Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Căsătorie între cei mai cunoscuţi spioni din lume?

Ziarul de Vrancea
5 iul 2013 722 vizualizări
"Snowden, vrei să te căsătoreşti cu mine?", a întrebat pe Twitter frumoasa spioancă Anna Chapman n "M-aş căsători cu ea indiferent de circumstanţe. Dumnezeule, numai uitaţi-vă la ea!", a reacţionat fostul colaborator al CIA

Fostul asistent tehnic al CIA, Edward Snowden, a anunţat într-un mesaj pe contul său de pe Twitter că este dispus să ia în considerare propunerea fostei spioane ruse Anna Chapman de a se căsători cu ea. În acest fel, consideră unii comentatori ruşi, el şi-ar putea rezolva problema azilului politic, relatează publicaţia rusă Polit. ru. "M-aş căsători cu ea indiferent de circumstanţe. Dumnezeule, numai uitaţi-vă la ea!", scrie el pe Twitter, într-un schimb de mesaje cu un abonat al său. Potrivit Interfax, care citează o sursă familiară cu situaţia fugarului american, în cazul unei căsătorii cu fosta spioană Anna Chapman statutul său s-ar schimba radical. El ar putea în condiţii legale să ceară cetăţenia rusă şi să obţină protecţie în noua ţară de reşedinţă. Sursa Interfax a mai spus că nu este exclus ca "scenariul cu mariajul" celor doi spioni să fi apărut după ce Snowden a intrat în impas, întrucât niciuna din ţările cărora le-a solicitat azil politic nu i-a răspuns direct în mod favorabil până în prezent.
Frumoasa rusoaică Anna Chapman a scris la 4 iulie într-un un "tweet": "Snowden, vrei să te căsătoreşti cu mine?". Ea a devenit cunoscută publicului larg în urma afacerii de spionaj între Rusia şi SUA din 2010 - când un grup de zece agenţi ai Moscovei, din care făcea şi ea parte, a fost arestat pe teritoriul american pentru activităţi de spionaj şi dat la schimb contra a patru ruşi, condamnaţi la închisoare pentru spionaj în Rusia.
Fostul consultant NSA Edward Snowden, aflat la originea dezvăluirilor despre programele americane de interceptare a comunicaţiilor, este căutat în prezent de SUA, unde ar putea fi judecat şi condamnat la un termen lung de închisoare.
În prezent, Snowden se presupune că se află în zona de tranzit a aeroportului şeremetievo din Moscova, fără niciun act de identitate valabil asupra sa, după ce guvernul SUA i-a anulat paşaportul. Site-ul Wikileaks a publicat anterior lista ţărilor unde Snowden a solicitat azil. Este deja cunoscut faptul că zece dintre acestea au răspuns cu refuz. Acestea sunt Germania, Spania, Irlanda, Norvegia, Finlanda, Austria, Polonia şi Elveţia, precum şi India şi Brazilia.
De îndată ce media rusă a preluat vineri răspunsul lui Snowden către Chapman, Oficiul consular din aeroportul Şeremetievo a declarat că cei doi nu-şi vor putea oficializa căsătoria pe aeroport, unde americanul este blocat de aproape o săptămână. Oficiul consular Şeremetievo nu se ocupă de înregistrarea căsătoriilor, a declarat un reprezentant al instituţiei respective. În plus, Snowden nu are niciun document valabil asupra sa, a mai adăugat el.

