Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: În viitor, oamenii vor avea tentacule

Ziarul de Vrancea
9 iul 2013 458 vizualizări
Acestea ne vor ajuta să folosim mai bine computerele n de asemenea, pielea umană va avea capacitatea de a-şi schimba culoarea

Neurocercetătorul britanic Dean Burnett spune că specia umană ar putea să dezvolte o serie de caracteristici fizice suprarealiste pentru a face faţă provocărilor din mediul modern în care trăieşte. Printre sugestiile sale bizare se află o piele care îşi schimbă culoarea, care îi va ajuta pe oameni să se camufleze sau să iasă în evidenţă, dar şi tentacule, care să îi ajute pe oameni să folosească mai bine computerele. Dean Burnett a alcătuit astfel o listă de caracteristici fizice pe care oamenii ar putea să le dezvolte în viitor. Acestea includ tentacule, piele care îşi schimbă culoarea, schelet flexibil şi auz selectiv. Savantul britanic notează totuşi, cu umor, că procesul evolutiv se desfăşoară într-o perioadă foarte îndelungată şi, deci, niciunul dintre cititorii săi din zilele noastre nu va trăi pentru a vedea dacă predicţiile sale se vor dovedi adevărate sau false.

Mai puţin stresaţi şi mai fericiţi

Inspirându-se de la cameleon, oamenii ar putea dezvolta capacitatea de a-şi schimba, în mod voluntar, culoarea pielii, afirmă savantul britanic. Acest lucru s-ar putea întâmpla dacă oamenii vor dezvolta cromatofori - celule care conţin pigmenţi şi substanţe cu rol reflectorizant, existente în pielea unor reptile - sau chiar dacă vor folosi tehnologia, spunând însă că, indiferent de soluţia adoptată, oamenii vor avea numeroase beneficii de pe urma acestui detaliu evolutiv. Dean Burnett spune totodată că omul deţine deja capacitatea de a-şi concentra auzul doar pe anumite conversaţii şi zgomote, însă urechea umană nu deţine deocamdată un mecanism fizic pentru această abilitate. El crede că, în timp, auzul selectiv ar putea deveni mai important - poate pentru a filtra zgomotul tot mai mare făcut de reţelele de socializare şi alte surse de informaţii difuzate în continuu. "În loc să îşi abată atenţia către stimuli mai relevanţi, oamenii ar putea să îşi dezvolte capacitatea de a «ignora» voluntar lucrurile pe care nu doresc să le audă, aşa cum îşi închid ochii pentru a bloca imaginile neplăcute", a precizat cercetătorul britanic. Deşi această funcţie ar putea genera mai puţină informaţie pentru oameni, Dean Burnett crede că oamenii din viitor ar putea fi astfel mai puţin stresaţi, mai puţin furioşi şi ar putea avea vieţi mai îndelungate şi mai fericite.

Tentaculele, folosite şi la preludiul erotic

După părerea sa, pentru ca oamenii să folosească tastaturile şi ecranele tactile pentru a comunica mai uşor cu computerele, rasa umană ar putea dezvolta mâini cu un grad mai mare de dexteritate, care să fie capabile să execute mişcări mai precise, dar mai puţin rigide, care să le permită să utilizeze tastaturile cu o mai mare rapiditate. Oamenii ar putea astfel să dezvolte "tentacule, ca anemonele de mare", a spus cercetătorul britanic. Tentaculele ar putea avea nenumărate avantaje de ordin practic, ele putând fi folosite ca un criteriu pentru selectarea partenerilor sexuali, dar şi ca metodă alternativă pentru preludiul erotic. Specia umană ar putea, totodată, să se înzestreze cu mai multe cartilagii în corp, precum rechinii, fapt care ar avea multe beneficii, inclusiv cel al unor naşteri mai uşoare.
Pe măsură ce lumea devine un mediu tot mai sigur pentru cei mai mulţi dintre noi, oamenii vor avea nevoie mai puţin de oase rigide şi inflexibile care ajută trupul să reziste la un impact puternic.
Autorul unui alt studiu consideră că oamenii ar putea să dezvolte în viitor ciocuri. Doctorul Fraser, biolog la Universitatea Sheffield, crede că oamenii vor avea în viitor dinţi care vor creşte în continuu, graţie unor celule speciale. El crede că dinţii umani nu mai sunt potriviţi pentru alimentaţia modernă şi s-ar putea transforma într-un cioc, care nu se va caria, nu se va sparge şi nici nu va cădea.

