Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Vreţi să vă sinucideţi? Beţi mai întai două cafele

Ziarul de Vrancea
30 iul 2013 843 vizualizări
Cafeaua este un foarte bun antidepresiv, iar cei care consumă zilnic între două şi patru ceşti de cafea, sunt de două ori mai puţin tentaţi să comită acte de sinucidere decât cei care consumă mai puţin sau deloc, arată un studiu

 

Amatorii de cafea au acum un nou motiv pentru a se bucura de băutura preferată. Potrivit unor studii recente, cafeaua are efecte cu adevărat miraculoase: ea ajută la prevenirea cancerului de piele şi a bolii Alzheimer, reduce riscul de insuficienţă cardiacă şi de diabet, îmbunătăţeşte vederea şi, posibil, protejează ficatul. Dar, pe lângă toate acestea, cafeaua este un excelent antidepresiv. La această concluzie au ajuns cercetători de la Harvard School of Public Health. Rezultatele studiului lor au fost publicate în ediţia din iulie a revistei The World Journal of Biological Psychiatry, informează cotidianul Utro. Studiind date despre peste 200.000 de persoane cu vârste de la 16 ani, cercetătorii au descoperit că "prietenii cofeinei", care consumă zilnic între două şi patru ceşti de cafea, sunt de două ori mai puţin tentaţi să comită acte de sinucidere decât cei care consumă mai puţin de două ceşti, care optează pentru cafea fără cofeină sau care în general nu consumă niciun fel de cafea.

Creativitatea are de suferit

De altfel, descoperirea nu poate fi considerată una revoluţionară. Efectul de "îmbărbătare" - în toate sensurile cuvântului - al acestei băuturi era cunoscut şi înainte. În 2011, cercetători au descoperit că femeile care consumă cafea au un risc cu 15% mai mic de a dezvolta depresie, comparativ cu cele care nu consumă. Practic, cafeaua funcţionează ca un uşor antidepresiv, sporind în organism nivelul aşa-zişilor "hormoni ai fericirii": serotonina şi dopamina. Totuşi, Utro menţionează şi studii mai puţin prietenoase faţă de amatorii de cafea. Astfel, nu demult pe site-ul revistei New Yorker a fost publicat un articol în care se afirmă că, în pofida faptului că această băutură adaugă energie şi reduce oboseala, ea influenţează negativ capacităţile creative ale omului. Da, cafeaua ajută la concentrare şi la creşterea atenţiei, însă paradoxul constă în aceea că procesul de creaţie şi găsirea de soluţii non-standard reuşesc mai bine într-o stare de conştienţă diluată, când mintea este mai puţin focusată. Cofeina, însă, tocmai o astfel de stare tinde să preîntâmpine. Insomnia şi alte perturbări ale somnului - un revers al efectului de trezire al cofeinei - inhibă de asemenea procesul de creaţie. Multe dintre operele de artă şi descoperiri ştiinţifice geniale au fost "născute" tocmai în somn, iar proverbul "noaptea este un sfetnic bun" nu a apărut întâmplător. Un studiu din 2009 a relevat că oamenii care au avut un somn bun se descurcă mai bine cu sarcini creative decât cei care pur şi simplu s-au odihnit sau au aţipit, fără a intra în faza unui somn profund.
De asemenea, nu trebuie uitat faptul că substanţa numită cafeină dă dependenţă. Oamenii care consumă prea multă cafea au probleme cu trezitul de dimineaţa şi cu începerea activităţilor zilnice înainte de a bea o ceaşcă-două. Astfel, dacă aveţi vreodată gânduri de sinucidere - beţi o ceaşcă-două de cafea, însă nu exageraţi, conchide Utro.


