Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Viaţă de spion la Hong Kong

Ziarul de Vrancea
25 iun 2013 450 vizualizări
Un avocat din Hong Kong a ridicat ieri o parte din vălul care a acoperit viaţa clandestină în megalopolisul chinez a fostului consultant al agenţiei americane de informaţii NSA Edward Snowden şi a vorbit despre frica acestuia de a petrece luni în detenţie, fără laptopurile sale.

Snowden, a cărui fotografie, cu faţa sa tânără şi o expresie îngrijorată, ţine de două săptămâni prima pagină în ziarele din întreaga lume, a părăsit Hong Kong-ul duminică, spre Moscova. El a cerut azil politic în Ecuador, unde încerca să ajungă prin Cuba sau Venezuela. Însă nu a mai fost văzut de atunci.
Chiar înainte ca Washingtonul să emită vineri un mandat de arestare pe numele său, Edward Snowden era convins că autorităţile din fosta colonie britanică, restituită Chinei în 1997, îl vor aresta până la urmă.
Potrivit lui Alberto Ho, un deputat pro-democraţie şi unul dintre cei trei consilieri ai americanului în timpul sejurului său la Hong Kong, detenţia l-ar fi privat de laptopurile sale, o perspectivă "intolerabilă" pentru acest fost administrator de sisteme care spiona calculatoare şi telefoane în întreaga lume. "A devenit foarte îngrijorat" la ideea de a petrece luni în închisoare, în aşteptarea unei decizii a justiţiei cu privire la extrădarea sa către Statele Unite, unde riscă o pedeapsă de 30 de ani de închisoare", a subliniat el.

Telefoanele ascunse în frigider

Edward Snowden a sosit pe 20 mai din Hawaii, unde lucra pentru o firmă subcontractoare NSA. "A venit la Hong Kong singur. Se simţea abandonat şi a contactat organizaţii de drepturile omului în legătură cu avocaţii săi", a declarat Ho. Instalat într-un hotel de lux timp de mai multe zile, el a fost reperat de presă şi l-a părăsit pe 10 iunie. Ulterior, el "schimbă (locul) o dată sau de două ori", noaptea, într-o discreţie totală, după care se refugiază la un susţinător al cauzei sale. Spaţiul în care a trăit în diferitele ascunzători era "strâmt", dar Snowden s-a mulţumit cu el "atât timp cât avea un calculator, pentru a fi în contact cu cine vrea el", potrivit lui Ho, care a confirmat informaţii publicate luni seara târziu de New York Times.
În urmă cu o săptămână, consilierii săi au organizat o cină în acest apartament. Meniul conţinea pizza, pulpe de pui cu sos şi Pepsi. Precaut, Snowden le-a cerut celor cu care a luat cina să îşi lase telefoanele mobile în frigider. Avocaţii i-au spus, atunci, că poliţia din Hong Kong putea să îl aresteze şi să îl plaseze în detenţie provizorie, în condiţii "spartane".
Un intermediar misterios l-a contactat, ulterior, pe tânărul american - el a "sărbătorit" vineri împlinirea vârstei de 30 de ani - în numele Guvernului din Hong Kong, pentru a-l avertiza că nu poate scăpa unei proceduri de examinare a cererii americane de extrădare, oferindu-i totodată asigurări că autorităţile nu intenţionează să îl aresteze dacă părăseşte teritoriul înainte.
Încurajat de aceste garanţii, dar "terorizat" la gândul de a petrece vara în închisorile din Hong Kong, Snowden a luat decizia definitivă - vineri seara, potrivit lui Ho - de a pleca. Duminică, alt avocat, Jonathan Man, l-a însoţit la aeroport, în cazul în care agenţi de poliţie sau de la imigraţie decideau să pună în aplicare mandatul de arestare american.

