Internațional

DECLARAŢIA ZILEI: "De ce se duc femeile la universitate? Pentru a-şi găsi bărbaţi cu care să se mărite"

Ziarul de Vrancea
9 iul 2013 413 vizualizări
Afirmaţia îi aparţine primarului Londrei, un politician criticat des pentru declaraţiile sale nonconformiste

Primarul Londrei, Boris Johnson, a fost acuzat de sexism după ce a sugerat recent că femeile merg la universitate doar pentru a-şi găsi un bărbat cu care să se căsătorească, relatează The Independent. Comentariile lui Johnson au fost făcute în timp ce popularul politician britanic răspundea la întrebările presei cu ocazia lansării Forumului Economic Islamic, alături de premierul malayezian Najib Razak. Întrebat despre posibilităţile de a încuraja educaţia femeilor în lumea musulmană, Razak le-a declarat la un moment dat reporterilor: "Înainte de a veni aici, oficialii mi-au spus că ultima admitere la universităţile din Malayezia indică faptul că 68% dintre cei care vor intra la universităţile noastre vor fi femei".
Cu stilul său direct, Boris Johnson - despre care se ştie că a avut două relaţii extraconjugale - a replicat: "Trebuie să îşi găsească bărbaţi să se căsătorească". La momentul respectiv, gluma riscantă a primarului londonez nu a stârnit decât câteva murmure din partea audienţei, însă ulterior, când a fost relatată pe Twitter, mai multe absolvente de facultate şi oponenţi politici l-au atacat pe primar acuzându-l de sexism. Purtătoarea de cuvânt a laburiştilor pe probleme de egalitate, Kate Green, a declarat că nu vede partea amuzantă a remarcii lui Johnson. Green a calificat afirmaţia politicianului conservator drept o "insultă" la adresa femeilor care au urmat studii universitare şi a cerut primarului să îşi ceară scuze. "Boris Johnson ar putea crede că bufoneria sa îi permite să continue cu opiniile sale învechite, însă acest lucru nu este amuzant. Aceste comentarii sunt jignitoare la adresa femeilor din întreaga ţară şi din întreaga lume, care au fost la facultate, au muncit din greu şi s-au folosit de talentul lor pentru a reuşi. Ar trebui să îşi ceară scuze", a declarat ea.

"Dacă veţi vota conservatorii, soţia dumneavoastră va avea sânii mai mari"

Nu este prima dată însă când Boris Johnson face glume sexiste. În timpul ultimei campanii electorale, într-un comentariu adresat alegătorilor, Boris a declarat: "Dacă veţi vota conservatorii, soţia dumneavoastră va avea sânii mai mari şi vă veţi creşte şansele de a deţine un BMW M3". Anul trecut, într-un articol scris pentru The Daily Telegraph, în care enumera 20 de motive pentru care cineva ar trebui să fie optimist cu privire la Jocurile Olimpice (în desfăşurare la acel moment la Londra), Boris Johnson mărturisea: "În timp ce scriu aceste cuvinte, femei pe jumătate dezbrăcate joacă volei în mijlocul Horse Guards Parade (teren destinat paradelor, n.red.), imortalizat de Canaletto." De asemenea, în iunie 2012, Johnson a declarat, într-un interviu pentru New Yorker, că motivele pentru care iubeşte Londra este că aici există "o gamă mai variată de fete" din care să alegi. Primarul a continuat, explicând că "alegerea reproductivă" este unul dintre motivele pentru care oamenii s-au mutat în oraşele mari.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.