Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Bloomberg: "Golaniada" din România ar putea fi o lecţie pentru Turcia

Ziarul de Vrancea
18 iun 2013 393 vizualizări
Presa străină descoperă multe asemănări între evenimentele din Piaţa Taksim şi cele din Piaţa Universităţii, din urmă cu 23 de ani

Demonstraţia de forţă oferită de premierul turc Recep Tayyip Erdogan protestatarilor din Istanbul la sfârşitul săptămânii trecute evidenţiază paralela între recentele evenimente din Turcia şi "golaniada" din România din primăvara lui 1990, comentează Bloomberg. Studenţii care şi-au instalat corturile în piaţa Universităţii în 1990 cereau demisia Guvernului ales prin vot popular. Protestatarii pe care poliţia turcă i-a evacuat din piaţa Taksim şi parcul Gezi la 15 iunie nu au început la fel dar şi ei au cerut demisia lui Erdogan. A fost o traiectorie similară pentru ambele evenimente, afirmă Bloomberg. Protagoniştii din România au devenit din ce în ce mai înverşunaţi în a se denunţa unii pe alţii, pe măsură ce protestele au continuat. Preşedintele Ion Iliescu i-a numit pe studenţi "golani". La fel cum protestatarii din Turcia au acceptat din partea lui Erdogan eticheta de "jefuitori", studenţii români au adoptat termenul de "golan" drept un titlu de onoare.

Erdogan, un politician mai capabil ca Iliescu

În fiecare noapte, "golanii" din piaţă cântau: "Mai bine haimana, decât trădător/Mai bine huligan, decât dictator/Mai bine golan, decât activist/Mai bine mort, decât comunist". Erdogan i-a criticat dur pe opozanţii săi din piaţa Taksim la 16 iunie, de această dată descriindu-i ca pe nişte trădători şi terorişti în cadrul unui miting al susţinătorilor săi. Problema protestatarilor antiguvernamentali din ambele pieţe este că au fost şi sunt în minoritate, chiar dacă plângerile lor au fost şi sunt rezonabile. Frontul Salvării Naţionale al lui Iliescu ieşise victorios în alegeri cu 67 la sută din voturi în mai 1990, în timp ce Partidul Justiţiei şi Dezvoltării a câştigat alegerile din 2011 cu 50 la sută din voturi.
Presa străină a empatizat în general cu protestatarii din piaţa Universităţii, determinând guvernarea să îşi intensifice acuzaţiile de conspiraţie, în timp ce Erdogan şi oficialii de rang înalt din Turcia l-au depăşit pe Iliescu în acest sens. El a acuzat instituţiile financiare că au complotat pentru a genera tulburările din Turcia. Protestele din România s-au sfârşit brutal când Iliescu a chemat minerii în capitală, pentru a curăţa piaţa. Erdogan nu trebuie să folosească minerii pentru a rezolva problema, întrucât are poliţia. Dar mitingul din 16 iunie a avut acelaşi efect, demonstrând cât de puternică este susţinerea sa populară. Au fost informaţii potrivit cărora susţinătorii lui Erdogan s-ar fi alăturat poliţiei în atacuri împotriva protestatarilor. Erdogan ar putea, totuşi, să facă aceeaşi greşeală ca Iliescu. Dar Erdogan este un politician mai capabil decât Iliescu şi sistemul politic din Turcia este unul mai puternic decât era cel din România anilor '90. Cu toate acestea, el va trebui să ia în considerare care ar putea fi costul reprimării opozanţilor săi.

"Complotul" din Turcia a fost "dejucat"

