Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Cand se vor "iubi" din nou americanii cu ruşii

Ziarul de Vrancea
8 aug 2013 9465 vizualizări
Anularea întrevederii dintre Obama şi Putin reprezintă sfarşitul unor relaţii diplomatice serioase între cele două mari puteri, apreciază experţii n un posibil "dezgheţ" ar putea veni cel mai devreme în 2017, după încheiere mandatului preşedintelui american n

Preşedintele Barack Obama luase încă de luni decizia de a anula întâlnirea sa cu Vladimir Putin, prevăzută în septembrie la Moscova. Aceasta a fost definitiv adoptată marţi de Casa Albă, iar miercuri Departamentul de Stat a adus-o la cunoştinţa Rusiei, relatează The Wall Street Journal, citând un înalt oficial din cadrul administraţiei de la Washington. Mai mult, preşedintele american nu ar lua în considerare o întâlnire tete-a-tete cu şeful statului rus nici în cadrul summitului G20, prevăzut să se desfăşoare în luna septembrie la Sankt Petersburg, vizită pe care a menţinut-o deocamdată în agenda sa. Cu toate acestea, Casa Albă nu exclude în totalitate o astfel de întâlnire la nivel înalt, dar ea nu a fost inclusă printre activităţile programate oficial, scrie, la rândul său, ziarul The New York Times.
Experţi atât din SUA, cât şi din Rusia apreciază că nu ar fi vorba doar despre o nouă răcire în relaţiile dintre cele două ţări, ci de o schimbare de orientare în politica externă a Washingtonului, notează în ediţia sa de ieri cotidianul rus Kommersant. Astfel, potrivit experţilor, Rusia a fost exclusă de pe lista de priorităţi, cel puţin până la sfârşitul celui de-al doilea mandat al lui Obama, în 2017.

Se va instala "o pace rece"

Un fost diplomat american, Steven Pifer, acum expert influent în cadrul unui cunoscut think tank - Brookings Institution - consideră că anularea întâlnirii de la Moscova înseamnă că relaţia cu preşedintele Rusiei a devenit pentru Obama "nesemnificativă" din punctul de vedere al priorităţilor din cel de-al doilea său mandat. Istoria cu Snowden, în opinia sa, este doar apogeul unui proces ce s-a conturat acum un an. După cum menţionează Kommersant, verdictul lui Pifer, un analist considerat apropiat Casei Albe, ar putea însemna că, până la încheierea mandatului lui Obama, în relaţiile bilaterale SUA-Rusia se va instala "o pace rece".
Acest lucru a fost confirmat indirect ziarului citat de către o sursă de la Kremlin, potrivit căreia "istoria cu Snowden a fost doar un pretext pentru anularea întrevederii" de la Moscova. "Americanii se eschivează de la negocieri serioase. Refuzul lor va duce în mod inevitabil la consecinţe politice: în relaţiile bilaterale vine îngheţul" - a declarat oficialul citat de Kommersant.

"Putin îl dispreţuieşte pe Obama"

Raţionamente similare ale experţilor sunt expuse şi de presa americană. Snowden, se pare, a servit ca un factor declanşator, dar motivele pentru decizia de a anula discuţiile cu Putin sunt mai multe, la bază însă este – "o mare dezamăgire" - a afirmat pentru NYT un oficial al administraţiei de la Washington. Decizia lui Barack Obama indică un declin constant în relaţia Statelor Unite cu Rusia, care a ajuns la cel mai jos nivel de la venirea sa la Casa Albă. "Ruşii ar trebui să înţeleagă că nu pot să arate lipsă de respect faţă de SUA şi, în paralel, ca şi cum nimic nu s-a întâmplat, să facă afaceri" cu americanii, a adăugat interlocutorul NYT. În paginile aceluiaşi ziar american, cunoscutul politolog rus Andrei Piontkovski a remarcat că anularea reuniunii a subliniat animozitatea personală dintre cei doi lideri. "Putin îl dispreţuieşte deschis pe preşedintele vostru, iertaţi-mi sinceritatea", citează New York Times declaraţia sa. Rusia, spune el, a simţit în Obama "un fel de moliciune", iar acest lucru putea duce la o confruntare chiar mai periculoasă. "Fapt este că relaţia a fost complet şi pentru mult timp deteriorată", consideră Piontkovski, în opinia căruia "scopul principal al politicii lui Putin acum este de a face din SUA un inamic".