Suspectul atentatului din Burgas ar fi declanşat bomba prematur

n el şi-ar fi ucis astfel, din greşeală, o rudă care participa la atacul terorist

Anchetatorii cred că suspectul canadian în atentatul comis în 2012 pe aeroportul bulgar Burgas ar fi furnizat sprijin logistic, dar ar fi sfârşit prin a detona bomba, ucigând din greşeală o rudă care coopera cu el, relatează The National Post. Autorităţile bulgare susţin că Hassan El Hajj Hassan, în vârstă de 25 de ani, care a emigrat din Liban către Canada în copilărie, este un agent Hezbollah implicat în atentatul de la Burgas, soldat cu moartea a cinci israelieni şi a unui şofer bulgar de autocar. Rolul lui Hassan ar fi fost unul logistic: să aranjeze intrarea şi ieşirea în siguranţă din Bulgaria a grupului şi să le găsească membrilor acestuia cazare şi transport, afirmă o sursă implicată în anchetă. Hassan a călătorit către Varşovia, Polonia, folosind un paşaport canadian. De acolo, Hassan, Meliad Farrah un cetăţean australian originar din Liban, în vârstă de 32 de ani, şi un al treilea bărbat al cărui nume nu este cunoscut dar care ar fi rudă cu Hassan, potrivit testelor ADN, au călătorit către Bulgaria sub identităţi false, pretinzând că sunt turişti. Bărbaţii ar fi transportat cu trenul cel puţin o parte din bombă, inclusiv detonatorul. Farrah este acuzat de asamblarea bombei în Bulgaria, dar acesta ar fi părăsit ţara înainte de atac. O televiziune libaneză a afirmat că Farrah s-a întors în Liban la 17 iulie 2012, cu două zile înaintea exploziei. Rolul rudei neidentificate a lui Hassan era să amplaseze bomba, ascunsă într-un rucsac, în compartimentul de bagaje al autocarului. În prezent, ipoteza reţinută este aceea că Hassan ar fi fost cel care a declanşat explozia, potrivit anchetatorilor. Ruda lui Hassan, care transporta bomba, a fost decapitată în urma exploziei. Autorităţile au descris iniţial atentatul ca fiind unul sinucigaş dar acum cred că detonarea bombei s-a produs prematur, în timp ce era amplasată în autocar. Deşi testele ADN efectuate asupra cadavrului atacatorului arată că acesta este rudă cu Hassan, nu se cunosc legăturile de rudenie exacte dintre cei doi şi nici identitatea acestuia. Un anchetator l-a descris ca fiind o rudă îndepărtată. Rolul unui al patrulea bărbat, de asemenea, neidentificat, nu este clar. El este descris ca având trăsături europene. După atac, Hassan a fugit în România, după care a plecat spre Orientul Mijlociu, fie spre Liban, fie spre Fâşia Gaza, potrivit informaţiilor.

Preşedintele Bundestagului, acuzat de plagierea tezei de doctorat

Norbert Lammert, preşedintele Bundestagului (Camera inferioară a Parlamentului german), este acuzat de plagiat la elaborarea tezei de doctorat. El este unul dintre numeroşii politicieni germani acuzaţi de plagiat în ultimii ani. Spre deosebire de foşti miniştri ai Educaţiei şi Apărării găsiţi vinovaţi de copierea unor fragmente ale tezei de doctorat fără citarea surselor, politicianul conservator susţine că lucrarea a fost elaborată prin respectarea normelor academice. "Mi-am scris teza de doctorat folosind cunoştinţele mele şi respectând principiile", a declarat Lammert pentru ziarul Die Zeit. Un blogger anonim având numele Robert Schmidt susţine că 42 de pagini din teza de doctorat a lui Lammert au fost copiate. Lammert a obţinut titlul academic de doctor în 1975, la Universitatea din Bochum, în ştiinţe Politice.

