Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Se lansează prima televiziune dedicată exclusiv câinilor

Ziarul de Vrancea
26 iul 2013 357 vizualizări
Imaginile difuzate au fost create pentru a fi compatibile cu vederea canină, iar sunetul programelor acoperă o gamă de frecvenţe compatibile cu auzul câinilor

Câinii plictisiţi, rămaşi singuri acasă întreaga zi, în timp ce stăpânii lor sunt la serviciu, vor avea parte în curând de o companie digitală - o televiziune care difuzează doar programe pentru câini şi căţei, informează Reuters.
DOGTV, o televiziune americană care va difuza programe pentru câini şi căţei, 24 de ore din 24 şi şapte zile din şapte, va începe să emită la nivel naţional începând din luna august, pe frecvenţa operatorului american prin satelit DirecTV, care speră să "atragă" în faţa micilor ecrane patrupedele din cele 46 de milioane de familii americane care au cel puţin un animal de companie. "Este prima şi singura televiziune dedicată prietenilor noştri patrupezi, nu stăpânilor lor", a declarat Gilad Neumann, directorul executiv al acestei companii cu sediul general la Tel Aviv. DOGTV nu va prezenta echivalentele canine ale unor seriale de succes, precum "Mad Men", "Downton Abbey" sau "Modern Family", însă va difuza programe cu muzică, imagini, animaţii şi, ocazional, oameni, concepute cu scopul de a le relaxa şi stimula pe animalele de companie rămase singure acasă şi pentru a atenua sentimentul de singurătate al acestora. "Va fi mai mult decât un simplu divertisment pentru câini. Vom crea ceva mai mult decât un mediu", a spus Gilad Neumann despre această televiziune, care poate fi urmărită contra unui abonament de 4,99 dolari pe lună. "Sunt plictisiţi şi mulţi dintre ei suferă din cauza anxietăţii, cauzată de despărţirea de stăpânii lor. Încercăm să oferim acestor câini ceva asupra căruia să se concentreze, în mediul în care trăiesc". Spre deosebire de copii şi de adulţi care pot să privească la televizor vreme de mai multe ore, fără întrerupere, câinii percep mediul înconjurător într-un mod diferit şi vor fi atraşi imediat de alte lucruri. "Nu dorim să creăm însă o nouă generaţie de «câini de canapea»", a adăugat el. Deşi nu şi-a prezentat deocamdată poziţia oficială, Asociaţia medicilor veterinari din Statele Unite (American Veterinary Medical Association/ AVMA) consideră că orice metodă de relaxare şi de stimulare pentru câinii de companie este binevenită. "S-ar putea să meargă pentru anumiţi câini, dar s-ar putea ca alţii să nu fie interesaţi", au avertizat reprezentanţii AVMA.
Imaginile care vor fi difuzate au fost create pentru a fi compatibile cu vederea canină, iar sunetul acestor programe include o gamă de frecvenţe compatibile cu auzul câinilor.

Opozantul tunisian Mohamed Brahmi a fost atins de 14 gloanţe

n principalul sindicat din ţară a făcut apel la o grevă generală în urma acestui asasinat politic

