Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Lituania vrea o preşedinţie UE îndreptată către Est

Ziarul de Vrancea
28 iun 2013 481 vizualizări
Tara baltică vrea să accelereze procesul de negociere cu unele state fost-sovietice, precum Ucraina, Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan şi Georgia, starnind nemulţumirea Rusiei

Lituania vrea să plaseze preşedinţia sa semestrială a Uniunii Europene (UE), pe care o va prelua pe 1 iulie, sub semnul apropierii de fostele republici sovietice din estul Europei, o iniţiativă considerată de Moscova drept o ingerinţă în zona sa de influenţă. "Europa trebuie să înţeleagă că momentul este crucial pentru ca partenerii din Est să se apropie de Uniunea Europeană. Noi dorim să ajutăm aceste ţări", declară preşedinta lituaniană, Dalia Grybauskaite. Lituania, care succedă Irlanda la preşedinţia UE, va organiza în noiembrie un summit între UE şi cele şase state ale Parteneriatului Estic - Ucraina, Republica Moldova, Belarus, Armenia, Azerbaidjan şi Georgia. UE trebuie să le implice "într-un proces de integrare mai rapid şi mai profund" şi să evite aplicarea politicii standardelor duble pentru aceste ţări şi Rusia în legătură cu anumite subiecte, precum liberalizarea regimului de vize, afirmă Grybauskaite.
La summitul Parteneriatului Estic, Ucraina va trebui să semneze un acord comercial de asociere cu UE, aflat în discuţii de mai mult timp.

Îngrijorare la Moscova

Însă UE a anunţat în nenumărate rânduri că vrea mai întâi să soluţioneze cu Kievul mai multe aspecte privind drepturile omului şi, în special, detenţia fostului premier Iulia Timoşenko. "Afacerea Timoşenko a devenit un simbol şi ei trebuie să înţeleagă, ei trebuie să facă ceva", apreciază Grybauskaite, adăugând că Europa "nu va dicta" ceea ce Kievul va trebui să facă în vederea semnării unui acord.
Moscova, care, la rândul său, presează Ucraina să se alăture Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kazahstan, este îngrijorată de concurenţa Parteneriatului Estic. "Suntem puţin preocupaţi de îndemnurile lansate de către unii oficiali politici în care le dictează ţărilor din Parteneriatul Estic să aleagă una dintre cele două uniuni", a comentat joi ambasadorul Rusiei în Lituania, Vladimir Şhikvadze, pentru cotidianul Vilniaus Diena. Kremlinul a văzut în Partenariatul Estic, lansat în 2009 de Polonia şi Suedia, "semnalul unei competiţii geopolitice", explică Vytis Jurkonis, un analist de la Universitatea din Vilnius. În opinia sa, Parteneriatul Estic va trebui să permită "orientarea radarului politicii externe a UE atât către Est, cât şi către Sud", după "primăvara arabă" şi evenimentele din Orientul Mijlociu.
În Evul Mediu, Marele Ducat al Lituaniei era o putere europeană majoră care se întindea de la Marea Baltică la Marea Neagră, aminteşte Antanas Kulakauskas, profesor de istoire la Universitatea Vytautas Magnus din Kaunas (centru). În martie 1990, Lituania a fost prima republică ce s-a separat de Uniunea Sovietică, iar, în prezent, este ancorată în Vest, fiind membră UE şi NATO din 2004, şi prevede să intre în zona euro în 2015.

