Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Mafia romanească îşi întinde tentaculele în Germania

Ziarul de Vrancea
15 iul 2013 542 vizualizări
Nivelul total al infracţionalităţii a scăzut în ultimii ani în Germania, precum s-a întamplat în întreaga Europă, însă statisticile ascund cateva tendinţe interesante, printre care o creştere bruscă a furturilor din buzunare. Noul factor al ecuaţiei care, potrivit specialiştilor, explică aceste tendinţe este extinderea estică a Uniunii Europene.

"România şi Bulgaria au sindicate infracţionale sofisticate, cu reţele de selectare şi formare care pătrund adanc în ţările bogate vecine din UE, Germania şi Austria", scrie The Economist. Publicaţia deschide articolul cu exemplul lui Leonhard Muller, un ceasornicar din Berlin care deţine brandul de ceasuri Askania, care a povestit că nu se mai agită din cauza furturilor făcute în timpul orelor de program, deja un lucru obişnuit, ci spargerile din afara programului îi dau bătaie de cap. Muller deţine 3 magazine Askania care, din 2011 pană astăzi, au fost ţinta a patru spargeri, din care două au avut loc în această primăvară, în decurs de 4 săptămani. Potrivit sursei citate, infracţionalitatea din Germania înregistrează două tendinţe. În primul rand, în partea de nord a ţării sunt înregistrate mai multe infracţiuni decat în sud.  A doua tendinţă este creşterea bruscă a infracţiunilor care vizează anumite bunuri. În această categorie de infracţiuni intră şi furturile din buzunare. În 2012 în Berlin au crescut cu 39% furturile care implică trucuri (cum ar fi copii care solicită ajutor în timp ce un complice fură din buzunarele victimei). Spargerile de locuinţe au crescut cu 32% începand din 2006, fiind afectată una din 76 de case.

"Lovesc cu un profesionism uimitor"

Potrivit lui Christian Pfeiffer, director al Institutului de Cercetare Criminologică din Saxonia Inferioară (Hanovra), noul factor este extinderea către est a Uniunii Europene şi acordarea de drepturi depline de liberă circulaţie. "În special, România şi Bulgaria au sindicate infracţionale sofisticate, cu reţele de selectare şi formare care pătrund adanc în ţările bogate vecine din UE, Germania şi Austria. Dintre suspecţii în cazurile de furturi care implică trucuri înregistrate în Berlin anul trecut, 75% sunt non-germani; 31% au venit din România", scrie The Economist, precizand că doar 24% dintre suspecţii în cazurile de infracţiuni generale sunt străini.
Sindicatele estice au contacte locale şi îşi stabilesc ţintele mai ales de-a lungul autostrăzilor sau cailor ferate. "Apoi lovesc cu un profesionalism uimitor", povesteşte Christian Pfeiffer. Infractorii ţintesc acolo unde raportul dintre recompensă şi risc este cel mai avantajos, evitand Bavaria şi Baden-Wurttemberg, unde casele sunt mai bogate, dar mai bine protejate cu alarme, şi poliţia intervine mai repede. În schimb, se îndreaptă spre nord unde poliţia este copleşită de numărul de infracţiuni şi riscul de a fi prins şi condamnat este de circa 1 din 100.
Infracţiunile cresc brusc într-un oraş pentru o perioadă de cateva zile sau săptămani, înainte ca grupările infracţionale să se mute într-un loc nou sau să se întoarcă acasă "cu prada".

Numărul militarilor britanici morţi în Afganistan, mai mic decât al celor care s-au sinucis

Numărul militarilor în activitate sau foştilor militari britanici care s-au sinucis anul trecut este mai mare faţă de cel al celor ucişi în luptele din Afganistan în 2012, potrivit unei anchete prezentate de BBC. Astfel, 29 de foşti combatanţi şi 21 de militari în activitate s-au sinucis anul trecut, adică mai mult decât cei 40 de militari care au murit pe frontul din Afganistan în aceeaşi perioadă. Ministerul britanic al Apărării a confirmat că şapte militari în activitate s-au sinucis în 2012, iar alte 14 cazuri de posibile sinucideri, neconfirmate încă, au fost semnalate. Autorităţile britanice nu înregistrează sinuciderile în rândul foştilor militari. Potrivit ministerului, sinuciderile în cadrul forţelor armate rămân "extrem de rare", fiind mai puţine decât în rândul populaţiei civile. Pentru a colecta date în legătură cu foştii militari, jurnalişti de la BBC au scris tuturor ofiţerilor de poliţie judiciară din ţară pentru a obţine numele militarilor şi veteranilor care s-au sinucis anul trecut. De asemenea, ei au analizat rapoarte ale anchetelor. BBC a obţinut mărturii din partea unor rude ale militarilor, mai ales de la mama unui soldat care, după ce a fost rănit de două ori de gloanţe şi a călcat pe o mină în Afganistan, s-a sinucis la 31 decembrie 2011 la vârsta de 29 de ani.
El a văzut cum unul dintre prietenii săi a fost ucis într-o explozie la câţiva metri de locul în care se afla şi suferea de stres posttraumatic. "Militarii afectaţi de stres posttraumatic sunt exact ca şi ceilalţi. Ei sunt victime ale războiului şi trebuie trataţi ca atare", a subliniat mama sa, Deana Collins.
Tânărul a primit îngrijiri medicale şi la zece luni după tratament, armata l-a considerat recuperat. El s-a spânzurat cu o zi înainte de Anul Nou.
Marea Britanie, cu aproximativ 9.000 de persoane mobilizate, dispune de unul dintre cele mai mari contingente în Afganistan, după cel al Statelor Unite. Aproape 4.000 de militari britanici urmează să părăsească Afganistanul până la sfârşitul anului 2013.

