Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONLE: America, pusă la colţ de liderii europeni

Ziarul de Vrancea
1 iul 2013 426 vizualizări
Germania şi Franţa somează SUA să clarifice acuzaţiile de spionaj apărute în presă n UE ar putea să aibă o reacţie comună pe această temă n şeful diplomaţiei americane lasă de înţeles că toate ţările se spioneză între ele

Serviciile secrete americane au spionat reprezentanţele Uniunii Europene din SUA şi 38 de ambasade de la Washington, printre care cele ale Franţei, Italiei, Greciei şi ale unor ţări din Orientul Mijlociu, scrie cotidianul britanic The Guardian, citând documente furnizate de Edward Snowden.
Unul dintre documente aparţine Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a SUA şi cuprinde o listă cu 38 de ambasade, considerate "obiective" ale spionajului şi detaliază metodele folosite în cazul fiecăreia, cum ar fi instalaţii de ascultare plasate în cablurile de comunicaţii. Pe lângă ţările considerate adversari ideologici ai SUA, pe respectiva listă se mai regăsesc misiunile UE la New York şi Washington, ambasadele Franţei, Italiei şi Greciei, dar şi ale unor ţări aliate SUA, precum Japonia, Mexic, Coreea de Sud, India şi Turcia. Dar, pe această listă, datată 2010, nu sunt înscrise misiunile Marii Britanii şi Germaniei.
Documentele descrise sugerează că obiectivul acţiunilor de spionaj împotriva misiunii UE la Washington şi New York este cunoaşterea dezacordurilor politice interne referitoare la problemele globale şi a altor puncte de vedere divergente între statele membre. Aceste dezvăluiri survin după ce săptămânalul german Der Spiegel a relatat, citând tot documente furnizate de Snowden, că serviciile secrete americane au interceptat convorbirile telefonice ale oficialilor UE şi au accesat calculatoarele instituţiilor europene.

"Nu este ceva neobişnuit pentru un mare număr de ţări"

Secretarul de Stat american John Kerry i-a declarat ieri omologului său european Catherine Ashton că "nu este neobişnuit" să cauţi informaţii despre alte ţări. Şeful diplomaţiei americane a refuzat să facă un comentariu direct privind controversa generată de acuzaţiile de spionaj la adresa Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), care ar fi vizat instituţiile UE şi milioane de cetăţeni europeni. "Doamna Ashton, desigur, a abordat subiectul cu mine astăzi şi am convenit să rămânem în contact. Am acceptat să caut să descopăr despre care este vorba cu exactitate şi i-am împărtăşit concluziile mele", a declarat Kerry pentru presă. "I-am spus că fiecare ţară din lume care este implicată în afacerile internaţionale, în securitatea naţională, exercită numeroase activităţi, cu scopul de a-şi proteja securitatea naţională", a adăugat el. "Ştiu că nu este ceva neobişnuit pentru un mare număr de ţări", a afirmat Kerry. "Dar nu voi face mai multe comentarii înainte să dispun de toate faptele şi să ştiu exact despre ce este vorba", a continuat el.
Kerry s-a întâlnit cu Ashton în marja unei reuniuni a miniştrilor de Externe Asia-Pacific, în Brunei, un mic sultanat situat pe Insula Borneo, în plină polemică privind spionajul american.

