Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Senzaţiile resimţite în timpul morţii clinice, explicate de cercetători

Ziarul de Vrancea
13 aug 2013 597 vizualizări
Senzaţiile şi viziunile, precum cea a unei lumini intense, pe care le-au experimentat anumite persoane aflate în stop cardiac corespund unei reporniri a activităţii cerebrale atunci când circulaţia sangvină se opreşte la nivelul creierului, potrivit unui studiu publicat, luni, în Statele Unite.

Acest studiu efectuat pe şoareci "este primul din lume care a analizat efectele neurofiziologice ale unui creier muribund", precizează Jimo Borjigin, profesor de neurologie la Universitatea Michigan, principalul autor al studiului apărut în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Aproximativ 20% dintre persoanele care au supravieţuit unui stop cardiac au avut parte de experienţa unei morţi iminente în timpul decesului clinic, potrivit cercetătorilor americani. "Am plecat de la ideea că, dacă această experienţă rezultă dintr-o activitate cerebrală, ea ar putea fi detectată la oameni la fel ca la animale, chiar după oprirea circulaţiei sângelui în creier", a explicat acelaşi neurolog. Cercetătorii au analizat electroencefalogramele - care înregistrează activităţile electrice ale creierului - efectuate pe nouă şoareci anesteziaţi, cărora le-a fost indus un stop cardiac. În primele 30 de secunde, toţi şoarecii au cunoscut o creştere a activităţii cerebrale, care s-a dovedit foarte organizată în tot creierul şi care corespunde unei stări conştiente. În plus, neurologii au constatat acelaşi fenomen şi la şoarecii care se asfixiază.

Nu toţi oamenii de ştiinţă sunt de acord

"Am fost surprinşi de nivelul ridicat de activitate cerebrală", a dezvăluit George Mashour, profesor de anesteziologie şi neurochirurgie la Universitatea Michigan, coautor al studiului. "De fapt, în starea de moarte iminentă, numeroase semnale electrice cerebrale în starea de conştienţă le exced pe cele înregistrate în starea de veghe, fapt care ne face să credem că creierul este capabil să aibă o activitate electrică bine organizată în primele stadii ale morţii clinice", a adăugat el. "Acest experiment arată că o reducere a oxigenului sau a oxigenului împreună cu a glucozei în timpul unui stop cardiac poate stimula activitatea cerebrală caracteristică unei stări conştiente", a declarat medicul Borjigin.
Mai mulţi cercetători care nu au luat parte la acest studiu s-au arătat sceptici în privinţa validităţii felului în care a fost interpretat fenomenul observat. Chris Chambler, profesor la Universitatea Cardiff din Marea Britanie, consideră că "este tentant să stabileşti o relaţie între reluarea activităţii neuronilor şi starea de conştienţă, însă ne lovim de două probleme: prima este faptul că nu ştim dacă şoarecii au o stare de conştienţă şi, chiar dacă este cazul, să concluzionezi că acea reluare a activităţii cerebrale ar fi semnătura unei astfel de stări este pur şi simplu o ipoteză înşelătoare". Pornind de la ideea că, după modelul şoarecilor din experiment, o electroencefalogramă ar fi identică la oamenii aflaţi în stop cardiac "este extrem de ipotetic şi nu se sprijină pe niciun indiciu tangibil", consideră Sam Parnia, profesor la Universitatea Southampton din Marea Britanie.

