Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: De ce pe şoselele UE mor de trei ori mai mult bărbaţi decat femei

Ziarul de Vrancea
17 iun 2013 456 vizualizări
Femeile conduc mai responsabil susţine un raport oficial publicat ieri de Bruxelles

Pe şoselele UE mor anual cam 30.000 de oameni, iar trei sferturi din cei care-şi pierd viaţa în accidente rutiere sunt bărbaţi, arată cel mai nou raport al Consiliului European pentru Siguranţa Transporturilor. Bărbaţii sunt mai agresivi, depăşesc mai des viteza legala şi îşi pierd viaţa mai ales cand sunt la volan, în timp ce femeile respectă mai mult regulile de circulaţie şi îşi pierd viaţa mai ales ca pietoni sau pasageri, arată raportul care face comparaţii interesante între cele două sexe. Datele ETSC arată ca în 2011 pe drumurile europene mor anual de trei ori mai multi bărbaţi, decat femei, cifrele pentru 2011 fiind de 23.200 decese ale bărbaţilor şi 7.200 ale femeilor. Desi bărbaţii reprezintă 49% din populaţia totală a UE, cand e vorba de decese în accidente rutiere, ei au o pondere de 76%, iar femeile, de 24%. Diferenţa se explică nu doar prin faptul ca bărbaţii conduc mult mai mult, ci şi prin faptul ca proporţia celor care au permis este mai mare în randul bărbaţilor. Studiile au aratat însă că bărbaţii sunt şoferi mai agresivi. ETSC mai notează că femeile sunt mai puţin predispuse să încalce viteza legală şi au o atitudine mai constructivă faţă de trafic în general, în timp ce bărbaţii un mai multe coliziuni de-a lungul vieţii, iar prima survine în mai puţin timp de la obţinerea permisului, în comparaţie cu femeile. În plus, date recente din Franţa şi Marea Britanie arată că din numărul total de oameni acuzaţi de ucidere din culpă în trafic, bărbaţii reprezintă mai mult de 80%. Raportul citează şi lucrări mai controversate care susţin că, cu cat creşte ponderea şoferiţelor în trafic, cu atat condusul devine mai sigur fiindcă femeile au o atitudine pozitivă faţă de condus, consumă alcool mai rar şi poartă mai des centura de siguranţă.
În orice caz, cifrele totale sunt încă mari: între 2001 şi 2011 au murit în accidente pe drumuruile din UE 358.000 de bărbaţi şi 113.000 femei.

Circa 1,1 milioane de americani au acces la informaţie "top secret"

Niciodată serviciile de informaţii americane nu au avut atâţia angajaţi şi cu atât de mulţi dintre ei subcontractanţi la firme de securitate. Urgenţele, create după atentatele de la 11 septembrie 2001, au făcut ca prioritatea antiteroristă să sporească considerabil personalul serviciilor secrete şi bugetele lor.

Cifrele oficiale arată că 4,9 milioane de persoane au acces la informaţie "confidenţială şi secretă", iar 1,4 milioane la informaţie "top secret": 21% din prima categorie (1,1 milioane persoane) şi 34% din a doua (483.000 de persoane, între care şi Snowden) lucrează pentru 2.000 de firme subcontractante, care înghit 70% din bugetul federal alocat serviciilor de informaţii, nota ieri ziarului ABC.
A face ordine în această puzderie de agenţii este sarcina Directorului Naţional de Informaţii (DNI), post creat după 11 septembrie 2001 în faţa lipsei de coordonare între diferitele agenţii de securitate. James Clapper, care ocupă această funcţie, supraveghează 16 dintre acestea, între care Agenţia Centrală de Informaţii (CIA), Agenţia Naţională de Securitate (NSA) şi Agenţia de Informaţii a Apărării (DIA). Această coordonare include şi protagonişti cu atribuţii ale poliţiei, precum Biroul Federal de Investigaţii (FBI) şi Agenţia Federală de Combatere a Drogurilor (DEA). O asemenea puzderie de servicii a devenit un fel de cub Rubik, iar una din marile bătăi de cap ale agenţiei şi a misiunii lui Snowden era de a descifra o asemenea cantitate de informaţii. Agenţii americani numesc cubul Rubik sediul NSA, deoarece clădirea aflată la 40 de kilometri distanţă de Washington are forma unui cub cu suprafaţa din sticlă, doar că nu colorată, ci fumurie. Având ca misiune interceptarea şi decodificarea comunicaţiilor transmise în întreaga lume, NSA încearcă să găsească rezolvarea la acest cub Rubik de comploturi teroriste şi spionaj extern.
Cu unul din aceste cuburi în mână s-a prezentat Snowden pentru a fi recunoscut în mai la intrarea hotelului din Hong Kong unde îi dăduse întâlnire autoarei uneia dintre reportaje, Laura Poitras, cu care intrase prima oară în contact, şi cu bloggerul ziarului britanic The Guardian, Glenn Greenwald, pe care îl recomandase Poitras. Separat, tot la sfatul lui Poitras, Snowden a intrat în contact şi cu reporterul Barton Gellman, de la The Washington Post. Materialul furnizat de Snowden se referea la programele de supraveghere desfăşurată de NSA timp de şapte ani. Unul viza înmagazinarea datelor apelurilor telefonice în SUA, celălalt, denumit PRISM, se referea la accesul la comunicaţiile realizate în exterior prin principalii furnizori de Internet (Google, Microsoft şi Facebook, între alţii).

