Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Nave de război britanice se îndreaptă spre Spania

Ziarul de Vrancea
12 aug 2013 576 vizualizări
Este vorba despre manevre militare progamate "de mult timp" susţine ministrul britanic al Apărării n totuşi, relaţiile diplomatice din Londra şi Madrid s-au răcit considerabil din cauza Gibraltarului

Nave de război se pregăteau ieri să plece din Anglia pentru manevre în Mediterana prevăzute "de mult timp" potrivit Londrei, dar care au loc în plină perioadă de intensificare a tensiunilor cu Madridul pe tema Gibraltarului.  De altfel, o fregată, HMS Westminster, va pleca astăzi spre apele micului teritoriu britanic din sudul peninsulei iberice, unde va ajunge în cursul săptămânii, a anunţat ieri Ministerul britanic al Apărării (MoD).
În total este vorba despre patru nave de război care vor participa la exerciţiile "Cougar 13" în Mediterana şi în Golful Persic. Aceste exerciţii anuale sunt organizate pentru a treia oară, consecutiv, şi este vorba despre o "mobilizare de rutină, prevăzută de mult timp", potrivit ministrului britanic al Apărării Philip Hammond.
Însă aceste manevre se desfăşoară în contextul în care tensiunile diplomatice între Londra şi Madrid cu privire la Gibraltar - un teritoriu de şapte kilometri pătraţi cedat Marii Britanii în 1713, locuit de aproximativ 30.000 de persoane - s-au intensificat din nou începând de la sfârşitul lui iulie.
Autorităţile din Gibraltar au provocat furia Madridului, instalând în Mediterana, în Golful Algeciras, blocuri de beton care formează un recif artificial, într-o încercare de a pune capăt unor ani de incursiuni de care îi acuză pe pescarii spanioli că le efectuează în apele pe care le consideră ca aparţinându-le. De atunci s-au format cozi lungi de aşteptare la frontieră, iar Gibraltarul afirmă că Spania şi-a multiplicat controlele vamale ca represalii. De asemenea, Madridul a anunţat că intenţionează să introducă o taxă rutieră în valoare de 50 de euro la frontiera cu acest teritoriu britanic.
Pe de altă parte, Marea Britanie ar putea lua măsuri împotriva Spaniei pentru controalele "disproporţionate" ale acesteia, a anunţat ieri purtătorul de cuvânt a premierului britanic David Cameron.

Cercetătorii au reuşit să inducă amintiri false unor şoareci

Cercetători americani au reuşit pentru prima oară să manipuleze memoria unor şoareci. Pornind de la două evenimente independente trăite de animale, ei au creat o amintire falsă cu ajutorul optogeneticii, relatează lefigaro.fr.

De la "Total Recall" la "Inception", manipularea memoriei şi a amintirilor pe care le păstrează i-a inspirat din plin pe autorii de science fiction. Odată cu recenta publicare în revista Science a ultimelor lucrări ale unei echipe de cercetători conduse de profesorul Susumu Tonegawa, această utopie ar putea deveni ceva mai credibilă. Cercetătorii au reuşit să implanteze false amintiri în memoria unor şoareci. Este o performanţă tehnică ce va permite o mai bună înţelegere a proceselor de memorie şi a deficienţelor lor. Ca să manipuleze amintirile unor şoareci de laborator, cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au recurs la optogenetică, tehnică pusă la punct în urmă cu mai mult de zece ani şi care a revoluţionat lumea neuroştiinţelor. Ea permite activarea anumitor neuroni prin expunerea lor la o sursă luminoasă. Pentru a fi receptive la lumină, celulele nervoase trebuie să fie în prealabil modificate genetic ca să se poată exprima o proteină, channelrodopsina. Autorii studiului amintesc că "memoria este dinamică şi constructivă prin natura ei", aşa încât amintirile nu sunt simple fotografii "gravate" îm memorie ca pe un hard disk. Rememorarea unei amintiri presupune o reconstrucţie, susceptibilă să inducă modificări. "Fiinţa umană este un animal extrem de imaginativ", arată Susumul Tonegawa, câştigător al unui premiu Nobel în 1987. "Ca la şoareci, se poate ca evenimente puternice din punct de vedere emoţional să fie asociate cu o experienţă trecută şi să ducă la o amintire falsă", adaugă el. Celor care ar putea obiecta invocând faptul că la şoareci creierul este foarte departe de cel al omului, Pierre-Marie Lledo, cercetător la Institutul Pasteur, aminteşte că "procesele de memorie s-au păstrat în profunzime între specii în cursul evoluţiei, de la vierme la om".
Rezultatele au realimentat polemica asupra utilizării neuroştiinţelor cognitive în domeniul legal. Studiul a fost mult comentat în Statele Unite, unde cercetătorii s-au întrebat, în revista Nature Neurosciences din februarie, ce rol ar trebui să joace neuroştiinţele în desfăşurarea proceselor judiciare. Pentru că cine spune "amintiri false" spune şi "mărturii false". În Statele Unite, trei sferturi din cele 250 de persoane implicate în acţiuni penale şi declarate în cele din urmă nevinovate după primele teste ADN au fost acuzate pe baza unor declaraţii ale unor martori oculari.

