Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: "Vânzătorii de ruşine", o afacere de succes pe timp de criză

Ziarul de Vrancea
9 aug 2013 401 vizualizări
Recesiunea prelungită din Spania, a cincea mare economie din Europa, a reprezentat o oportunitate uriaşă pentru o anumită companie. El Cobrador del Frac vinde ruşine: creditorii pot apela la serviciile companiei pentru a face de râs datornicii.

Spania a fost zguduită în acest an de mai multe scandaluri de corupţie vizând lideri politici şi influenţi oameni de afaceri, cuvântul cheie pentru protestatarii indignaţi fiind neruşinarea. O companie a reuşit însă să transforme ruşinea într-o afacere de mare succes, bucurându-se de prosperitate nesperată în aceste vremuri tulburi. "El cobrador del frac", sau recuperatorul în frac, îi urmăreşte pe marii datornici în drumurile lor zilnice cu unicul scop de a-i face de râs. Astfel, un bărbat îmbrăcat în frac negru, cu joben negru, servietă neagră şi ochelari de soare opaci, cu lentile negre, apare în faţa biroului şi locuinţei datornicului sau vine lângă masa acestuia la restaurant, indicând astfel celor din jur că acea persoană nu şi-a respectat contractele semnate. "Figura cobradorului este bine cunoscută, el nu trebuie să spună nimic. Tot ce trebuie să facă este să stea acolo. Nu i se adresează niciodată subiectului. Doar îi înmânează o carte de vizită", comentează Lorca, manager al departamentului din Barcelona al companiei El Cobrador del Frac, care şi-a deschis numeroase sucursale în Spania şi Portugalia şi vânează de 25 de ani datornicii. Afacerile companiei au crescut cu 40% în ultimii cinci ani, după un val de falimente în economia spaniolă. "Suntem una dintre puţinele companii spaniole care se bucură de creşterea afacerilor", spune Lorca. Ideea a apărut în Ecuador, unde un grup de oameni de afaceri au decis să-şi facă de râs datornicii angajând un bărbat să îi urmărească deghizat în găină.

Rată de succes de 80%

Alte companii concurente apărute în Spania pe trena El Cobrador del Frac trimit oameni deghizaţi în călugări, urşi sau toreadori. Elementul comun al costumaţiilor este servieta neagră. Lorca spune că aproape toţi clienţii săi sunt companii care încearcă să-şi recupereze banii de la alte firme. Creanţa minimă necesară pentru a contracta serviciile recuperatorilor în frac este de 1.000 de euro, iar compania are un departament special care se ocupă de datorii mai mari de 100.000 euro. "Avem clienţi care au de încasat milioane, iar aceste cazuri se înmulţesc", notează omul de afaceri.
Compania lucrează fie cu un comision fix, fie pe baza unui procent din sumele recuperate, şi se laudă cu o rată de succes de 80%. Firmele de profil nu sunt constrânse încă de reglementări, dar metodele lor pot constitui hărţuire. Conştient de aceste critici, Lorca susţine că El Cobrador del Frac nu urmăreşte decât "persoane care au posibilitatea să-şi plătească datoriile, dar aleg să nu o facă". "Nu urmărim oameni care nu au bani, ci spre exemplu pe cei pe care îi bănuim că şi-au ascuns banii în firme paravan", afirmă el. El Cobrador del Frac consideră că tocmai metodele neconvenţionale atrag clienţi, sătui de procese îndelungate şi costisitoare în justiţie şi de labirintul birocratic. "Chiar şi cei mai neruşinaţi oameni se vor regăsi la un moment dat într-o situaţie în care nu vor dor să apară el cobrador. Aşa că ne trimitem omul atunci când poate provoca cele mai mari pagube, de obicei la birou, în special în zile când sunt programate întâlniri cu furnizori, clienţi sau finanţatori. De obicei, atunci cedează", explică directorul El Cobrador del Frac.

Este 2041 anul în care religia va dispărea de pe faţa Pământului?

Pe măsură ce situaţia materială a oamenilor se îmbunătăţeşte, ateismul ia locul religiozităţii, astfel încât, în multe ţări dezvoltate, oamenii religioşi vor deveni o minoritate peste câteva decenii, crede un psiholog irlandez.

Nigel Barber, biopsiholog şi autor al cărţii "Why atheism will replace religion", a explicat recent, într-un articol publicat în Psychology Today, cum a ajuns la această concluzie. Documentându-se în vederea scrierii cărţii, el a studiat credinţele religioase ale oamenilor din 137 de ţări, constatând că ateismul capătă amploare în zonele dezvoltate ale lumii, pe măsură ce bunăstarea materială a oamenilor sporeşte. Biopsihologii aplică principiile biologiei în studiul mecanismelor comportamentului uman - mecanisme psihologice, genetice şi care ţin de dezvoltarea individului. În cartea sa, dr. Barber îşi pune problema cât timp va mai dura până când ţările mediu dezvoltate din lume vor atinge un nivel de bogăţie şi dezvoltare similar cu cel al ţărilor majoritar laice - ţări în care doar o minoritate de persoane crede într-o fiinţă divină sau mai multe (zei, Dumnezeu) ori consideră că divinitatea este importantă în viaţa lor. Studiul a inclus măsurarea produsului intern brut (PIB) al ţării, preţurile locale şi indicele de dezvoltare umană (HDI);  pe baza acestor date, dr. Barber a ajuns la concluzia că o ţară de nivel mediu se va transforma într-o societate laică până în 2041.
Facebook subminează religia

