Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Săptămana şi tragedia în Europa

Ziarul de Vrancea
29 iul 2013 390 vizualizări
După accidentul autocarului romanesc din Muntenegru şi tragediile pe cale ferată din Franţa şi Spania a venit randul Italiei să fie în doliu.Cel puţin 39 de pelerini şi-au pierdut viaţa în apropiere de Napoli după ce un autocar s-a prăbuşit de pe un viaduct

Cel puţin 39 de persoane au murit şi alte aproximativ zece au fost grav rănite, duminică noaptea, într-un accident de autocar care transporta pelerini în apropiere de Avellino, în regiunea Napoli (sud). "Pentru moment, bilanţul se ridică la 39 de morţi", a anunţat ieri dimineaţa ministrul italian al Transporturilor, Maurizio Lupi. Este vorba despre unul dintre cele mai sângeroase accidente rutiere înregistrate în Europa în ultimii ani, ultimul având loc în martie 2012 în Elveţia, unde au murit 28 de persoane, dintre care 22 de copii. Această tragedie reprezintă un "moment foarte trist pentru Italia", a reacţionat premierul italian Enrico Letta, aflat în vizită la Atena. Înaintea intervenţiei sale în cadrul unei conferinţe pe tema Europei şi a crizei, el a respectat un moment de reculegere în memoria victimelor.
Parchetul din Avellino a deschis o anchetă pentru "omucidere din culpă". Potrivit agenţiei Ansa, ancheta se va referi nu numai asupra eventualei responsabilităţi a şoferului autocarului, decedat în accident, dar şi asupra stării vehiculului şi calitatea barierei de protecţie ruptă de autocar în timpul cursei sale nebuneşti. În paralel, va fi examinat cadavrul şoferului, pentru a se stabili dacă acesta consumase droguri sau alcool.

Explozia unui pneu, probleme de franare sau un şofer adormit?

Autocarul transporta aproximativ 50 de pasageri, toţi originari din provincia Napoli, care se întorceau dintr-un pelerinaj la Pietrelcina, localitatea natală a lui Padre Pio, un preot italian canonizat în 2002 şi foarte venerat în sudul Italiei. La bord se aflau numeroşi copii. Pompierii au acţionat toată noaptea de duminică spre luni, la lumina unor lanterne, în condiţii foarte dificile, zona unde s-a prăbuşit autocarul fiind foarte greu accesibilă. Accidentul s-aprodus pe un viaduct de pe autostrada A16 Napoli-Bari, în zona Monteforte Irpino, în provincia Avellino, la aproximativ 50 de kilometri est de Napoli. Autocarul - un autobuz mare pentru turism - a ajuns în viteză pe o porţiune în coborâre, în pofida numeroaselor panouri privind limitarea vitezei, şi a percutat un limitator, provocând un carambol uriaş. Un fotograf AFP a numărat cel puţin şapte sau opt maşini încastrate unele în altele. După aceea, vehiculul a efectuat un veritabil zbor peste un pod rutier şi s-a prăbuşit de la 30 de metri. Mai mulţi pasageri au fost aruncaţi din vehicul.
Ieri după-amiază echipele de salvare încă activau la faţa locului, în special pentru a evacua carcasele maşinilor lovite. Autocarul tăiat în două a fost ridicat în cursul dimineţii. "Scena accidentului este tragică. Pe drum există maşini distruse, cel puţin zece... Iar dedesubt sunt aproximativ 30 de corpuri acoperite cu cearşafuri albe, aliniate la marginea drumului provincial", a declarat un fotograf de la agenţia Ansa. Aproximativ 20 de ambulanţe se aflau la faţa locului, iar cu puţin înainte de ora locală 3.00 (4.00, ora României) primele furgonete funerare au sosit pentru a transporta victimele. Potrivit unor martori, autocarul, care se întorcea la Napoli, ar fi putut să aibă probleme de frânare. Jurnaliştii locali evocă şi alte ipoteze, inclusiv aceea că şoferul a adormit sau explozia unui pneu. O supravieţuitoare, citată de unchiul ei, care a întâlnit-o pentru o scurtă perioadă de timp într-un spital, afirmă că unul dintre pneurile autocarului a explodat şi că şoferul nu a reuşit să menţină controlul asupra vehiculului. Potrivit poliţiei rutiere, nu există urme de frânare ale autocarului la locul accidentului. Presa italiană scrie că porţiunea de drum pe care a avut loc tragedia este deosebit de periculoasă.

Medicii au fost nevoiţi să aleagă ce pasageri să salveze prioritar

Medicii ambulanţelor ajunşi primii la locul accidentului s-au confruntat cu sarcina de a alege pe cine să salveze în mod prioritar, scrie ziarul La Repubblica. "Am fost nevoiţi să alegem pe cine să salvăm", a declarat medicul anestezist Maurizio Abbenante, care lucrează la serviciul de ambulanţă din orăşelul Avellino şi a fost primul salvator ajuns la locul accidentului. "Prima dată, am scos persoanele care aveau şanse mai mari de supravieţuire. Am fost nevoiţi să decidem cine părea mai capabil de supravieţuire", a declarat medicul.