Campanie electorală originală în Norvegia

Premierul norvegian Jens Stoltenberg a povestit că a condus un taxi, într-o după-amiază, pentru a înţelege mai bine preocupările alegătorilor. "Este important pentru mine să aflu ce cred oamenii cu adevărat. Iar dacă există un loc în care oamenii spun ceea ce gândesc, acel loc este taxiul", a declarat şeful Guvernului într-o înregistrare video postată pe Facebook, Twitter şi YouTube. Filmat purtând uniforma şoferilor de taxi de la firma Oslo Taxi, Stoltenberg a condus incognito un vehicul, într-o după-amiază de iunie, pe străzile capitalei norvegiene. "Au trecut opt ani de când nu am mai condus, dar totul a decurs bine", i-a mărturisit el unei cliente care l-a recunoscut. "În orice caz, sunt în continuare în viaţă", i-a răspuns ea amuzată. Realizată cu ajutorul unei camere ascunse, înregistrarea video surprinde reacţii ale unor pasageri, unul apreciind că "din acest unghi seamănă cu premierul". "Ce? Ce? Doamne!", au exclamat două tinere înainte să plece râzând. "Pică bine, tocmai voiam să vă scriu", i-a spus o doamnă în vârstă, purtând un impermeabil roşu, după ce l-a identificat.
"Toate salariile şefilor (sunt prea mari), ei nu ar trebui să câştige atâtea milioane", i-a spus ea, sperând la o intervenţie din partea lui Stoltenberg "în calitate de premier".
Publicarea acestui video de peste trei minute are loc în plină campanie electorală. Stoltenberg, preşedintele Partidului Laburist, şi coaliţia de stânga, în exerciţiu, nu sunt favoriţi în sondaje. Potrivit VG, niciun pasager nu a plătit cursa cu taxiul condus de premier.

A murit prinţul Friso al Olandei

Prinţul Friso al Olandei, fratele regelui Willem-Alexander, a murit ieri dimineaţă din cauza rănilor suferite în timpul unui accident de schi produs în Austria în 2012, a anunţat serviciul de presă al familiei regale. "Majestatea sa regală anunţă cu regret faptul că alteţa sa regală prinţul Johan Friso Bernhard Christiaan David, prinţ de Orange-Nassau, Jonckheer van Amsberg a murit în această dimineaţă la vârsta de 44 de ani, în palatul Huis ten Bosch din Haga", se afirmă într-un comunicat emis de serviciul de presă al casei regale. "Prinţul Friso a decedat în urma complicaţiilor apărute din cauza vătămărilor produse la nivelul creierului, provocate de lipsa oxigenului, în timpul accidentului de schi din 17 februarie 2012, de la Lech, în Austria", a precizat aceeaşi sursă.
Johan Friso, un schior experimentat, a fost prins de o avalanşă pe 17 februarie, în timp ce schia în localitatea austriacă Lech, împreună cu un prieten de-al său, pe o pistă nemarcată, în condiţiile în care riscul de producere a avalanşelor era în acea perioadă extrem de mare (de nivel patru pe o scară de cinci trepte). Prinţul olandez a rămas prins sub zăpadă circa 20 de minute, înainte de a fi scos de salvamontişti, timp în care creierul său nu a fost oxigenat.  Aflat mai întâi în comă, prinţul a prezentat în cele din urmă "semne foarte slabe de cunoştinţă", în noiembrie. Starea sa "nu s-a schimbat de atunci", a precizat serviciul de presă al casei regale. Prinţul Friso a fost externat din spitalul Wellington din Londra pe 9 iulie şi a fost transferat în palatul regal, reşedinţa mamei sale Beatrix, unde ar fi urmat să petreacă această vară şi unde o echipă medicală se ocupa de el în permanenţă.

