Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Un proiect misterios care ar putea revoluţiuna transportul: În viitor, drumul de la Iaşi la Bucureşti va dura doar 20 de minute

Ziarul de Vrancea
16 iul 2013 343 vizualizări
Miliardarul care organizează călătorii în spaţiu promite să prezinte la începutul lunii august o modalitate ieftină şi rapidă de transport, care să facă uitate trenurile de mare viteză

Antreprenorul american Elon Musk, cunoscut pentru proiectele SpaceX şi Tesla Motors, va prezenta pe 12 august proiectul Hyperloop care se referă la un nou mod de transport revoluţionar care să permită parcurgerea distanţei de 550 km dintre San Francisco şi Los Angeles în jumătate de oră, notează The Verge, citat de hotnews.ro. Păstrand raţionamentul, distanţa de la Iaşi la Bucureşti, de aproximativ 405 km, ar putea fi străbătută în doar 20 de minute. Musk a refuzat să dea detalii concrete, dar se bănuieşte că e vorba de un uriaş tunel în care se va crea vid ce va permite unor vagoane să circule la viteze greu de închipuit.
Elon Musk a postat pe Twitter faptul că pe 12 august va da detalii despre acest proiect misterios dar extrem de interesant. El a vrut însă cu orice preţ să menţină curiozitatea publicului şi s-a mărginit în a descrie ideea ca fiind o combinaţie între un Concorde, o armă cu proiectile electromagnetice şi o masă electronică de hochei. Despre proiect, Musk a spus că va fi o a cincea formă fundamentală de transport, în afară de maşină, tren, avion şi vapor şi el argumentează că ideea este viabilă fiindcă între Los Angeles şi San Franciscio se doreşte construirea unei linii de cale ferată de mare viteză care va fi "cea mai lentă şi cea mai scumpă din lume", costurile estimate fiind de şase miliarde dolari. El a spus că vorbim de un mod de transport special care funcţionează indiferent de vreme şi în care nu există risc de accidente. El consideră că acest proiect va permirte călătorii de trei - patru ori mai rapide faţă de trenurile de mare viteză pentru care există planuri şi adăugă ca un bilet nu ar fi mai scump decat un drum cu maşina sau cu trenul. "Cred că putem pune panouri solare pentru că energia generată să fie mai mare decat cea consumată de sistem. Va exista şi un mod de stocare a energiei, astfel că va putea merge şapte zile din şapte fără a avea nevoie de baterii speciale", spunea Musk. S-a speculat că ar fi vorba de un uriaş tub în care va fi creat un vid şi în care vor levita vagoane propulsate de electromganeti.

Tiranozaurul, confirmat ca prădător feroce

n mulţi oameni de ştiinţă susţineau pană acum că fiorosul animal preistoric era doar un necrofag

Descoperirea unui dinte de tiranozaur înfipt între vertebrele din scheletul unui dinozaur erbivor reprezintă prima dovadă concretă a faptului că dinozaurii T-rex erau nişte prădători feroce, nu animale necrofage, afirmă autorii unui studiu publicat luni în Statele Unite. Oamenii de ştiinţă încearcă de multă vreme să determine dacă fosilele descoperite până în zilele noastre dovedesc faptul că tiranozaurul era un vânător feroce care ataca alţi dinozauri sau era pur şi simplu un necrofag care devora carcasele animalelor moarte. Descoperiri precedente ale unor oase de dinozaur în zona stomacului din scheletele fosilizate ale unor exemplare de T-rex i-au făcut pe cercetători să afirme că acest animal carnivor - care a trăit la sfârşitul cretacicului, în urmă 66 de milioane de ani - 100 de milioane de ani - era un prădător puternic, însă fără să poată să dovedească că T-rex nu era din când în când şi un necrofag. Noul studiu, apărut în Proceedings of the National Academy of Sciences, atestă prima descoperire a unui dinte de T-rex între oasele unui alt dinozaur - între două vertebre sudate ale unui dinozaur erbivor. "Putem să tragem concluzia, fără nicio umbră de dubiu, că T-rex s-a angajat într-o luptă cu un alt erbivor viu", a explicat principalul autor al studiului, Robert DePalma de la Muzeul de Istorie Naturală din Palm Beach. Aceste oase au fost descoperite în 2007, într-un sit bogat în fosile de dinozauri situat între statele americane Montana, Dakota de Nord şi Dakota de Sud. Bucata de dinte de T-rex găsită de cercetători are o lungime de 3,75 centimetri. Dinţii exemplarelor adulte de T-rex ating, în medie, lungimea unei banane. În acel aliniament de fosile, osul dinozaurului atacat s-a refăcut şi a crescut la loc după acea rană făcută de dintele de T-rex, fapt care i-a făcut pe specialişti să afirme că animalul a reuşit să scape atacului şi că rana lui s-a cicatrizat.

