Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE China se pregăteşte să renunţe la politica copilului unic

Ziarul de Vrancea
5 aug 2013 282 vizualizări
nterdicţia datează din 1971 n din cauza natalităţii reduse, doar anul trecut forţa de muncă în China s-a redus cu trei milioane de persoane

Noii lideri de la Beijing sunt pe punctul de a abandona politica copilului unic, în vederea evitării unei crize a îmbătrânirii populaţiei. Potrivit agenţiei oficiale de presă Xinhua, Comisia de Planificare Familială pregăteşte propuneri de ridicare a interdicţiei privind naşterea unui al doilea copil, dacă oricare dintre părinţi este un copil unic. Purtătorul de cuvânt al agenţiei a declarat că scopul acestor măsuri vizează "îmbunătăţirea" politicii privind familia şi confirmă informaţiile scurse către presă, potrivit cărora se pregăteşte o schimbare majoră în acest sens. Potrivit The Daily Telegraph, se aşteaptă ca noile norme să intre în vigoare la începutul anului viitor şi ar putea fi extinse la toate familiile până în 2015.
Politica copilului unic datează, în forma sa originală, din 1971, şi a condus până în prezent la 336 de milioane de avorturi şi la 222 de milioane de sterilizări, de multe ori prost executate în regiunile sărace. Abuzurile recente au provocat scandal, în condiţiile în care pe internet au circulat fotografii cu o tânără mamă, întinsă alături de un copil pe deplin dezvoltat, după ce a fost luată de poliţie pentru că nu şi-a putut plătit "taxa de compensare socială" pentru un copil ilegal. Tânăra a fost nevoită să facă avort, chiar înainte de naşterea naturală.

Deficit de 140 de milioane de lucrători în 2030

Premierul Li Keqiang vede în mod clar politica drept un anacronism, într-un moment în care China pierde din forţa de muncă şi se confruntă cu o bombă cu ceas demografică. În prezent, există cinci lucrători la fiecare pensionar, iar acest raport va scădea la doi lucrători la un pensionar până în 2035. Potrivit publicaţiei britanice, politica copilului unic a constat întotdeauna dintr-un mozaic de măsuri. Minorităţile etnice sunt scutite de la aplicarea sa, fermierilor le este permis un al doilea copil, dacă primul este o fată, iar clasa de mijloc din oraşe poate plăti de obicei o amendă (abia pusă în aplicare în Shanghai, unde ratele de fertilitate sunt în colaps din alte motive). Pe de altă parte, schimbarea de politică poate surveni prea târziu pentru a evita un şoc al îmbătrânirii populaţiei. Forţa de muncă s-a redus cu 3 milioane de persoane anul trecut - un punct de inflexiune care a apărut mai devreme decât era de aşteptat.
FMI a declarat că populaţia aptă de muncă din China va intra în curând în "declin abrupt". "Armata de rezervă" a săracilor din mediul rural, dornică de lucru, a atins punctul culminant în 2010 la aproximativ 150 de milioane de persoane, însă acest surplus va dispărea în curând după 2020. FMI a declarat că va exista un deficit de aproape 140 milioane de lucrători până în primii ani după 2030, cu "implicaţii profunde" pentru China.

Motivul bizar pentru care teroristul de la Boston a început să urască SUA

sentimentele anti-americane ale lui Tamerlan Ţarnaev s-au dezvoltat după ce şi-a ratat cariera în box, neprimind cetăţenie americană n el nu era un musulman practicant, ci, mai degrabă, un admirator al extremismului de dreapta