Un sud-african a solicitat viză pentru a vana vampiri în Romania

Un sud-african a aplicat pentru o viză europeană motivând că vrea să vină în România pentru a-şi câştiga traiul "vânând vampiri" relatează cotidianul Daily Star, care citează un top 10 al celor mai bizare cereri de viză din întreaga lume. Cererea bărbatului din Africa de Sud ocupă primul loc în acest top original. Iată întregul top zece al celor mai neobişnuite cereri de viză: 1. Un sud-african a aplicat pentru o viză europeană declarând că vrea să se ducă în România pentru a "vâna vampiri" ca meserie. 2. Un brazilian a aplicat pentru o viză în Marea Britanie pentru a aduce "flamenco pe străzile din Norwich", susţinând că este profesor de flamenco. 3. O femeie din Rusia dorea o viză europeană pentru a îşi exersa "profesia sa" în Olanda, această profesie fiind prostituţia. 4. Un operator de pompe funebre din Mexic dorea să îşi aplice abilităţile sale în pregătirea cadavrelor în Spania. Ulterior, s-a aflat că acesta avea un "cazier penal extins" iar viza i-a fost refuzată. 5. Un aplicant a considerat că este priceput la a manevra piroga în ţara sa natală, Mali, aşa că a dorit să îşi transfere abilităţile pe canalele navigabile ale Veneţiei ca gondolier după ce "a văzut la televizor".
6. Degustător de mâncare de câini - Cineva ar fi aplicat şi obţinut acest post pe baza "experienţei anterioare" iar, în consecinţă, a aplicat pentru o viză în SUA. 7. Un bărbat a declarat deschis în cadrul procesului de obţinere a vizei că "fuge de autorităţile locale" din ţara sa natală Filipine şi că doreşte să se alăture familiei sale din Australia. 8. Un "model de picioare" a dorit să se mute din SUA în Franţa unde, aparent, profesia sa era "foarte căutată". 9. O femeie a aplicat pentru o viză în Marea Britanie după ce, aparent, ar fi obţinut "un post sezonier ca zombie" după ce a fost la un interviu în timp ce era în vacanţă. 10. Un bărbat din Peru a aplicat pentru o viză europeană pentru a tunde alpaca.

Lumea devine din ce în ce mai religioasă

explicaţia este simplă: din 10 copii care se nasc în lume, nouă se nasc în familii religioase

Lumea devine din ce în ce mai religioasă, nu însă şi Europa, care este din ce în ce mai puţin creştină. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de "Center for the Study of Global Christianity" din Statele Unite, unul din cele mai importante centre de statistică din lume. Potrivit studiului - intitulat "Creştinismul în context global, 1970-2020" şi care oferă date actualizate în 2013 şi o serie de previziuni până spre 2020 -, numărul creştinilor şi cel al catolicilor este în creştere, mai ales în Africa şi Asia, în timp ce în Americi situaţia rămâne stabilă. În ceea ce priveşte Europa, aceasta devine din ce în ce mai puţin religioasă, mai puţin creştină şi mai puţin catolică. Numărul persoanelor care se declară religioase în lume a crescut de la 82%, în 1970, la 88%, în 2013, şi va ajunge la 90% în 2020, o creştere generată de căderea imperiului sovietic, de pierderea credibilităţii comunismului şi progresarea religiei în China, pe care regimul nu poate să o stopeze. Un alt factor al creşterii populaţiei religioase este unul de natură demografică - persoanele religioase au mai mulţi copii atât în sudul planetei, cât şi în Europa şi America de Nord. Studiul mai arată că formele de religie mai ''liberale'' sau progresiste vor pierde în importanţă pe viitor. Chiar dacă acestea par să câştige războiul mediatic, ele pierd cu fiecare zi cea mai importantă bătălie - numărul de adepţi.