Franţa şi Germania cer SUA să înceteze "imediat" spionajul

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, cere Statelor Unite să înceteze "imediat" activităţile de spionare a Uniunii Europene. "Nu putem accepta un comportament de acest fel între parteneri şi aliaţi. Cerem ca aceste activităţi să înceteze imediat", a declarat Hollande. "Deja avem suficiente elemente pentru a solicita explicaţii", a avertizat preşedintele Franţei.
La rândul său, Italia a cerut Statelor Unite "clarificări", după dezvăluirile privind activităţile de spionaj, declarându-se însă "încrezătoare" în explicaţiile oferite deja de Washington.
Statele Unite trebuie "să restabilească încrederea" cu aliaţii lor europeni, a declarat ieri şi un purtător de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel. În cursul weekendului, Guvernul german i-a comunicat Casei Albe "uimirea" sa, a declarat Steffen Seibert, adăugând că aceste dezvăluiri ar trebui să facă obiectul unor clarificări. "Europa şi Statele Unite sunt parteneri, amici, aliaţi. Încrederea trebuie să fie baza colaborării noastre. Şi încrederea, în acest caz, trebuie restabilită", a afirmat Seibert. "Dacă se confirmă că reprezentanţe diplomatice ale Uniunii Europene şi ale unor ţări europene au fost spionate, atunci trebuie să spunem clar: spionarea amicilor este inacceptabilă, nu mai suntem în Războiul Rece", a afirmat purtătorul de cuvânt german. "Guvernul german s-a angajat să obţină clarificări complete, iar, dacă va fi cazul, o reacţie europeană clară şi în unanimitate va fi adoptată în aces sens", a anunţat purtătorul de cuvânt.
El a precizat că Guvernele german şi francez poartă discuţii pe această temă.

Putin: Rusia nu îl va preda pe Edward Snowden

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că autorităţile ruse nu îl vor preda pe Edward Snowden dacă acesta va alege să rămână pe teritoriul rus. "Rusia nu predă niciodată pe nimeni. Dar, dacă doreşte să rămână pe teritoriul Rusiei, domnul Edward Snowden trebuie să renunţe la activităţile care îi afectează pe partenerii noştri americani", a declarat Vladimir Putin.
Întrebat despre activităţile de spionaj americane care ar fi vizat Uniunea Europeană, Putin a răspuns: "Spionajul dintre occidentali nu este treaba noastră".

Proteste "în oglindă" la Cairo

n instalat la putere în urma protestelor violente din urmă cu un an, preşedintele Mohamed Morsi este contestat acum de o mare parte a populaţiei

Mişcarea Tamarrod, aflată la originea contestării preşedintelui egiptean Mohamed Morsi, i-a cerut ieri şefului statului să părăsească puterea până astăzi, ameninţând cu o mişcare de "nesupunere civilă". "Îi dăm lui Mohamed Morsi termen până marţi, la ora 17.00 (18.00 ora României) pentru a părăsi puterea şi a le permite instituţiilor statului să pregătească alegeri prezidenţiale anticipate", afirmă un comunicat al Tamarrod. În caz de refuz, "marţi la ora 17.00 va fi debutul unei campanii de nesupunere civilă totală".
Tamarrod (revoltă în arabă), susţinută de numeroase personalităţi şi mişcări ale opoziţiei laice, liberale sau de stânga, asigură că a strâns peste 22 de milioane de semnături pentru organizarea de alegeri prezidenţiale anticipate, ceea ce înseamnă un număr de alegători mai mare decât cel al lui Morsi în iunie 2012 (13,23 de milioane). Această mişcare a făcut apel la manifestaţii de amploare, în cursul cărora, duminică, "milioane" de egipteni, potrivit armatei, au defilată în ţară cu ocazia primei aniversări a preluării funcţiei de către primul preşedinte civil al Egiptului. Într-un comunicat, Tamarrod cere armatei, poliţiei şi aparatului judiciar să "se poziţioneze clar de partea voinţei populare".
Mişcarea respinge apelul la dialog lansat duminică de preşedintele Morsi. "Imposibil de acceptat jumătăţi de măsură. Nu există altă alternativă decât încheierea paşnică a puterii Fraţilor Musulmani şi a reprezentantului lor, Mohamed Morsi", afirmă aceasta.
Şase persoane au fost ucise în confruntările de duminică dintre susţinătorii şi adversarii preşedintelui, potrivit unui bilanţ comunicat ieri de un oficial al Ministerului Sănătăţii. Protestele violente au continuat şi ieri.
Egiptul este profund divizat între adversarii lui Morsi, care denunţă o derivă autoritară a puterii destinată instaurării unui regim ideologic şi politic dominat de islamişti, şi susţinătorii lui, pentru care legitimitatea sa rezidă în faptul că a fost ales în urma unui scrutin democratic.