Pasagerii transportaţi cu taxiul de premierul norvegian erau plătiţi

Mai mulţi pasageri transportaţi de premierul norvegian Jens Stoltenberg, care s-a deghizat în şofer de taxi pentru un spot electoral, erau de fapt persoane plătite şi selecţionate în urma unui casting, a anunţat partidul laburist. Difuzat cu o lună înaintea alegerilor legislative, spotul prezintă un premier "incognito" în uniformă şi cu ochelari de soare şi a avut succes pe reţelele de socializare şi în presă. Aflat la putere din 2005, Stoltenberg explică în introducere că a vrut să se apropie de alegători pentru a vedea care sunt preocupările lor. Luni, tabloidul Verdens Gang (VG) a dezvăluit că cinci dintre cei 14 pasageri filmaţi cu ajutorul camerelor ascunse au fost aleşi în urma unui casting pe stradă. "Sunt cinci persoane obişnuite care au fost întrebate dacă vor să participe la o înregistrare video pentru partidul laburist şi care nu ştiau nimic decât că trebuie să meargă să caute un taxi", a confirmat pentru AFP Pia Gulbrandsen, o purtătoare de cuvânt a partidului. "Spontaneitatea lor era reală când şi-au dat seama că şoferul era premierul", a afirmat ea. Fiecare a primit 500 de coroane (aproximativ 65 de euro) "ca mulţumire", potrivit partidului laburist. În plus, niciun pasager nu a trebuit să plătească această cursă, dat fiind că Stoltenberg nu are licenţă de taxi.
Proprietarul agenţiei de publicitate care a realizat înregistrarea, Kjetil Try - un apropiat al premierului - a explicat pentru VG recursul la un casting din necesitatea de a avea persoane disponibile la momentul dorit şi reprezentative ca diversitate. Înregistrarea video a fost în general bine primită pentru partea sa umoristică chiar dacă mai mulţi comentatori au subliniat că aceasta se concentrează mai mult pe surprinderea pasagerilor decât pe subiectele de fond pe care prim-ministrul susţine că vrea să le abordeze. Potrivit aceloraşi comentatori, în pofida succesului înregistrat, aceasta nu va fi suficientă pentru a-l ajuta pe Stoltenberg să recupereze întârzierea faţă de dreapta, favorită în sondaje înaintea scrutinului din 9 septembrie.

Un chirurg a furat heroina extrasă din stomacul unui traficant

Un chirurg din regiunea Krasnoiarsk, în centrul Rusiei, a furat cinci grame de heroină, pe care a extras-o în timpul operaţiei din stomacul unui traficant de droguri, a anunţat luni Ministerul rus de Interne. Poliţiştii care l-au percheziţionat pe chirurgul din oraşul Bogotol, regiunea Krasnoiarsk, au confiscat o pungă cu cinci grame de heroină, ascunsă sub haine. În momentul arestării, medicul se afla sub efectul drogurilor. "Chirurgul de la spitalul orăşenesc l-a operat pe un bărbat care transporta în stomacul său heroină. Poliţia a confiscat" aceste droguri, afirmă într-un comunicat Munisterul rus de Interne, adăugând că medicul "şi-a însuşit o parte" din heroină. Autorităţile au deschis două anchete penale pentru "cumpărarea şi păstrarea ilegală în cantităţi mari a substanţelor narcotice" şi "furtul substanţelor narcotice în cantităţi mari". Chirurgul riscă 15 ani de închisoare.
În ultimii patru ani, Rusia a devenit una dintre ţările cu cele mai multe persoane care consumă droguri prin injectare, potrivit unui raport prezentat recent de către Biroul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNDOC). Potrivit acestui raport, 2,29 la sută dintre cetăţenii ruşi, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani, consumau droguri injectabile în 2011

Percheziţiile corporale ale poliţiei din New York, neconstituţionale

Controalele şi percheziţii spontane efectuate pe stradă de poliţiştii din New York, în special asupra hispanicilor şi negrilor, violează drepturile constituţionale ale minorităţilor, a apreciat, luni, justiţia federală americană.
"Prea multe persoane din New York au fost private mult prea adesea de libertatea lor fundamentală", a arătat judecătoarea Shira Scheindlin. Într-o ordonanţă de 198 de pagini, magistratul a subliniat că percheziţiile şi controalele efectuate de poliţişti, cel mai adesea asupra unor tineri negri sau cu origini hispanice, încalcă drepturile enunţate la amendamentele patru şi paisprezece ale Constituţiei SUA, care se referă la percheziţii şi confiscările abuzive şi, respectiv, la protecţia egală în faţa legii. Decizia de luni, care nu prevede oprirea controalelor, ci numirea unui avocat independent care să se asigure că astfel de percheziţii sunt efectuate "în conformitate cu Constituţia", este o lovitură dură dată primarului Michael Bloomberg şi şefului poliţiei din New York, Ray Kelly, ambii apărători ai acestei practici a forţelor de ordine, menită să conducă la scăderea criminalităţii în oraş. Judecătoarea a precizat că poliţia din New York a procedat la circa 4,4 milioane de controale spontane pe străzi între 2004 şi 2012, din care 83% au vizat cetăţeni negri sau hispanici. Potrivit sindicatului pentru libertăţi civice din New York, care citează date ale poliţiei, nouă persoane controlate din zece nu aveau nimic să-şi reproşeze.

