Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Mitropolitul Varnei s-a înecat în Marea Neagră

Ziarul de Vrancea
9 iul 2013 833 vizualizări
Trupul său a fost găsit în apă, echipat cu tub de respirat şi mască de scufundare

Mitropolitului Varnei, Kiril, s-a înecat în Marea Neagră, trupul său neînsufleţit fiind găsit ieri dimineaţă pe malul mării, în zona cartierului Traka al oraşului Varna, informează site-ul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare. Parchetul de la Varna, precum şi Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare au respins informaţiile din presă potrivit cărora pe cadavru au fost găsite urme de violenţă. Potrivit postului naţional de radio, trupul mitropolitului a fost găsit aproape de reşedinţa sa de pe malul mării, fiind găsit în apă şi echipat cu tub de respirat şi mască de scufundare. Mitropolia Varnei a refuzat orice comentarii legate de posibilitatea ca în momentele dinaintea decesului mitropolitul Kiril să fi fost însoţit de cineva.
Născut în anul 1954, Kiril a devenit Mitropolit al Varnei şi Preslavului în anul 1989. El era considerat unul dintre cei mai influenţi mitropoliţi bulgari. După decesul Patriarhului Bulgariei, Maxim, în noiembrie 2012, Kiril a preluat interimarul până alegerea actualului Patriarh Neofit. Kiril a fost însă şi o personalitate controversată; fost colaborator al serviciilor secrete comuniste, el a fost criticat pentru modul de viaţă îmbelşugat, inclusiv pentru faptul că se deplasa cu o maşină de lux despre care susţinea că este identică cu cea folosită de preşedintele american Barack Obama.

Arabia Saudită îi ameninţă cu expulzarea pe străinii care nu vor respecta Ramadanul

Autorităţile saudite au ameninţat ieri cu expulzarea nemuslmanilor care beau, mănâncă sau fumează în public pe perioada Ramadanului, luna sfântă de post musulmană ce începe miercuri. "Rezidenţii nemusulmani din ţară trebuie să respecte sentimentele musulmanilor, abţinându-se de la a mânca, a bea şi a fuma în locurile publice, pe stradă sau la locul de muncă" în timpul postului de Ramadan, a anunţat Ministerul de Interne într-un comunicat. "Contravenienţii vor face obiectul unor măsuri radicale, inclusiv ruperea contractului de muncă şi expulzarea din regat", a adăugat ministerul, precizând că şi "companiile, societăţile şi persoanele individuale sunt obligate să îşi informeze angajaţii de această situaţie". Arabia Saudită, o bogată ţară petrolieră care aplică o versiune foarte riguroasă a Islamului, numără circa 8 milioane de străini, majoritatea de origine asiatică, dintr-o populaţie totală de 27 de milioane de locuitori. Ramadanul este o lună sacră pentru musulmani pentru că este luna în care, conform tradiţiei lor, Coranul i-ar fi fost dezvăluit, prin revelaţie, profetului Mahomed.

Directorul centralei Fukushima la momentul accidentului nuclear a murit de cancer

Directorul Centralei Fukushima Daiichi la momentul producerii accidentului din martie 2011, Masao Yoshida, a decedat ieri, la vârsta de 58 de ani, de un cancer la nivelul esofagului. Masao Yoshida a murit către ora locală 11.00 (5.00, ora României) la un spital din Tokyo, după mai multe luni de tratament. Potrivit Tokyo Electric Power (TEPCO), Yoshida ar fi fost afectat de o doză de radiaţii de 70 milisieverţi în perioada scursă de la accident, în martie 2011, şi plecarea sa de la centrală, în nord-estul ţării, şase luni mai târziu. Compania neagă o legătură între această expunere şi cancerul de care suferea, argumentând că este necesară o perioadă mai mare, de aproximativ cinci ani, pentru ca razele să antreneze acest tip de cancer.
Masao Yoshida a devenit directorul complexului atomic Fukushima Daiichi în iunie 2010, cu câteva luni înainte de cutremurul urmat de un tsunami pe 11 martie 2011 care a pus în pericol patru dintre cele şase reactoare ale instalaţiei, un dezastru care a determinat autorităţile să evacueze peste 150.000 de locuitori din zonă. Yoshida a gestionat această criză fără precedent în condiţii teribile, opunându-se uneori directivelor incoerente sau întârzierilor companiei sale. El nu a dat curs inclusiv unor ordine ce îi păreau periculoase din punct de vedere tehnic şi poate că a evitat, în acest fel, ca situaţia să devină complet de necontrolat, potrivit unor experţi din acest sector. Însă el a fost nevoit să îşi abandoneze postul la sfârşitul lui 2011, din cauza unui diagnostic de cancer esofagian. Într-un rar interviu acordat presei în noiembrie 2011, înainte de a părăsi centrala, Yoshida a declarat că, "în săptămâna de după accident, am crezut în mai multe rânduri că vom muri". "M-am gândit că este sfârşitul atunci când s-au produs explozii de hidrogen în clădirile reactoarelor 1 şi 3 şi atunci când era imposibil să se injecteze apă în reactorul 2", adăuga el.

