Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONLE: NASA pregăteşte etapa a doua de cucerire a Planetei Roşii

Ziarul de Vrancea
10 iul 2013 988 vizualizări
Un robot mai performant decat Curiosity urmează a fi trimis pe Marte pentru a descoperi posibile forme de viaţă

Roverul Curiosity a dovedit deja că planeta Marte a avut în trecut un mediu "locuibil", însă NASA doreşte să treacă la etapa următoare şi să colecteze dovezile despre existenţa vieţii în trecutul acestei planete - obiectivul declarat al unei noi misiuni, care va fi lansată în 2020. "Aveam două întrebări fundamentale: prima era să ştim dacă Marte a putut fi favorabilă formelor de viaţă. Cea de-a doua consta în a şti dacă a existat efectiv viaţă pe Marte", a reamintit John Grunsfeld, directorul diviziei de ştiinţă din cadrul agenţiei spaţiale americane. "Curiosity a răspuns la prima întrebare, iar acum ştim că Marte a avut un mediu favorabil vieţii. Acum trebuie să răspundem la cea de-a doua întrebare, iar proiectul Mars 2020 reprezintă etapa următoare: putem să găsim oare urmele unei eventuale vieţi trecute?", a adăugat el. Analizele rocilor efectuate de Curiosity, care a coborât pe Marte în august 2012, au permis obţinerea, în urmă cu câteva luni, a dovezilor potrivit cărora condiţiile necesare vieţii au fost întrunite pe Marte, în urmă cu mai multe miliarde de ani. Însă, în acest stadiu, oamenii de ştiinţă nu pot să afirme că microorganisme au putut efectiv să prospere pe planeta roşie.

Europenii trimit primul robot în 2018

Instrumentele de pe Curiosity nu permit detectarea vieţii în sine. Savanţii de la NASA s-au orientat astfel cu rapiditate către următoarea etapă şi proiectul Mars 2020 va fi o urmare logică a lucrărilor de cercetare desfăşurate în prezent pe planeta roşie. Noul robot care va fi trimis pe Marte peste şapte ani va păstra acelaşi tip de şasiu cu şase roţi ca şi Curiosity, fapt care va reduce costurile de proiectare, dar va avea la bord instrumente mai sofisticate. Dacă indicii serioase despre o viaţă anterioară pe Marte vor fi colectate, atunci o misiune viitoare va putea aduce acea capsulă pe Terra. Modalităţile de "repatriere" a acelei capsule, care ar putea conţine până la 31 eşantioane, rămân încă să fie definite.
Pe lângă căutarea eventualelor forme de viaţă şi colectarea eşantioanelor, misiunea Mars 2020 va permite totodată validarea anumitor tehnologii care vor fi utile pentru o explorare umană ulterioară a planetei roşii. Statele Unite doresc să trimită astronauţi pe Marte în următorii 20 de ani.
Agenţia spaţială europeană trebuie, la rândul ei, să lanseze ExoMars, propriul ei robot, pe planeta roşie, în anul 2018.

Berea fără alcool, recomandată femeilor gravide

Berea fără alcool poate ajuta la ridicarea cu până la 30% a nivelului de antioxidanţi din laptele matern, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Valencia şi Spitalul Universitar Dr. Peset. "Fabricată din aceleaşi ingrediente naturale specifice berii, varianta fără alcool a celebrei băuturi prezintă marele avantaj de a putea fi consumată în orice moment al zilei. Mai mult, poate fi băută chiar în timpul sarcinii sau în perioada de alăptare a bebeluşilor. Rezultatele studiului sunt fără îndoială interesante şi explicabile dacă e să luam în considerare doar calităţile hameiului, de pildă. Un singur lucru aş dori să mai adaug, o informaţie cred preţioasă pentru mamele care preferă această băutură şi care doresc să îşi menţină silueta: berea fără alcool are şi un nivel caloric scăzut, de doar 18 kcal/ 100 ml", susţine medicul Corina Zugravu, preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.Consumul de bere fără alcool poate optimiza nivelul antioxidanţilor din laptele matern. Aceasta este principala concluzie a studiului condus de cercetătorii spanioli. Studiul a fost realizat cu ajutorul a 80 de mame aflate în perioada alăptării, dintre care jumătate au urmat o dietă obişnuită, în timp ce restul au avut un supliment de două beri fără alcool pe zi, timp de 30 de zile. S-a constatat că îmbogăţirea dietei cu bere fără alcool poate mări cu până la 30% nivelul antioxidanţilor din laptele matern. De asemenea, studiul a relevat că atât mamele care au urmat dieta îmbogăţită cu bere fără alcool, cât şi bebeluşii acestora pot prezenta probleme mai mici în procesul de oxidare celulară şi o creştere a nivelului de antioxidanţi din sânge.

Mafia japoneză şi-a lansat propria revistă, cu o rubrică dedicată poeziei

în primul număr este publicat şi un editorial al liderului grupării, care se plange că structura mafiotă trece prin "vremuri grele"

