Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Un nou "război rece" între SUA şi Rusia

Ziarul de Vrancea
2 aug 2013 981 vizualizări
Acordarea de azil politic spionului american Edward Snowden a întins la maximum relaţia dintre cele două mari puteri n este o "palmă pentru toţi americanii", a declarat fostul prezidenţiabil, John McCain

Casa Albă a reacţionat dur, joi, faţă de acordarea azilului lui Edward Snowden de către Rusia. "Suntem extrem de dezamăgiţi de faptul că Guvernul rus a luat această decizie, în pofida cererilor noastre foarte clare şi legale, atât în public, cât şi în privat, de expulzare a domnului Snowden în Statele Unite, pentru ca să răspundă la acuzaţiile care i se aduc", a declarat Jay Carney, un purtător de cuvânt al Executivului american.
Rusia i-a acordat azil temporar lui Snowden, care a părăsit joi aeroportul din Moscova în care era blocat de peste o lună şi care se află de-acum într-un loc "sigur" dar necunoscut. Întrebat despre menţinerea unui summit bilateral la începutul lui septembrie între preşedintele Barack Obama şi omologul său rus Vladimir Putin, la Moscova, înainte summitului G20 de la Sankt Petersburg, Carney a sugerat că acesta este de-acum nesigur, după mai multe săptămâni de ambiguitate pe această temă. "Avem numeroase interese cu ruşii şi evaluăm utilitatea unui summit", a declarat purtătorul de cuvânt. Participarea lui Obama la reuniunea G20 nu este, în schimb, pusă în discuţie, potrivit acestuia. Influentul senator republican John McCain, un adversar înfrânt de Obama în alegerile prezidenţiale din 2008, a reacţionat mai dur. Azilul acordat lui Snowden constituie o "palmă pentru toţi americanii", a denunţat el, îndemnându-l pe preşedinte să îşi reevalueze relaţiile cu Putin.

Tensiuni politice şi în plan intern

Încurcătura diplomatică este dublată de o criză politică. Anunţarea acordării azilului lui Snowden are loc în contextul în care administraţia democrată este nevoită să se confrunte cu o contestare parlamentară fără precedent a programelor de supraveghere în Congres. Camera Reprezentanţilor a respins pe 24 iulie, cu un scor strâns, un amendament care ar fi tăiat finanţarea acestor programe. Acest text a reunit atât congresmeni din tabăra lui Obama, cât şi conservatori, în pofida indicaţiilor cu privire la vot date atât de către administraţia democrată, cât şi de către preşedintele republican al Camerei. Încercând să elibereze presiunea, Biroul directorului serviciilor americane de informaţii (ODNI) a declasificat miercuri documente secrete despre operaţiuni de supraveghere în numele "transparenţei". Întrebat joi despre cazul Snowden, de către jurnalişti, în Biroul Oval, la finalul unei întâlniri cu omologul său yemenit, Obama a refuzat să comenteze. În rarele sale intervenţii publice pe fond, preşedintele a îndemnat la găsirea unui "echilibru" între transparenţă şi securitatea naţională. Un nou indiciu cu privire la implicarea sa în acest dosar este faptul că Obama s-a întâlnit joi după-amiaza cu "congresmeni din ambele partide, pentru a discuta despre programe cruciale" în domeniul informaţiilor.

Liftingul facial nu ameliorează gradul de atractivitate

Liftingul facial întinereşte doar cu trei ani şi nu ameliorează gradul de atractivitate al pacientelor, afirmă autorii unui studiu realizat de specialiştii americani şi canadieni.

Autorii acestui studiu au ajuns la concluzia că operaţiile plastice au ca rezultat un aspect întinerit al feţei, însă îmbunătăţirile generale sunt foarte mici. În total, pot fi "salvaţi" trei ani prin efectuarea unui lifting facial complet sau a altor intervenţii plastice, precum cele de la nivelul pleoapelor. Cu cât sunt efectuate mai multe operaţii plastice, cu atât aspectul feţei devine mai tânăr, afirmă specialiştii americani şi canadieni. Totuşi, aceştia nu au remarcat nicio schimbare semnificativă a gradului de atractivitate a pacientelor după acele operaţii.
Studiul, publicat în revista JAMA Facial Plastic Surgery, este primul din lume care analizează gradul de atractivitate postoperatorie şi de întinerire a pacientelor. Cercetarea a fost realizată cu ajutorul a 50 de voluntari independenţi care au examinat fotografiile unui număr de 49 de pacienţi, inclusiv 12 bărbaţi, care au făcut operaţii estetice. Pacienţii au suportat aceste intervenţii între iulie 2006 şi iulie 2010, într-o clinică privată din oraşul canadian Toronto, realizate de chirurgul plastician Peter Adamson. Pacienţii aveau vârstele cuprinse în intervalul 42-73 de ani, iar vârsta medie a fost de 57 de ani. În medie, volutarii au crezut că vârstele pacienţilor erau cu 2,1 ani mai mici decât vârstele reale ale acestora înainte de operaţie şi cu 5,2 ani mai mici decât vârstele reale după operaţie. Astfel, numărul mediu de ani "salvaţi" (vârsta reală minus vârsta presupusă) după operaţie a fost de 3,1. Acest număr mediu creşte pe măsură ce creşte şi numărul de operaţii estetice efectuate de acea persoană. Totodată, voluntarii au fost rugaţi să aprecieze gradul de atractivitate al fiecărui pacient pe o scară de la 1 la 10 - nota 1 însemnând "cel mai puţin atractiv" şi nota 10 însemnând "cel mai atractiv". Autorii studiului au constatat o creştere insignifiantă din punct de vedere statistic, a scorului de atractivitate obţinut de persoanele din fotografiile postoperatorii.