Autopsia opozantului Mohamed Brahmi arată că deputatul naţionalist de stânga asasinat joi la Tunis a fost atins de 14 gloanţe cu calibrul de nouă milimetri, a anunţat vineri biroul Procurorului Republicii. Trupul neînsufleţit al defunctului urma să fie transferat vineri de la spital la domiciliu, la nord de Tunis. "Medicul legist a extras 14 gloanţe din corpul defunctului în timpul autopsiei, dintre care şase de la nivelul jumătăţii superioare a părţii stângi a corpului, iar opt din gambe", a anunţat biroul Procurorului Republicii. Un judecător de instrucţie a asistat la autopsia efectuată la Spitalul Charles Nicole din Tunis, iar o anchetă a fost deschisă joi pentru "omor cu premeditare şi terorism", potrivit comunicatului.
Acest asasinat are loc după aproape şase luni de la asasinarea lui Chokri Belaid, alt reprezentant de marcă al stângii tunisiene, care a aruncat ţara în cea mai gravă criză politică de la revolta care l-a înlăturat de la putere pe preşedintele Ben Ali, în ianuarie 2011.
Principalul sindicat tunisian (UGTT) a făcut apel la o grevă generală, vineri, după asasinarea deputatului de opoziţie. După asasinarea lui Brahmi, ucis joi în apropiere de Tunis, sute de persoane au manifestat în centrul capitalei şi în provincie, în special la Sidi Bouzid, regiunea natală a deputatului, a cărui familie şi ai cărui susţinători acuză islamiştii de la putere că se află în spatele crimei. "Cadavrul său a fost ciuruit de gloanţe în faţa soţiei şi copiilor săi", a declarat la radio Mohsen Nabti, membru al biroului politic al Mişcării Populare.
Ministrul tunisian de Interne Lotfi Ben Jeddou a acuzat vineri un salafist de implicare în asasinat. "Primele elemente ale anchetei au arătat implicarea lui Boubaker Hakim, un element salafist extremist", a declarat ministrul într-o conferinţă de presă. Ben Jeddou a adăugat că acest bărbat este implicat, de asemenea, în asasinarea opozantului Chokri Belaïd, ucis tot prin împuşcare, pe 6 februarie 2013. "Arma utilizată pentru împuşcarea lui Mohamed Brahmi este aceeaşi care a servit la uciderea lui Chokri Belaïd", a adăugat ministrul.

Luna plină poate să perturbe somnul

Somnul poate fi perturbat în nopţile cu Lună plină, afirmă cercetătorii elveţieni, într-un studiu care reprezintă, după părerea lor, prima dovadă ştiinţifică a influenţei pe care ciclul lunar o are asupra somnului. Cercetătorii elveţieni, coordonaţi de Christina Cajochen de la Spitalul psihiatric universitar din Basel, au studiat 30 de voluntari, în timp ce aceştia dormeau într-un laborator. Oamenii de ştiinţă au monitorizat activitatea cerebrală, mişcările globului ocular şi au măsurat secreţiile hormonale. Cercetătorii au ajuns astfel la concluzia potrivit căreia calitatea somnului se schimbă odată cu ciclurile lunare. În nopţile cu Lună plină, activitatea cerebrală asociată cu faza profundă a somnului scade cu 30%, iar oamenii au nevoie cu cinci minute mai mult pentru a adormi şi dorm în medie cu 20 de minute mai puţin, precizează autorii acestui studiu publicat joi în revista Current Biology. Participanţii la experiment au estimat că somnul lor a avut o calitate mai puţin bună în nopţile cu Lună plină şi prezentau în acele nopţi cele mai mici concentraţii de melatonină, un hormon care regularizează somnul şi ciclurile veghe-somn.
Influenţa lunară este deja cunoscută asupra unor animale, mai ales marine, pentru care Luna influenţează comportamentele de reproducere.

Conductorul trenului deraiat în Spania, arestat preventiv

Conductorul trenului care a deraiat miercuri seara la Santiago de Compostela, în nord-vestul Spaniei, un accident soldat cu 78 de morţi (potrivit unui bilanţ revizuit), a fost plasat în arest preventiv, a anunţat vineri şeful poliţiei din Galicia. Întrebat de presă care este motivul arestării, Jaime Iglesias a răspuns că acesta a fost arestat "pentru imprudenţă", în contextul în care ipoteza privilegiată este viteza excesivă într-o curbă periculoasă.
Ancheta asupra celui mai grav accident feroviar care a avut loc în Spania în ultimii 70 de ani se concentra vineri asupra conductorului şi unor posibile lacune în sistemul de frânare. O scurtă înregistrare video difuzată joi de o publicaţie pe Internet surprinde un tren care merge cu viteză mare la intrarea într-o curbă periculoasă, după care iese de pe şine şi se culcă pe o parte.
Trenul "a frânat prea târziu", conchide în ediţia de vineri ziarul El Pais, ancheta părând să se orienteze spre o posibilă insuficienţă a sistemului de frânare. Trenul "rula cu viteză mare pe un tronson fără sercuritate pentru trenurile de mare viteză", scrie El Mundo.

Polemică în Turcia: Sunt estetice femeile gravide?