Se întoarce Putin cu mana goală din Ucraina

n comentatorii apreciază drept un insucces vizita preşedintelui rus la Kiev, în încercarea Rusiei de a întoarce Ucraina de la drumul spre UE

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a petrecut sfârşitul de săptămână în Ucraina, încercând să-l convingă pe omologul său ucrainean Viktor Ianukovici să întoarcă ţara dinspre Uniunea Europeană spre Uniunea Vamală (Rusia, Belarus Kazahstan) şi să imprime o apropiere economică mai mare de Moscova. Putin a vorbit sâmbătă despre unitatea istorică a popoarelor rus şi ucrainean, cu ocazia aniversării a 1025 de ani de creştinarea Rusiei Kievene de către cneazul Vladimir.
Vizita lui Putin la Kiev a început cu slujba oficiată pe dealul Sf.Vladimir din capitala ucraineană. Ca de obicei, liderul rus a întârziat: preşedinţii Ucrainei, Viktor Ianukovici, Republicii Moldova, Nicolae Timofti, şi Serbiei, Tomislav Nikolic, precum şi întregul guvern ucrainean l-au aşteptat mai bine de o jumătate de oră, remarcă publicaţia Rbc Daily.
Neoficial, slujba a fost supranumită de presă a "doua creştinare a Rusiei", întrucât a fost oficiată de patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kiril, iar după aceea şeful statului rus a oferit înalte distincţii mai multor mitropoliţi ucraineni, între care şi patriarhul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei (subordonată Patriarhiei Moscovei), Vladimir.

Doar 26% dintre ucraineni sunt împotriva UE

Apoi, a avut loc o întâlnire scurtă şi "destul de rece", după cum observă cotidianul economic Kommersant, între preşedinţii Putin şi Ianukovici. Cei doi oameni politici nici măcar nu şi-au dat mâna în public înainte de convorbiri, astfel încât un fotoreporter din mulţime le-a solicitat să facă acest lucru pentru presă. Cu toate acestea, după cum notează Rbc Daily, protocolul în sine a fost într-adevăr scurt, iar convorbirile între cei doi şefi de stat au durat cel puţin o oră. În finalul discuţiilor, Putin a afirmat că economia ucraineană va avea avantaje în ceea ce priveşte competitivitatea numai în alianţă cu Rusia, pe fondul unei "concurenţe acerbe" pe plan internaţional pentru pieţele de desfacere din diferite ţări. În mod tradiţional, locatarul de la Kremlin a asigurat că Rusia "va respecta orice alegere a poporului ucrainean şi a statului ucrainean".
La conferinţa "Valorile slave-ortodoxe", preşedintele rus a subliniat din nou moştenirea comună a celor două popoare, aducând numeroase argumente că aderarea la Rusia îi va conferi Ucrainei un impuls de dezvoltare economică. Argumentând beneficiul alăturării Ucrainei la Uniunea vamală (din CSI), Putin a adus date statistice, indicând că cifra de afaceri între Rusia şi Ucraina a scăzut cu mai mult de 18% în primul trimestru al acestui an, în timp ce între ţările din Uniunea vamală ea a crescut cu peste 3% în aceeaşi perioadă.
Ca urmare a acestei vizite, experţii au concluzionat că Putin nu a reuşit să-l convingă pe preşedintele Viktor Ianukovici să schimbe vectorul de evoluţie a Ucrainei. Potrivit grupului sociologic "Rating" din Kiev, numai 40% dintre ucraineni susţin alăturarea ţării lor la Uniunea vamală şi această cifră este în continuă scădere. Restul ucrainenilor pledează pentru integrarea în Uniunea Europeană, iar împotriva unei astfel de alianţe se pronunţă doar 26% dintre ucraineni.

La Bagdad au explodat nouă maşini-capcană în cateva ore

Nouă maşini-capcană au explodat ieri dimineaţă în diferite cartiere din Bagdad, atentatele soldându-se cu cel puţin 29 de morţi şi 100 răniţi, au anunţat surse ale poliţiei şi medicale. Atentatele au vizat şapte cartiere, dintre care cel puţin cinci cu majoritate şiită. O a zecea maşină capcană
a explodat la Mahmoudia, la 30 kilometri sud de capitală omorând cel puţin două persoane şi rănind 25. Alte două maşini-capcană au explodat la Kout, 160 km sud de Bagdad, făcând cinci morţi şi 35 de răniţi. Două maşini-capcană au explodat la Samawa, 280 km sud de Bagdad, făcând cel puţin doi morţi şi zeci de răniţi.
În total, peste 760 de persoane au fost ucise în violenţe în Irak de la începutul lunii iulie şi peste 3.000 de la începutul anului.

Prejudiciul furtului de la Cannes, estimat la 103 milioane de euro

Prejudiciul furtului de bijuterii comis duminică la hotelul Carlton din Cannes, în sudul Franţei, a fost estimat la 136 milioane de dolari, respectiv aproximativ 103 milioane de euro, a anunţat ieri Parchetul din Grasse. Acesta este unul dintre cele mai importante furturi de bijuterii din lume, fiind de acelaşi nivel cu cel din februarie 2003 din Belgia (100 de milioane de euro). Furtul de duminică a fost realizat de un bărbat înarmat, cu faţa acoperită, care a sustras ceasuri încrustate cu diamante dintr-o expoziţie organizată în prestigiosul hotel Carlton.

Victorie strategică a forţelor regimului al-Assad

Cartierul Khaldiya, o zonă-cheie din Homs aflată sub controlul insurgenţilor, a fost recucerit de armata siriană, la o lună după lansarea unei ofensive de anvergură, anunţă televiziunea de stat siriană. "Serviciile de securitate au restabilit securitatea în cartierul Khaldiya", unul dintre cele mai importante din Homs. Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), este vorba de cele mai intense lupte care au avut loc în această zonă de la începerea ofensivei. Khaldiya devenise unul din simbolurile rebeliunii împotriva regimului Bashar al-Assad. În paralel, aviaţia militară siriană a bombardat ieri dimineaţă şi cartierul Bab Houd, situat la sud de Khaldiya.
Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi un conflict armat între forţele insurgente ale opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar Al-Assad. Bilanţul confruntărilor este, potrivit estimărilor ONU, de cel puţin 95.000 de morţi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.