Statele Unite acuză Hong Kong-ul de "rea-credinţă" în cazul Snowden

Statele Unite au acuzat Hong Kong-ul vineri că a acţionat cu "rea-credinţă" lăsându-l să plece pe Edward Snowden şi au apreciat că vor avea nevoie de timp pentru a repara relaţiile bilaterale. De asemenea, consulul general al Statelor Unite în Hong Kong Stephen Young a învinuit China de "rea purtare" în legătură cu refugierea fostului consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) în Hong Kong şi plecarea acestuia la bordul unui avion, la Moscova, fără să fie executat mandatul de arestare emis de Washington împotriva sa.
Hong Kong-ul a explicat că nu a dispus de mijloacele legale pentru a-l aresta pe Edward Snowden, deoarece nu a primit din partea administraţiei americane documentele necesare. Dar, potrivit lui Stephen Young, al cărui mandat expiră la sfârşitul lunii iulie, fosta colonie britanică, revenită în 1997 la China, unde se bucură de o largă autonomie, nu a respectat regulile jocului. "Nu cred că am avut un partener de bună-credinţă în acest caz", a declarat el pentru presa străină, acuzând Hong Kong-ul de "ocultarea" problemelor reale. Atitudinea Hong Kong-ului a lăsat "un gust foarte amar pentru aleşii americani" şi "instalează un sentiment de neîncredere, despre care cred va avea nevoie de timp şi de eforturi pentru a-l şterge", a anunţat în continuare diplomatul. Cazul chinez este diferit, în opinia sa. "Avem aşteptări mai mici din partea Chinei", în timp ce Hong Kong-ul era considerat un interlocutor aparte, a subliniat el.
Ministrul Justiţiei din Hong Kong, Rimsky Yuen, a dat asigurări, în această săptămână, că acuzaţiile americane potrivit cărora Hong Kong-ul s-a făcut vinovat pentru bunăvoinţa arătată lui Edward Snowden sunt "complet false". Un deputat din Hong Kong, intervievat vineri de South China Morning Post, a calificat drept "maculatură" mandatul de arest american remis autorităţilor din acest teritoriu.


Carnea de peşte gras ar putea reduce riscul de cancer mamar

n o creştere cu 0,1 grame a consumului de omega 3 provenind din peşte, pe zi, reduce riscul de cancer mamar cu 5%, susţine un studiu realizat de cercetătorii chinezi


Consumul de acizi graşi omega 3 provenind din carnea de peşte gras, precum somon, ton şi sardine, de 1-2 ori pe săptămână, ar permite reducerea riscului de cancer mamar, potrivit unui studiu ale cărui rezultate au fost publicate vineri. În condiţiile în care mai multe studii precedente au evidenţiat rolul protector al acizilor omega 3 contra maladiilor cardiovasculare, cercetătorii chinezi au trecut în revistă 26 de cercetări realizate pe 800.000 de femei - dintre care circa 20.000 sufereau de cancer mamar -, în Statele Unite, Europa şi Asia. Ei au demonstrat că 1-2 porţii de peşte gras pe săptămână sunt asociate cu o reducere cu 14% a riscului de cancer mamar. Potrivit echipei coordonate de profesorul Duo Li, de la Universitatea Zhejiang, o creştere cu 0,1 grame a consumului de omega 3 provenind din peşte, pe zi, reduce riscul de cancer mamar cu 5%.
Omega 3 sunt acizi graşi esenţiali pentru dezvoltarea şi buna funcţionare a organismului uman. Există patru astfel de acizi graşi, cunoscuţi prin iniţialele lor, EPA, DHA, DPA - găsiţi în principal în carnea de peşti graşi (somon, ton, macrou, hering, sardine) - şi ALA, prezent în uleiurile vegetale (nuci, ulei de rapiţă, soia şi in) şi într-o măsură mai mică în carne, produse lactate şi ouă. În studiul lor, publicat în British Medical Journal, cercetătorii chinezi au notat totuşi că doar acizii omega 3 de origine marină au fost asociaţi cu o reducere a riscului de cancer mamar, nicio "asociaţie semnificativă" nefiind observată cu ceilalţi acizi omega 3. Autorii studiului au subliniat faptul că "riscul a fost cel mai scăzut în populaţiile asiatice, cel mai probabil întrucât consumul de peşte este mult mare pe acest continent decât în ţările occidentale".

