Internațional

Comunitatea internaţională îngrijorată de soarta democraţiei în Egipt

Ziarul de Vrancea
4 iul 2013 372 vizualizări
Mai multe state, inclusiv Statele Unite, şi-au exprimat ieri îngrijorarea după ce armata egipteană l-a demis pe preşedintele islamist Mohamed Morsi şi i-au recomandat Egiptului o revenire cât mai rapidă la procesul democratic.

Preşedintele american Barack Obama, care s-a declarat "profund îngrijorat" la câteva ore după demiterea preşedintelui Morsi de către armată, a îndemnat la organizarea cât mai rapidă în Egipt a alegerilor pentru un nou Guvern civil. De asemenea, Barack Obama a anunţat să va cere agenţiilor şi ministerelor competente să studieze "implicaţiile" legale pe care le are noua situaţie asupra ajutorului financiar din partea Statelor Unite, acordat anual Egiptului şi care, în conformitate cu legile americane, nu poate fi acordat unei ţări unde a avut loc o lovitură de stat. Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a declarat că intervenţia armatei pentru demiterea preşedintelui este "îngrijoratoare", considerând totuşi că revendicările manifestaţiilor din Egipt sunt "legitime". "Esenţial este ca ordinea civilă să fie consolidată cât mai rapid", a adăugat Ban Ki-moon.
Uniunea Europeană a îndemnat toate partidele din Egipt să "se întoarcă rapid la procesul democratic", în special, prin organizarea unoi noi alegeri prezidenţiale.
Autorităţile egiptene au emis, ieri, un mandat de arestare împotriva liderului Fraţilor Musulmani, Mohamed Badie, şi a adjunctului său, Khairat al-Shater. Cei doi bărbaţi sunt căutaţi şi acuzaţi că au incitat la uciderea, duminică, a manifestanţilor care protestau în faţa sediului Fraţilor Musulmani din Mokattam, o localitate situată la sud de Cairo, a anunţat această sursă sub acoperirea anonimatului. Mandatul de arestare a fost emis la o zi de la îndepărtarea de la putere de către armată a preşedintelui islamist Mohamed Morsi, provenit din rândul mişcării Fraţilor Musulmani, în urma unor manifestaţii care îi cereau demisia.

De ce i-a supărat Morsi pe egipteni

Mohamed Morsi, demis miercuri de armată, îşi lasă ţara divizată deşi, după alegerea sa în iunie 2012, el a declarat în Piaţa Tahrir că va fi "preşedintele tuturor egiptenilor" şi garantul idealurilor democratice ale revoltei care a dus la înlăturarea de la putere a lui Hosni Mubarak. Morsi denunţă o "lovitură de stat completă", după ce cu o zi înainte a declarat că este gata să-şi "dea viaţa" pentru a-şi apăra "legitimitatea" dobândită la primele alegeri prezidenţiale democratice din istoria ţării. Aspectul său plăcut, manierele simple şi felul de a vorbi pe înţelesul tuturor au contribuit la o stare de graţie în primele luni de conducere a statului de către fostul lider al mişcării Fraţilor Musulmani. Dar foarte curând mulţi egipteni au început să-l considere pe Morsi drept însetat de putere, obsedat de ideologia politico-religioasă, doritor de a instaura un regim autoritar. Au avut loc manifestaţii în masă care au cerut demisia preşedintelui islamist. Unii îl acuză pe acest bărbat în vârstă de 61 de ani că ar fi doar o marionetă a biroului politic al Fraţilor Musulmani şi "oaia" Ghidului lor suprem, Mohamed Badie.
Cel mai popular umorist din Egipt, Bassem Youssef, a satirizat setea de putere a lui Morsi, în fiecare săptămână într-un show televizat de mare audienţă. Protestatarii scandează acelaşi slogan care a fost folosit doi ani mai devreme în timpul revoltei împotriva lui Hosni Mubarak: "Afară!".
Susţinătorii lui Morsi subliniază că acesta este primul civil care a devenit preşedinte, iar legitimitatea sa este certificată de urne. Potrivit susţinătorilor lui, probleme precum corupţia din domeniul administrativ, lipsa de funcţionare a economiei şi tensiunile confesionale nu au apărut în timpul conducerii lui Mohamed Morsi.
Provenit dintr-o familie modestă din guvernoratul Sharqiya, din delta râului Nil, Morsi a absolvit în 1975 Universitea din Cairo, cu specializarea de inginer, iar în 1982 el a obţinut doctoratul la Universitatea South Carolina din Statele Unite. Morsi este căsătorit şi are cinci copii.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.