Catherine Ashton s-a întâlnit cu Mohamed Morsi

Şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton s-a întâlnit în noaptea de luni spre marţi cu fostul preşedinte egiptean Mohamed Morsi, ţinut în secret de către armată care l-a destituit. Lady Ashton a avut o întâlnire, cu Morsi, care a durat "timp de două ore", a precizat Maja Kocijancic, purtătoarea sa de cuvânt. "Mohamed Morsi este bine şi are acces la informaţii", a declarat ulterior Ashton, într-o conferinţă de presă. Ea nu a putut oferi detalii despre locaţia în care Mohamed Morsi este deţinut. În mod oficial, Morsi nu primise nicio vizită până acum, iar familia s-a plâns că nu îl poate vedea. "Am avut o discuţie amicală, deschisă şi directă", a dat asigurări Ashton, refuzând să ofere detalii despre conţinut.
Morsi este ţinut în secret de către armată de la 3 iulie. Militarii au oferit asigurări că acesta este bine, însă el nu a mai apărut în public după ce a fost destituit şi nu a primit vreo vizită. Familia sa s-a plâns recent de faptul că nu se poate întâlni cu el.
Într-o vizită anterioară la Cairo, pe 17 iulie, Ashton a cerut eliberarea lui Morsi şi a deplâns faptul că nu l-a putut întâlni.
De la destituirea sa pe 3 iulie, susţinătorii lui Morsi, care provine din cadrul mişcării Fraţii Musulmani, organizează frecvent manifestaţii, afectate de violenţe soldate cu morţi, şi participă la acţiuni de ocupare în mai multe zone din capitală. Criza politică din ţară s-a agravat recent, odată cu moartea a 72 de civili şi unui poliţist în confruntări între susţinători ai lui Morsi şi forţe de ordine, sâmbătă, la Cairo. Puterea ameninţă să disperseze în forţă acţiunile de ocupare islamiste - ce au loc de aproximativ o lună în capitală -, acuzate că ar fi focare de "terorism", provocând temeri cu privire la producerea unor noi băi de sânge.

Monogamia ar fi bună pentru bărbaţi

Monogamia poate avea efecte evoluţioniste benefice pentru bărbaţi, potrivit concluziilor formulate în două studii, apărute recent în revista Science şi în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), informează Reuters. De fiecare dată când un bărbat celebru îşi înşală nevasta şi acest fapt este aflat de publicul larg, oamenii îşi amintesc de o teorie mai veche, potrivit căreia masculii (inclusiv cei din specia umană) sunt pur şi simplu condiţionaţi de procesul evolutiv pentru a adopta comportamente promiscue. Două studii recente, publicate luni, afirmă însă contrariul. Rămânând alături de o singură femelă, afirmă cercetătorii, masculii din multe specii, în special cei din familia primatelor, îşi sporesc şansele de a avea mulţi urmaşi care vor supravieţui suficient de mult pentru a se reproduce - un factor cheie avut în vedere de savanţii care încearcă să afle dacă un anumit comportament poate să îl ajute pe mascul să supravieţuiască brutalului proces de selecţie naturală. Ambele studii au ajuns la concluzia că "îngrijirea paternă a puilor reprezintă o consecinţă, nu o cauză, a monogamiei". Ajutându-şi partenerele de viaţă să aibă grijă de urmaşii lor, femelele devin mai sănătoase, au şansa de a aduce pe lume mai mulţi urmaşi sănătoşi, iar şansele de reproducere a masculilor sunt astfel considerabil sporite. În ceea ce priveşte monogamia la specia umană, părerile celor două echipe sunt uşor diferite. În timp ce echipa de la Cambridge consideră că "oamenii nu sunt social monogami", autorii studiului apărut în PNAS susţin că "oamenii sunt atât monogami cât şi poligami, în funcţie de circumstanţe istorice şi sociale". "Oamenii sunt nişte animale atât de neobişnuite, depinzând atât de excesiv de cultură, un factor care a schimbat atât de multe din regulile de bază ale evoluţiei", a spus Clutton-Brock.

India ar urma să aibă un nou stat

Partidul Congresului, aflat la guvernare în India, ar urma să-şi anunţe sprijinul pentru formarea unui nou stat în regiunea Telangana din statul Andhra Pradesh, în sudul ţării, potrivit informaţiilor apărute în mass-media, transmite BBC News. În ultimii ani au avut loc în statul Andhra Pradesh proteste "pro" şi "contra" propunerii de creare a unui nou stat. Cu o populaţie de 40 de milioane de locuitori, viitorul stat ar urma să cuprindă 10 din cele 23 de districte ale Andhra Pradesh, inclusiv Hyderabad, al şaselea cel mai mare oraş al Indiei. Susţinătorii noului stat afirmă că zona a fost neglijată de guvern. Oponenţii iniţiativei sunt nemulţumiţi că Hyderabad, unde se află sediile a numeroase companii mari de tehnologia informaţiilor şi farmaceutice, ar putea deveni noua capitală din Telangana.
Decizia finală privind crearea unui nou stat aparţine Parlamentului indian. Însă şi consiliul statului trebuie să adopte o rezoluţie care să aprobe crearea noii unităţi administrative.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.