Unul din fraţii suspectaţi că au comis atentatele de la linia de sosire a Maratonului din Boston deţinea literatură americană de extremă dreapta, a relatat ieri BBC. Tamerlan Ţarnaev avea abonamente la publicaţii care promovează supremaţia albilor şi vehiculează teorii ale conspiraţiilor guvernamentale. Tânărul citea, de asemenea, materiale despre ucideri în masă. Conform emisiunii de investigaţii Panorama a BBC, care a condus timp de mai multe luni o anchetă printre cunoştinţele presupuşilor atacatori pentru a încerca să descopere rădăcinile radicalizării acestora, Ţarnaev se afla în posesia unor articole care susţin că atentatele de la 11 septembrie 2001 şi din 1995, în Oklahoma City, au fost conspiraţii ale guvernului american. Un alt articol în posesia acestuia comentează că "Hitler avea dreptate". Alte materiale explorează motivaţiile din spatele uciderilor în masă şi notează cum autorii rămâneau calmi în timp ce ucideau şi mutilau. Ţarnaev mai avea, de asemenea, articole care susţin că dronele americane ucid civili sau despre situaţia deţinuţilor de la Guantanamo.
Prietenii fraţilor au povestit pentru BBC că Tamerlan s-a răzvrătit împotriva Statelor Unite şi a dezvoltat un interes înflăcărat pentru islam după ce cariera sa în box a eşuat pentru că nu avea cetăţenie americană. "Lui (Tamerlan) nu doar că nu-i plăcea America. Considera că America atacă, practic, toate ţările din Orientul Mijlociu pentru a le lua petrolul", susţine unul din prietenii fraţilor Ţarnaev, Mike, care a petrecut mult timp în apartamentul acestora. Potrivit unei purtătoare de cuvânt a moscheii din Cambridge, unde locuiau fraţii, Nicole Mossalam, Tamerlan se ruga acolo doar ocazional. Mossalam îl descrie pe acesta drept un tânăr furios care s-a refugiat în islam. "Cât despre integrarea în comunitatea islamică de aici, rugăciuni, implicare, acte de caritate, toate acestea cam lipseau. Aş spune că era doar un musulman de formă", adaugă aceasta.

Mezinul, consumator înrăit de marijuana

Djohar Ţarnaev, fratele mai mic al lui Tamerlan, care a fost inculpat pentru atentatele de la Boston, a scris un mesaj cu puţin înainte de a fi capturat, în care susţinea că "noi, musulmanii, formăm un singur organism. Dacă răneşti unul, ne răneşti pe toţi". Prietenii fraţilor mai povestesc că Djohar fuma multă marijuana şi se ruga rar, iar fratele lui îl domina şi nu era de acord cu "stilul său de viaţă petrecăreţ". "Djohar era intimidat, acesta ar fi probabil cel mai potrivit cuvânt. Îl lua pe Tamerlan foarte în serios. Acesta reprezenta o autoritate", spune un alt prieten al celor doi, Tito.
Tamerlan a fost ucis în aprilie, în urma unui schimb de focuri cu poliţia, iar fratele său, Djohar, a fost capturat şi inculpat. Dacă va fi găsit vinovat, acesta din urmă riscă închisoarea pe viaţă sau chiar pedeapsa cu moartea.

Serie neagră de înecuri în Franţa

Unsprezece persoane au murit înecate în mare, în râuri sau în lacuri în Franţa, începând de vineri, prelungind seria neagră a înecurilor, care relansează dezbaterea cu privire la interzicerea comportamentului imprudent. În weekend, bilanţul a crescut cu alţi doi morţi, o femeie în vârstă de 67 de ani, la Cannes, şi un bărbat în vârstă de 33 de ani, la Nisa (sud). Cel puţin 47 de persoane au murit înecate începând de la 1 iulie, potrivit unui bilanţ al AFP. Departamentul Hérault, în sud, renumit pentru staţiunile sale balneare, a înregistrat zece accidente mortale începând de la 9 iulie. Prefectul acestui departament, Pierre Bousquet de Florian, a solicitat vineri de la 13 primării de comune de pe coasta litoralului să aplice înotătorilor imprudenţi o amendă cuprinsă între 11 şi 33 de euro. "Oamenii au impresia că li se fură vacanţa, ei nu sunt conştienţi de riscuri", constată Eric-Daniel Delbourg, un oficial al salvamarilor din cadrul CRS din Hérault.
În 2012, 497 de persoane au murit înecate în perioada 1 iunie-30 septembrie, potrivit Institutului de supraveghere sanitară. Potrivit cifrelor Barometrului de Sănătate al Inpes 2010, un francez din cinci nu ştie să înoate (28% în rândul femeilor şi 14% în rândul bărbaţilor).