Un filosof islamic turc a provocat polemică în ţara sa, după ce a declarat miercuri seara pentru postul de televiziune public TRT că "a vedea femei gravide în public nu este doar imoral, ci şi urât". Ömer Tugrul Inançer, un avocat foarte cunoscut în mediul religios pentru ataşamentul său faţă de misticismul musulman, a făcut această declaraţie în cadrul unui interviu televizat cu ocazia înteruperii postului de Ramadan. El a provocat o adevărată avalanşă de reacţii pe reţelele de socializare şi manifestaţii la care au participat femei gravide indignate şi bărbaţi care şi-au pus perne sub tricouri, în mai multe metropole, mai ales la Istanbul şi la Ankara. "În plus, este inestetic. După şapte-opt luni, femeile gravide ar trebui să iasă cu soţii lor în maşină pentru a lua aer, dar să o facă seara", a mai declarat filosoful. Direcţia pentru Probleme Religioase, organism oficial, a încercat să calmeze controversa, vineri, anunţând că religia musulmană nu prevede "izolarea femeilor", dar asociaţiile feministe s-au declarat "revoltate" de aceste afirmaţii.
Turcia, o ţară musulmană care păstrează un caracter laic, este condusă de peste zece ani de un Guvern islamo-conservator contestat în stradă timp de mai multe săptămâni, în iunie, pentru alunecarea sa pe panta autoritarismului şi islamismului.

Victimele abuzurilor sexuale îi cer Papei să nu îl canonizeze pe Ioan Paul al II-lea

Militanţii şi victimele abuzurilor sexuale din Mexic au profitat de prima vizită a Papei Francisc în America Latină pentru a-i cere, joi, să întrerupă procesul de canonizare a lui Ioan Paul al II-lea, atât timp cât nu s-a stabilit dacă a acoperit cazurile de pedofilie din Biserică. De mai mulţi ani, asociaţiile mexicane îi reproşează lipsa de voinţă şi transparenţă lui Karol Wojtyla faţă de preoţii suspectaţi de pedofilie, între care fondatorul Legiunii lui Christos, mexicanul Marcial Maciel. Fostul preot Alberto Athie, care a renunţat la sacerdoţiu în 2000 pentru a deveni unul dintre principalii denunţători ai preoţilor pedofili, a declarat că Francisc are puterea de a "întoarce această pagină neagră a Bisericii" şi de a acţiona pentru "adevărata sa reînnoire în lumea contemporană". Aceasta ar implica, potrivit militantului, o colaborare cu ONU, care a cerut pentru prima dată la 10 iulie explicaţii detaliate Vaticanului cu privire la abuzurile sexuale şi alte acte de violenţă împotriva copiilor în cadrul Bisericii catolice. "Şi, apoi, vom cere explicit Papei Francisc să întrerupă canonizarea lui Ioan Paul al II-lea deoarece pontificatul său este suspectat de delict împotriva drepturilor omului şi a integrităţii fizice şi morale a mii de copii", a declarat el.
Alte asociaţii s-au alăturat acestei cereri, pe motivul că există suficiente elemente pentru a considera că Ioan Paul al II-lea l-a acoperit pe Marcial Maciel.

SUA ameninţă cu sancţiuni ţările dispuse să-l primească pe Snowden

Comisia pentru credite bugetare a Senatului american a adoptat joi un amendament care-l obligă pe secretarul de stat să consulte Congresul pe tema unor eventuale sancţiuni împotriva oricărei ţări care este dispusă să-i acorde azil politic fostului consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a SUA Edward Snowden, blocat în prezent pe aeroportul moscovit Şeremetievo. ''Comisia notează că o serie de ţări i-au propus azil politic lui Edward Snowden, cetăţean american, care a dezvăluit presei informaţii secrete. Comisia îi ordonă secretarului de stat american să consulte Congresul pe tema unor eventuale sancţiuni împotriva oricărei ţări care-i acordă azil politic lui Snowden, inclusiv anularea sau suspendarea unor privilegii sau avantaje comerciale'', se afirmă în textul amendamentului.
SUA încearcă să obţină extrădarea lui Snowden, acuzat că a divulgat informaţii secrete despre spionajul informatic practicat de Washington în întreaga lume. Informaticianul american face obiectul a trei capete de acuzare, fiecare putând să-l coste până la 10 ani de închisoare în SUA.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.