Berlusconi va opta între arest la domiciliu şi muncă în folosul comunităţii

Procuratura din Milano a emis vineri ordonanţa de executare a pedepsei de către Silvio Berlusconi. În varstă de 76 de ani, el fusese condamnat în prima instanţă şi în apel la patru ani de închisoare pentru fraudă fiscală, cu o interdicţie de cinci ani privind deţinerea de funcţii publice. Pedeapsa de condamnare la închisoare a fost confirmată joi de instanţa supremă, care a decis rejudecarea la Curtea de Apel din Milano a sancţiunii suplimentare, cea de interzicere a funcţiilor publice. În privinţa condamnării la închisoare, trei din cei patru ani beneficiază de o amnistie, astfel că Berlusconi ar avea de executat doar un an de închisoare. Însă fostul premier italian ar putea fi plasat în arest la domiciliu sau ar putea efectua muncă în folosul comunităţii. Avocaţii fostului premier italian vor avea la dispoziţie 30 de zile pentru a stabili măsurile alternative închisorii. În practică, opţiunea avocaţilor apărării va putea fi anunţată până pe 16 septembrie, dat fiind că va fi şi o perioadă de vacanţă. Avocaţii vor trebui să propună arestul la domiciliu sau munca în folosul comunităţii.
Condamnarea se referă la achiziţionarea de către trustul Mediaset a drepturilor de difuzare a aproximativ 3.000 de filme produse de companii precum Paramount si Fox. Trustul Mediaset, aparţinând familiei lui Silvio Berlusconi, a fost găsit vinovat că a cumpărat drepturi de difuzare, în intervalul 1995 - 1998, la preţuri majorate intenţionat, prin intermediul unor companii offshore, în scopul comiterii unor fraude fiscale.

Preşedintele "moderat" al Iranului: Israelul este o "rană" care trebuie îndepărtată

Noul preşedinte iranian, Hassan Rohani, a afirmat vineri, în ajunul învestirii sale în funcţie, că Israelul este "o rană" care trebuie îndepărtată din regiune. "Regimul sionist este o rană de ani de zile pe corpul lumii musulmane, care trebuie curăţată", a afirmat Rohani în cadrul manifestaţiilor anuale cu ocazia Zilei Ierusalimului, organizată pe întregul teritoriu iranian. Ales, spre surprinderea generală, la 14 iunie, Hassan Rohani, în vârstă de 64 de ani, a devenit cunoscut pentru discursul său moderat şi s-a declarat deschis pentru un dialog cu Ocidentul. Referitor la relansarea recentă a negocierilor de pace dintre Israel şi Autoritatea Palestiniană, Rohani a acuzat "Israelul pentru păstrarea caracterului său agresiv" şi a apreciat că dialogul i-ar putea oferi o "bună ocazie de a proiecta o imagine paşnică".
Cu ocazia Zilei Ierusalimului, sărbătorită începând de la revoluţia islamică din 1979, în ultima zi de vineri din luna postului musulman, Ramadan, Iranul organizează pe teritoriul ţării manifestaţii pentru a susţine cauza palestiniană şi a denunţa Israelul. Mai multe sute de mii de persoane au defilat în Iran, scandând "Moarte Israelului" şi "Moarte Americii".
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reacţionat vineri. El a apreciat că Hassan Rohani îşi arată "adevărata faţă mai repede decât se anticipase". "Chiar dacă iranienii se grăbesc să nege declaraţiile sale, aceasta este ceea ce gândeşte şi acesta este planul de acţiune al regimului iranian", a declarat Netanyahu. "Aceste declaraţii ale preşedintelui iranian ar trebui să scoată o parte a lumii din iluzia în care a plonjat de la alegerile din Iran", continuă Netanyahu.