"Complotul" urzit împotriva Guvernului islamo-conservator de către manifestanţii care protestează de două săptămâni a fost "dejucat" graţie mobilizării susţinătorilor săi, a declarat ieri premierul turc Recep Tayyip Erdogan. "Poporul a făcut să eşueze această intrigă reunindu-se cu miile" în timpul mitingurilor organizate de Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) aflat la putere, la sfârşitul săptămânii trecute la Ankara şi Istanbul, a declarat Erdogan, în cadrul discursului său săptămânal susţinut în faţa deputaţilor AKP din Parlament. "Poporul şi Guvernul Partidului pentru Justiţie şi Dezvoltare au dejucat acest compit", a continuat el, insistând că aceste reuniuni constituie "adevărata imagine" a Turciei şi nu cea a manifestaţiilor, organizate în opinia lui de "trădători şi complicii lor din străinătate". "Acest complot a fost dejucat, acest scenariu a fost aruncat la gunoi înaininte de a fi pus în aplicare", a dezvăluit şeful Guvernului turc. Erdogan a apărat din nou forţele de poliţie, foarte criticate pentru brutalitatea faţă de manifestanţi, apreciind că "au trecut testul democraţiei". "Vom aduce întăriri poliţiei. Vom creşte capacităţile de intervenţie", a declarat el.

Cercetătorii au descoperit cum se răspândeşte cancerul în organism

Oamenii de ştiinţă britanici susţin că au descoperit cheia pentru crearea unor medicamente care ar putea ajuta la oprirea răspândirii cancerului, relatează The Daily Telegraph. O echipă de cercetători de la University College din Londra (UCL) a descoperit indicii despre ce determină boala să migreze dintr-o parte în alta a corpului, în condiţiile în care, în multe cazuri, decesul bolnavilor de cancer nu survine ca urmare a tumorii primare, ci a unor tumori secundare. Indiciile identificate survin în urma unor experimente efectuate pe embrioni de broască şi de peşte zebră. Cercetătorii au identificat un mecanism, denumit "vânează şi aleargă", care indică modul în care celulele bolnave şi sănătoase se "urmăresc" unele pe altele prin corp. "Nimeni nu ştia cum se întâmplă acest lucru şi credem acum că am descoperit. Dacă aşa stau lucrurile, atunci va fi relativ uşor să creăm medicamente care interferează cu această interacţiune", a declarat profesorul Roberto Mayor, cercetătorul care a condus echipa britanică.
Potrivit acestora, cheia înţelegerii răspândirii cancerului în corp stă în înţelegerea "motivului" pentru care celulele canceroase se ataşează de celulele sănătoase la început. Cercetătorii au realizat acest lucru, imitând ceea ce cred că se întâmplă prin utilizarea unor tipuri comparabile de celule şi prin observarea comportamentului acestora. În cadrul experimentelor, rolul celulelor canceroase a fost luat de celule din creasta neuronală, o formă comună de celule stem care formează ţesuturi de origine animală, iar cel al celulelor sănătoase de placodele (îngroşări epiteliale laterale) care într-un final fac parte din nervul cranian. Experimentele au indicat că placodele nu numai că au atras celulele neuronale, dar au fost urmate de acestea atunci când au încercat să scape.


Astronauţi tineri la NASA, cu gandul la cucerirea planetei Marte

NASA a selecţionat opt noi candidaţi pentru a deveni astronauţi, dintre care patru femei, aceştia urmând să fie pregătiţi pentru zboruri spaţiale pe orbita joasă şi pentru misiuni viitoare de explorare a unui asteroid şi a planetei Marte, a anunţat agenţia spaţială americană. Aceşti astronauţi aspiranţi reprezintă "un amestec" de oameni de ştiinţă şi de piloţi militari, cu o medie de vârstă de 36 de ani, cel mai tânăr având 34 de ani, iar cel mai vârstnic având 39 de ani. Ei se vor alătura, odată încheiată perioada de antrenament, celor 49 de astronauţi americani, membri ai acestui corp de elită, a cărui bază se află la Centrul Spaţial Johnson din oraşul american Houston.
Pe termen scurt, viitorii astronauţi vor putea fi reţinuţi pentru zboruri spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) la bordul capsulelor ruseşti Soyuz, pentru a efectua sejururi lungi la bordul acestui avanpost orbital. Astronauţii, care îşi vor începe antrenamentul în vara acestui an, vor putea fi totodată primii care vor fi din nou lansaţi în spaţiu de pe solul american, după ultimul zbor al unei navete spaţiale americane, în iulie 2011. Primul zbor privat pe care NASA intenţionează să îl lanseze spre ISS ar putea avea loc în anul 2016. Membrii "clasei" de astronauţi 2013 au fost aleşi de NASA din peste 6.000 de dosare - al doilea cel mai mare număr de cereri primite vreodată de agenţia spaţială americană. "Sunt pregătiţi şi pentru a realiza prima misiune cu echipaj uman la bord către un asteroid şi, apoi, către Marte", a anunţat directorul NASA.