Cutremurele puternice pot duce la micşorarea vulcanilor

Cutremurele de mare intensitate pot reduce dimensiunile vulcanilor, generând un fenomen de tasare, potrivit unor studii publicate duminică.
Seismul cu magnitudinea de 9 grade care s-a produs în nord-estul Japoniei în martie 2011, provocând un tsunami devastator, a redus cu până la 15 cm înălţimea unui lanţ vulanic de pe insula Honshu, situată la 200 de km de la epicentru, potrivit unui studiu japonez. Cutremurul de 8,8 grade produs în regiunea Maule din Chili, în 2010, a dus la reducerea altitudinii a cinci regiuni vulcanice situate la 200 de km depărtare, potrivit unui alt studiu american. Totuşi, cercetătorii susţin că nu se ştie cu certitudine dacă acest fenomen duce la creşterea riscului de erupţie vulcanică. În ambele cazuri, cutremurele implică un fenomen de subducţie, când o placă litosferică alunecă sub o altă placă, ceea ce creează procesul de "tasare" (surpare geologică) în lanţurile de munţi situate paralel cu epicentrul seismelor. În 2011, cutremurul de pământ a creat o "tensiune est-vest în Japonia orientală", a explicat Youichiro Takada, membru al Institutului de Cercetare şi Prevenire a Catastrofelor din cadrul Universităţii din Tokyo. "Roci calde şi moi situate sub vulcani, cu magma la mijloc, au fost întinse pe orizontală şi aplatizate pe verticală. Această deformare a provocat surparea vulcanilor", a adăugat Takada.
Geologii din Chile consideră că această tasare a atins o fâşie montană cu o lungime de 400 km. În cazul Japoniei, terenul s-a deformat pe suprafeţe enorme, în formă de elipse de aproximativ 15 km pe 30 km, dar cauzele acestor fenomele par a fi diferite.
În 1906 şi în 1960, două cutremure din zona de subducţie din chiliană au precedat erupţii vulcanice în Anzii de Sud. Totuşi, cutremurul puternic din 2010 nu a putut fi asociat niciunei erupţiii majore din această zonă de risc, menţionează studiul american.

Popularitatea preşedintelui brazilian a scăzut dramatic

Popularitatea preşedintelui Braziliei, Dilma Rousseff, a scăzut cu 27 la sută (de la 57 la 30 la sută) în prima săptămână din iunie, când au început tulburările sociale pentru ameliorarea serviciilor publice şi eradicarea corupţiei, potrivit unui sondaj al Institutului Datafolha. Aproximativ un sfert dintre brazilieni (25 la sută comparativ cu nouă la sută, potrivit ultimului sondaj din 6 şi 7 iunie) consideră conducerea lui Rousseff ca fiind "proastă sau foarte proastă". La începutul lui iunie, ultimul sondaj al Institutului Datafolha arătase o scădere de opt la sută a cotei de popularitate a lui Rousseff, candidat pentru al doilea mandat prezidenţial la alegerile din 2014.
În martie, cota de popularitate a preşedintelui brazilian era de 65 la sută.
Manifestaţiile au început în iunie împotriva preţului biletelor de autobuz, căpătând amploare din cauza cheltuielilor pentru Campionatul Mondial de Fotbal din 2014, în timp ce unele servicii publice precum cel al sănătăţii şi cel al educaţiei duc lipsă de mijloace financiare.