Bărbaţi torturaţi până la moarte de forţele siriene

Cadavrele a 16 bărbaţi torturaţi până la moarte de forţele de securitate siriene au fost predate familiilor lor, a anunţat o organizaţie pentru drepturile omului în noaptea de joi spre vineri. "Am primit informaţii privind moartea a 16 bărbaţi în localitatea Harasta, torturaţi de forţele regimului", a declarat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Harasta, în apropiere de Damasc, este unul dintre fiefurile rebelilor, care au fost supuse unor presiuni intense din partea armatei în cursul ultimelor săptămâni. Zeci de mii de persoane ar fi deţinute în închisorile siriene, iar organizaţiile pentru drepturile omului acuză regimul preşedintelui Bashar al-Assad că torturează sistematic deţinuţii.
Data morţii celor 16 locuitori din Harasta este necunoscută, dar OSDO a afirmat că informaţiile privind decesul lor au apărut după ce cadavrele au fost predate familiilor de către un spital din Damasc. "Se întâmplă adeseori ca trupurile neînsufleţite ale deţinuţilor să fie predate familiilor cu urme de tortură", a declarat directorul organizaţiei neguvernamentale, Rami Abdel Rahman. "Mă tem pentru viaţa altor deţinuţi", a adăugat el. Abdel Rahman a declarat, de asemenea, că forţele de securitate ameninţă de multe ori familiile deţinuţilor pentru a le constrânge să păstreze tăcerea. "Se întâmplă de multe ori ca un deţinut care a fost torturat până la moarte să fie îngropat în secret, din cauza ameninţărilor forţelor de securitate la adresa familiilor", a declarat el.
Peste 100.000 de persoane au fost ucise în Siria, în cursul războiului în care se confruntă de 27 de luni regimul şi insurgenţii sirieni.

Plan de 8 miliarde de euro pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor

Liderii europeni au ajuns la un acord, în noaptea de joi spre vineri, pentru a accelera deblocarea a şase miliarde de euro pentru lupta împotriva şomajului în rândul tinerilor, ridicând suma acordată acestui plan la opt miliarde de euro în total. Comisia europeană a propus ca cele şase miliarde de euro prevăzute pentru angajarea tinerilor în bugetul european pentru 2014-2020 să fie mobilizaţi pe doi ani în loc de şapte. Această "Iniţiativă pentru tineri" priveşte regiunile cele mai afectate de şomajul în rândul tinerilor din 13 state. În cursul unui summit european la Bruxelles, cele 27 de ţări au aprobat propunerea Comisiei. Ele au mers chiar mai departe, ridicând suma. "Recursul la iniţiativa pentru tineri se va concentra asupra primilor doi ani", adică 2014-2015, a declarat preşedintele Consiliului european, Herman Van Rompuy.
Principalele beneficiare vor fi în 2014 Spania, Grecia, Italia şi Franţa, conform unui diplomat european. Peste 26 de milioane de persoane sunt în şomaj în Europa, dintre care 5,6 milioane au vârste mai mici de 25 de ani. Situaţia este alarmantă în anumite state precum Grecia sau Spania, unde mai mult de un tânăr din doi nu este angajat.

Sacrificii umane alături de femei mumificate, descoperite într-un mormânt din Peru

Arheologii au anunţat, joi, că au descoperit mumiile unor femei într-un uriaş mormânt regal din Peru, acestea oferind o serie de informaţii valoroase despre enigmaticul imperiu Wari care a controlat teritoriile din Anzi cu mult timp înainte de succesorii săi, mult mai cunoscuţii incaşi. "Pentru prima dată în istoria arheologiei din Peru am descoperit un mormânt imperial care aparţine imperiului şi culturii Wari", declarat arheologul Milosz Giersz.
Oamenii de ştiinţă au spus că această descoperire îi va ajuta să descifreze misterele populaţiei din Munţii Anzi, cu multe secole înainte de ascensiunea Imperiului Incaş, a cărui viaţă a fost descrisă în detalii de cuceritorii spanioli.
Mormântul regal, descoperit în urmă cu câteva luni în situl El Castillo de Huarmey, la aproximativ 300 de kilometri de Lima, conţine obiecte din aur, ceramică şi 63 schelete vechi de circa 1.300 de ani. Multe dintre trupurile găsite în camera mortuară au aparţinut unor femei mumificate stând în poziţie verticală - indicând apartenenţa lor la familia regală şi sugerând faptul că femeile Wari deţineau mai multă putere decât se credea. "Femeile au fost înmormântate cu cercei frumos decoraţi, realizaţi din metale preţioase, despre care s-a crezut în trecut că erau folosite doar de bărbaţi", a declarat arheologul Patrycja Przadk. Istoricii cred că regatul Wari, care a dominat regiunea între anii 600 e.n. şi 1100 e.n., au fost primii oameni care au unit într-un singur imperiu triburi diferite într-o reţea sofisticată în regiunea Anzilor Peruvieni. Bioarheologul Wieslaw Wieckowski spune că şase schelete nu erau înfăşurate în textile şi par să fi fost sacrificii umane aduse femeilor mumificate din elita regală. "Aceştia erau oameni simpli, aruncaţi în mormânt înainte ca mormântul să fie sigilat. Erau lungiţi pe burtă, într-o poziţie întinsă, cu membrele orientate în direcţii diferite", a spus Wieckowski.