Fiul lui Rohani s-ar fi sinucis ca protest faţă de religia şi corupţia din Iran

Fiul cel mare al preşedintelui iranian ales Hassan Rohani s-a sinucis în 1992 ca protest faţă de legăturile strânse ale tatălui său cu Ghidul Suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei. "Urăsc guvernul rău, minciunile tale, corupţia, religia, standardele tale duble şi ipocrizia ta", scria fiul viitorului preşedinte în scrisoarea de adio, publicată la Londra de un comentator politic iranian exilat. "Îmi este ruşine să trăiesc într-un astfel de mediu în care sunt forţat să îmi mint prietenii în fiecare zi, să le spun că tatăl meu nu este parte la aceasta. Să le spun că tatăl meu iubeşte această naţiune, în timp ce eu cred că nu este adevărat. Îmi face rău să te văd pe tine, tatăl meu, sărutându-i mâna lui Kkamenei", afirmă scrisoarea, publicată în cotidianul cu sediul la Londra al-Sharq al-Awsat. Presa oficială iraniană a atribuit sinuciderea tânărului unei iubiri neîmpărtăşite.
Rohani a avut cuvinte aspre pentru fiul său care, susţine el, a comis un mare păcat punându-şi capăt vieţii. În orice caz, el s-a asigurat că acesta a fost înhumat într-un loc select din templul fondatorului Republicii Islamice, ayatollahul Ruhollah Khomeini.

Şapte din zece hoţi de buzunare la Oslo sunt români

Şapte din zece persoane arestate pentru furturi din buzunar la Oslo, începând din 2012 şi până în prezent, sunt români, potrivit unor date oficiale, relatează publicaţia The Norway Post. Potrivit publicaţiei, din cele 171 de condamnări ale unor români, la Oslo, Asker şi Bærum, din 2012 şi până în prezent, 152 privesc furturi, jafuri sau activităţi legate de bunuri furate. Cele mai multe dintre infracţiuni sunt comise de "profesionişti", care arată ca nişte străini bine îmbrăcaţi ce muncesc împreună, a declarat Roar Kvassheim, şeful unei echipe specializate în domeniul furturilor în cadrul Poliţiei din Oslo. Potrivit publicaţiei, începând din august 2012, 70% dintre persoanele condamnate pentru furturi sunt români. Acest procent l-a determinat pe actualul ministru al Justiţiei Grete Faremo să îşi exprime îngrijoarea faţă de situaţia romilor în România şi să se întrebe de ce fondurile oferite de Guvernul norvegian nu au fost investite în vederea îmbunătăţirii condiţiilor pentru romi. Ministrul urmează să efectueze săptămâna viitoare o vizită în România, pentru a discuta despre această situaţie cu autorităţile locale, scrie publicaţia. Potrivit radioteleviziunii publice norvegiene NRK, Oslo au constituit un fond pentru ajutorarea romilor din România în sumă de 134 de milione de coroane norvegiene (peste 17,4 milioane de euro). Fondurile se află în continuare în cont, iar mii de români vin la Oslo în fiecare vară să cerşească pe străzi.

China are cel mai rapid supercomputer din lume

Potrivit topului 500 semianual al celor mai rapide calculatoare din lume, publicat , Tianhe-2, dezvoltat de Universitatea Naţională de Tehnologia Apărării din oraşul Changsha, în centrul Chinei, are o capacitate de procesare de 33,86 petaFLOPS echivalentul a 33.860 de trilioane de operaţiuni pe secundă. Tainhe-2 devansează astfel supercomputerul Titan al Departamentului american al Energiei, care atinge viteza de "doar" 17,59 petaFLOPS. China a reuşit să obţină primul loc în top pentru a doua oară. În 2010, această onoare i-a revenit predecesorului Tianhe-1A.
Supercomputerele sunt folosite pentru operaţiuni complexe precum modelarea sistemelor meteorologice, simularea exploziilor nucleare şi proiectarea aeronavelor.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.