Europa va fi excepţia

Conform previziunilor experţilor de la centrul american, creştinii împreună cu musulmanii vor reprezenta, în anul 2020, 57,2% din populaţia mondială (33,3% creştini şi 23,9% musulmani), o creştere de aproape 10 procente faţă de anul 1970. Astfel că un locuitor din trei al planetei va fi creştin şi aproape unul din patru musulman. Dacă în 1970, numai 41,3% din creştini trăiau în sudul planetei - Asia, Africa sau America latină - în 2020 ei vor reprezenta 64,7%. În Africa, numărul creştinilor în 2020 va ajunge la 50%.
În Asia şi Africa, creştinismul se răspândeşte de două ori mai repede decât creşterea populaţiei în general. În America latină însă - contrar a ceea ce s-ar crede - Biserica Catolică cunoaşte un declin uşor în faţa protestantismului, ca şi numărul persoanelor care nu frecventează nicio biserică. În Europa occidentală, numărul acestora din urmă constituie deja majoritatea, iar în 2020 vor reprezenta două treimi din populaţie.
La nivel global, SUA rămân prima ţară din lume cu cel mai mare număr de persoane care se declară creştine, deşi se observă o tendinţă de scădere - dacă în 1970, procentul acestora era de 90,9%, cifra a scăzut în prezent la 80,1% şi urmează să coboare la 78% în 2020.
În 2020, SUA vor fi singura ţară "occidentală" ce va figura în primele 10 ţări după numărul creştinilor, o listă care cuprindea în 1970 Italia şi Spania şi care acum include, după Statele Unite, Brazilia, China, Mexic, Rusia, Filipine, Nigeria, Congo, India şi Etiopia.
Religiile avansează şi formele religioase conservatoare le devansează pe cele progresiste, din motive diverse şi complexe, între care unul esenţial - familiile religioase şi conservatoare au mai mulţi copii. Din 10 copii care se nasc în lume, nouă se nasc în familii religioase, iar şase fie în mediu creştin, fie musulman, în timp ce progresiştii şi "fanii laicităţii" au întotdeauna mai puţini copii.

Un avion fără pilot a apuntat pe un portavion american

Un prototip de avion fără pilot invizibil pe radar, X-47B, a apuntat pentru prima dată pe portavionul american USS George W Bush, o premiră care deschide un nou capitol în istoria aeronavală. Avionul, controlat de la distanţă dar mult mai autonom decât actualele avioane fără pilot Reaper sau Predator, decolase cu câteva zeci de minute înainte de la baza aeronavală Patuxent River, în Maryland, pentru a merge pe portavionul aflat în largul coastelor statului Virginia.
Avionul X-47B este dotat cu un motor cu reacţie şi are o formă de "aripă de liliac" pentru a-i creşte capacităţile de invizibilitate pe radar. Acesta a fost conceput în 2007 de firma americană Northrop Grumman. Aeronava are o anvergură de 19 metri şi o lungime de 12 metri. În acest stadiu este doar un prototip şi va fi nevoie de mulţi ani până la intrarea în serviciul operaţional al US Navy al avioanelor fără pilot. Raza sa de 2.100 de mile nautice (3.900 de kilometri) face din el un potenţial bombardier cu rază lungă de acţiune.