El afirmă că ateii sunt concentraţi în ţările dezvoltate din punct de vedere economic, iar religia îşi va pierde din  importanţă pe măsură ce bunăstarea materială individuală va spori. Care este explicaţia propusă de psiholog pentru acest fenomen? El consideră că, atunci când posesiunile materiale sunt suficiente pentru a le acoperi necesităţile individuale, oamenii nu mai au nevoie să-şi pună nădejdea în influenţe supranaturale. Dar religia va suferi un declin nu numai pentru că oamenii devin mai înstăriţi, ci şi ca urmare a creşterii calităţii vieţii, reducerii incidenţei bolilor grave, educaţiei mai bune şi traiului în ţări care se preocupă de bunăstarea locuitorilor lor.
Dr. Barber crede că va fi mai puţină nevoie de religie în societăţi precum Japonia şi Suedia, în care oamenii obişnuiţi trăiesc confortabil şi, în consecinţă, majoritatea populaţiei are deja o viziune laică. Specialistul a explicat că, în societăţile străvechi, viaţa grea pe care o duceau strămoşii noştri a favorizat dezvoltarea religiei, care aducea beneficii emoţionale oamenilor copleşiţi de numeroasele dificultăţi ale traiului zilnic.  Religia a apărut şi s-a răspăndit pentru a-i ajuta pe strămoşii noştri să suporte anxietatea şi nesiguranţa. Azi, credinţa în supranatural este în declin, deoarece tot mai mulţi oameni obişnuiţi se bucură de un nivel de viaţă decent şi de relativă siguranţă în ceea ce ce priveşte sănătatea şi latura financiară. Practica religioasă este înlocuită de substitute moderne, precum sportul şi divertismentul; chiar şi fenomenul Facebook subminează religia, deoarece oferă răspunsuri pentru anumite anxietăţi narcisice moderne, pentru care religia nu are răspuns.
Cartea contrazice, de asemenea, ideea că numărul persoanelor religioase îl va depăşi pe cel al ateilor pentru că primii au, în general, mai mulţi copii. Oricât de vehemente în manifestări ar fi aceste comunităţi religioase, crede dr. Barber, ele reprezintă o minoritate în populaţia globală şi vor fi din ce în ce mai mult marginalizate, pe măsură ce prosperitatea globală va spori şi nivelul de trai se va îmbunătăţi. De asemenea, pe măsură ce femeile vor deveni tot mai implicate în domeniul profesional, ele vor avea mai puţini copii, indiferent dacă sunt religioase ori atee.
Un studiu din 2007 arată că, dacă în Africa sub-sahariană aproape că nu exuistă ateism, în Europa, în schimb, societatea se laicizează vizibil: în Suedia, 64% din locuitori declară că nu cred în divinitate, 48% dintre danezi sunt atei, ca şi 42% dintre germani şi 44% dintre francezi.

PCRM contestă constituţionalitatea acordul militar dintre Moldova şi România

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova s-a adresat Curţii Constituţionale pentru a contesta acordul de cooperare militară dintre Chişinău şi Bucureşti, a anunţat deputatul PCRM Artur Reşetnikov. "Acest acord este în contradicţie cu Constituţia noastră, deoarece a fost aprobat cu mai puţin de o jumătate din voturile deputaţilor. Şi, cel mai important, este că el contravine statutului de neutralitate al Republicii Moldova", argumentează Reşetnicov. Iurie Muntean, secretarul executiv al PCRM, a declarat pentru agenţia Interfax că acordul de cooperare militară dintre Republica Moldova şi România este "o crimă contra statalităţii Republicii Moldova". "În Constituţie se spune că Moldova are statutul de stat neutru. Cu toate acestea, guvernanţii sunt gata, sub orice pretext, pentru o perioadă nelimitată de timp şi cu obiective neclare, să dea voie militarilor români să intervină pe teritoriul Republicii Moldova. Acest lucru nu se va întâmpla", afirmă Muntean.
Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar la sfârşitul lunii iunie. Legea a fost adoptată cu votul a 51 de deputaţi, membri ai majorităţii parlamentare. Actul stabileşte cadrul legal necesar cooperării între guvernele ambelor state şi propune intensificarea colaborării în domeniile neacoperite de Acordul interministerial existent.
Domeniile de cooperare prevăzute în cadrul Acordului includ, printre altele, politica de apărare, controlul armamentelor, planificarea apărării, pregătirea personalului, legislaţia privind apărarea naţională, managementul resurselor umane şi al resurselor bugetare, cercetare ştiinţifică, controlul şi managementul spaţiului aerian, informaţii militare, activităţi medicale, probleme sociale, istorie şi ştiinţă militară, activităţi culturale şi sportive.