Acuzatul masacrului de Fort Hood vrea să fie condamnat la moarte

Fostul psihiatru al armatei americane Nidal Hasan, acuzat că a ucis 13 persoane la baza militară Fort Hood din Texas, va căuta să obţină pedeapsa capitală în cadrul procesului în care îşi asigură propria apărare.
El riscă această pedeapsă dacă este găsit vinovat de atacul care s-a soldat de asemenea cu 12 răniţi în noiembrie 2009. Locotenent-colonelul Kris Poppe a făcut presiuni asupra judecătoarei militare Tara Osborn pentru a îl împiedica pe Hasan să se reprezinte singur, aşa cum i-a fost autorizat, şi în schimb să i se permită să fie asistat în apărarea sa de către avocaţii din oficiu pentru a îi permite acuzatului să se distanţeze de caz. "Este clar că scopul său este de a înlătura orice obstacol şi barieră din calea pedepsei cu moartea", a subliniat Kris Poppe în faţa tribunalului în cea de-a doua zi a procesului. "Dacă va hotărî să se lupte pentru a evita pedeapsa capitală, atunci noi "avocaţii" vom fi pregătiţi să îl apărăm", a adăugat acesta. Însă Hasan, în vârstă de 42 de ani, l-a întrerupt pe avocat în avântul său, apreciind că vorbele sale sunt "o deformare a realităţii" şi a asigurat că nu încearcă se pară un martir. Judecătoarea Osborn a evacuat apoi sala pentru a putea discuta în privat cu acuzatul despre această problemă.
Considerat a fi un "lup singuratic" al Al-Qaida, Hasan a recunoscut de mai multe ori că a ucis 13 persoane şi a rănit alte zeci la Fort Hood, însă codul militar îi interzice să negocieze o pedeapsă pledând vinovat. Acuzatul, care se pregătea să plece în Afganistan înainte de atac, a declarat că a comis acest act pentru a îşi apăra fraţii musulmani împotirva unui război "ilegal" în această ţară. Într-o scurtă declaraţie în deschiderea procesului său, Hasan a recunoscut din nou că este "atacatorul". "Noi, mujahedinii, suntem musulmani care sunt departe de a fi perfecţi şi care încearcă să stabilească o religie perfectă pe pământul lui Dumnezeu", a spus el. "Îmi cer scuze pentru greşelile pe care le-am făcut prin acest act". După ce şi-a concediat avocaţii, Hasan a obţinut dreptul de a îşi asigura propria apărare. Acesta a declarat că intenţionează să cheme doar doi martori la bară. Peste 250 de indivizi trebuie, în schimb, să depună mărturie împotriva sa


Atac cu rachete asupra convoiului care îl transporta pe Bashar Al-Assad

Insurgenţii sirieni au atacat, ieri, coloana oficială care îl transporta pe preşedintele Bashar Al-Assad spre o moschee din Damasc. Liderul sirian pare să fi scăpat nevătămat din acest incident, conform imaginilor prezentate de postul public de televiziune. Brigada Tahrir al-Sham, o unitate a grupului insurgent Armata Siriană Liberă (ASL), a anunţat că a atacat cu rachete, ieri dimineaţă, convoiul cu care se deplasa Bashar Al-Assad spre o moschee din Damasc, cu ocazia sărbătorii Eid al-Fitr, care marchează încheierea postului musulman (Ramadanul). "După ce am avut misiuni de recunoaştere pentru a afla traseul convoiului prezidenţial, am atacat cu rachete. Ne rugăm să fi avut rezultate", a comunicat gruparea insurgentă, potrivit ziarului israelian Haaretz. Însă, Televiziunea publică siriană, subordonată regimului, a prezentat imediat imagini filmate după atac în care Al-Assad este văzut în timp ce se roagă în Moscheea Anas bin Malek din cartierul Malki. O altă organizaţie rebelă, Liwa al-Islam, a confirmat că preşedintele a scăpat nevătămat din atacul cu rachete. "Al-Assad nu a fost rănit, dar există victime în anturajul său", a declarat Islam Alloush, liderul grupării insurgente.
Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi un conflict armat între forţele insurgente ale opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar Al-Assad. Bilanţul confruntărilor este, potrivit estimărilor ONU, de cel puţin 100.000 de morţi.


Un rechin s-a plimbat cu metroul din New York

Un rechin mort a fost descoperit într-un vagon de metrou în oraşul New York, au confirmat oficialii regiei de tranport, citaţi de BBC News. Neaşteptatul pasager, cu o lungime de aproximativ 1.2 metri, a fost găsit sub un rând de scaune dintr-un metrou din Queens. Conductorul a rugat pasagerii să părăsească vagonul iar trenul şi-a continuat drumul până la capătul liniei, unde un supervizor a aruncat reptila. Porumbei şi chiar oposumi au ajuns în vagoanele de metrou din New York până acum, însă niciodată un rechin, au declarat oficialii reţelei de transport. Cu toate acestea, provenienţa sa este un mister. Isvett Verde, din cartierul Brooklyn, New York, care a fotografiat rechinul, a declarat că a observat că în vagonul gol al trenului "mirosea puternic a peşte". "E greu să rămâi surprins deoarece se întâmplă multe lucruri ciudate în oraşul acesta, însă aşa ceva a fost un pic prea mult", a declarat ea pentru BBC.
Alte poze ale descoperirii exotice din metrou au devenite virale, inclusiv cea în care rechinul apare cu o ţigară în gură alături de un tichet de metrou şi o cutie de energizant.

Coreea de Sud taxează preoţii pentru a finanţa cheltuielile sociale

Guvernul sud-coreean a propus un proiect prin care vor fi introduse taxe pe onorariile preoţilor, iar cele pentru operaţii estetice vor fi extinse, urmând ca fondurile obţinute, estimate la 2,2 miliarde de dolari în cinci ani, să fie utilizate pentru cheltuieli sociale. Executivul vrea ca, începând de anul următor, operaţii estetice foarte solicitate, precum cele de mărire a buzelor, să fie taxate cu 10% din preţ. În prezent, sunt taxate doar cinci categorii de intervenţii, precum cele la nas, liposucţiile, liftingurile faciale, de modificare a sânilor şi cele la pleoape. "Taxele asupra tratamentelor medicale în scopuri cosmetice sunt revizuite în linie cu standardele globale. Noile venituri vor fi folosite pentru a asigura ajutoare sociale persoanelor aflate în dificultate", potrivit unui comunicat al Ministerului de Finanţe. Coreea de Sud este una dintre ţările cu cele mai mari cheltuieli pe cap de locuitor pentru operaţii estetice. Una din cinci femei din statul asiatic a apelat la cel puţin o astfel de intervenţie. Schimbările propuse de guvern îi vor afecta şi clerul, care acum nu plăteşte taxe pe venituri. Astfel, preoţii şi călugării ar trebui să achite o taxă de 4% din onorarii începând din 2015.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.