Cei peste 5.700 de dispăruţi în urma inundaţiilor din India sunt consideraţi morţi

Autorităţile indiene au anunţat ieri că cele 5.748 de persoane date dispărute după inundaţiile care au afectat în iunie nordul ţării sunt considerate decedate, relatează. Un număr de "5.748 de persoane sunt date dispărute şi procedurile de compensare financiară pentru familiile lor vor începe mâine (marţi), presupunându-se că sunt moarte", a declarat şeful Guvernului din Uttarakhand, statul cel mai afectat de intemperii şi alunecări de teren cauzate de un muson ce a afectat ţara mai devreme decât de obicei.

Rusia vrea să facă schimb de spioni cu Occidentul

Rusia vrea să efectueze un schimb între un cuplu de agenţi secreţi ruşi, condamnaţi recent la pedepse cu închisoarea în Germania, şi cel puţin un agent care ispăşeşte o pedeapsă în Rusia pentru că a lucrat în favoarea occidentului, scrie ziarul Kommersant. Acest schimb poate să aibă loc "în orice moment", a declarat pentru ziarul rus avocatul cuplului, Horst Dieter Poetschke. O sursă din cadrul forţelorde ordine, citată de către Kommersant, a precizat că "au fost lansate consultări asupra acestui aventual schimb în urmă cu puţin timp, după anunţarea hotărârii judecătoreşti". Cei doi acuzaţi, prezentaţi sub identitatea falsă de Andreas şi Heidrun Anschlag, au fost condamnaţi pe 2 iulie la şase ani şi jumătate şi, respectiv, cinci ani şi jumătate de închisoare. Curtea regională superiară de la Stuttgart, în sud-vestul Germaniei, i-a găsit pe aceşti agenţi vinovaţi de spionaj în favoarea departamentului de informaţii externe din cadrul KGB-ului sovietic şi ai succesorului rus al acestuia, SVR.
Bărbatul şi femeia, de naţionalitate rusă potrivit avocatului, s-au instalat, în urmă cu peste 20 de ani, cu ajutorul unor false documente austriece, în Germania, unde au dus o viaţă obişnuită, cu scopul de a-şi ascunde activitatea de agenţi secreţi. Cuplul colecta informaţii despre strategii militare şi politice ale Uniunii Europene (UE) şi NATO, pe care le obţinea prin intermediul unui contract în cadrul ministerului olandez al Afacerilor Externe.
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat pe 1 iulie că Rusia nu livrează "niciodată pe nimeni". "În cel mai bun caz, am schimbat spioni din serviciul nostru de informaţii externe cu indivizi arestaţi şi condamnaţi în Rusia", a declarat el.

Românii spionează Rusia din avion

Inspectori militari români şi americani efectuează începând de ieri zboruri de supraveghere deasupra teritoriilor Rusiei şi Belarusului în cadrul tratatului "Cer deschis", a anunţat Ministrul rus al Apărării. Experţi din România şi Statele Unite vor efectua zborurile de inspecţie la bordul unui Antonov An-30B (Clank) între 15 şi 19 iulie. Tratatul "Cer deschis", care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2002, stabileşte un regim de zboruri de observaţie neînarmate deasupra teritoriilor celor 34 de state membre pentru a promova deschiderea şi transparenţa forţelor şi activităţilor militare. Rusia a ratificat acordul în mai 2001. Conform tratatului, fiecare avion care zboară în cadrul programului "Cer deschis" este echipat cu un sistem care cuprinde camere optice panoramice, camere video cu display în timp real, senzori termici infraroşu şi un radar. Imaginile înregistrate în timpul zborurilor de observaţie pot fi împărtăşite între toate ţările semnatare ale tratatului pentru a sprijini monitorizarea respectării înţelegerilor actuale şi viitoare privind controlul armelor.

Puşcaşii marini americani din sudul Europei în stare de alertă

Unităţi de puşcaşi marini americani staţionate la bazele NATO din Italia şi Spania au fost plasate în stare de alertă pentru o posibilă desfăşurare în Egipt, a declarat duminică, sub rezerva anonimatului, o sursă diplomatică occidentală. "Ar putea să fie nevoie ca în cazul unei deteriorări semnificative a situaţiei interne din Egipt aceştia să fie trimişi pentru evacuarea urgentă a cetăţenilor americani din această ţară", a specificat interlocutorul. La sfârşitul săptămânii trecute, două nave de război ale marinei SUA - nava amfibie de asalt USS Kearsarge şi USS şi nava amfibie USS San Antonio - au părăsit Oceanul Indian şi trecând prin Marea Roşie s-au apropiat de coasta egipteană. În total, la bordul lor se află aproximativ 2.600 de puşcaşi marini şi un număr mare de elicoptere.
Egiptul traversează în ultima perioadă o criză politică acută, după ce armata l-a îndepărtat de la putere pe preşedintele Mohamed Morsi, aflat în prezent în custodia militarilor, pe fondul ciocnirilor dintre simpatizanţii şi oponenţii săi.







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.