Se îndreaptă Turnul din Pisa

Turnul din Pisa continuă încet, dar constant, să îşi reducă gradul de înclinare, după ce au fost efectuate mai multe intervenţii de consolidare. Potrivit unui raport anual publicat de grupul de control şi monitorizare a celebrei structuri înclinate din Italia, turnul a recuperat, între 2001 şi 2013, aproximativ 2,5 centimetri din gradul de înclinare. Reducerea poate fi considerată lipsită de importanţă de unii, dar reprezintă o veste bună pentru specialişti, care au început să supravegheze monumentul din 2001, când acesta a fost redeschis publicului. Cel mai mare progres s-a înregistrat în cursul unei perioade de reabilitare care a durat 11 ani, începută în 1992, timp în care gradul de înclinare s-a modificat de la 4,5 metri la 4,1. Prima intervenţie de reabilitare, condusă de profesorul Michele Jamiolkowski, a constat în încercuirea primului etaj cu cabluri de oţel, aceasta fiind o structură de consolidare temporară. Au urmat mai multe intervenţii, de data aceasta sub pământ, terenul de sub turn fiind îngheţat, iar blocurile de piatră conglomerată, vechi de 150 de ani, au fost extrase. Aceste bucăţi au fost înlocuite cu grinzi şi beton armat. În ianuarie 1999 a fost realizată intervenţia finală de stabilizare a monumentului. Pământul de sub turn a fost extras şi eliminat, forţând turnul să îşi reducă din înclinare.
În cele din urmă, reducerea cu 2,5 centimetri a gradului de înclinare a turnului, din ultimul deceniu, reprezintă o victorie pentru comunitatea din Pisa. Potrivit experţilor, monumentul poate fi considerat "în siguranţă" pentru următoarele două-trei secole. Construcţia Turnului din Pisa a început în 1173. Înalt de 55,86 metri, cu o grosime a zidului la bază de 4,09 metri şi o greutate estimată la 14.500 de tone, turnul a fost proiectat să stea vertical, însă, din cauza calităţii proaste a solului, fundaţia a început să se scufunde chiar în timpul construcţiei, provocând inclinarea turnului spre sud.

O aplicaţie iPhone îi ajută pe musulmani să se roage în timpul zborului

O aplicaţie pentru iPhone promite să rezolve o problemă care preocupă milioane de musulmani, şi anume să ştie când şi în ce direcţie să facă rugăciunea islamică în timp ce se află la o altitudine de 10.000 de metri.
În urma înregistrării detaliilor despre zbor, App trimite o alertă în care anunţă la ce oră trebuie făcute cele cinci rugăciuni zilnice şi indică direcţia oraşului Mecca, spre care musulmanii trebuie să se îndrepte în timp ce se roagă. Aplicaţia, numită "Crescent Trips", va fi oferită gratuit câteva luni de "Crescentrating", o companie din Singapore specializată în turism halal, a precizat ieri directorul său general, Fazal Bahardeen. "Turistul musulman reprezintă, probabil, în zile noastre piaţa cel mai puţin exploatată din întreaga industrie a turismului", a explicat directorul de operaţiuni al Crescentrating, Dany Bolduc.
Piaţa turistică islamică înregistrează un nivel de creştere mai mare comparativ cu alte segmente. Aceasta ar urma să ajungă la 192 de miliarde de dolari americani până la orizontul lui 2020, faţă de 126 de miliarde de dolari americani în 2011, potrivit unui studiu publicat de Crescentrating şi DinarStandard, o companie americană.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.