Nave de război ale Chinei au făcut pentru prima dată turul Japoniei

Nave de război ale Chinei au făcut pentru prima dată turul complet al Japoniei, trecând prin strâmtorile din nordul şi sudul arhipelagului nipon, eveniment care demonstrează ambiţiile maritime ale Beijingului. Acest tur a fost realizat de către cinci nave militare chineze. După ce au participat împreună cu Rusia la manevrele navale din Marea Japoniei, ele au trecut prin Strâmtoarea La Perouse, care separă Insula Hokkaido (nordul Japoniei) de Insula Sahalin (Rusia). Când au ajuns în largul Oceanului Pacific, navele s-au deplasat spre sud, apoi spre portul lor chinez, trecând prin Strâmtoarea Miyako (la sud de insula japoneză Okinawa). Acest eveniment este de mare importanţă în contextul actual al tensiunilor teritoriale dintre Beijing şi Tokyo, referitor la insulele nelocuite din Marea Chinei de Est. China se confruntă cu o problemă majoră privind accesul la Oceanul Pacific, din cauza unui arc de puteri rivale: Coreea de Sud, Japonia, Taiwanul, plus bazele americane. China încearcă să rupă acest "lanţ" al forţelor rivale. "China are acum capacitatea de a rupe în bucăţi lanţul primelor insule", a afirmat expertul militar Du Wenlong.
Ziarul Global Times a apreciat vineri, într-un editorial, că este "capital" ca statul chinez să devină o "putere maritimă", întrucât acesta este "comprimat" într-un spaţiu oceanic restâns. "Aceasta va determina viitorul Chinei în calitate de putere mondială", subliniază ziarul.

Guvernul turc îi lasă fără burse pe studenţii care participă la proteste

Statul turc va anula bursele acelor studenţi care participă la proteste, potrivit unei dispoziţii a Înaltei Instituţii de Burse şi Cămine Studenţeşti din această ţară. Conform dispoziţiei publicate săptămâna aceasta, toţi studenţii "implicaţi în acţiuni de anarhie şi terorism, sau care au comportamente care încalcă dreptul la învăţământ (rezistenţă, boicot, ocupare, înscrisuri, cântece sau sloganuri) vor rămâne fără bursă, indiferent dacă este vorba de participare activă, sau doar o tentativă.
Nu contează, de asemenea, locul în care se protestează şi nici gradul de tulburare pe care o provoacă: măsura penalizează aceste fapte "în instituţiile de învăţământ pe care le frecventează, precum şi în cămine sau în locul de reşedinţă, atât individual cât şi colectiv, în toate formele sale".
Este vorba de un articol mai vechi, care este în vigoare din 1997, însă faptul că Instituţia Burselor a decis să-l readucă acum în atenţie suscită temeri că ar putea fi vorba de un act de avertisment sau de represalii faţă de protestele antiguvernamentale din luna iunie, care au izbucnit în parcul Gezi din Istanbul. Totuşi, ministrul tineretului şi sportului, Suat Kiliç, a respins această posibilitate. "Ştirea că vor fi retrase bursele acordate studenţilor universitari, care au participat la protestele din parcul Gezi, este o minciună sfruntată, un produs al imaginaţiei. Măsura invocată ca bază a acestei ştiri a fost aprobată în 1997, prin urmare înainte ca aceşti mincinoşi să cunoască locul în care va fi amplasat parcul Gezi", a asigurat Kiliç pe contul său de Twitter. Totuşi, nu este prima măsură de acest fel anunţată împotriva protestelor studenţilor, grupul social cel mai activ în recentele revolte antiguvernamentale.

O femeie va conduce Forţelor Aeriene americane

Preşedintele american Barack Obama a numit-o joi pe Deborah Lee James, membru al conducerii executive în industria apărării şi fost secretar adjunct al apărării, în funcţia de secretar al Forţelor Aeriene. Casa Albă a anunţat numirea într-un comunicat, în care Barack Obama a salutat activitatea dnei James "în servicul public şi rolul său de conducere în sectorul privat". Deborah Lee James este preşedintele sectorului Inginerie şi Tehnologie din cadrul Science Applications International Corporation (SAIC). Ea face parte din conducerea executivă a companiei din 2004.
James a fost adjunctul secretarului american al apărării în perioada 1993-1998. Dacă numirea sa va fi confirmată de Senatul SUA, James va fi una dintre puţinele femei care au servit vreodată în calitate de important lider civil în cadrul forţelor armatei americane, potrivit mass-mediei americane.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.