Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Indienii, noii cobai ai lumii

Ziarul de Vrancea
14 iul 2013 539 vizualizări
În India, unde milioane de oameni nu au mijloacele de a se trata, cei mai săraci sunt ţinta testelor clinice comandate de grupurile farmaceutice indiene sau internaţionale care subcontractează testele unor organizaţii de cercetare fără scrupule şi nereglementate.

Lui Niranjan Lal Pathak nu i-a venit să creadă când medicii unui spital indian i-au oferit să se trateze gratuit de durerile sale de inimă. Cinci ani mai târziu, familia acestui paznic de uzină în vârstă de 72 de ani recunoaşte că nu a realizat că spitalul se folosea de el pentru a testa un nou medicament pentru tulburările de anxietate. "Ni s-a spus că unchiul nostru a fost tratat conform unui protocol special", a declarat nepotul lui Niranjan, Alok Pathak. "Doctorul spunea că nu trebuie să cheltuim niciun ban. Era doar o condiţie, să nu mergem niciodată la farmacie dacă rămânem fără medicamente şi să venim direct la medic", a continuat el.
Familia a depus la Curtea supremă o cerere afirmând că medicamentul testat era Atopaxar, dezvoltat de o firmă farmaceutică din Japonia, Eisai, şi menit să combată tulburările de anxietate. Conform familiei sale şi unei organizaţii de apărare a drepturilor în domeniul sănătăţii, Swasthya Adhikaar Manch, pacientul nu ar fi acceptat niciodată să fie supus acestui test dacă ar fi fost informat. Familia sa a afirmat că printre altele, efectele secundare au provocat o deteriorare a facultăţilor mentale ale lui Niranjan, afectat astăzi de demenţă. "De abia ne recunoaşte. Viaţa sa s-a dus, la fel ca şi speranţa noastră de a-l vedea sănătos şi fericit din nou", mărturiseşte nepotul său, cu vocea sugrumată de emoţie.

O afacere în plină expansiune

Numeroase persoane defavorizate din India servesc drept cobai fără ştirea lor pentru testări de medicamente ale companiilor indiene sau multinaţionale care le subcontractează unor organisme de cercetare nereglementate, conform ONG-urilor. Conform Confederaţiei indiene a industriei, grupurile farmaceutice economisesc 60% din costuri prin realizarea testelor noilor medicamente în India. În această ţară, piaţa cercetării medicale a crescut cu 12,1% în 2010-2011, ajungand la o cifră de afaceri de 485 de milioane de dolari.
Însă bătălia familiei lui Niranjan, care a început în februarie anul trecut, a ajutat la scoaterea la lumină a numeroaselor cazuri de pacienţi abuzaţi de medicii acuzaţi de complicitate cu grupurile farmaceutice. "Trebuie să existe un anumit simţ al responsabilităţii. Fiinţe umane sunt tratate precum cobai", denunţau doi judecători ai Curţii supreme într-o declaraţie de anul trecut. În cazul lui Niranjan, spitalul incriminat, Maharaja Yashwantrao Hospital, afirmă că medicul care l-a tratat i-a administrat medicamentul fără autorizaţie şi că ulterior a părăsit instituţia. Grupul Eisai, refuză să comenteze afirmând că nu poate răspunde întrebărilor privind cazuri particulare.

Lipsa reglementărilor în India

Conform unui militant al drepturilor în materie de sănătate, Amulya Nidhi, lipsa reglementărilor stricte este un avantaj pentru firme. "În Europa şi Statele Unite, legile sunt mult mai stricte. India, în schimb, este o destinaţie mai puţin restrictivă pentru testele clinice deoarece reglementările nu au putere", denunţă acest membru al grupului Swasthya Adhikaar Manch.
Această organizaţie, care luptă în numele victimelor testărilor, afirmă că majoritatea vin la spital pentru tratamente minore şi că sunt folosiţi fără consimţământ. "De multe ori ambalajul medicamentelor nu precizează că sunt prototipuri iar oamenii vulnerabili sunt folosiţi drept şoareci de laborator", subliniază acesta. Confruntat cu criticile, guvernul este în curs de amendare a unei legi vechi privind medicamentele pentru a impune o responsabilitate mai mare firmelor şi a introduce comitete de etică care să supervizeze testele. Niciun termen de implementare a aceste legi nu a fost acordat.

O pădure submarină veche de 50.000 de ani, descoperită pe coasta Alabamei

O pădure submarină de chiparoşi veche de 50.000 de ani a fost descoperită recent în apropiere de regiunea de coastă a statului american Alabama, informează maxisciences.com. Descoperirea a fost făcută de câţiva scafandri în urmă cu câţiva ani, însă aceştia au preferat să nu facă public acest fapt, pentru a evita degradarea zonei şi chiar jefuirea pădurii.
Acea pădure virgină se află la o adâncime de aproximativ 20 de metri în largul coastelor statului american Alabama. Ben Raines, unul dintre acei scafandri, director al fundaţiei non-profit Weeks Bay, care studiază flora din zona estuarelor americane, a decis de curând să informeze lumea întreagă în legătură cu existenţa acelei păduri subacvatice. Potrivit declaraţiilor sale, este vorba de o pădure de chiparoşi de Louisiana (Taxodium distichum), aflaţi sub nivelul mării, la câţiva kilometri de Mobile, al treilea oraş ca mărime din statul Alabama. Pădurea se întinde pe o distanţă de 800 de metri. Elementul care i-a surprins pe cercetătorii americani este gradul încă bun de conservare al unora dintre rădăcinile arborilor subacvatici. Pădurea este îngropată în prezent sub un strat de sedimente oceanice, însă, potrivit lui Ben Raines, chiparoşii din această formaţiune vegetală, odată tăiaţi, prezintă încă sevă proaspătă. Ben Raines a făcut apel la mai mulţi oameni de ştiinţă care au realizat o serie de analize în pădurea scufundată. Două eşantioane de chiparos au permis cercetătorilor să afle vârsta acelei păduri: aceasta datează de peste 50.000 de ani.