Pământul ar putea să se transforme în a doua planetă Venus

Experţi în climatologie trag un semnal de alarmă: schimbarea accelerată a climei în viitor ar putea să conducă în cele din urmă ca Pământul să devină o a două planetă Venus. Atmosfera de pe Terra se va încinge până la câteva sute de grade, iar oceanele se vor evapora, scrie în numărul său recent National Geographic. Unul dintre cei mai titraţi experţi în ştiinţe climatice, James Hansen a avertizat nu demult în volumul său "Furtuni ale viitorului" că în curând omenirea va arde toate rezervele de petrol, gaze şi cărbune, ceea ce ar putea declanşa un proces de încălzire a climei necontrolabil. Iniţial, colegii profesului Hansen nu au fost de acord cu acesta, afirmând că un astfel de lucru este imposibil, în principiu. Cu toate acestea, cercetătorul Colin Goldblatt de la Universitatea Victoria din Canada, implicat de asemenea în cercetări privind aceeaşi problemă, a declarat recent că previziunile profesorului Hansen sunt corecte. Potrivit acestuia, în modelul anterior de schimbare a climei, pe care l-a dezvoltat împreună cu un grup de cercetători, nu se lua în considerare cantitatea de energie emisă de Pământ absorbită de vaporii de apă şi dioxidul de carbon. Dacă energia venită pe Pământ de la Soare este echivalentă cu cea emisă de Terra în spaţiu se ajunge la un echilibru termic. În cazul în care energia emisă de planeta noastră va fi menţinută de dioxidul de carbon şi vaporii de apă, Pământul se va încălzi din ce în ce mai mult. Astfel, cu cât omenirea va arde mai mult combustibil cu atât mai mult dioxid de carbon va fi în atmosferă şi cu atât mai mare va fi temperatura planetei noastre. Pe măsura încălzirii climatice, oceanele îşi intensifică evaporarea, crescând cantitatea de vapori de apă în atmosferă. Toate acestea vor conduce la formarea unui fel de strat de izolare în jurul Pământului, încălzindu-l tot mai mult. Un astfel de model, în opinia lui Hansen, va duce inevitabil la apariţia "sindromului Venus": oceanele se vor evapora, atmosfera va fi compusă în principal din bioxid de carbon în amestec cu minerale şi acizi agresivi, iar temperaturile vor ajunge la câteva sute de grade (în cazul lui Venus - aproximativ 475 grade la suprafaţă).

Ruinele unui mare spital din timpul Cruciadelor, descoperit la Ierusalim

Arheologii israelieni au descoperit în vechiul Ierusalim o structură de mari dimensiuni care a aparţinut unui spital datând de acum circa o mie de ani, din timpul Cruciadelor. Anunţul a făcut de Autoritatea pentru Antichităţi din Israel (AAI) care a finalizat săpăturile, care au scos la lumină existenţa unei galerii cu arcade, unele dintre ele având o înălţime de până la şase metri, datând din perioada Cruciadelor (1099-1291 d.Hr.). Edificiul, proprietatea Waqf, autoritatea pentru bunurile inalienabile islamice, era situată în centrul cartierului creştin din vechiul Ierusalim. Până acum aproape un deceniu, în această zonă a funcţionat o piaţă de legume şi fructe, care a fost însă abandonată. Potrivit cercetărilor, structura descoperită este doar o mică parte din construcţia marelui spital care s-ar fi întins pe un hectar şi jumătate. Arhitectura clădirii era dominată de numeroase coloane şi arcade de peste şase metri, ceea ce sugerează că a existat o încăpere mare centrală şi altele de dimensiuni mai mici. Ca şi spitalele moderne, edificiul a fost împărţit în diferite aripi şi departamente în funcţie de natura bolii şi starea pacienţilor, iar în situaţii de urgenţă putea trata şi 2.000 de persoane. În spital erau trataţi bărbaţi şi femei deopotrivă de diferite religii, dar şi copii abandonaţi la naştere. În acest ordin serveau şi medici arabi musulmani ale căror competenţe medicale erau deja cunoscute în epocă. Marele guvernator din lumea islamică Saladin (1138 - 1193) a trăit în apropierea spitalului după înfrângerea cruciaţilor, a renovat şi conservat clădirea şi le-a permis acestora să rămână pe loc şi să îngrijească populaţia din Ierusalim. Clădirea s-a prăbuşit în urma unui cutremur, în 1457, ruinele acestuia rămânând îngropate până în perioada Imperiului Otoman. În Evul Mediu, o parte din structura clădirii fost folosită pe post de grajd pentru animale, dovadă cantitatea mare de oase descoperită şi de metal, datând din această epocă.
 
În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.