Internațional

Jumătate din fecundările in vitro ar provoca retard mintal

Ziarul de Vrancea
3 iul 2013 597 vizualizări
O metodă utilizată în aproape jumătate dintre fecundările in vitro (FIV) poate creşte riscurile de retard mintal pentru bebeluşii concepuţi astfel, potrivit unui studiu publicat în Journal of the American Medical Association.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 2,5 milioane de copii, născuţi în Suedia, între anii 1982 şi 2007, de cercetători din Marea Britanie şi SUA. Dintre aceşti copii, 30.959 au fost concepuţi prin fecundare in vitro. În comparaţie cu ceilalţi copii, bebeluşii concepuţi prin FIV nu prezentau mai multe riscuri de a dezvolta autism, însă aveau cu 18% mai multe probabilităţi de a suferi de un retard mintal. Acest procent ridicat s-a diminuat când cercetătorii au luat în calcul şi problemele adesea asociate cu naşterile multiple, frecvente în cazurile de fecundare in vitro. Cercetătorii au analizat apoi şase metode diferite de FIV utilizate în Suedia, precum şi faptul de a utiliza sau nu embrioni congelaţi. Una dintre metode, care constă într-o microinjecţie directă a unui spermatozoid în ovocit, care era utilizată în jumătate dintre cazurile de FIV şi recomandată mai ales pentru bărbaţii suferind de infertilitate, s-a dovedit a fi şi cea mai susceptibilă de a cauza retard mintal. Copiii concepuţi astfel aveau cu 51% mai multe riscuri de a dezvolta retard mintal, în comparaţie cu copiii concepuţi printr-o altă procedură FIV (93 de cazuri la 100.000, faţă de 62 de cazuri la 100.000).
În schimb, autorii studiului spun că procedura tradiţională FIV nu prezintă riscuri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.