Cel puţin 18 morţi într-un accident rutier produs langă Moscova

Cel puţin 18 persoane au murit în Rusia, în urma coliziunii dintre un camion şi un autobuz care transporta copii, anunţă Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă. "Potrivit informaţiilor preliminare, 18 persoane au murit, iar 12 sunt spitalizate", precizează Ministerul. Bilanţul precedent era de 14 morţi şi 16 răniţi. Accidentul a avut loc în localitatea Oznobicino, situată la sud de Moscova. Autobuzul care transporta copii s-a rupt în două după ce a intrat în coliziune cu un camion.

Rusia nu a primit nicio cerere de azil din partea lui Snowden

Rusia nu a primit încă nicio solicitare de azil politic din partea fostului consultant NSA Edward Snowden, anunţă surse citate de BBC News. Snowden, aflat în aeroportul din Moscova, a declarat că doreşte azil politic temporar în Rusia până va putea pleca în America Latină. Snowden nu a precizat dacă a depus şi o cerere oficială pentru a obţine azil în Rusia.
Preşedintele SUA, Barack Obama, l-a sunat vineri pe omologul său rus, Vladimir Putin, pentru a discuta despre cazul fostului consultant NSA Edward Snowden. Conversaţia între cei doi lideri intervine după ce Casa Albă a îndemnat Moscova să nu îi ofere o "platformă de propagandă" lui Snowden, aflat în zona de tranzit a unui aeroport din capitala Rusiei.

Israelul şi SUA ar fi atacat Siria

Israelul, în cooperare cu Statele Unite, se află la originea raidurilor care au vizat pe 5 iulie rachete depozitate în portul sirian Latakia, atacurile fiind lansate de pe un submarin militar israelian, relatează Sundat Times şi Jerusalem Post. Potrivit Sunday Times, atacul a fost lansat de pe un submarin militar israelian de tip Dolphin. Surse americane citate de CNN anunţau sâmbătă că raidurile au fost efectuate de aviaţia militară israeliană.
Conform publicaţiei britanice, atacul a vizat o zonă militară din portul sirian Latakia unde erau depozitate rachete de fabricaţie rusească Iahont P-800.
Atacul israelian a fost coordonat în detaliu cu Statele Unite, vizând 50 de rachete antinavă Iahont P-800, pe care Israelul le considera o ameninţare la adresa forţelor sale navale, scrie Jerusalem Post.
Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi conflicte între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar Al-Assad. Conflictul, care s-a extins sporadic în Libanul vecin, s-a soldat, potrivit estimărilor, cu aproximativ 95.000 de morţi.

O defecţiune a macazului a provocat catastrofa feroviară din Franţa

O piesă defectă de la macaz a provocat catastrofa feroviară produsă vineri în gara Brétigny-sur-Orge, în apropiere de Paris, şi soldată cu cel puţin şase morţi şi 30 de răniţi, a anunţat sâmbătă Societatea naţională a căilor ferate din Franţa (SNCF). Accidentul nu a fost cauzat de o eroare umană, a precizat ministrul francez al transporturilor, Frédéric Cuvillier. Un minut de reculegere a fost ţinut sâmbătă după-amiază în toate gările şi trenurile din Franţa în semn de omagiu faţă de victimele catastrofei, una dintre cele mai grave din ultimii 25 de ani în Franţa. Potrivit prefecturii din departamentul Essonne, trenul circula pe ruta Paris-Limoges. Nouă răniţi se află în stare gravă, prognosticul medicilor fiind rezervat pentru doi dintre ei.

Un zid anti-ţigani, contruit la Kosice

Un zid de beton anti-romi a fost ridicat la Kosice, metropola din estul Slovaciei, în apropierea unei parcări de lângă un cartier cu puternică populaţie de etnie romă. Acesta este al optulea zid de acest tip ridicat începând din 2009 în regiune şi al 14-lea din ţară, potrivit presei slovace. "Nu se vorbeşte niciodată despre progresele în construcţia zidurilor de segregare, pentru că nimeni nu a dejucat proiectul", a declarat pentru acest fostul plenipotenţiar al guvernului slovac pentru comunităţile de romi, Miroslav Pollak. Decizia de a ridica acest zid de doi metri înălţime a fost luată de primăria cartierului vecin, Zapad, invocând o serie de furturi de maşini din parcarea în chestiune.
Oficial, circa 106.000 de romi trăiesc în Slovacia, o ţară de 5,4 milioane de locuitori. Cu toate acestea, numărul lor real este mult mai mare, potrivit experţilor. Un specialist în etnologie la Academia slovacă de ştiinţe, Arne Mann, estimează că aproximativ 350.000 de romi trăiesc în ţară, de multe ori în case fără electricitate sau apă curentă şi în sate departe de capitală.
Un prim zid anti-romi a fost construit în Slovacia în 2009, în satul Ostrovany




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.