Yakuza, sindicatul crimei organizate din Japonia, şi-a lansat propria publicaţie. Potrivit mai multor ziare japoneze, primul număr al revistei Yamaguchi-gumi Shinpo - Gazeta clanului Yamaguchi, unul dintre cele mai puternice şi importante din Japonia - a fost lansat de curând. În mod previzibil, publicaţia nu se găseşte la chioşcurile de ziare obişnuite, însă cei circa 28.000 de membri ai clanului au primit acest prim număr, de opt pagini, al cărui editorial este scris de şeful grupării, Kenichi Shinoda, cu scopul de a ridica moralul "trupelor" sale. Shinoda le reaminteşte în editorialul său tinerelor generaţii yakuza valorile şi disciplina care au făcut ca sindicatul crimei organizate din Japonia să crească în importanţă în decursul deceniilor. El le spune acestora că yakuza trece prin "vremuri grele" şi că nu trebuie să se culce pe lauri dacă vor să-şi dezvolte afacerile şi să obţină venituri. Publicaţia conţine şi rubrici mai "lejere": o pagină cu jocuri (Go, Shogi), o cronică literară cu haiku (poeme tradiţionale japoneze) şi o pagină de ştiri mondene, unde cititorii pot vedea toate detaliile despre cele mai recente partide de pescuit ale şefilor clanului.
Ca şi mafia italiană şi triadele din China, membrii yakuza au afaceri în domenii diverse, de la jocuri ilegale la trafic de droguri şi prostituţie, activităţi bancare şi imobiliare. Organizaţiile care fac parte din yakuza nu sunt oficial ilegale, iar activităţile lor au fost mult timp tolerate de autorităţi, însă legile anti-mafia au devenit din ce în ce mai dure în ultimii ani. Numărul membrilor yakuza a scăzut în ultimii ani, cu circa 7.000 anual, însă cifra lor totală ajunge la peste 63.000 în arhipelag, potrivit cifrelor furnizate de poliţia naţională. Clanul Yamaguchi a pierdut, de exemplu, 3.300 de membri în 2012, însă reprezintă încă 40% din crima organizată din Japonia, potrivit poliţiei nipone.

De ce sunt femeile mai frumoase pe Facebook

Circa 40% dintre femei au recunoscut că îşi modifică fotografiile, pentru a arăta mai bine, înainte de a le posta pe reţelele de socializare, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat în Marea Britanie. Potrivit noului sondaj, mai mult de patru femei din zece recunosc faptul că apelează la Photoshop sau alte programe similare pentru a modifica fotografiile în care apar, pentru a arăta mai bine, înainte de a le publica online. Acest lucru se întâmplă mai ales în cazul reţelelor Facebook, Twitter şi Instagram.
Cu celebrităţi precum Kim Kardashian şi Rosie Huntington-Whiteley bombardând în mod constant spaţiul virtual cu fotografii în care arată perfect, presiunile la care sunt supuse femeile obişnuite - pentru a arăta cât mai bine din punct de vedere fizic - sunt din ce în ce mai mari. Aproape 8 femei din zece (77%) spun că resimt o mare anxietate în ceea ce priveşte aspectul lor fizic atunci când aleg să publice fotografii personale pe reţelele de socializare, având temeri mai mari decât dacă ar trebui să vorbească în public, să meargă la o primă întâlnire sau la un interviu pentru angajare. Potrivit aceluiaşi studiu, aproape trei sferturi dintre femei spun că s-a întâmplat chiar să distrugă fotografii ale lor, nemulţumite fiind de aspectul fizic. 46% dintre participantele la acest sondaj au şters sau au eliminat fotografii ale lor de pe reţelele de socializare.

Moldova are "perspective reale" de a se integra în UE

Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană este o "perspectivă reală", a declarat Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, în cadrul unei întrevederi la Chişinău cu preşedintele moldovean, Nicolae Timofti. "Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană este o perspectivă reală şi noi ne gândim deja la acţiunile pe care le vom întreprinde împreună după summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius", a declarat Ashton. Cei doi oficiali au discutat, de asemenea, despre obiectivele pe care autoritățile de la Chişinău le au în vedere pentru viitorul apropiat, între care combaterea corupţiei şi creşterea economică. Ashton s-a întâlnit şi cu liderii partidelor politice parlamentare şi preşedinţii grupurilor parlamentare. Grupul parlamentar al comuniştilor a lipsit de la întrevedere.

Ploile ating un nou record istoric la Moscova

La Moscova s-a consemnat marţi un nou record meteorologic, precipitaţiile atingând în acest oraş un nou record istoric. "Marţi au căzut peste Moscova 30 de milimetri de precipitaţii, un record istoric pentru data de 9 iulie. Precedentul record (de 27 de milimetri) s-a înregistrat în anul 1888', a anunţat un purtător de cuvânt al acestui serviciu. De la sfârşitul anului trecut, vremea din capitala Rusiei a atins extreme prin care a doborât succesiv mai multe asemenea recorduri, zilele cele mai friguroase sau cu zăpezile cele mai abundente fiind urmate de cele mai ploioase sau călduroase înregistrate de la începutul măsurătorilor meteo. Ultimul record a fost înregistrat în urmă cu mai puţin de două săptămâni, când la Moscova temperatura a urcat până la 32 de grade Celsius, un record pentru ziua de 27 iunie. De asemenea, iarna trecută a fost pentru capitala rusă cea cu ninsorile cele mai abundente consemnate în ultimii 130 de ani de când se efectuează măsurători meteo, în luna martie înregistrându-se cele mai semnificative precipitaţii din această lună în ultima jumătate de secol, iar temperaturile au fost cu cinci grade sub norma climatologică. Şi prima zăpadă abundentă din sezonul trecut, căzută la sfârşitul lunii noiembrie, a doborât recordul din ultimii 50 de ani.

Jumătate dintre mexicani conduc fără permis

Jumătate dintre şoferii din Mexic nu au permis de conducere, rezultă dintr-un sondaj difuzat în această ţară. Dintre cei 800 de participanţi la acest sondaj, 53,5% au recunoscut că posedă un autoturism pe care-l conduc, dar fără să aibă şi permis de conducere. În plus, procentul femeilor care conduc fără permis este de 68,7%, dublu faţă de cel al bărbaţilor. Sondajul mai arată că, în Mexic, 42,7 dintre conducătorii auto nu au nici asigurare pentru accidente.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.