Internațional

Mozaic stiri internationale:Papa îi înţelege pe cei care nu mai au încredere în preoţi

Ziarul de Vrancea
28 iul 2013 393 vizualizări
Papa Francisc şi-a exprimat înţelegerea şi sprijinul moral faţă de "numeroşii tineri" care "nu mai au încredere în instituţiile politice" corupte şi faţă de cei care "îşi pierd credinţa" din cauza unor preoţi mediocri care nu respectă Evanghelia.

 Pe plaja Copacabana, Papa s-a alăturat ceremoniei Via Crucis, Drumul Crucii, unul dintre momentele importante ale Zilelor Mondiale ale Tineretului, în prezenţa a sute de mii de tineri care îşi strigau entuziasmul la trecerea maşinii sale. "Purtându-şi crucea sa", a declarat grav Papa, Iisus "este una cu numeroşii tineri care nu mai au încredere în instituţiile politice, deoarece văd în ele egoism şi corupţie". Iisus, a adăugat el, este una cu cei care "şi-au pierdut credinţa în Biserică şi chiar în Dumnezeu din cauza incoerenţei creştinilor şi a miniştrilor Evangheliei".
Francisc, care a fost ales pentru a reforma Biserica, a făcut referire la scandalurile provocate de toţi membrii clerului care fac contrariul a ceea ce propovăduieşte Evanghelia (pedofilie, corupţie, aroganţă, mondenitate etc).
"Iisus este, de asemenea, una cu toate persoanele care suferă de foame într-o lume care în fiecare zi aruncă la gunoi tone de mâncare", a adăugat Papa. Graţie crucii sale, a adăugat el, "Iisus este una cu cel persecutat din cauza religiei sale, a ideilor sale sau a simplei culori a pielii".

Directoarea unui muzeu a distrus o frescă pentru că o considera "imorală"

Directoarea muzeului de artă Misteţki Arsenal din Kiev a folosit vopsea neagră pentru a acoperi o parte dintr-o frescă de 55 de metri pătraţi pe care o considera "imorală". Directoarea muzeului Natalia Zabolotna a făcut acest gest înaintea venirii preşedintelui Viktor Ianukovici la deschiderea unei expoziţii care celebra moştenirea culturală a Ucrainei. În urma vandalizării frescei "Koliivschina: Ziua Judecăţii", de Volodimir Kuzneţov, directoarei i s-a cerut demisia, iar comunitatea artiştilor din Ucraina s-a arătat indignată. Această acţiune a iscat şi proteste în faţa muzeului. Kuzneţov s-a declarat şocat de gestul directoarei muzeului. "Am fost de acord să vin joi seară să îmi termin lucrarea. În după-amiaza acelei zile, nu am fost lăsat să intru în clădire", a declarat artistul. "Nu am ştiut că cineva a vopsit părţi din lucrarea mea", a spus acesta. Fresca prezintă un reactor nuclear în flăcări, lângă care sunt preoţi şi judecători scufundaţi pe jumătate în lichid roşu. O maşină care se pare că transportă persoane oficiale cade în acest lichid. Acest ultim detaliu ar putea face referire la accidentele mortale produse cu maşini oficiale. Unul dintre personaje se aseamănă cu Irina Kraşkova, o femeie care a acuzat doi poliţişti şi un civil că au bătut-o şi violat-o. Directoarea muzeului s-a scuzat pentru acţiunea sa, dar în acelaşi timp a spus că expoziţia care urma să fie prezentată şefului statului trebuia să inspire "mândria de a aparţine acestui popor". "Nu îţi poţi critica ţara, exact cum nu îţi poţi critica mama. Cred că tot ce este spus împotriva ţării tale este imoral", a adăugat ea, subliniind că Kuzneţov a pictat cu totul altceva decât i s-a cerut. Presa citează de asemenea martori care spun că Zabolotna a fost presată să scape de această lucrare înainte de vizita preşedintelui şi că se temea că, dacă fresca nu va fi pe placul autorităţilor, muzeul nu va mai fi finanţat de stat. Artistul spune că actul acesteia este de neiertat.



Furtul secolului?

Bijuterii în valoare de 40 de milioane de euro au fost furate în cadrul unui jaf armat, ieri, de la hotelul Carlton din Cannes, în sudul Franţei, unde avea loc o expoziţie, a anunţat o sursă apropiată anchetei. Un individ a furat o casetă care conţinea bijuterii a căror valoare este estimată la 40 de milioane de euro, potrivit primelor elemente ale anchetei. Conducerea hotelului, contactată prin telefon de AFP, nu a dorit să facă vreun comentariu. Ancheta a fost încredinţată poliţiei judiciare din Nisa. La ultimul festival de la Cannes, au fost furate bijuterii marca Chopard de la hotelul Novotel, în valoare de 1,4 milioane de dolari.