Nouăsprezece pompieri au murit într-un incendiu în Arizona

Nouăsprezece pompieri au murit, duminică, în timpul operaţiunilor de stingere a unui incendiu în Arizona, a anunţat divizia pentru păduri a statului. Majoritatea pompierilor decedaţi sunt din Prescott, a declarat Wade Ward, de la Departamentul de pompieri. Echipa lucra la stingerea incendiului din Yarnell Hill, care a izbucnit vineri la nord-vest de Phoenix, probabil de la un fulger. Acesta a cuprins aproximativ 400 de hectare, a avariat trei case şi a determinat evacuarea locuitorilor din comunităţile Peeples Valley şi Yarnell. În afară de cei 19 pompieri morţi în Arizona, în total au murit 43 de pompieri în 2013, potrivit Administraţiei care se ocupă de pompieri din Statele Unite. În 2012 au murit 83 de pompieri în timpul activităţii. O pagină de Facebook în memoria pompierilor din Arizona a fost creată duminică noaptea, iar numeroase persoane au postat mesaje de condoleanţe şi de sprijin.

Teritoriul UE s-a mărit cu 1,28%

Odată cu aderarea Croaţiei la Uniunea Europeană la 1 iulie, populaţia UE a crescut cu aproximativ 0,86%, iar teritoriului său cu 1,28%, în timp ce Croaţia se va situa pe ultimele locuri în UE în ceea ce priveşte PIB-ul mediu raportat la numărul de locuitori. După aderarea Croaţiei, UE are în prezent cu aproape 4,4 milioane mai mulţi locuitori, ceea ce face ca totalul populaţiei Uniunii să ajungă la 508 milioane de locuitori.
La momentul intrării sale în UE, PIB-ul pe cap de locuitor al Croaţiei este de 61% din media UE, situându-se pe ultimele locuri ale clasamentului, înaintea României şi Bulgariei, unde PIB-ul pe cap de locuitor este de 49% şi respectiv 47% din media UE. Croaţia este urmată îndeaproape de Cipru (62%), Ungaria şi Polonia (ambele 66%). Luxemburgul se află în fruntea clasamentului cu 271% din media UE. Croata este de asemenea una dintre cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene.

Indigenii din Chile fumau dinaintea erei noastre

Mostrele de păr prelevate de la mumii descoperite în regiunea oraşului chilian San Pedro de Atacama demonstrează că civilizaţiile prehispanice din această zonă geografică cunoşteau planta de tutun şi fumau într-un interval istoric cuprins între anii 100 î.d.Hr şi 1450 d.Hr., conform unui material publicat de LiveScience.com. În plus, consumul de nicotină se producea la nivelul întregii societăţi, indiferent de statusul social sau de averea fiecăruia. Această descoperire infirmă teoria destul de răspândită în rândul arheologilor şi antropologilor conform căreia oamenii din această regiune au fumat tutun pentru o scurtă perioadă de timp înainte de a trece la substanţe halucinogene. "Ideea era că în jurul anului 400 d.Hr, oamenii din regiunea San Pedro de Atacama fumau tutun din pipe şi apoi au trecut treptat la inhalarea de dimetiltriptamină" (DMT - o substanţă cu proprietăţi halucinogene), conform lui Hermann Niemeyer, specialist în chimie organică de la Universitatea Chile din Santiago. "Noi demonstrăm că această ipoteză este incorectă", a adăugat el.
Practicile fumatului şi a consumului de substanţe halucinogene erau adânc înrădăcinate în cultura şi sistemul de gândire al majorităţii societăţilor prehispanice. În acest areal geografic se dezvoltă în mod natural plantele de tutun (Nicotiana) şi respectiv speciile de Anadenanthera care conţin triptamină (substanţă halucinogenă).
Concluziile privind tabagismul populaţiilor prehispanice provin din analiza mostrelor de păr prelevate de la 56 de mumii descoperite în Chile, mumii care provin din perioada 100 î.d.Hr. - 1450 d.Hr. Mumiile au fost extraordinar de bine conservate în solul cu salinitate ridicată al deşertului Atacama. Echipa de cercetători a identificat urme de nicotină în părul a 35 de mumii din această perioadă.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.