A fost descoperită o exoplanetă roz

O exoplanetă roz, denumită GJ 504b, a fost descoperită de cercetătorii de la NASA, cu ajutorul telescopului în infraroşu Subaru din Hawaii, la o distanţă de 57 ani-lumină de Terra. GJ 504b este totodată, potrivit NASA, cea mai mică exoplanetă (din punctul de vedere al masei) care a putut fi observată şi fotografiată până în prezent cu ajutorul tehnicilor de imagistică.
Totuşi, GJ 504b are o masă de patru mai mare decât masa planetei Jupiter şi are o mărime comparabilă cu aceasta. Michael McElwain, membru al echipei de la Goddard Space Flight Centre din Greenbelt care a făcut această descoperire, a spus: "Dacă am putea călători pe această planetă uriaşă, am vedea acolo o întreagă lume care încă străluceşte din cauza căldurii degajate de procesul de formare a planetei, într-o culoare de vişiniu închis sau fucsia întunecat". "Camerele noastre în infraroşu au descoperit că această culoare are o nuanţă de albastru mult mai pronunţată decât alte cea de pe alte planete fotografiate, ceea ce ar putea să indice faptul că atmosfera ei are mai puţini nori", a adăugat cercetătorul american. GJ 504b urmează o orbită care este de aproape nouă ori mai mare decât orbita lui Jupiter în jurului Soarelui, fapt care pune sub semnul întrebării teoriile actuale despre felul în care se formează planetele gigantice. Markus Janson, cercetător la Universitatea Princeston din New Jersey, a spus: "Aceasta esta una dintre planetele al cărei mod de formare este cel mai greu de explicat. Descoperirea ei implică faptul că trebuie să luăm serios în considerare teoriile alternative despre modul de formare a planetelor sau, poate, să reanalizăm unele dintre ipotezele de bază din modelul de acumulare a nucleului". Astronomii spun că GJ 504b are o temperatură medie de 237 grade Celsius. Steaua ei, GJ 404, cunoscută şi sub denumirea "59 Virginis", este uşor mai caldă decât Soarele nostru şi poate fi văzută în constelaţia Fecioarei cu ochiul liber.


O aplicaţie pentru iPhone combate infertilitatea

Cofondatorul site-ului de plăţi online PayPal a lansat, joi, o nouă aplicaţie pentru iPhone, concepută pentru a ajuta cuplurile fără copii să calculeze cel mai bun moment pentru a procrea. Max Levchin şi partenerii săi de afaceri au început comercializarea aplicaţiei Glow în magazinul online Apple Store. Mai mulţi investitori susţin acest proiect, care are un buget de 6 milioane de dolari. "Există atât de multe feluri de a ameliora sănătatea şi bunăstarea prin intermediul ştiinţei datelor informatice", a spus Max Levchin, preşedinte şi cofondator al serviciului PayPal, care are sediul la San Francisco. "O analiză mai amănunţită a datelor personale va duce la decizii şi la diagnostice mai bine documentate, la tratamente precoce şi, în final, la o politică a sănătăţii mai ieftină şi mai accesibilă", a adăugat el. Femeile pot să îşi actualizeze aplicaţia Glow în permanenţă, în funcţie de starea lor fizică, iar aplicaţia va analiza toate acele informaţii pentru a determina apoi cel mai bun moment pentru a procrea. Pe termen lung, Glow intenţionează să utilizeze "informatica vestimentară", o nouă tendinţă care utilizează brăţări, ceasuri şi alte accesorii pentru a înregistra datele fizice ale corpului uman. "Glow le ajută pe femei să fie mai bine informate despre sănătatea lor reproductivă", a declarat Gunce Arkan, care a renunţat la locul său de muncă de pe Wall Street pentru a se supune unui număr de şase cicluri de fecundare in vitro până a reuşit să aibă în cele din urmă doi copii. Ea lucrează în strânsă colaborare cu creatorii Glow pentru a dezvolta această aplicaţie.
Acest start-up a fost creat pentru a răspunde numărului tot mai mare de femei care aleg să amâne momentul în care au un copil, adeseori pentru a se concentra asupra carierelor lor, în condiţiile în care tratamentele de fertilitate nu sunt luate în considerare de asigurările de sănătate din Statele Unite. Potrivit cifrelor furnizate de Glow, circa 10 milioane de cupluri încearcă în fiecare an să aibă un copil în Statele Unite şi doar jumătate dintre ele reuşesc acest lucru.
Piaţa infertilităţii este estimată la 5 miliarde de dolari şi continuă să crească, o treime dintre femeile care vor să devină mame, cu vârstele cuprinse în intervalul 35-39 ani, nu reuşesc să rămână însărcinate, după un an de încercări.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.