Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Se "ştie" numele bebeluşului regal

Ziarul de Vrancea
23 iul 2013 438 vizualizări
Moştenitorul Coroanei Britanice se va numi George, potrivit cotelor afişate de de casele de pariuri

Numele bebeluşului regal britanic ar putea fi anunţat în momentul în care acesta va părăsi, alături de mama sa, ducesa de Cambridge, clinica St. Mary din Londra, susţine CNN. Titlul oficial pe care îl va deţine fiul prinţului William va fi "Alteţa sa regală prinţul de Cambridge", aşa cum a anunţat în această lună serviciul de presă al Palatului St. James. Numele prinţului William a fost anunţat la câteva zile după naşterea sa, iar cel al fratelui său, Harry, a fost făcut public la externarea lui, alături de mama sa, prinţesa Diana, din aceeaşi maternitate londoneză. În schimb, în 1948, britanicii au fost nevoiţi să aştepte aproape o lună pentru a afla prenumele prinţului Charles. Pe de altă parte, casele de pariuri din

Marea Britanie mizează pe numele George.

Ducesa de Cambridge, soţia prinţului William, a născut un băieţel, luni, la maternitatea St. Mary din Londra, bebeluşul fiind primul copil al cuplului princiar şi al treilea în ordinea de succesiune la tronul Marii Britanii.
Potrivit surselor citate de presa britanică, prinţul William i-a dat telefon reginei Elizabeth de la maternitate pentru a o anunţa despre naşterea fiului său. Apoi, prinţul William a vorbit cu tatăl său, prinţul Charles, şi cu fratele său, prinţul Harry. Familia Middleton a fost şi ea înştiinţată înainte de anunţarea publică a informaţiei. După doar câteva minute, anunţul oficial referitor la naşterea bebeluşului regal a fost plasat pe un panou din faţa Palatului Buckingham. Anunţul a atras apaluzele celor câteva mii de persoane care s-au adunat, luni, în faţa Palatului Buckingham în aşteptarea naşterii bebeluşului.

Tabloidul The Sun şi-a schimbat numele în "The Son"

Evenimentul a fost relatat ieri pe prima pagină a tututor ziarelor britanice, atât în tabloide, cât şi în publicaţiile quality. Tabloidul The Sun a optat pentru schimbarea amuzantă a logoului său tradiţional, modificându-şi numele în "The Son" ("Fiul"). Acest logo inedit, apărut şi în ediţia tipărită, poate fi văzut pe site-ul tabloidului, deasupra unei fotografii care prezintă anunţul oficial referitor la naşterea bebeluşului regal, plasat pe un panou în faţa Palatul Buckingham din Londra. Alte trei ziare britanice - Daily Telegraph, Daily Express şi Daily Star - au ales exact acelaşi titlu - "It's a boy!" ("E băiat!") -, publicat deasupra unei fotografii cu ducesa de Cambridge. Ziarul gratuit Metro, care a publicat şi el o fotografie cu Kate, a optat pentru un titlu sub forma unui joc de cuvinte ("Oh boy!") şi a alocat acestui subiect şase pagini. În schimb, tabloidul Daily Mail a alocat primele sale 18 pagini acestui subiect. Pe prima pagină Daily Mail a publicat o fotografie a prinţului Charles şi a ales titlul "Oh boy! One's a grandpa" (Oh, Doamne! Cineva a devenit bunic"). Daily Mirror a publicat pe prima sa pagină o fotografie a cuplului princiar şi a ales titlul "Our little prince" ("Prinţul nostru cel mic"). Subiectul este relatat în nu mai puţin de 11 pagini în această publicaţie. The Times, care publică dosare ample pe teme de maximă importanţă, a optat pentru un titlu sonor: "A prince is born" ("S-a născut un prinţ"). Aceeaşi publicaţie dezbate subiectul în nouă pagini, plus un "supliment special" şi un "buletin special cu arborele genealogic al familiei regale". Titlul ales de The Guardian, "A birth, a boy, a prince, a king" ("O naştere, un băiat, un prinţ, un rege") este mai degrabă unul liric. Subiectul este relatat în patru pagini, de două ori mai multe decât cele care pot fi găsite în The Independent, o publicaţie cu simpatii republicane.
The Financial Times, o publicaţie care consideră că afacerile fac lumea să se învârtă şi favorizează meritocraţia în defavoarea aristocraţiei, a fost cel mai reţinut dintre publicaţiile naţionale britanice. A publicat pe prima sa pagină fotografia cu anunţul naşterii bebeluşului regal, expus pe panoul din faţa Palatului Buckingham, şi doar o ştire foarte scurtă, în pagina a doua, şi un scurt articol cu titlul "Time to get used to «God Save the King» again" ("A venit timpul să ne obişnuim din nou cu cântecul «God Save the King»").