A fost descoperit un nou satelit al planetei Neptun

Un nou satelit a fost descoperit în jurul lui Neptun, devenind astfel cel de-al 14-lea cunoscut până în zilele noastre care gravitează în jurul acestei planete îndepărtate din Sistemul Solar, a anunţat luni NASA. Noul este satelit este cel mai mic dintre sateliţii care orbitează în jurul lui Neptun şi are un diametru de doar 19 kilometri, potrivit observaţiilor realizate cu ajutorul telescopului Hubble, a precizat agenţia spaţială americană. Neptun este cea de-a opta şi totodată ultima planetă din Sistemul Solar în funcţie de distanţa faţă de Soare. Noul satelit, denumit S/2004 N1, este de circa 100 milioane de ori mai puţin luminos decât cea mai puţin strălucitoare dintre stelele care pot fi văzute cu ochiul liber. Astronomii de la NASA l-au reperat urmărind un punct alb care apărea cu regularitate în cele peste 150 de fotografii realizate de telescopul Hubble între anii 2004 şi 2009. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că satelitul S/2004 N1 are nevoie de 23 de ore pentru a efectua o rotaţie completă în jurul planetei Neptun.

Tsarnaev caută un avocat specialist în pedeapsa cu moartea

Dzhokhar Tsarnaev, acuzat de comiterea dublului atentat de la Boston, a cerut luni consolidarea echipei sale de avocaţi cu un specialist în domeniul pedepsei capitale şi terorismului. Într-un document de nouă pagini, pe care AFP a putut să îl consulte, unul dintre avocaţii săi, Judy Clarke, solicită recrutarea lui David Bruck, din Virginia (sud-est), subliniind că "natura extraordinară a acestui dosar face necesară prezenţa altui avocat specializat în pedepse cu moartea". "Chiar dacă nu ar fi fost un caz implicând pedeapsa cu moartea, sarcina avocaţilor care îl reprezintă pe domnul Tsarnaev ar fi redutabilă", a adăugat ea, precizând că David Bruck este un specialist în domeniul pedepsei cu moartea de aproximativ 33 de ani şi este "unul dintre avocaţii cei mai respectaţi" în acest domeniu în Statele Unite.
Bruck este cunoscut pentru că l-a apărat pe Said Safarini, unul dintre piraţii aerului care au deturnat în 1986 un avion al companiei Panam la Karachi. Iordanianul a fost condamnat, în mai 2004, la 160 de ani de închisoare, la Washington. Bruck a fost, de asemenea, avocatul sauditului Rashid Al Owhali, condamnat la închisoare pe viaţă, la New York, în 2001, pentru atentate comise împotriva unor ambasade americane în Africa de Est, în 1998. Clarke este, de asemenea, o specialistă în domeniul pedepsei capitale. Ea l-a apărat pe Ted Kaczynski, alias "Unabomber", un matematician condamnat la închisoare pe viaţă pentru trimiterea în perioada 1978-1995 a aproximativ 15 colete-capcană care au ucis trei persoane şi au rănit alte 23, în Statele Unite. Ea a evitat condamnarea la pedeapsa cu moartea şi a autorului atentatelor de la Jocurile Olimpice de la Atlanta, în 1996, Eric Rudolph.
Treizeci de capete de acuzare au fost reţinute împotriva lui Tsarnaev, dintre care 17 sunt pasibile de pedeapsa capitală.