Rusia apăra "integritatea şi suveranitatea" Republicii Moldova

Rusia continuă să sprijine integritatea teritorială a Republicii Moldova, care ar trebui să îşi menţină suveranitatea, a declarat ieri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în urma discuţiilor cu omologul său român, Titus Corlăţean. "Poziţia Rusiei pe această temă este binecunoscută. Ne exprimăm sprijinul continuu pentru integritatea teritorială a R.Moldova, pentru ca aceasta să rămână un stat suveran", a declarat Lavrov. "Acestea sunt principiile după care se ghidează Rusia în soluţionarea conflictului transnsitrean", a adăugat el. Lavrov a subliniat, de asemenea, că împărtăşeşte opinia lui Corlăţean, potrivit căruia viitorul R.Moldova ar trebui decis prin liberă alegere de poporul moldovean. El a adăugat că România va respecta decizia, indiferent care va fi ea.

Bilanţul victimelor exploziei trenului din Quebec a ajuns la 13 morţi

Explozia unui tren cu vagoane-cisternă care transporta petrol în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă în micul oraş din Quebec Lac-Megantic s-a soldat cu 13 morţi, conform unui nou bilanţ publicat de poliţie. "Este vorba despre aproximativ 50 de persoane date dispărute, ceea ce include evident cele 13 victime", a declarat în cadrul unei conferinţe de presă un purtător de cuvânt poliţiei din Quebec. Bilanţul anterior era de 5 morţi şi 40 de dispăruţi. După stingerea incendiului duminică seară, anchetatorii "au reuşit să lucreze în zonele care erau până acum inaccesibile", a explicat Richard. Incendiul puternic care, conform pompierilor, s-a ridicat până la aproape 300 de metri înălţime în primele ore, a distrus centrul acestui oraş turistic cu 6.000 de locuitori, mai ales strada principală. Corpurile trebuie încă identificate, a declarat o purtătoare de cuvânt a serviciului de medicină legală. Focul a fost intens, ceea ce complică sarcina anchetatorilor.

A murit unul dintre cele mai accesate motoare de căutare

A fost odată un motor de căutare popular denumit AltaVista. El nu mai trăieşte. Luni, proprietarul acestuia Yahoo Inc. a trimis AltaVista.com la cimitirul internetului să se odihnească alături de afacerea unde se comanda aproape orice Kozmo.com şi motorul de căutare Ask Jeeves, relatează Associated Press. Având sediul la Palo Alto în California, AltaVista a fost introdus în 1995, cu trei ani înainte ca Google Inc. să fie fondat. Eclipsat de Google la începutul anilor 2000, faima motorului de căutare AltaVista începuse deja să apună când Yahoo l-a cumpărat ca parte din achiziţia de 1,7 miliarde de dolari a Overture Services Inc. în iulie 2003. Overture cumpărase AltaVista mai devreme în acel an. Yahoo a anunţat soarta lui AltaVista pe pagina sa de Tumblr la sfârşitul lunii trecute. Expertul în industria motoarelor de căutare Danny Sullivan l-a comparat cu un "copil strălucit neglijat de părinţi", într-o postare pe blog elogiindu-i soarta.

Pozele indecente de pe Facebook ar putea să o coste viaţa pe o iordaniancă

Un student din Braşov este cercetat după ce a postat pe contul de Facebook al fostei sale iubite cu cetăţenie româno-iordaniană fotografii indecente cu aceasta şi comentarii compromiţătoare, ce contravin religiei islamice. Potrivit şefului BCCO Braşov, Gabriel Florescu, în luna iunie, poliţiştii au fost sesizaţi de studentă care reclama că, în septembrie 2012, fostul ei iubit i-a accesat contul de Facebook, adresa de e-mail şi de Yahoo Messenger şi i-a schimbat parolele, blocându-i fetei accesul. Ulterior, tânărul, în vârstă de 25 de ani, student la Medicină, a postat pe contul de Facebook al fetei fotografii şi comentarii compromiţătoare pentru religia islamică. "Pe contul ei de Facebook au fost încărcate fotografii şi comentarii în numele ei care i-au adus un prejudiciu de imagine în faţa familiei şi prietenilor ei din Iordania. Fiind imagini care contraveneau religiei islamice, tânăra era ameninţată cu moartea prin împuşcare", a spus ieri Florescu. Mama fetei a venit din Iordania şi a sesizat Poliţia din Braşov, spunând că fiica ei se află într-o situaţie foarte gravă din cauza acestui incident. "În urma cercetărilor a fost identificat fostul iubit al fetei, care a recunoscut că i-a accesat conturile pe fond de gelozie şi din dorinţa de răzbunare. El este cercetat pentru fraude informatice, respectiv acces fără drept la sisteme informatice şi modificarea, ştergerea sau restricţionarea accesului la datele persoanel, fără drept, fapte pentru care riscă până la 7 ani de închisoare", a mai spus şeful BCCO Braşov.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.