Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Japonia a trimis pe ISS un robot care vorbeşte

Ziarul de Vrancea
4 aug 2013 184 vizualizări
Cercetătorii vor să afle în ce măsură un robot de companie poate să ofere sprijin moral unor oameni care trăiesc izolaţi pe durate de timp îndelungate

O rachetă japoneză H-2B a decolat ieri dimineaţă cu misiunea de a transporta la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) echipamente, provizii şi un mic robot care vorbeşte, potrivit imaginilor difuzate de Agenţia spaţială japoneză (JAXA). Lansarea a avut loc la ora locală 04.48, de la baza Tanegashima şi totul s-a derulat conform programului.  Cel de-al patrulea exemplar din gama de rachete lansatoare H-2B transportă un modul de tip cargo de folosinţă unică, denumit HTV4 sau Kounotori ("barză"), care poate să cuprindă la bordul său 5,4 tone de materiale şi provizii pentru rezidenţii de pe ISS.
Vehiculul HTV4 urmează să se conecteze la ISS pe 9 august şi să fie descărcat în zilele următoare. Apoi, se va desprinde de ISS pe 5 septembrie, luând cu el deşeurile nepericuloase şi tot ce a devenit inutil la bordul staţiei, şi îşi va încheia epopeea spaţială arzând în întregime la reintrarea sa în atmosferă.
H-2B a efectuat duminică cel de-al patrulea zbor al unui vehicul japonez de reaprovizionare a ISS, după cele reuşite deja în septembrie 2009, ianuarie 2011 şi iulie 2012.

"Fratele" geamăn, lăsat pe Terra

De această dată, vehiculul HTV a luat la bordul său şi un volubil şi agil robot android japonez, Kirobo, construit de expertul în robotică Tomotaka Takahashi în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea Tokyo, de la JAXA, de la compania Toyota şi de la grupul de publicitate Dentsu. Micuţul Kirobo, care are o înălţime de 34 de centimetri, are misiunea de a întreţine conversaţia de o manieră naturală, în japoneză, cu astronautul nipon Koichi Wakata care va ajunge la bordul ISS în noiembrie. Japonia deţine la bordul ISS un laborator, Kibo, dedicat experimentelor ştiinţifice. Robotul Kirobo, care ştie să meargă, să recunoască feţe şi să înregistreze imagini, a trecut numeroase teste pentru a fi capabil să vorbească şi să se mişte în condiţii de microgravitaţie. Kirobo este inspirat de Astro Boy, un personaj de manga (benzi desenate japoneze), imaginat după Al Doilea Răboi Mondial de desenatorul şi ilustratorul Osamu Tezuka. Geamănul său, botezat Mirata, va rămâne pe Terra pentru a fi utilizat ca model de comparaţie, în cazul în care cercetătorii vor bănui producerea unor anomalii care ar afecta funcţionarea lui Kirobo. Obiectivul acestui proiect constă în special în studierea măsurii în care un robot de companie poate să ofere sprijin moral unor oameni care trăiesc izolaţi pe durate de timp îndelungate.
HTV4 transportă şi o cameră de înaltă definiţie (format 4K) a televiziunii publice japoneze NHK pentru a filma în decembrie imagini cu cometa ISON. Descoperită în decembrie 2012, ea va trece în acea perioadă cel mai aproape de Soare.

Deputaţii ruşi vor să interzică prin lege o formaţie de rock americană

n basistul trupei şi-a băgat drapelul rusesc în partea din spate a pantalonilor în timpul unui concert