Canada, cel mai popular stat din lume

Canada ocupă, al treilea an consecutiv, primul loc într-un clasament al ţărilor cu cea mai bună reputaţie în străinătate, urmată de Suedia şi Elveţia, relatează agenţia Belga. Clasamentul întocmit de Country RepTrak şi difuzat joi de Akkanto, partenerul său belgian, măsoară reputaţia unei ţări pe baza a patru criterii: încrederea, stima, admiraţia şi respectul, precum şi a percepţiei asupra a 16 aspecte, printre care siguranţa locului pentru turism, frumuseţea ţării, locuitori amabili şi prietenoşi, o politică socială şi economică progresistă, guvern eficient, etc. Canada, ţara de pe prima poziţie, a obţinut 76,6 puncte din 100, urmată de Suedia cu 76,5, Elveţia - 76,3, Top 5 fiind completat de Australia - 76,1 puncte şi Norvegia - 74,1. La polul opus se află Pakistan - 28,8, Iran - 22,6 şi, pe ultima poziţie, Irak, cu 21,2 puncte. Clasamentul cuprinde 50 de ţări.
Se pare că puterea economică nu a fost un factor important în evaluarea reputaţiei, niciuna din cele trei mari economii mondiale nefiind prezentă în Top 10. Statele Unite ocupă poziţia a 22-a, China se situează pe locul al 44-lea, iar Japonia, pe al 14-lea, imediat după Belgia. Studiul anual a fost realizat online din ianuarie până în martie 2013 pe 27.000 persoane din ţările G8 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Rusia, Marea Britanie şi Statele Unite. Romania nu a făcut parte dintre ţările propuse ca obiect al studiului.

Un britanic ar putea fi primul copil cu trei părinţi

Guvernul britanic a dat joi undă verde la o dezbatere în Parlament anul viitor despre o tehnică de reproducere asistată în care ADN-ul a trei părinţi este folosit pentru a crea un embrion sănătos. Această tehnică inovatoare urmăreşte să evite transmiterea de la mamă la copil a unor boli genetice grave precum distrofiea musculară, prin înlocuirea ADN-ului de bază cu unul sănătos de la un "al treilea părinte". Copilul sănătos va moşteni de la părinţi ADN-ul nuclear, iar de la donator ADN-ul mitocondrial. Dezbaterea ar urma să aibă loc anul viitor în Parlament, deschizand calea pentru ca Marea Britanie să devină prima ţară din lume care propune aceasta terapie. "Avem tot dreptul să căutăm cat mai repede posibile tratamente care salvează vieţi", a declarat Sally Davies, consiler în guvernul britanic pentru probleme de sănătate publică.
Copiii născuţi cu ajutorul acestei tehnici seamănă cu ce doi părinţi ai lor, deoarece caracteristici umane sunt codificate în ADN-ul din nucleul celulei, nu în ADN-ul mitocondrial. Aşadar, vor moşteni de exemplu trăsăturile feţei şi culoarea ochilor de la părinţii lor şi nu de la cea de-a treia persoană de la care se foloseşte ADN-ul mitocondrial. Tehnica cunoscută sub numele "trei părinţi" este legală în prezent doar în cercetările de laborator, dar embrionii nu pot fi folosiţi ca un tratament.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.