Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Împreună, dar despărţiţi: noua modă a cuplurilor de azi

Ziarul de Vrancea
21 iul 2013 506 vizualizări
Formula "tu la casa ta, eu la a mea" este noua modă a cuplurilor din Occident n în Franţa, spre exemplu, 10% din bărbaţii născuţi după 1970 nu au locuit niciodată cu partenerele lor

Relaţiile tip LAT (Living Apart Together), "a fi împreună, dar a trăi separat', sunt o tendinţă în extindere în Spania şi în restul lumii. Împărtăşesc dragoste, sex, proiecte în comun, călătorii, vacanţe, gusturi şi interese şi au chiar copii împreună, dar trăiesc separat, notează ziarul Estrella Digital.
Formula "tu la casa ta, eu la a mea" nu mai este doar o extravaganţă a scriitorilor, a actorilor sau a artiştilor. A devenit o opţiune practică a multor cupluri care nu vor să convieţuiască pentru că primează mai mult independenţa, libertatea şi autonomia. Adepţii LAT obişnuiesc să aibă o periuţă de dinţi în casa partenerului şi alte produse de uz zilnic, dar nu şi un dulap cu haine. Această modalitate care se extinde în întreaga lume nu are legătură cu fidelitatea. Ideea este de a avea împreună o relaţie, însă de a locui fiecare la casa lui, în intimitatea şi comoditatea spaţiului său vital.
Angel Barrio are 52 de ani, este om de afaceri şi un exemplu clar al relaţiei LAT. Nu a locuit niciodată cu soţia şi copiii lui, dar petrec mult timp împreună. Cei doi iau masa în fiecare seară şi petrec împreună sărbătorile şi vacanţele. Angel are însă propriul apartament de "burlac" şi prieteni cu care împărtăşeşte aceleaşi gusturi. Este vorba, în general, de profesionişti de succes, dedicaţi carierei lor, şi de multe ori sunt numiţi "neo-burlaci".

Cazuri celebre

Motivele pentru care aleg acest stil de viaţă sunt multe şi variate. Cele mai răspândite, potrivit specialiştilor, sunt perechile tinere care studiază, cuplurile divorţate care după ce îşi aleg un nou partener trăiesc în case separate, mai ales când la mijloc sunt copii adolescenţi, sau care au trăit o experienţă dureroasă şi nu vor să o mai repete. John Haskey şi Jane Lewis au publicat recent primul studiu realizat în Marea Britanie care semnalează clar acest fenomen. Cercetarea relevă că există cel puţin 2 milioane de cupluri în această ţară care trăiesc în case diferite. În Elveţia, 6% dintre cupluri trăiau în aceste condiţii în anul 1993, iar proporţia lor a crescut la 14% în prezent. Potrivit unui studiu realizat în 2009 în SUA, o treime din cuplurile din această ţară au o relaţie tip LAT.
În Europa, persoanele de peste 30 de ani sunt cele care practică această formulă, urmate îndeaproape de cele cu vârste de 40-50 de ani sau mai mult. În Canada, 10% au ales acest mod de viaţă care îi include chiar şi pe tinerii de peste 20 de ani, în timp ce în Franţa 10% din bărbaţii născuţi după 1970 nu au locuit niciodată cu partenerele lor. Este cunoscută relaţia pe care au avut-o Jean Paul Sartre şi Simone de Beauvoir, legendarul filosof şi scriitoarea franceză, dar care nu au locuit niciodată împreună. Fiecare avea casa lui şi ducea o viaţa independentă. Acelaşi lucru l-au făcut Woody Allen şi Mia Farrow, care aveau locuinţe diferite în Central Park, deşi erau căsătoriţi. Un exemplu mai actual este cel al actriţei Helena Bonham Carter şi al soţului său, regizorul Tim Burton, care trăiesc la adrese diferite în acelaşi cartier din Londra. În Chile, unul dintre cazurile cele mai reprezentative este mariajul dintre scriitoarea Marcela Serrano şi fostul ministru Luis Maira, care în intenţia de a-şi respecta intimitatea au decis să locuiască în case separate. Potrivit sociologilor, într-un cuplu dragostea este cel mai important lucru, însă şi traiul în comun este dificil. Prin urmare, tot mai multe persoane, nu neapărat vedete, au început să opteze pentru acest stil de viaţă.

Prima bază permanentă pe Lună, din 2016?

Misiunea va fi finanţată de o companie privată, va avea un caracter atât comercial, cât şi ştiinţific şi are ca scop instalarea unei baze de observaţii permanente pe Lună şi a unui sistem de comunicaţii comercial, accesibil cercetătorilor.

Misiunea a fost anunţată de International Lunar Observatory Association şi compania Moon Express, Inc. şi are în vedere transportarea pe Lună a Observatorului Lunar Internaţional (ILO) la bordul unui lander robotic construit de Moon Express, în anul 2016.  În intenţia iniţiatorilor misiunii, ILO va reprezenta o bază permanentă pentru realizarea de observaţii astrofizice, înfiinţându-se totodată o linie comercială de comunicaţii între Lună şi Terra, ce va putea fi folosită de oamenii de ştiinţă. Firma Moon Express a anunţat că misiunea va fi şi un prilej de a prospecta eventualele resurse existente la faţa locului. Zona Polului Sud al Lunii este o regiune neexplorată, care ar putea conţine resurse importante. Dacă misiunea va avea succes, ILO  va deveni primul telescop particular care va opera pe suprafaţa Lunii şi va fi accesibil cercetătorilor, educatorilor şi publicului larg, prin intermediul internetului. El va permite accesul la imagini ale suprafeţei Lunii, iar iniţiatorii speră să creeze astfel un nou model de participare publică şi de colaborare internaţională la explorarea spaţială.