Record de temperatură în Japonia

Japonia a cunoscut ieri o nouă zi de caniculă, cu un record de temperatură, după un weekend foarte călduros în care cel puţin nouă persoane au decedat din cauza temperaturilor ridicate. Mercurul a atins 41 de grade Celsius, ieri, la Shimanto, pe insula meridională Shikoku, a anunţat Agenţia de meteorologie a Japoniei, adică cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în arhipelag. Temperatura a depăşit 40 de grade în mai multe regiuni ale Japoniei, ţară deasupra căreia staţionează un imens anticiclon care acoperă, de asemenea, o parte din China. Agenţia a avertizat anterior că mercurul urma să depăşească ieri 35 de grade în 38 dintre cele 47 de prefecturi ale Japoniei, inclusiv la Tokyo. În absenţa totală a vântului, căldura resimţită a fost mult mai ridicată, mai ales în marile oraşe.

Agenţia a îndemnat din nou populaţia să fie prudentă, să bea apă cu regularitate şi să stea cât mai mult în locuri cu temperaturi agreabile. Un total de 68 de persoane au murit din cauza temperaturilor ridicate doar în Tokyo începând din 6 iulie, dată la care sezonul ploios a cedat locul căldurii. Sute de persoane sunt spitalizate în fiecare zi pentru câteva ore din cauza caniculei, uneori grupuri întregi de elevi sau, cel mai adesea, persoane în vârstă.


Cel mai căutat criminal nazist a murit de bătraneţe la Budapesta

Ungurul Laszlo Csatari, cel mai căutat presupus criminal nazist de război, a decedat la vârsta de 98 de ani într-un spital, la Budapesta, a declarat avocatul său, Gabor Horvath. Decesul a avut loc sâmbătă, în urma unei pneumonii, iar Csatari, plasat sub arest la domiciliul său din Budapesta în aşteptarea procesului, a scăpat astfel justiţiei. El era acuzat de "crime împotriva umanităţii", şi anume deportarea către lagăre naziste de exterminare, în al Doilea Război Mondial, în perioada 1941-1944, a aproximativ 15.700 de evrei deţinuţi în ghetoul Košice, în Slovacia. La vremea respectivă, Košice se afla sub administraţia Ungariei, aliată a Germaniei naziste.
Laszlo Csatari, care a împlinit 98 de ani în martie, a fost arestat la Budapesta în iulie 2012, în contextul în care era primul pe lista întocmită de Centrul Simon Wiesenthal, cu sediul la Ierusalim, cu cei mai căutaţi presupuşi criminali nazişti de război din lume. El a negat întotdeauna acuzaţiile formulate împotriva sa. La peste un an de la arestare, obstacole de ordin juridic continuau să împiedice judecarea sa pe teritoriul slovac.
Condamnat la moarte, în contumacie, în 1948, la Košice, la vremea respectivă pe teritoriul Cehoslovaciei, Csatari s-a refugiat în Canada, unde îşi câştiga traiul ca vânzător de opere de artă. În 1995, după ce autorităţile canadiene i-au descoperit adevărata identitate, el a fugit în Ungaria, unde se pare că a trăit fără griji până când a fost arestat. Tribunalul din Košice i-a comutat pedeapsa cu moartea, în aprilie 2013, în închisoare pe viaţă - pedeapsa cu moartea fiind abolită în acest stat -, deschizând astfel calea extrădării sale, reclamate de Bratislava.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.