Escaladează tensiunile între SUA şi Rusia

Statele Unite au somat din nou Rusia să li-l predea pe Edward Snowden, care era ieri de negăsit. Potrivit fondatorului WikiLeaks Julian Assange, tânărul tehnician american, al cărui paşaport a fost invalidat de către Statele Unite, deţine "documente de refugiat" eliberate de Ecuador. Snowden este "sănătos şi în siguranţă", a declarat Assange luni, fără să precizeze unde se află, într-o conferinţă telefonică de la sediul Ambasadei Ecuadorului la Londra, unde s-a refugiat de un an. Foarte pornită împotriva Hong Kong-ului, care l-a lăsat pe Snowden să plece, în mod oficial din motive juridice, Casa Albă a cerut în mod ferm Rusiei să "studieze toate opţiunile pe care le are la dispoziţie pentru a-l expulza pe domnul Snowden către Statele Unite". Preşedintele Barack Obama a declarat că ţara sa urmează "toate căile legale şi cooperează cu o serie de alte ţări" în vederea abţinerii arestării acestuia. Secretarul de Stat american John Kerry a ameninţat luni China şi Rusia că vor exista consecinţe asupra relaţiilor cu Washingtonul, considerând "foarte dezamăgitor" faptul că fostul consultant CIA a putut să plece de la Hong Kong la Moscova. Surse informate au declarat pentru agenţia Interfax că Rusia studia o cerere de extrădare prezentată de Statele Unite. Însă altă sursă a declarat că Snowden nu poate fi arestat şi extrădat, "în măsura în care nu a trecut frontiera rusă", referindu-se la prezenţa tânărului american în zona de tranzit de pe aeroportul Şeremetievo din Moscova.
Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a negat ieri orice legătură între Rusia şi Edward Snowden, şi a calificat drept "inacceptabile" acuzaţiile Washingtonului la adresa Moscovei. "Nu avem niciun raport nici cu Snowden, nici cu relaţiile lui cu justiţia americană, nici cu deplasările lui în lume", a declarat Lavrov, adăugând că tânărul american nu a traversat frontiera rusă

Doar Satan ne mai poate salva de asteroizi?

Asteroizii care ameninţă Terra ar putea fi distruşi de un sistem de rachete balistice, special modificate în acest scop, afirmă un expert rus. Nu e vorba de nicio creatură imaginară cu acest nume, ci de un sistem de rachete balistice ruseşti, despre care un specialist afirmă că ar putea deveni arma potrivită împotriva unor asteroizi care ar ameninţa Pământul. Rachetele balistice intercontinentale R-36M (pe care NATO le desemna cu numele de SS-18 Satan), datând de pe timpul regimului sovietic, ar putea fi modificate pentru transformarea lor în mijloace de distrugere a unor asteroizi periculoşi, a afirmat Sabit Saitgaraev, un expert din cadrul Centrului de Proiectare a  Rachetelor. Ruşii au devenit preocupaţi în mod special de punerea la punct a unui sistem de apărare împotriva asteroizilor după evenimentul din 15 februarie 2013, când un obiect spaţial cu diametrul de cca. 15 metri a explodat deasupra oraşului Celiabinsk. Unda de şoc a spulberat geamurile clădirilor, avariind mii de construcţii din oraş; peste 1000 de persoane au fost rănite, aproximativ 50 fiind spitalizate.
Saitgaraev susţine că rachetele Satan, datând din anii 1960, ar fi ideale pentru realizarea unui sistem de de distrugere a asteroizilor, deoarece ele pot fi menţinute gata de lansare timp de 10 ani. Cu oarecare modificări, ele ar putea fi transformate într-un sistem anti-asteroid cu reacţie rapidă, capabil să intercepteze asteroizii şi să îi distrugă la o distanţă sigură de Pământ.

Unde dispar romanii din Spania?

Numărul românilor rezidenţi în Spania a scăzut în ultimul an cu 25.848 de persoane care nu mai figurează în registrele autorităţilor spaniole. Comunitatea românilor din Spania rămâne cea mai numeroasă, însă număra, la 1 ianuarie 2013, 773.122 de persoane, înregistrând o scădere de 3,2% faţă de aceeaşi dată a anului 2012, după cum indicau ieri datele finale furnizate de Institutul spaniol de statistică (INE). Românii sunt în continuare cei mai numeroşi străini din Spania, fiind urmaţi, din acest punct de vedere, de cei 756.946 de marocani. În ordinea numărului, Spania mai are şi 319.163 de britanici, 286.964 de ecuadorieni şi 232.551 de columbieni. Restul străinilor din Spania - chinezi, bolivieni, germani, bulgari, portughezi, peruani, francezi, argentinieni, dominicani, şi brazilieni - formează comunităţi care numără sub 200.000 de persoane.
Pe durata anului 2012, alţi 28.280 de români au ajuns în Spania, însă fluxul migratoriu dinspre România a fost cel care s-a redus cel mai mult, în decursul ultimului an, întrucât au venit cu peste 45% mai puţini români, faţă de anul anterior. Pe de altă parte, din Spania au emigrat în afara ţării 62.462 de români, după cum mai arată datele INE.

