Internațional

Conflictul din Siria intră într-o nouă fază

Ziarul de Vrancea
23 iun 2013 861 vizualizări
John Kerry: Membrii grupului Prietenii Siriei vor intensifica ajutorul acordat insurgenţilor u preşedintele Franţei i-a îndemnat pe rebeli să ocupe zonele aflate sub controlul islamiştilor u Iranul a criticat dur acţiunile ţărilor occidentale

Ţările care susţin opoziţia siriană vor intensifica ajutorul, în special cel militar, pentru restabilirea echilibrului pe teren, afirmă secretarul de Stat american, John Kerry, cu ocazia reuniunii grupului Prietenii Siriei, informează AFP. La reuniunea grupului Prietenii Siriei participă reprezentanţii Franţei, Marii Britanii, Statelor Unite, Germaniei, Italiei, Iordaniei, Arabiei Saudite, Qatarului, Emiratelor Arabe Unite, Turciei şi Egiptului. "Statele Unite şi celelalte ţări reunite aici, fiecare cu propria abordare, vor intensifica asistenţa politică şi militară", a declarat Kerry la Doha. Secretarul de Stat american a subliniat că Washingtonul va continua să susţină o soluţie politică şi organizarea conferinţei internaţionale de pace Geneva-2. "Insurgenţii au nevoie de un sprijin sporit pentru restabilirea echilibrului pe teren", a insistat Kerry. Siria se confruntă, începand din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu confruntări armate între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul conflictului este estimat la aproximativ 95.000 de morţi. Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a îndemnat ieri, la Doha, opoziţia siriană să preia controlul asupra zonelor ocupate de forţele extremiste, relatează AFP. "Opoziţia siriană trebuie să preia controlul asupra zonelor aflate sub controlul insurgenţilor islamişti", a spus Hollande într-o conferinţă de presă. "Dacă aceste grupuri răman beneficiare ale unei situaţii de haos, regimul Bashar al-Assad va profita de moment pentru a continua masacrele", a adăugat Hollande. Pe de altă parte, Marea Britanie nu a luat decizia înarmării insurgenţilor sirieni, a declarat la Doha, ministrul britanic de Externe, William Hague. "În privinţa chestiunii oferirii unui ajutor letal opoziţiei siriene, poziţia rămane aceeaşi: nu am luat o astfel de decizie", a declarat Hague. În plus, Iranul a condamnat în termeni duri, ieri, decizia ţărilor occidentale şi arabe de a le oferi armament insurgenţilor sirieni, informează agenţia de ştiri IRNA, citată de AFP. "Cei care susţin trimiterea de armament în Siria sunt responsabili de masacrarea oamenilor nevinovaţi şi de lipsa de securitate din regiune", a declarat Hossein Amir-Abdollahian, adjunctul ministrului iranian de Externe, ca reacţie la decizia grupului Prietenii Siriei de a le oferi asistenţă militară insurgenţilor sirieni. Membrii grupului Prietenii Siriei, reuniţi la Doha, îndeamnă Iranul şi mişcarea şiită libaneză Hezbollah să nu se mai implice în conflictul din Siria, relatează AFP.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.