Lista lui Schindler a fost scoasă la licitaţie pe eBay

O copie a listei lui Schindler, care conţine numele muncitorilor evrei din lagărele de concentrare salvaţi de ororile nazismului de un industriaş german, a fost scoasă la vânzare pe eBay, licitaţia având un preţ de pornire de 3 milioane de dolari, potrivit dailymail.co.uk. Doi colecţionari din California au scos la licitaţie pe site-ul eBay controversatul document - care conţine numele a peste 800 de muncitorilor evrei din lagărele de concentrare salvaţi de ororile nazismului de industriaşul german Oskar Schindler -, sperând să obţină pe acesta mai multe milioane de dolari. Decizia de a pune preţiosul document istoric - care este una din cele patru copii cunoscute ale listei lui Schindler - pe un site de licitaţii a stârnit controverse, multe voci considerând că acesta ar trebui să se regăsească în arhivele unui muzeu. Documentul, care este scos la vânzare de către o persoană privată din Israel, este singura copie a celebrei liste care este vândută pe o piaţă deschisă. Denumind acest document "o bucată de istorie care i-a inspirat pe mulţi", promotorii licitaţiei - colecţionarii Eric Garvin şi Gary Zimet - au garantat autenticitatea listei. Din raţiuni de "securitate", documentul va rămâne în Israel până la finalizarea licitaţiei, iar câştigătorul va merge să îl ridice direct de la proprietarul său. Deşi preţul de pornire al licitaţiei este de 3 milioane de dolari, cei doi colecţionari speră să obţină cel puţin 5 milioane de dolari pe acest document, la sfârşitul celor zece zile în care se poate licita. Alte trei copii cunoscute ale listei lui Schindler se află în muzee - două în Israel şi una în Statele Unite ale Americii (la Muzeul Holocaustului).
Pentru a-i salva de la o moarte sigură, industriaşul german Oskar Schindler a reuşit să transfere mulţi muncitori evrei, alături de soţiile şi copiii lor, condamnaţi la muncă silnică într-una dintre uzinele sale, situată în apropiere de lagărul de concentrare de la Plaszow, către o altă fabrică pe care o avea la Brünnlitz (Brnenec), în Republica Cehă. Acest document istoric a stat la baza filmului "Lista lui Schindler", lansat de regizorul american Steven Spielberg în 1993. Pelicula "Lista lui Schindler" a fost premiată cu Oscarul pentru cel mai bun film în 1994.

Philippe a devenit regele Belgiei

Philippe de Belgique a devenit ieri în mod oficial al şaptelea rege al Belgiei, depunând jurământul constituţional în Parlament, după o oră şi jumătate de la abdicarea tatălui său, regele Albert al II-lea. "Jur să respect Constituţia şi legile poporului belgian, să apăr independenţa naţională şi integritatea teritorială", a declarat în mod solemn Philippe, în olandeză, franceză şi germană, cele trei limbi naţionale, devenind în mod oficial, la vârsta de 53 de ani, noul şef al statului. "Îmi încep domnia cu voinţa de a mă pune în serviciul tuturor belgienilor", a declarat noul rege, în primul său discurs susţinut ca suveran, promiţând totodată "să intensifice dialogul" cu cetăţenii belgieni. Depunerea jurământului a avut loc după exact 182 de ani de la depunerea jurământului de către Léopold I, pe 21 iulie 1831. Ceremonia s-a desfăşurat în hemiciclul Camerei Reprezentanţilor, în faţa deputaţilor şi senatorilor reuniţi. Membrii familiei regale, fostul rege Albert al II-lea şi fosta regină Paola, cei patru copii ai regelui Philippe, inclusiv noua prinţesă moştenitoare Elisabeth, în vârstă de aproape 12 ani, şi regina Mathilde au fost prezenţi la ceremonie.
Philippe şi Mathilde au parcurs, anterior, cele câteva sute de metri dintre Palatul Regal, unde Albert al II-lea a semnat la ora locală 10.45 (11.45, ora României) actul abdicării, şi Parlament, la bordul unui automobil Mercedes 600 decapotabil, cu numărul de înmatriculare "1", rezervat suveranului belgian, salutând o mulţime de câteva mii de persoane, sub un soare strălucitor.

Un insecticid din ulei i-ar fi ucis pe cei 23 de elevi din India

Un insecticid puternic se afla în uleiul care a fost utilizat la prepararea mâncării care a intoxicat mortal 23 de copii într-o şcoală din Bihar, în estul Indiei. Mâncarea din linte, cartofi şi orez destinată, pe 16 iulie, elevilor acestei şcoli a fost preparată cu un ulei care conţinea un pesticid organofoscforic, potrivit acestui raport întocmit de un laborator al medicinei legale. "Raportul a depistat un compus organofosforic în eşantioane de ulei prelevate în şcoală, unde a fost preparat şi consumat prânzul de către copii", a declarat pentru jurnalişti Ravinder Kumar, un oficial de rang înalt din cadrul poliţiei. Potrivit lui Kumar, experţii au mai constat că "substanţa toxică" găsită în aceste eşantioane de ulei prezenta o concentraţie "de cinci ori mai puternică decât în reţeta comercială a insecticidului respectiv, disponibil pe piaţă".
În total, 23 de copii din satul Gandaman, cu vârste cuprinse între patru şi 12 ani, au murit în urma acestei intoxicaţii. Majoritatea au fost înmormântaţi pe un teren adiacent şcolii primare în care li s-a servit masa gratuită, în cazul multor elevi săraci singura lor masă zilnică. Alţi 24 de copii şi un bucătar, intoxicaţi şi ei, erau spitalizaţi în continuare, sâmbătă, însă medici au declarat că viaţa lor nu mai este în pericol.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.