Deputaţii ruşi au iniţiat ieri o propunere de lege prin care solicită ca intrarea în Rusia să fie de acum înainte interzisă pentru grupul rock Bloodhound Gang, al cărui basist şi-a băgat drapelul rusesc în pantaloni, în timpul unui concert susţinut sâmbătă în Ucraina. "Să nu-i spuneţi asta lui Putin", a spus basistul către public, după ce şi-a scos drapelul rus prin partea din spate a pantalonilor, aruncându-l apoi în public.
Trupa Bloodhound Gang urma să cânte duminică în oraşul Anapa, în sudul Rusiei, însă organizatorii Festivalului Kubana au retras invitaţia oferită grupului american şi, în faţa ostilităţii cu care au fost primiţi după sosirea în oraş, membrii formaţiei americane au preferat să părăsească Rusia. "Aceşti idioţi nu vor cânta pe scenă", a declarat ministrul Culturii Vladimir Medinsky pe blogul său, în timp ce alţi lideri politici din Rusia au mers şi mai departe, cerând ca membrii trupei să fie daţi în judecată. "Ar fi trebuit să fie trimişi la închisoare pentru ceea ce au făcut", a declarat într-un mesaj postat pe Twitter guvernatorul regiunii Krasnodar, Alexandr Tkacev. Basistul formaţiei americane şi-a cerut scuze ulterior, însă acest lucru nu a fost suficient pentru a calma spiritele. "Ne întrebăm cine i-a invitat în Rusia, cine a organizat concertele, cine le-a oferit o scenă, cine i-a plătit", a declarat vicepreşedintele Parlamentului rus Serghei Neverov. "Mă întreb oare de ordinele cui ascultă acest grup", a adăugat Neverov, care a cerut apoi iniţierea unei anchete. "Toţi membrii acestui grup ar trebui interzişi în Rusia, la fel şi familiile lor", a adăugat un alt politician cu rang înalt al partidului pro-Kremlin Rusia Unită, Alexei Isaiev.
Formaţia Bloodhound Gang a părăsit Rusia sâmbătă seară, după ce a fost primită cu ostilitate şi chiar violenţă, în special de un grup de bărbaţi cu tricouri imprimate cu textul "Armata Cazacilor din Kuban", un grup ultranaţionalist conservator, potrivit presei locale.

Tensiuni în Italia după condamnarea lui Berlusconi

Fostul premier italian Silvio Berlusconi, condamnat la patru ani de închisoare în dosarul Mediaset, va trebui să predea paşaportul şi riscă să nu mai aibă dreptul de a candida pentru funcţii publice timp de şase ani, relatează ziarul La Repubblica. Procuratura din Milano a emis vineri ordonanţa de executare a pedepsei de către Silvio Berlusconi, care trebuie să ispăşească un an de închisoare în dosarul Mediaset, dar probabil va fi plasat în arest la domiciliu sau va efectua muncă în folosul comunităţii.
Procurorii cer ca Berlusconi să predea paşaportul normal şi paşaportul diplomatic, ca măsură preventivă pentru a se evita părăsirea ţării înainte de punerea în aplicare a pedepsei. Silvio Berlusconi ar putea cere graţierea din partea preşedintelui Giorgio Napolitano, apropiaţii lui argumentând că doar aşa se poate "restabili democraţia" în Italia.
Avocaţii fostului premier italian vor avea la dispoziţie 30 de zile pentru a stabili măsurile alternative închisorii.
Condamnarea lui Berlusconi riscă să genereze o criză politică de proporţii, în contextul în care Guvernul condus de Enrico Letta este susţinut atât de Partidul Democrat (de stânga), cât şi de formaţiunea lui Berlusconi, PdL. Miniştrii şi parlamentarii care fac parte din partidul lui Silvio Berlusconi au avertizat că sunt pregătiţi să demisioneze în semn de protest faţă de condamnarea definitivă a fostului premier, care solicită reformarea justiţiei, ameninţând cu alegeri anticipate.
Sandro Bondi, coordonatorul Partidului Poporul Libertăţii (PdL), cere găsirea unei soluţii pentru revenirea la un "echilibru al puterilor în stat", avertizând că, altfel, Italia riscă să ajungă la "război civil".