Cascada Niagara, iluminată în albastru

Simbol al ataşamentului Canadei faţă de coroană, cascada Niagara şi turnul CN din Toronto vor fi iluminate în albastru, în onoarea băieţelului născut de Kate. Turnul CN, care domină capitala economică a Canadei cu o înălţime de 553 de metri, va fi iluminat în albastru "doar pentru această noapte", după cum declarase un oficial canadian. Cascada Niagara, cunoscută destinaţie turistică situată la frontiera dintre Statele Unite şi Canada, va fi de asemenea iluminată în culoarea menţionată. Al treilea în ordinea succesiunii la coroana britanică, "bebeluşul regal" este "viitorul suveran al Canadei".  Ţară din Commonwealth, Canada este o monarhie parlamentară, condusă în prezent de regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a, fiind reprezentată la Ottawa de guvernatorul general David Johnston.

Oamenii sunt cel mai fericiţi la 23 de ani şi la 69 de ani

Oamenii sunt cel mai fericiţi, atingând cel mai înalt nivel de satisfacţie în viaţă, la vârstele de 23 de ani şi de 69 de ani, afirmă autorii unui studiu publicat recent. Acest studiu care a identificat cele două vârfuri de satisfacţie din viaţa oamenilor, realizat de Center for Economic Performance de la London School of Economics, a fost efectuat pe un număr de 23.161 de participanţi, cu vârste cuprinse în intervalul 17-85 de ani. Potrivit autorilor studiului, după vârsta de 23 de ani, nivelul de fericire cunoaşte un declin care continuă până în jurul vârstei de 50 de ani. Apoi, după 55 de ani, curba fericirii începe din nou să crească, urmând o traiectorie ascendentă, marcată de un nou vârf la vârsta de 69 de ani, şi începe din nou să scadă după împlinirea vârstei de 75 de ani. Traiectoria acestui grafic al fericirii nu trebuie însă să fie considerată ca un fapt general şi obligatoriu, întrucât atitudinea mentală a fiecărei persoane joacă un rol foarte important.
Un alt studiu recent, publicat în Journal of Research in Personality, realizat pe parcursul a aproape patru decenii, pe câteva zeci de mii de persoane în vârstă de cel puţin 16 ani, a evidenţiat faptul că oamenii extrovertiţi, în special tinerii adulţi stabili din punct de vedere emoţional, tind să fie mai fericiţi atunci când ajung la vârsta pensionării, în comparaţie cu tinerii adulţi care sunt rezervaţi sau care au avut parte de o adolescenţă turbulentă din punct de vedere emoţional.

Bombă dezamorsată în zona catedralei unde papa va oficia azi liturghia

Armata braziliană a anunţat dezamorsarea unei bombe artizanale în toaleta din parcarea sanctuarului Sf. Maria din Aparecida (statul Sao Paulo), unde azi papa Francisc urmează să oficieze o slujbă religioasă.
"Un dispozitiv exploziv a fost descoperit şi predat autorităţilor militare", care au procedat la distrugerea sa, a indicat Brigada 2 de infanterie uşoară.
Un purtător de cuvânt al poliţiei militare a precizat că bomba era "de capacitate mică, aproape nesemnificativă", fiind descoperită într-una din toaletele situate într-un loc, unde nici papa şi nici credincioşii nu ar fi avut acces.
Papa Francisc a început, luni, la Rio de Janeiro, prima sa călătorie în străinătate de la preluarea pontificatului său, suveranul pontif urmând să prezideze aici Zilele Mondiale ale Tineretului până duminică, pe continentul "cel mai catolic din lume", după cum este considerată America Latină.
Pe de altă parte, poliţia din Rio de Janeiro a dispersat luni seară cu gaze lacrimogene sute de manifestanţi după întâlnirea Papei cu preşedinta Dilma Rousseff. Papa Francisc plecase deja spre centrul de studiu de la Sumare unde este cazat în timpul sejurului său, când au început confruntările violente. "Nu este nimic de reprimat, acest Guvern va cădea", au strigat manifestanţii fugind de poliţie.
Manifestanţii care au răspuns apelului grupului Anonymous din Rio au protestat în apropierea palatului Guanabara faţă de cele 53 de milioane de dolari (40 de milioane de euro) cheltuiţi pentru vizita Papei şi Zilele Mondiale ale Tineretului din banii contribuabililor brazilieni.

