii-bloc, unde trăiesc majoritatea celor 360.000 de coloni instalaţi în Cisiordania.
Lideri israelieni intenţionează să anexeze aceste colonii în cadrul unui acord cu palestinienii, iar coloniile izolate ar putea fi desfiinţate. Guvernul lui Benjamin Netanyahu a accelerat în ultimele săptămâni colonizarea, o mişcare considerată de rău augur pentru viitorul negocierilor care urmau să fie reluate ieri la Ierusalim, sub egida Statelor Unite. Israelul a provocat deja furia palestinienilor duminică şi marţi, autorizând construirea unui total de 2.129 de locuinţe în Ierusalimul de Est anexat şi în Cisiordania ocupată.

Cel puţin zece persoane au încercat să se sinucidă în grup, la Beijing

Cel puţin zece persoane au încercat să se sinucidă împreună, ingerând pesticid, pe o stradă, la Beijing, scria ieri un ziar chinez, fără să precizeze motivul acestui gest. Mai multe persoane din acest grup purtau tricouri inscripţionate "Biroul Căilor Ferate Harbin", fără să se poată confirma dacă lucrau ca feroviari în acest oraş important, în nord-estul Chinei. Numeroase vehicule de poliţie şi ambulanţe i-au preluat pe membrii grupului, după ce fiecare dintre ei a înghiţit o doză de pesticid, marţi, a precizat Cotidianul Tineretului din Beijing. Ziarul nu a precizat în ce stare se aflau aceştia ieri. Însă unii dintre ei au fost consideraţi suficient de "valizi" cât să fie externaţi din spitalul unde au fost duşi, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al instituţiei.
Ministerul chinez al Căilor Ferate a fost desfiinţat în martie, în urma unei grave coliziuni feroviare în 2011 şi din cauza unor scandaluri de corupţie. Acest lucru a condus la apariţia unor temeri cu privire la reducerea personalului în sector. China înregistrează una dintre cele mai mari rate a sinuciderii în lume, de 22,23 cazuri la 100.000 de locuitori, potrivit unor date oficiale.

Bradley Manning ar fi suferit de un "dezechilibru mental"

Sursa WikiLeaks Bradley Manning suferea de un "dezechilibru mental" legat de identitatea sa sexuală, ceea ce îi cauza episoade de furie, cu toate acestea autorizaţia de a avea acces la informaţii clasificate nu i-a fost retrasă niciodată, a afirmat marţi superiorul său direct. În cadrul unei audieri la baza Fort Meade, la nord de Washington, destinată să stabilească pedeapsa cu închisoarea pe care o va ispăşi tânărul inculpat pentru fapte de spionaj, sergentul Paul Adkins a povestit cum l-a găsit într-o zi în Irak pe tânărul analist de informaţii ghemuit în poziţie fetală pe pământ, cu un cuţit la picioarele sale. După ce a vorbit cu el, l-a trimis la post, unde, câteva ore mai târziu, Manning ar fi lovit un coleg militar.
De asemenea, sergentul Adkins i-a spus judecătoarei militare Denise Lind că a scris un raport unui psihiatru în care îl suspecta pe Manning că ar suferi de un "dezechilibru mental", din cauza unor izbucniri de furie, şi de un eventual stres posttraumatic. Însă Paul Adkins nu a redactat şi un raport asupra acestor incidente în vederea retragerii autorizaţiei lui Manning, pentru că avea nevoie de activitatea acestuia pentru a evalua ameninţările reprezentate de militanţii şiiţi în Irak. "Am continuat să cred că furniza date relevante referitoare la ameninţările pe care avea sarcina să le analizeze", a spus el. În plus, el nu şi-a informat superiorii sau psihologii în legătură cu un e-mail pe care i l-a trimis Manning şi în care acesta îşi punea întrebări cu privire la identitatea sa sexuală. În 2010, dezvăluirea homosexualităţii putea echivala cu excluderea din armata americană. În e-mail, intitulat "Problema mea", Manning îşi exprima anxietatea şi adăugase la ataşament o poză cu el îmbrăcat în femeie, purtând perucă şi având ruj pe buze. Fiindcă a transmis peste 700.000 de documente către WikiLeaks, mai ales rapoarte despre activităţi militare desfăşurate în Irak şi în Afganistan, dar şi telegrame diplomatice, Bradley Manning riscă o pedeapsă cu închisoarea pe viaţă.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.