Papa înăspreşte sacţiunile împotriva pedofiliei la Vatican

Papa a semnat ieri un decret care înăspreşte sancţiunile penale împotriva oricărui abuz asupra copiilor la Sfântul Scaun şi în Curie (Guvernul Vaticanului), inclusiv contra pedofiliei şi prostituţiei cu minori. În acest text, care introduce în legile Vaticanului şi delictul torturii, Papa include "întreaga categorie de infracţiuni împotriva minorilor, şi anume vânzarea, prostituţia, recrutarea şi violenţele sexuale împotriva acestora, pornografia infantilă, deţinerea de material pornografic cu copii şi acte sexuale cu minorii". În aprilie, Papa Fracisc a cerut să se acţioneze "cu hotărâre" împotriva abuzurilor sexuale comise de către membri ai clerului. Astfel, Papa argentinian s-a exprimat pentru prima dată în public şi direct cu privire la abuzurile suferite timp de decenii de către zeci de mii de copii.
În plus, noua legislaţie a Vaticanului prevede posibilitatea ca tribunalele Sfântului Scaun să judece "infracţiunile comise împotriva securităţii, intereselor fundamentale şi patrimoniului Sfântului Scaun". Papa a abolit totodată pedeapsa cu închisoarea pe viaţă, care va fi înlocuită cu detenţie între 30 şi 35 de ani.

Spionii ruşi revin la maşina de scris pentru a-şi păstra secretele

Un serviciu special rus a hotărât să achiziţioneze maşini de scris pentru scrierea documentelor secrete. FSO, Serviciul Federal rus de Protecţie, provenit din fostul KGB, a lansat o licitaţie pentru a achiziţiona 20 de maşini de scris. Hotărârea a fost luată "după scandalurile WkiLeaks, dezvăluirile lui Snowden, dar şi informaţiile potrivit cărora premierul Dmitri Medvedev a fost ascultat în timpul summitului G20, la Londra", explică o sursă din cadrul serviciului. Potrivit altor surse citate de presa moscovită, atât serviciile speciale, cât şi Ministerul Apărării utilizează încă maşinile de scris. "Din punct de vedere al securităţii, orice tip de telecomunicare electronică este vulnerabil. Se poate capta orice tip de informaţie de la un calculator", spune fostul director al FSB (fostul KGB) Nikolai Kovalev. "Instrumentul cel mai primitiv este privilegiat: mâna omului sau maşina de scris", a adăugat el, intervievat de Izvestia.

O exoplanetă albastră, ca Terra, descoperită de astronomi

O exoplanetă de culoarea albastru cobalt, o nuanţă care aminteşte de cea a Terrei văzută din spaţiu, a fost descoperită în premieră de astronomi, care, folosind telescopul spaţial Hubble, au reuşit să determine culoarea exactă a acelui corp ceresc. Asemănările cu Terra se opresc însă aici: situată la o distanţă de 63 de ani-lumină de planeta noastră (600.000 de miliarde de kilometri), în constelaţia Vulpea, această exoplanetă, denumită HD 189733b, este o uriaşă gazoasă, neospitalieră pentru viaţa terestră, aflată pe o orbită foarte apropiată de steaua ei. Atmosfera ei schimbătoare este toridă, cu temperaturi de peste 1.000 de grade Celsius. Planeta este "măturată" de vânturi care suflă cu viteze de peste 7.000 de kilometri pe oră. Culoarea albastră a planetei nu provine de la reflexia unui ocean tropical. Ea este cauzată de o atmosferă ceţoasă şi turbulentă, compusă în principal din hidrogen şi încărcată cu particule de silicat, care difuzează o lumină albastră.
HD 189733b este o exoplanetă de tipul "Jupiter-cald". Planetele de tipul "Jupiter-cald" sunt planete uriaşe gazoase care orbitează foarte aproape de stelele lor. HD 189733b se află foarte aproape de steaua ei, la o distanţă de 30 de ori mai mică decât distanţa dintre Soare şi Terra. Chiar şi Mercur, cea mai apropiată planetă de Soare din Sistemul Solar, se află la o distanţă de 10 ori mai mare.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.