Internațional

Ce spune o ştiucă gigant despre viitorul lui Medvedev

Ziarul de Vrancea
29 iul 2013 633 vizualizări
Pe lunga listă de fapte eroice ale lui Vladimir Putin a mai apărut o ştiucă de 21 de kilograme, prinsă în regiunea Krasnoiarsk, unde, după cum s-a aflat ulterior, preşedintele a pescuit timp de o săptămână împreună cu premierul Dmitri Medvedev. Faptul că întalnirea a rămas mult timp secretă arată zilele lui Medvedev la şefia Guvernului sunt numărate, spun comentatorii ruşi

Evident, după străpungerea unei balene cu arbaleta - în scopuri ecologiste, desigur - şi salvarea unei echipe de filmare de atacul unui tigru siberian, ştiuca prinsă pare o bagatelă. Reţelele de socializare au reacţionat la subiect în mod deja tradiţional: în timpul ultimelor câteva săptămâni, bloggerii au tot pus la îndoială faptele eroice ale preşedintelui şi le-au luat în derâdere. Greutatea anunţată a "ştiucii de Kremlin" a fost imediat contestată, ca şi adevărul unui concediu cu participarea înalţilor oficiali ai ţării. Cineva a remarcat că pantalonii lui Putin sunt aceiaşi ca în urmă cu şase ani, şi ceasul de la mână la fel. "Şoigu îl plimbă pe Putin pe râu într-o barcă motorizată cu numere ale Ministerului pentru Situaţii Excepţionale. Nu cumva această fotografie a fost făcută pe vremea când Serghei Şoigu conducea acest minister?", se întreabă bloggerul.
Şeful serviciului de presă al Kremlinului a fost nevoit să vină cu o infirmare a tuturor zvonurilor şi presupunerilor eronate: chipurile, ceasul este unul la fel ca cel din 2007, iar pantalonii sunt unii noi.  Însă, minciuna mică naşte, de regulă, mare neîncredere, iar neconcordanţe în această poveste sunt destule. În primul rând, nu se ştie din ce motiv amănuntele weekendului de acum două săptămâni au fost date publicităţii abia acum, în pofida faptului că asemenea subiecte se vând, de obicei, "ca pâinea caldă". Până la aceste dezvăluiri târzii, o vizită a lui Putin la Tuva nici că ar fi existat: în orice caz, nu pe site-ul oficial al şefului statului, care anunţă de obicei deplasările sale. Şi pe site-ul premierului Dmitri Medvedev, care, din câte s-a aflat, tot atunci şi tot în acele locuri s-a odihnit, sesiunea foto din Tuva a fost amplasată abia după raportul privind şedinţa de guvern din 25 iulie.

Se aşteaptă criza potrivită

De ce a fost nevoie ca această informaţie să fie scoasă brusc pe tapet? Este clar că un motiv există, iar acesta a apărut pe parcursul ultimei săptămâni: în caz contrar, weekendul din Tuva fie ar fi devenit ştire imediat, fie nici nu ar fi fost afişat vreodată.
Nu în ultimul rând, componenţa participanţilor la întâlnirea din Tuva stârneşte de asemenea semne de întrebare. Ultima dată, o partidă de pescuit comună a lui Putin şi Medvedev (în regiunea Astrahan, în august 2011, când Medvedev a prins o ştiucă, iar Putin un biban mare) s-a soldat cu înţelegerea privind rocada în tandemul puterii. Contextul? Medvedev este supus unor presiuni extrem de mari, a pierdut practic controlul asupra blocului economic şi social al guvernului. Acest lucru le permite experţilor să considere problema demiterii lui Medvedev ca şi decisă, subiect de negociere rămânând doar momentul unei asemenea decizii: se presupune că guvernul Medvedev va lucra până la prima gravă criză politică sau economică. Se pare, însă, că o asemenea criză întârzie să apară.
Însă, nu este exclus ca liderii să ştie ceva ce oamenii simpli încă nu ştiu, iar în timpul ultimei partide de pescuit ei să nu se fi plimbat de fapt cu barca motorizată, ci să fi discutat detaliile unei noi decizii importante pentru Rusia. În acest caz, ruşii vor afla despre ea la "timpul potrivit".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.