Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Un virus ameninţă marele pelerinaj la Mecca

Ziarul de Vrancea
24 iul 2013 240 vizualizări
Coronavirusul MERS a provocat pană acum 38 de decese în Arabia Saudită

Teama de o epidemie provocată de un coronavirus şi lucrările efectuate la Locurile Sfinte au determinat Arabia Saudită să impună restricţii pentru perioada pelerinajului la Mecca, un ritual religios care atrage milioane de credincioşi musulmani în fiecare an. Autorităţile saudite le-au recomandat credincioşilor musulmani cu o sănătate fragilă - vârstnici sau care suferă de boli cronice ca diabetul, de probleme respiratorii şi boli de inimă sau de rinichi - să nu meargă la marele pelerinaj (Hajj), prevăzut în acest an în octombrie. Restricţiile vizează, de asemenea, femeile gravide şi copiii mici, a anunţat Ministerul Sănătăţii. Dar, în afara acestor restricţii, ministerul nu a luat nicio măsură specială pentru a detecta în aeroporturi persoanele susceptibile de a fi contaminate cu coronavirusul MERS, a anunţat ministrul adjunct al Sănătăţii, Ziad Memish.
Arabia Saudită este locul de provenienţă a coronavirusului şi ţara cea mai afectată, cu 69 de cazuri confirmate şi 38 de decese, potrivit ultimelor cifre publicate duminică de OMS. Coronavirusul provoacă probleme respiratorii, pneumonie şi insuficienţă renală rapidă. Experţii spun că ştiu puţine lucruri pentru moment despre acest coronavirus din Orientul Mijlociu, numit MERS de OMS.
La fel ca SARS, care a apărut în Asia în 2003 şi a infectat 8.273 de persoane, dintre care 9% au murit, MERS este suspectat că se transmite de la animal la om şi se manifestă prin aceleaşi simptome ca gripa, dar este diferit, fiindcă provoacă o insuficienţă renală rapidă.

Hotelierii, afectaţi cel mai tare

Pentru a limita numărul pelerinilor, autorităţile invocă, de asemenea, lucrări de extindere a Marii Moschei de la Mecca. Obiectivul declarat este de a reduce cu 20% pelerinii străini şi cu 50% cei din interior comparativ cu 2012, an care a cunoscut o afluenţă de 3,1 milioane de credincioşi. "Această decizie este excepţională şi temporară", a explicat la mijlocul lunii iunie ministrul însărcinat cu Hajj, Bandar Al Hajjar. Lucrările vor extinde cu 400.000 de metri pătraţi suprafaţa Marii Moschei de la Mecca şi vor creşte capacitatea locului la 2,2 milioane de persoane faţă de 1,5 milioane cât are în prezent. În principiu, fiecare ţară musulmană are dreptul la o mie de pelerini pentru un milion de locuitori.
Hotelierii s-au plâns în legătură cu scăderea rezervărilor în hotelurile din Mecca, unii vorbind despre un deficit de 120 de milioane de dolari americani.

Politicienii blocaţi în parlamentul bulgar, evacuaţi de jandarmerie

n mai mulţi miniştri şi parlamentari au petrecut împreună noapte de marţi spre miercuri, în clădirea legislativului asediată de protestatari