Israelul şi SUA nu au fost invitate la învestirea preşedintelui Rohani

Iranul a invitat oficiali din toate ţările să asiste la ceremonia de învestire a noului preşedinte Hassan Rohani, cu excepţia Statelor Unite ale Americii şi a Israelului.  "În mod normal, statele vecine şi cele care au legături strânse de prietenie cu noi vor participa la ceremonie", dar "am adresat invitaţii tuturor statelor, cu excepţia SUA şi, evident, a regimului sionist care nu ne recunoaşte ca ţară", a declarat un oficial al Ministerului iranian de Externe.
Este pentru prima dată după revoluţia islamică din anul 1979 când Iranul invită oficiali străini la ceremonia de învestire a preşedintelui.
Hassan Rohani a fost singurul candidat al moderaţilor şi reformiştilor şi a câştigat în mod surprinzător alegerile din luna iunie încă din primul tur. El a promis mai multă flexibilitate în dialogul cu Occidentul pentru a relaxa sancţiunile internaţionale impuse ţării sale, însă capacitatea lui de acţiune este limitată, întrucât dosarele strategice, cum este cel nuclear, şi relaţiile internaţionale ale acestei republici islamice rămân sub autoritatea directă a liderului spiritual suprem, Ali Khamenei.

Snowden nu are acces la informaţiile sensibile ale spionajului american

Fostul consultant al CIA care a deconspirat un vast program de spionaj electronic al serviciilor secrete americane, Edward Snowden, nu a avut acces la datele cele mai sensibile ale acestuia, au declarat luni surse din cadrul acestor servicii pentru postul CNN. Potrivit acestor surse, Administraţia americană analizează în prezent toate informaţiile la care ar fi putut avea acces Snowden, iar evaluarea realizată până acum arată că acesta nu a intrat în posesia informaţiilor din categoria celor extrem de confidenţiale. Snowden ştia însă că o parte semnificativă a datelor secrete este concentrată într-o singură parte a sistemului de spionaj electronic al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) şi a profitat de acest lucru, precizează sursele.

Bărbaţii care sar peste micul dejun riscă mai mult să facă o criză cardiacă

Bărbaţii care nu iau micul dejun se confruntă cu mai multe riscuri de a face o criză cardiacă sau de a muri din cauza unei maladii cardiace decât ceilalţi care respectă masa de dimineaţă, potrivit unui studiu publicat luni în SUA. Studiul a fost efectuat pe un număr de aproape 27.000 de bărbaţi, cu vârste între 45 şi 82 de ani, care au acceptat să participe la un sondaj privind alimentaţia şi consecinţele sale asupra sănătăţii, desfăşurat între 1992 şi 2008. Rezultatele au arătat că bărbaţii care nu obişnuiesc să ia micul dejun se confruntă cu 27 % mai multe riscuri de a suferi o criză cardiacă sau de a muri din cauza insuficienţei coronariene decât cei care iau o gustare dimineaţa. Bărbaţii incluşi în studiu care nu luau micul dejun erau mai tineri şi deseori fumători, lucrau cu normă întreagă, erau celibatari, cu mai puţină activitate fizică şi consumau deseori mai mult alcool. ''Nerespectarea micului dejun poate atrage unele riscuri, precum obezitate, hipertensiune, nivel mare al colesterolului şi diabet, ceea ce poate duce cu timpul la o criză cardiacă'', a explicat Leah Cahill, de la Harvard School of Public Health, principalul autor al studiului.


Comoară de 35 de milioane de dolari, scoasă de pe o epavă

Peste 1.500 de lingouri de argint, evaluate la 35 milioane de dolari, au fost scoase din epava navei SS Gairsoppa, un cargou britanic scufundat de un submarin german în februarie 1941 în largul coastelor Irlandei. Societatea americană Odyssey Marine Exploration, specializată în căutări de epave, s-a ocupat de operaţiunile de scoatere la suprafaţă a lingourilor. Specialiştii săi au studiat mai multe documente istorice, inclusiv un raport al submarinului care a torpilat nava SS Gairsoppa. Societatea a utilizat roboţi speciali pentru a aduce la suprafaţă lingourile, dar vremea nefavorabilă a complicat lucrările. În 2012, Odyssey Marine Exploration a adus la suprafaţă 1.203 lingouri de argint, respectiv 20 % din preţioasa încărcătură a navei SS Gairsoppa, care a fost pusă într-un depozit la Londra. În virtutea contractului, compania americană ar trebui să obţină de la guvernul britanic 80 % din comoară.
SS Gairsoppa transporta lingouri destinate finanţării eforturilor de război în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale. Nava a fost torpilată de un submarin german pe 17 februarie 1941. Epava sa a fost localizată în 2011 la o adâncime de 4.700 de metri în largul Irlandei. Specialiştii au identificat SS Gairsoppa decoperind gaura făcută de torpilă în coca navei.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.