Alertă globală privind posibile atacuri teroriste ale Al-Qaida

Interpol suspectează Al-Qaida de a fi implicată în evadările unor terorişti, mai ales în Irak, Libia şi Pakistan, şi a lansat sâmbătă o alertă globală de securitate solicitând o vigilenţă sporită în toate statele membre ale organizaţiei de cooperare poliţienească.  Interpol a decis că lanseze alerta "după o serie de evadări din închisori în nouă state membre, printre care Irak, Libia şi Pakistan", a anunţat sâmbătă într-un comunicat organizaţia internaţională cu sediul la Lyon. "Suspectând implicarea Al-Qaida în mai multe evadări care au dus la eliberarea a sute de terorişti şi criminali, alerta Interpol solicită asistenţa celor 190 state membre pentru a determina dacă aceste evenimente recente sunt coordonate sau legate", a adăugat organizaţia. Aceasta a mai cerut de asemenea membrilor săi "să alerteze statele în cauză dacă un terorist evadat este localizat, ceea ce ar preveni un nou atac terorist". Interpol aminteşte că luna august este o dată aniversară pentru mai multe "atacuri teroriste violente" în India, Rusia şi Indonezia. "Această săptămână marchează de asemenea cea de-a 15-a aniversare a atentatului împotriva Statelor Unite de la Nairobi în Kenya şi Dar es Salaam când 200 de persoane, majoritatea africani, au fost ucişi, şi alte 4.000 au fost rănite", a mai subliniat Interpol.
Interpol aminteşte că Washington a publicat de asemenea o alertă în urma unor informaţii apreciate "credibile", sugerând că Al-Qaida şi organizaţii afiliate vor continua să organizeze atacuri teroriste în cursul lunii august, în special în Orientul Mijlociu şi în Africa de Nord. Statele Unite au anunţat ieri că vor închide din motive de securitate 20 de ambasade, o măsură adoptată şi de Londra, Berlin şi Paris.
De altfel, o reuniune la vârf consacrată ultimelor ameninţări teroriste emise de Al-Qaida s-a desfăşurat sâmbătă la Casa Albă. Prezidată de consilierul pentru securitate naţională Susan Rice, reuniunea s-a ţinut în prezenţa secretarului de stat John Kerry, a secretarului apărării, Chuck Hagel şi a secretarului securităţii interne, Janet Napolitano. De asemenea, la întrunire au participat şi şefi ai CIA, FBI şi ai Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), precum şi ambasadoarea SUA la ONU.
În cursul zilei de vineri preşedintele american a ordonat echipei sale însărcinate cu securitatea naţională să ia toate măsurile necesare pentru a-i proteja pe americani în contextul unei ameninţări potenţiale care ar putea să se materializeze sau să fie originată în Peninsula Arabia", conform comunicatului.

Medvedev: Occidentul se comportă ca "un elefant într-un magazin de porţelanuri"

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a criticat ingerinţa Occidentului în afacerile interne ale anumitor regiuni, în special în Orientul Mijlociu, afirmând că ţările occidentale se comportă ca "un elefant într-un magazin de porţelanuri". "Partenerii noştri occidentali se comportă adesea ca un elefant într-un magazin de porţelanuri. Intervin, distrug totul în interior şi apoi nu ştiu ce să facă. Sunt uneori stupefiat de analiştii lor şi de lipsa de coerenţă a proiectelor lor", a subliniat şeful guvernului de la Moscova într-un interviu pentru canalul de televiziune Russia Today. "Primăvara arabă, ce a adus în bine? Libertate? Parţial. În majoritatea ţărilor, au avut loc drept consecinţă confruntări sângeroase, schimbări de regim şi tulburări permanente", a continuat Dmitri Medvedev, adăugând că adesea Occidentul împinge popoare întregi către un punct de unde nu mai există întoarcere. Sub pretextul luptei pentru interese naţionale şi pentru drepturile omului, a mai declarat premierul rus, "ei (occidentalii) au procedat la un amestec flagrant în afacerile interne ale mai multor ţări şi au adus la putere regimuri politice favorabile pentru interesele lor".
Premierul Medvedev a vorbit în continuare în acelaşi interviu despre situaţia actuală din Irak, Libia şi Siria. "Irakul este în pragul tensiunilor. Zeci de persoane îşi pierd viaţa în fiecare zi. Libia distrusă de acest război rămâne până azi fragmentată, fără a mai vorbi de soarta oribilă a lui Gaddafi. Siria este, de asemenea, în pragul unui conflict armat. Această ţară este răvăşită de un război civil, ceea ce este lamentabil", a afirmat Dmitri Medvedev.

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.