Polonia, aproape paralizată de o serie de alerte cu bombă

Câteva sute de persoane au fost evacuate ieri din spitale şi sedii ale unor parchete, în mai multe oraşe din Polonia, în urma unei serii de alerte cu bombă care s-au dovedit false, a anunţat ministrul polonez de Interne Bartlomiej Sienkiewicz. "Douăzeci şi una de instituţii din Polonia au primit alerte cu bombă. Potrivit informaţiilor de care dispune ministerul, viaţa sau sănătatea persoanelor care se află în aceste instituţii nu sunt în pericol. Aceste alarme s-au dovedit false", a declarat Sienkiewicz. "La Varşovia, aproximativ 300 de persoane au fost evacuate din sediul Parchetului General", a declarat Edyta Adamus, o purtătoare de cuvânt a poliţiei, iar accesul a fost blocat în patru spitale din capitală. Aproximativ 500 de persoane, inclusiv bolnavi, au fost evacuaţi dintr-un spital, la Katowice (sud).
Presa scrie că instituţiile vizate au primit e-mailuri, aparent trimise de acelaşi grup de persoane, cu ameninţarea "vă vom învăţa minte", anunţând că explozia va avea loc la ora locală 12.00 (13.00, ora României). Postul de ştiri TVN24 a anunţat, citând surse apropiate anchetei, că mesajele au fost trimise de un grup care se autointitulează "Anonymo" şi utilizează servere aflate în străinătate. Conform legii poloneze, cei care se fac vinovaţi de alerte false cu bombă riscă o pedeapsă de până la opt ani de închisoare.

Forţele extremiste din PE vor fi izolate şi după 2014

Forţele de extremă-dreapta ar putea avea o ascensiune cu ocazia scrutinului europarlamentar din 2014, dar partidele radicale riscă să nu aibă o prea mare influenţă politică în viitorul Parlament European, comentează publicaţia EUObserver. Un raport realizat de Institutul britanic Counterpoint arată că alegerile europarlamentare din mai 2014 "cel mai probabil vor avea drept rezultat creşterea numărului eurodeputaţilor radicali". Însă, potrivit raportului, forţele radicale "vor continua să fie fragmentate şi izolate" în Parlamentul European, situaţie similară cu cea de acum. "În momentul de faţă, majoritatea eurodeputaţilor populişti nu fac parte din niciun grup politic", notează EUObserver.

Ruşii, îndemnaţi să renunţe la sushi şi hamburgheri

Şeful serviciului de sănătate publică din Rusia şi-a sfătuit conaţionalii să îşi protejeze sănătatea şi să renunţe la tentaţiile unor feluri de mâncare "mai exotice", cum ar fi sushi sau hamburgeri, şi să fie mai "patrioţi" când îşi aleg alimentaţia. Vorbind ieri cu presa, Ghennadi Onişcenko a apreciat că ruşii mănâncă de regulă mâncare "tradiţională", mai puţin în cazul unor "excepţii exotice precum McDonalds". Vorbind despre un "patriotism alimentar", el a îndemnat la atenţie mai ales faţă de bucătăria japoneză, aparent pentru că aceasta foloseşte peşte crud şi conservat. Nicio o nouă inspecţie sanitară pentru numeroasele restaurante de sushi care au înflorit în principalele oraşe ruseşti din anii 1990 nu mai este planificată în această vară, a adăugat Onişcenko. "Continuăm să fim vigilenţi în ceea ce priveşte localurile cu sushi din punct de vedere cultural, dar nu instituim măsuri speciale pentru a le monitoriza", a explicat responsabilul. Potrivit RIA Novosti, nu este prima dată când Onişcenko îi avertizează pe ruşi în legătură cu pericolele reprezentate de consumul de sushi şi de angajarea în "aventuri gastrointestinale".







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.