Serviciile secrete franceze spionează comunicaţiile în Franţa

 "Totalitatea comunicaţiilor noastre sunt spionate", susţine cotidianul Le Monde 

Serviciile secrete franceze interceptează "totalitatea comunicaţiilor" în Franţa pentru a le stoca "vreme de mai mulţi ani" în afara oricărui control, scrie cotidianul Le Monde. Contactat de France Presse pentru a comenta pe acest subiect, guvernul francez nu a avut nicio reacţie. Acuzaţia ce vizează Direcţia Generală de Securitate Externă (DGSE), serviciul însărcinat cu colectarea de informaţii din afara ţării, intervine în contextul în care suspiciunile de spionaj ce vizează instituţii şi cetăţeni din Europa de către SUA au provocat un val de indignare pe Bătrânul Continent. Potrivit Le Monde, DGSE "colectează în mod sistematic semnalele electromagnetice transmise de computerele din Franţa, precum şi toate fluxurile dintre francezi şi străinătate: totalitatea comunicaţiilor noastre sunt spionate". Rodul acestei acţiuni de colectare (emailuri, SMS-uri, apeluri telefonice, date şi mesaje introduse pe Facebook, Twitter) este stocat după aceea "vreme de mai mulţi ani" într-un supercomputer aflat la sediul DGSE de la Paris. Celelalte servicii, asigură publicaţia franceză, precum contraspionajul sau vămile, merg acolo şi "accesează zilnic" informaţiile care le interesează.
Într-un comunicat emis în reacţie la informaţiile Le Monde, deputatul socialist Jean-Jacques Urvoas, coraportor al misiunii de evaluare asupra cadrului juridic aplicabil serviciilor de informaţii, subliniază că "problemele de intelligence cu greu pot fi asociate cu fantezii şi imprecizii". În opinia sa, afirmaţia potrivit căreia "totalitatea comunicaţiilor noastre sunt spionate şi stocate vreme de mai mulţi ani cu greu corespunde realităţii pe care o cunosc eu". El a amintit că interceptările ce vizează cetăţeni francezi au nevoie de o autorizaţie din partea Comisiei Naţionale pentru Controlul Interceptărilor de Securitate şi că datele colectate trebuie distruse după utilizare. "Deci, cetăţenii francezi nu sunt supuşi unui spionaj masiv şi permanent în afara oricărui control", a conchis el.

Cel puţin 11 morţi în nordul Chile, din cauza infectării cu virusul A H1N1

Colegiul medical din Chile şi-a exprimat, joi, îngrijorarea cu privire la propagarea virusului A H1N1 în regiunea Tarapaca (nord), unde au fost înregistrate de şapte ori mai multe cazuri decât în restul ţării şi unde au murit cel puţin 11 persoane. "Media (persoanelor afectate) în ţară este de 24 de pacienţi la 100.000 de locuitori, iar în regiunea Tarapaca, în ultima săptămână, proporţia a fost de 148 de pacienţi la 100.000 de locuitori", a declarat preşedintele Colegiului medical, Enrique Paris. Guvernul a confirmat moartea a 11 persoane în regiune. Paris a recomandat reprogramarea sau suspendarea festivalului Fiesta de la Tirana, organizat în perioada 15-17 iulie şi la care sunt aşteptate 200.000 de persoane. Numărul mare de persoane poate "agrava" propagarea virusului, a avertizat Paris. Ministrul Sănătăţii Jaime Manalich a anunţat la rândul său că va merge, vineri, în regiunea situată la circa 1.900 de kilometri nord de Santiago, la graniţa cu Bolivia, populată de aproximativ 300.000 de locuitori. Ministrul a afirmat, de asemenea, că regiunea va primi 115.000 de doze de vaccin pentru imunizarea populaţiei.

Evo Morales vrea să închidă ambasada Statelor Unite în Bolivia

Preşedintele bolivian Evo Morales intenţionează să "închidă, dacă va fi necesar", ambasada Statelor Unite în La Paz, după ce a denunţat presiunile exercitate, potrivit lui, de Washington asupra a patru ţări europene care i-au interzis temporar survolarea teritoriului lor. "Vom analiza, dacă se va dovedi necesar, închiderea ambasadei Statelor Unite în Bolivia. Nu avem nevoie de o ambasadă a Statelor Unite", a afirmat Morales la Cochabamba, unde s-au reunit aliaţii tradiţionali ai Boliviei din regiune, pentru a-l susţine pe preşedintele bolivian la o zi de la întoarcerea sa din Rusia, marcată de incidente. "Mâna mea nu va tremura pentru a închide ambasada Statelor Unite, avem demnitatea noastră, suveranitatea noastră, fără Statele Unite ne-am simţi mai bine din punct de vedere politic, democratic", a declarat Morales, care l-a expulzat pe ambasadorul american din Bolivia în 2008, apoi principala agenţie americană antidrog DEA, la începutul lui 2009, pe motiv că se amestecau în viaţa politică boliviană. Un însărcinat cu afaceri ocupă în prezent funcţia de ambasador al Statelor Unite în La Paz. Un alt dosar care complică şi mai mult relaţiile dintre La Paz şi Washington este anunţul lui Evo Morales din 1 mai cu privire la expulzarea din ţară a agenţiei americane pentru dezvoltare internaţională USAID. Agenţia se află în această ţară "cu obiective politice şi nu sociale", a declarat Morales cu această ocazie. La rândul său, preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a asigurat la Cochabamba că CIA a ordonat, marţi, închiderea spaţiului aerian european pentru avionul preşedintelui Morales, afirmând că a vorbit la telefon cu "un ministru al unuia dintre aceste guverne europene", al cărui nume nu l-a precizat.
Potrivit lui Maduro, acest corespondent misterios "a declarat că cel care le-a ordonat autorităţilor aeronautice din ţara sa şi care a spus că în avion se află tânărul (Edward) Snowden aparţine CIA".