Ministrul italian al Imigraţiei, victima unui nou atac rasist

Ministrul Imigraţiei Cecile Kyenge, primul ministru de culoare din istoria Italiei, a fost ţinta unui nou act rasist, o persoană neidentificată aruncând în ea cu banane în timpul unui miting. Ministrul Imigraţiei, care a fost deja, în mai multe rânduri, ţinta unor insulte rasiste, s-a exprimat vineri în timpul unui miting al Partidului Democrat (PD) când un spectator neidentificat a aruncat în ea cu banane, dar fără a-şi atinge ţinta. Kyenge, care refuză să cadă în capcana provocărilor, a reacţionat imediat la această agresiune, criticând "o risipire a hranei". În iulie, unul dintre liderii Ligii Nordului, Roberto Calderoli, a comparat-o pe Kyenge cu un urangutan. De la nominalizarea sa, Kyenge, originară din Republica Democrată Congo, s-a confruntat cu manifestări ostile din partea Ligii Nordului, un partid aliat al Poporului Libertăţii al lui Silvio Berlusconi, aflat în prezent în opoziţie. Reacţia indigenilor şi declaraţiile de susţinere faţă de ministru s-au multiplicat, sâmbătă, pe Twitter. "Un alt gest ruşinos şi scandalos. Solidaritate cu ministrul Kyenge. În prezent, să izolăm imbecilii", a scris fostul primar al Romei, Gianni Alemanno. Ministrul Mediului Andrea Orlando şi-a exprimat "indignarea profundă faţă de acest act deplorabil", în timp ce ministrul Agriculturii Nunzia De Girolamo a apreciat că Kyenge a "demonstrat că în faţa actelor prosteşti şi violente, cea mai bună armă este adeseori ironia". Numeroase mesaje îi cer lui Kyenge să continue lupta împotriva rasismului. Înainte de incidentul cu bananele, membrii organizaţiei de extremă dreapta Forza Nuova au depus la miting păpuşi în mărime naturală pline de sânge fals. Ei voiau să protesteze în acest fel faţă de campania lui Kyenge care urmăreşte să faciliteze obţinerea naţionalităţii italiene pentru copiii născuţi din părinţi străini pe teritoriul Italiei.



Peste 1.000 de deţinuţi au evadat dintr-o închisoare

Peste 1.000 de deţinuţi, dintre care majoritatea de drept comun, au evadat sâmbătă dintr-o închisoare din Benghazi, capitala estului libian, pe fondul tensiunilor şi protestelor care au urmat unei serii de asasinate ce a generat furia populaţiei. "Este o revoltă în interiorul închisorii Al Kuifiya, precum şi un atac din exterior. Peste 1.000 de deţinuţi au putut să evadeze", a declarat un oficial din cadrul serviciilor de securitate, sub acoperirea anonimatului. Potrivit lui, majoritatea evadaţilor erau deţinuţi de drept comun. "Dar unii erau deţinuţi pentru activităţi legate de fostul regim al lui Muammar Kadhafi", a adăugat el. Premierul Ali Zeidan a confirmat evadarea. Potrivit lui, "locuitori din vecinătate au lansat un atac, deoarece nu mai vor această închisoare în apropierea locuinţelor lor".
Dimineaţă devreme, mii de manifestanţi şi-au exprimat nemulţumirea faţă de partidele politice şi Fraţii Musulmani în special, acuzaţi că sunt responsabili de instabilitatea din Libia, la o zi după o serie de asasinate care au vizat în special un militant antiislamist.
Contrar altor ţări ale Primăverii Arabe, Tunisia şi Egipt, islamiştii nu au câştigat primele alegeri libere din Libia.
Învingător în alegerile legislative din iulie 2012, AFN al lui Mahmoud Jibril, o coaliţie de mici partide liberale conduse de arhitecţii revoltei din 2011 împotriva colonelului Kadhafi, deţine 39 de mandate din cele 80 rezervate partidelor politice în Congresul General Naţional (CGN), cea mai înaltă autoritate politică şi legislativă a ţării. PJC este a doua formaţiune politică din Congres, cu 17 mandate. Celelalte 120 de locuri sunt deţinute de candidaţi independenţi cu afilieri şi convingeri diverse.









În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.