Cei trei miniştri şi câteva zeci de deputaţi care au fost blocaţi de marţi seară în clădirea parlamentului bulgar au fost evacuaţi cu ajutorul forţelor de ordine. Cel puţin 9 persoane, dintre care doi poliţişti, au fost răniţi în ciocnirile dintre forţele de ordine şi cei aproximativ 2.000 de manifestanţi care blocaseră toate căile de acces spre legislativ. Ieri, în jurul orei 03.00, cu ajutorul unor maşini blindate ale jandarmeriei au fost evacuaţi reprezentanţii Partidului Socialist şi partenerii lor de guvernare din minoritatea turcă. Apoi din clădire au ieşit sindicaliştii şi reprezentanţii asociaţiilor de angajatori, urmaţi de ziarişti, iar ultimii au părăsit parlamentul deputaţii din partidul GERB (de opoziţie). Înainte să înceapă evacuarea celor blocaţi în parlament, jandarmeria şi poliţia au reuşit să împarte mulţimea în grupuri mai mici şi să cureţe o parte din baricadele ridicate. La ora 4.30, după circă 9 ore de blocadă, clădirea parlamentului a rămas pustie.
Momentul cel mai tensionat a fost marţi, în jurul orelor 22:00, când forţele de ordine au încercat să îi scoată pe oficialii rămaşi în parlament cu ajutorul unui autocar, dar au eşuat după ce protestatarii au aruncat cu pietre, roşii şi alte obiecte, spărgând ferestrele vehiculului, care a fost nevoit să se întoarcă. Mai multe persoane au fost rănite. Mulţi dintre protestatari se plâng că au fost loviţi de jandarmii care încercau să elibereze drumul pentru autocar. Se putea vedea că unii dintre jandarmi aveau sânge pe scuturi, iar un poliţist a fost internat la spital.
Câteva mii de locuitori ai Sofiei au ieşit, marţi, pentru a 40-a zi consecutiv pentru a protesta împotriva guvernului socialistului Plamen Oreşarski. Manifestanţii acuză actualul cabinet de legături cu mafia.


Jocul Tetris poate corecta ambliopia

Cercetători canadieni au reuşit să corecteze ambliopia la adulţi punându-i să joace Tetris. Ambliopia este pierderea vederii la un ochi, efectuată într-un fel de creier pentru a-l face să lucreze pe cel mai performant. Mijlocul de corectare la copii constă în acoperirea ochiului puternic pentru a-l solicita pe cel leneş, metodă care nu funcţionează la adulţi. O echipă de cercetători de la Universitatea McGill (Montreal) a pus la punct o tehnică originală cu rezultate promiţătoare. Ideea nu a fost de a forţa ochiul slab, ci de a realiza o colaborare a celor doi ochi. Circa 20 de persoane suferind de ambliopie au fost puse să joace Tetris, joc în care trebuie asamblate blocuri de diferite forme pe măsură ce cad. Jocul se practică de obicei pe calculator sau consolă, dar cercetătorii au recurs la vizio-căşti.
Jumătate din participanţi au jucat folosind ochiul leneş (cu celălalt acoperit - prezentare monoculară), iar cealaltă, ambii ochi, unul vizualizând doar blocurile care cad, iar celălalt doar partea de jos. După două săptămâni de exerciţii, rezultatul a arătat o ameliorare spectaculoasă în grupul al doilea, în timp ce în primul îmbunătăţirea a fost modestă. Primul grup a beneficiat apoi de noua tehnică, cu aceleaşi bune rezultate înregistrate de al doilea grup. Efectul pozitiv se explică prin reînvăţarea precisă impusă creierului, lucru care confirmă impresionanta sa flexibilitate şi capacitatea de reconfigurare. În curând vor începe teste clinice la scară mai largă.

Un robot ajută la restaurarea de tablouri

În subsolul muzeului Reina Sofia din Madrid, un robot uriaş se deplasează foarte încet de-a lungul unui tablou al pictorului suprarealist catalan Joan Miro, realizând sute de fotografii detaliate ale picturii, care vor deveni apoi un instrument preţios pentru restaurarea sa. Fotografiile realizate de robot, care foloseşte raze infraroşii şi ultraviolete, îi vor ajuta pe experţi să analizeze starea de conservare a tabloului, o pictură în ulei cu dimensiunile de 260 centimetri x 185 centimetri, datând din 1974, intitulată "Femei, pasăre în noapte". Pe acest tablou, ca şi pe altelte, obiectivul acestui instrument ultraperformant va evidenţa crăpăturile, dungile, dar şi straturile de vopsea iniţiale sau retuşurile care nu ar fi putut fi detectate până acum.
"Putem să vedem astfel nenumărate detalii invizibile cu ochiul liber", a explicat creatorul robotului, Humberto Duran, în vârstă de 47 de ani, un informatician specializat în restaurarea tablourilor. "Pe acest tablou, am găsit deja o serie de retuşuri şi de pete care erau complet ascunse", a adăugat el. Denumit "Pablito", robotul a fost utilizat prima dată în 2012 la restaurarea capodoperei "Guernica", de Pablo Picasso.
Cu o lungime de 9 metri şi o înălţime de 3,5 metri, o greutate de 1,2 tone, "Pablito" a făcut 22.000 de fotografii cu acea pictură uriaşă, analizate în prezent de atelierele de restaurare de la Reina Sofia, un muzeu de artă modernă inaugurat în 1992, care a primit 2,5 milioane de vizitatori anul trecut. De atunci, robotul a fost utilizat pentru restaurarea a 10 opere, cele mai multe de Joan Miro, în cadrul operaţiunilor de pregătire a unei expoziţii dedicate acestui pictor, care va fi organizată în Statele Unite, anul viitor.

