Internațional

Papa Francisc i-a cucerit pe toţi, nu doar pe creştini

Ziarul de Vrancea
20 iun 2013 479 vizualizări
Francisc, primul Papă argentinian, a obţinut o popularitate inedită în primele 100 de zile de pontificat, prin hotărâre în gesturi şi prin simboluri, fără să se abată de la direcţia riguroasă a predecesorilor săi în privinţa moravurilor şi doctrinei.

Jorge Bergoglio, care şi-a luat numele după Francisc din Assisi, şi-a marcat intrarea în funcţie prin simplitate şi atenţia acordată sărăciei. Prin câteva fraze umile, cel care se desemnează mai degrabă ca "episcop al Romei", a obţinut o popularitate care depăşeşte mediile creştine. El a moştenit o Biserică aflată în criză, marcată de scandaluri de pedofilie, corupţie şi scurgeri de informaţii în cazul "Vatileaks" de anul trecut. Încă de la început, el a impus un nou stil în comparaţie cu timidul Benedict al XVI-lea, al cărui mesaj exigent şi stil pastoral nu plăceau foarte mult. Din contră, Francisc se amestecă în mulţime, îmbrăţişează, binecuvântează, primeşte cadouri, vorbeşte, glumeşte şi se roagă împreună cu oamenii. "Francisc are această capacitate extraordinară de a oferi fiecăruia sentimentul că se simte privit, luat în consideraţie în mod individual", notează Sandro Magister, un vaticanist la Espresso. Sub privirea predecesorului său, care a demisionat pe 28 februarie şi s-a retras într-o fostă mănăstire pe colina Vaticanului - o coabitare absolut inedită -, Francisc a fost ales de către cardinali pentru a relansa imboldul misionar al Bisericii Catolice şi a reforma Curia (Guvernul).

Nu vrea să fie prizonierul birocraţiei de la Vatican

Papa argentinian, în vârstă de 76 de ani, a refuzat să se instaleze în apartamentul pontifical, optând să rămână la reşedinţa Santa Marta, în mijlocul oaspeţilor aflaţi în trecere şi prelaţilor ce au reşedinţa acolo. El a spus că nu ar suprta să fie rupt de lume, că are nevoie de contacte. Fostul cardinal argentinian nu cunoştea aproape pe nimeni în Curie. Nu este, oare, izolat? Sandro Magister nu crede acest lucru. "Este un papă care a vrut să fie independent de o anumită Curie, să nu fie prizonierul birocraţiei sale, dar care şi-a construit o vastă reţea prin contacte personale", spune el. "Curia nu este un bloc compact", declară Marco Politi, un vaticanist la Il Fatto Quotidiano. Neobosit, Bergoglio, o persoană foarte religioasă, austeră, dar disciplinată, în spatele unei aparenţe joviale, a susţinut numeroase consultări. El ia telefonul şi îşi multiplică contactele. Singura măsură spectaculoasă este faptul că acest Papă iezuit a ales doar opt cardinali de pe cinci continente care îl consilieze în cadrul Guvernului Bisericii cu privire la reformarea Curiei. Mulţi, la Vatican, îşi fac griji cu privire la viitorul lor, din cauza diatribelor Papei argentinian împotriva caracterului monden şi carierismului. Cei care îl cunosc îl prezintă ca pe un om cu principii, conservator, exigent, hotărât, care poate să lupte cu clerul corupt. Banca Papei, IOR, afectată în trecut de scandaluri răsunătoare, ar putea să fie reformată în profunzime, dar nu desfiinţată.

"Demagog, pauperist, repetitiv, simplist"

Instrumentul său privilegiat este predica de dimineaţă la Capela Sfânta Marta, unde încearcă să se apropie cât mai mult de viaţa cotidiană a oamenilor, prin formule uneori şocante, ca atunci când reproşează clerului că a "inventat al optulea sacrament, şi anume vama", care controlează dacă credincioşii sunt "în regulă". Aceste predici improvizate îi aduc ostilitatea celor care încep să "manifeste o rezistenţă pasivă faţă de reforme. El este acuzat că este demagog, pauperist, repetitiv, simplist, prea preot, insuficient de Papă", enumeră Politi. Din punct de vedere doctrinar, însă, nu există o mare diferenţă între Francisc şi Benedict, căruia noul Pontif îi aduce adesea omagiul. Amândoi denunţă o Biserică de tip ONG sau birocratică ori apără "Creaţia" şi viaţa în "toate fazele sale". Însă, în opinia lui Politi, Francisc nu are "obsesia să transforme anumite valori ale Bisericii - faimoasele principii non-negociabile - în ideologie politică".




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.