Egiptul a fost suspendat din Uniunea Africană

Consiliul pentru Pace şi Securitate al Uniunii Africane (UA) a decis vineri suspendarea participării Egiptului la organizaţia panafricană, după înlăturarea de la putere a preşedintelui Mohamed Morsi de către armată, se arată într-un comunicat oficial. "Uniunea Africană are o regulă de suspendare a oricărui stat membru unde au loc schimbări cu caracter neconstituţional", precizează organizaţia. "Această măsură durează în general până la reinstaurarea ordinii constituţionale", subliniază Uniunea Africană.

Altercaţii în Parlamentul de la Chişinău

Deputaţii din Parlamentul de la Chişinău s-au îmbrâncit joi pe holul legislativului, după o şedinţă marcată de proteste şi acuzaţii reciproce.
Comuniştii şi deputaţii din fracţiunea Partidului Liberal Democrat s-au îmbrâncit şi s-au înjurat reciproc, după ce comuniştii au bruiat declaraţiile pe care le făcea la finalul şedinţei parlamentului ministrul afacerilor interne, Dorin Recean. În timpul şedinţei, comuniştii au blocat tribuna centrală a parlamentului şi au blocat desfăşurarea acesteia, protestând faţă de adoptarea unui proiect de lege. Majoritatea parlamentară l-a votat însă, în pofida zgomotelor şi a fluierăturilor venite din partea comuniştilor

O şopârlă de acum 23 de milioane de ani, găsită perfect conservată

Oamenii de ştiinţă mexicani examinează o şopârlă conservată în chihlimbar, care păstrează resturi de ţesut moale, despre care se crede că face parte din specia Anolis şi care a trăit acum circa 23 de milioane de ani. Mica piesă de chihlimbar galben care conţine scheletul a fost descoperită acum câteva luni în zăcămintele de la Simojovel, în nordul statului mexican Chiapas, şi de atunci este examinată. Răşina fosilă conţine de obicei resturi de plante şi animale, însă rareori se găsesc vertebrate complete precum exemplarul expus la Muzeul Chihlimbarului din Chiapas, la fosta mănăstire La Merced din San Cristóbal de Las Casas.
Francisco Riquelme, de la Institutul de Fizică al Universităţii Naţionale Autonome din Mexic (UNAM), a subliniat că este vorba de "un animal complet şi articulat, care păstrează şi resturi de ţesut moale şi piele". "Acest exemplar este supus unui studiu taxonomic de către paleontologi ai UNAM", a explicat expertul.
Numeroasele zăcăminte de chihlimbar din acest stat mexican constituie un loc de conservare excepţional, care reprezintă una dintre cele mai mari acumulări de răşină fosilă din lume şi unul dintre cele mai bine prezervate depozite de plante şi animale fosile dintr-o pădure subtropicală, potrivit acestuia.

Lucrul de la distanţă creşte productivitatea

Studiul "WorkAnywhere", realizat de Swisscom şi CFF, arată că programul flexibil şi lucrul de la distanţă au efecte benefice asupra productivităţii. În cadrul cercetării realizate în februarie şi martie, 260 de salariaţi au lucrat de multe ori în afara biroului. Scopul era să se evalueze în ce măsură programul flexibil permite evitarea orelor de vârf în transporturi. Au fost analizate efectele acestui mod de lucru asupra performanţelor, echilibrului între viaţa profesională şi cea personală, precum şi asupra comportamentului de echipă. Participanţii au încercat să evite orele de vârf lucrând de acasă sau alegând alte ore de mers la serviciu. Rezultatul a fost că salariaţii au lucrat mai mult de acasă sau chiar de pe drum, în mijloacele de transport, în afara orelor de vârf. Studiul arată că, prin uşoare modificări de conduită, se pot realiza performanţe însemnate. Pe baza rezultatelor obţinute, cercetătorii apreciază că trenurile ar putea fi mai goale cu 7% dacă cei care fac naveta ar călători în afara orelor de vârf. În plus, satisfacţia şi productivitatea au crescut şi 53% dintre participanţi au spus că sunt mai motivaţi. O estimare separată, realizată de cadrele de conducere, a dezvăluit un efect pozitiv asupra productivităţii. Ele au apreciat că încrederea în colaboratori, răspunderea individuală şi un echipament informatic modern sunt principalele condiţii pentru aplicarea unor astfel de forme de lucru.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.