Snowden poate părăsi aeroportul din Moscova

Rusia i-a eliberat fostului consultant al serviciilor americane de informaţii Edward Snowden documentele care îi permit să părăsească aeroportul din Moscova, unde este blocat de o lună, au declarat ieri surse pentru agenţii de presă ruse. "Americanul se pregăteşte să iasă", a declarat o sursă apropiată dosarului pentru agenţia Interfax. Altă sursă a declarat pentru aceeaşi agenţie că fugarul american ar fi urmat să părăsească ieri, în orice clipă, aeroportul. "Snowden nu mai este în camera sa. El se află în continuare în zona de tranzit. Între timp şi-a luat toate bunurile personale din cameră", a adăugat această sursă.
Agenţia RIA Novosti, citând o sursă din cadrul forţelor de ordine, scrie că Serviciul pentru Migrare i-a trimis informaticianului documentul care îi permite să părăsească zona de tranzit. Contactat de agenţia oficială Itar-Tass, acest serviciu nu a confirmat această informaţie. Agenţia Interfax a precizat, de asemenea, că avocatul rus al lui Snowden, Anatoli Kucerena, ar urma să îi înmâneze acest document.
Contactat de AFP, un purtător de cuvânt al WikiLeaks - un site fondat de Julian Assange care a jucat un rol activ în fuga tânărului informatician american refugiat începând de la 23 iunie în zona de tranzit pe aeroportul şeremetievo din Moscova - a declarat că nu poate să comenteze această informaţie.
Edward Snowden a cerut săptămâna trecută un azil provizoriu în Rusia, neputând să plece spre ţări din America latină care s-au declarat pregătite să îi acorde azil

Majoritatea israelienilor ar vota în favoarea unui acord de pace

Peste jumătate dintre israelieni sunt dispuşi să susţină un acord de pace cu palestinienii în cadrul unui referendum, potrivit unui sondaj publicat ieri. Aproximativ 55% dintre israelieni ar susţine un acord de pace pe care ar reuşi să-l negocieze premierul israelian Benjamin Netanyahu, în timp ce 25% s-ar opune, iar 20% sunt încă nehotărâţi, potrivit sondajului publicat de Haaretz. Printre cei 55% care ar vota în favoarea unui acord de pace, 39% ar susţine orice tip de acord propus de Netanyahu, în timp ce 16% ar aproba probabil un asemenea plan, precizează studiul.
În urma efectuării celei de-a şasea călătorii în regiune, secretarul de Stat american John Kerry a anunţat săptămâna trecută un acord pentru reluarea negocierilor de pace între palestinieni şi israelieni, îngheţate de aproape trei ani. Netanyahu şi-a reafirmat duminică intenţia de a supune unui referendum orice tip de acord care ar putea fi încheiat cu palestinienii.

