Internațional

Care sunt cărţile pe care minţim că le-am citit

Ziarul de Vrancea
28 iul 2013 506 vizualizări
"Mândrie şi prejudecată", de Jane Austen şi "Ulysses", de James Joyce, ocupă primele două locuri în topul cărţilor pe care oamenii mint că le-au citit, clasamentul inedit fiind realizat în urma unui sondaj al blogului Book Riot.

"Cine n-a pretins că a citit o carte, deşi nici măcar nu a deschis-o, de dragul conversaţiei?", scrie bfmtv.com, în introducerea topului. Book Riot a chestionat 828 de persoane pe tema "cărţi despre care oamenii mint că le-au citit". Respondenţii au trebuit să aleagă dintr-o listă de 412 titluri, majoritatea clasice. Astfel, prima carte în topul minciunilor este "Mândrie şi prejudecată", de Jane Austen, urmată de stufosul "Ulysses", de James Joyce, care prezintă o zi din viaţa lui Leopold Bloom. Pe locul al treilea se clasează un volum a cărui poveste este iubită în egală măsură de adulţi şi de copii - "Moby Dick", de Herman Melville. Pe locurile cu numărul patru şi cinci se regăsesc cărţile "Război şi pace", de Lev Tolstoi, şi Biblia. Imediat sub locul cu numărul cinci în top se clasează distopia lui George Orwell "1984", urmată "Stăpânul inelelor", de J.R.R. Tolkien, care a stat şi la baza seriei cinematografice de succes cu acelaşi nume. Pe de altă parte, nici "Marele Gatsby", de F. Scott Fitzgerald nu a scăpat de menţionarea cititorilor snobi. Pe ultimele două locuri din top 10 se clasează două cărţi complet diferite ca volum, stil şi perioadă istorică în care au fost create: "Ana Karenina", de Lev Tolstoi, ocupă locul cu numărul 9, şi "De veghe în lanul de secară", de J.D. Salinger, poziţia a zecea.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.