iPhone poate ucide prin electrocutare

Gigantul în domeniul informatic Apple a anunţat că a deschis o anchetă în urma morţii unei tinere care ar fi fost, potrivit surorii acesteia, electrocutată în timp ce îşi încărca telefonul iPhone. Potrivit versiunii prezentate de sora acesteia pe site-ul de microblogging Weibo, o chineză rezidentă în provincia Xinjiang (vest), Ma Ailun, în vârstă de 23 de ani, a murit efectuând un apel pe iPhone în timp ce telefonul era pus la încărcat. "Vom ancheta în mod aprofundat şi vom coopera cu autorităţile în acest caz", a anunţat o purtătoare de cuvânt a companiei Apple cu sediul la Beijing, Carolyn Wu, transmiţând condoleanţe familiei tinerei decedate. Potrivit agenţiei oficiale China Nouă, poliţia locală a confirmat că Ma Ailun a murit electrocutată, dar a adăugat că "implicarea telefonului rămâne să fie verificată, în continuare". Televiziunea de stat CCTV a precizat că urme de arsuri au fost găsite de ambele părţi ale telefonului, dar că încărcătorul electric utilizat nu era accesoriul original furnizat de către Apple împreună cu telefoanele vândute în China. "Ce păcat să mori în acest fel. Apple să ne dea explicaţii!", a afirmat sora lui Ma Ailun într-un mesaj postat pe contul de Weibo, sfătuind utilizatorii de iPhone să nu mai sune niciodată în timp ce încarcă telefonul.
Aceste comentarii au provocat reacţii de îngrijorare, dar şi scepticism în rândul unor navigatori chinezi pe Internet.

Cerşetorii romi din Finlanda nu au legături cu crima organizată

Cerşetorii romi din România nu au nimic de-a face cu crima organizată, a declarat un expert din cadrul Departamentului pentru Servicii sociale şi îngrijiri medicale din Helsinki, Jarmo Räihä, relatează postul public de televiziune finlandez YLE. Jarmo Räihä a respins speculaţiile apărute în ultimii ani potrivit cărora cerşetorii romi din Helsinki ar avea legături cu crima organizată. "Unii ajung cu propriile maşini. Unii pasageri plătesc ca să fie aduşi şi îşi finanţează călătoria cu venituri obţinute din cerşit şi colectarea sticlelor în Finlanda", a explicat el. Potivit lui, familiile de romi decid cum sunt distribuite locurile de cerşit din Helsinki şi chiar ţările în care romii merg să cerşească. Räihä subliniază că acest lucru nu echivalează cu crima organizată. El susţine interzicerea cerşitului, deoarece acest lucru ar transmite un mesaj cerşetorilor în ţările lor de origine că nu are rost să vină în Finlanda să cerşească. Ca alternativă, el propune ca oraşele să adopte norme care să le permită o intervenţie efectivă mai mare.

Edward Snowden a cerut oficial azil politic provizoriu în Rusia

Fostul consultant al serviciilor de informaţii americane Edward Snowden, blocat de mai mult de trei săptămâni într-un aeroport din Moscova, a cerut ieri azil politic provizoriu în Rusia, a anunţat avocatul rus Anatoli Kucerena, care a avut întrevederi cu el. "Cererea a fost trimisă autorităţilor ruse", fiind înaintată unui reprezentant al Serviciului Federal de Migraţie din Rusia, a declarat avocatul, membru al Camerei civile, un organism consultativ apropiat Kremlinului. "Tocmai m-am despărţit de Edward Snowden în aeroportul Moscova-Şeremetievo", a adăugat avocatul, care a mai avut o întrevedere cu informaticianul american vinerea precedentă.
Pe 12 iulie, Snowden s-a întâlnit cu 13 personalităţi ruse, inclusiv avocatul Kucerena, şi a declarat că intenţionează să ceară Rusiei azil politic, până când va apărea posibilitatea de a pleca în America Latină, unde Venezuela, Bolivia şi Nicaragua au acceptat să-l primească. Totuşi, autorităţile ruse au declarat că nu au primit nici o cerere oficială din partea lui Snowden. "Pentru moment, nu comentăm această situaţie", a anunţat ieri un reprezentant al Serviciului Federal de Migraţie din Rusia.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.