Un candidat la primăria New York a trimis unei tinere fotografii pornografice

Candidatul la primăria oraşului New York Anthony Weiner a recunoscut, marţi, că a trimis mesaje şi fotografii cu caracter pornografic unei femei în vârstă de 22 de ani, la un an după ce a demisionat din Congres din considerente similare. Potrivit site-ului de Internet "The Dirty", Weiner, în vârstă de 48 de ani, a folosit numele de "Carlos Danger" pentru a contacta, în 2012, o tânără pe Facebook. După stabilirea contactului, el i-a trimis mesaje similare celor care l-au constrâns să părăsească scena politică în 2011. În perioada respectivă, Anthony Weiner a recunoscut că a trimis din greşeală pe Twitter o fotgrafie cu slipul său bombat în prim-plan. Aceasta îi era destinată unei studente pe care el o urmărea pe reţeaua socială şi pe care nu o întâlnise niciodată.
Într-un comunicat, fostul membru al Camerei Reprezentanţilor din Congres a recunoscut marţi că acuzaţiile lansate de "The Dirty" sunt fondate. El a explicat însă că aceste fapte erau acoperite de confesiunile sale din urmă cu doi ani. "Am spus că vor apărea noi mesaje şi noi fotografii şi aceasta s-a întâmplat astăzi", a declarat Weiner în acest text difuzat de comitetul său de campanie. "Unele dintre elementele care au fost publicate astăzi sunt veridice, altele nu. Este evident că ceea ce am făcut este rău. Acest fel de comportament aparţine trecutului. Mi-am prezentat scuze faţă de soţie şi îi sunt recunoscător că a fost alături de mine şi că m-a iertat", a adăugat el.
Potrivit unui sondaj publicat săptămâna trecută, Anthony Weiner se află pe primul loc pentru învestitura democrată în cursa pentru primăria oraşului NewYork.

A nins în Brazilia!

O masă de aer polar a provocat ninsori în sudul Braziliei, unde anumite oraşe precum Curitiba sau Florianopolis nu au mai văzut zăpadă în ultimele decenii. "Această masă puternică de aer polar care a ajuns în Brazilia a provocat ninsori în cel puţin 36 de oraşe ale statului Santa Catarina". a raportat site-ul institutului Somar Meteorologie. Cincisprezece localităţi din statul Rio grande do sul, la frontiera cu Argentina, au înregistrat temperaturi sub zero grade. Pe dealurile din Cambirela, în apropiere de Florianopolis, capitala statului Santa Catarina şi celebră staţiune balneară din sud, a nins pentru prima dată în 58 de ani. Curitiba, capitala Parana, a văzut de asemenea primele ninsori în 38 de ani. Este vorba de cel mai puternic front de aer rece din ultimii 15 ani în Brazilia, a subliniat la rândul său cotidianul O Globo.

După lovitura militară au crescut atacurile împotriva creştinilor egipteni

Membrii comunităţii creştine copte din Egipt au fost ţinta a numeroase atacuri, după lovitura de stat militară din 3 iulie, potrivit organizaţiei Human Rights Watch, care a cerut noilor autorităţi să investigheze faptele - o bună parte dintre ele comise de susţinătorii preşedintelui demis, Mohamed Morsi - şi a denunţat aparenta pasivitate a poliţiei pentru a evita aceste violenţe.
De la răsturnarea lui Morsi s-au înregistrat cel puţin şase atacuri împotriva creştinilor în diferite provincii ale ţării (Luxor, Marsa Matruh, Minya, Nordul Sinai-ului, Port Said şi Qena). Martorii consultaţi de Human Rights Watch au relevat că, în majoritatea acestor incidente, forţele de ordine nu au făcut ceea ce trebuia pentru a împiedica violenţele. Incidentul cel mai grav a avut loc la 5 iulie, când mai mulţi locuitori au agresat brutal până la moarte patru creştini în propriile lor case în cadrul violenţelor izbucnite în oraşul Naga Hassan, la zece kilometri distanţă de Luxor. Scânteia s-a aprins după descoperirea trupului fără viaţă al unui musulman. După ce s-a răspândit zvonul că moartea a fost provocată de doi tineri creştini, mulţimea a înconjurat casele a doi copţi, iar cei 60 de agenţi prezenţi la faţa locului nu au avut curajul să intervină decât după moartea celor patru creştini.
Agresorii au atacat apoi alte trei persoane şi au distrus 24 de proprietăţi copte. Mai mulţi martori consultaţi de HRW în Luxor şi Naha Hassan au asigurat că poliţia nu a făcut nimic pentru a pune capăt agresiunilor asupra creştinilor care au durat timp de 17 ore. La 3 iulie, mai mulţi susţinători ai lui Morsi au vandalizat şi incendiat biserica ortodoxă coptă Saint George şi biserica Al Salé din localitatea Delga. Atacatorii au rănit 8 persoane - creştini şi musulmani.În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.