Beijingul respinge suspiciunea că Snowden ar fi spion al Chinei

Acuzaţii potrivit cărora fostul consultant american Edward Snowden ar fi spionat pentru China sunt "complet lipsite de fundament", a anunţat ieri Beijingul. Întrebată despre articole şi comentarii de presă care lansează o ipoteză potrivit căreia Snowden ar fi fost un informator al Chinei înainte să se refugieze la Hong Kong, Hua Chunying, o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe a răspuns că, în opinia sa, "acest lucru este complet lipsit de fundament".
Într-un interviu difuzat duminică de postul Fox News, fostul vicepreşedinte american Richard Cheney şi-a exprimat "profunda suspiciune" creată de fuga lui Snowden în China. "Nu este un loc pe care să îl alegi, în cazul în care cauţi libertatea", a comentat Cheney, care a mărturisit că se întreabă dacă nu cumva fostul consultant a avut, anterior, "legături" cu China.

A scăpat teafăr după ce a căzut de la etajul 15

Un britanic a supravieţuit după ce a căzut de la etajul 15 al unei clădiri din Auckland, Noua Zeelandă, relatează BBC. Tom Stilwell a căzut din balconul uneia dintre vecinele sale de bloc, în timp ce încerca să ajungă în balconul propriului apartament, situat cu un etaj mai jos. Potrivit prietenilor săi, Stilwell a suferit mai multe fracturi şi răni interne, însă se simte bine, chiar dacă nu îşi aminteşte deloc ce anume s-a întâmplat. "Arată bine. Şi-a rupt câteva oase, dar nu sunt oase importante", a declarat colegul său de apartament. "Se pare că bărbatul a rămas închis pe dinafara apartamentului său aflat la etajul 14. A căzut în timp ce încerca să coboare pe faţada clădirii, dintr-un apartament de la etajul 15, încercând să intre în apartamentul său prin balcon”, a anunţat poliţia locală.

Îşi înşeală Obama soţia cu o prostituată?

Jurnaliştii de la revista Globe scriu că prima doamnă a SUA, Michelle Obama, este foc şi pară pe soţul său, Barack, preşedintele SUA, după ce a aflat că acesta se întâlneşte cu o prostituată. Este vorba despre o fostă iubită a lui Obama, din timpul liceului, cu care preşedintele SUA a fost şi la balul de absolvire. Cei doi nu au uitat perioada de iubire din adolescenţă şi au reluat legătura, chiar dacă Barack a devenit preşedintele SUA, iar fosta sa parteneră practică, conform ziariştilor, cea mai veche meserie din lume, prostituţia. Întâlnirile lor nu sunt însă bine văzute de Michelle Obama, mai ales că revista Globe vorbeşte şi despre o noapte fierbinte de amor între Barack şi fosta sa iubită din liceu, prima doamnă luând hotărârea de a se separa de soţul său. Ea a părăsit acum patul conjugal, după cum susţin ziariştii de la showbizspy. com şi îi reproşează soţului său că a început să se comporte precum Bill Clinton şi să aibă legături cu prea multe alte femei.

Primarul oraşului Montreal, arestat pentru corupţie

Primarul oraşului Montreal Michael Applebaum a fost arestat, ieri dimineaţa, şi urmează să fie audiat în cursul zilei de anchetatorii din cadrul unităţii anticorupţie. Arestarea sa şi a altor două persoane se înscrie în cadrul anchetei privind multiplele afaceri de corupţie care afectează oraşul din Quebec de peste un an şi care au condus la demisia precedentului primar, Gerald Tremblay, în noiembrie. Arestarea lui Applebaum ar putea determina punerea oraşului Montreal sub tutela Guvernului provincial.
Investigaţiile efectuate în paralel de Comisia de anchetă publică Charbonneau şi Unitatea Permanentă Anticorupţie (UPAC) a poliţiei au condus, de la începutul anului, la multiple dezvăluiri despre un sistem de corupţie în care sunt implicaţi oficiali din cadrul primăriei, numeroşi antreprenori de construcţii şi criminalitatea organizată. Sistemul consta în trucarea unor licitaţii pentru antreprenori, care plăteau o parte din onorarii partidului primarului precedent şi aripii din Montreal a mafiei italiene ce supraveghea funcţionarea stratagemei.
Applebaum, primul primar anglofon al Montrealului de peste o sută de ani, a fost ales după ce a demisionat din partidul lui Tremblay. Până în prezent, singurele nereguli minore pe care le-ar fi comis constau în faptul că nu a declarat tranzacţiile imobiliare evocate în presa canadiană. El a ajuns la sediul Siguranţei din Quebec, unde a refuzat să dea declaraţii, purtând o vestă de culoare neagră peste o cămaşă albă şi schiţând un zâmbet. Alte două persoane au fost arestate simultan. Saulie Zajdel, sosit încătuşat şi încercând să-şi ascundă faţa, este un fost membru al Consiliului Executiv al primăriei până în 2001, consilier de arondisment până în 2009 şi candidat al Partidului Conservator la alegerile legislative din 2011, la Mont-Royal, un cartier de lux din nordul Montrealului. Cel de-al treilea bărbat arestat, potrivit unei surse apropiate anchetei, este un alt fost funcţionar municipal, Jean-Yves Bisson, care a lucrat într-un arondisment în care Applebaum a fost primar timp de zece ani

O menajeră româncă din Anglia a furat mii de lire din casa unui rabin

O menajeră româncă din Marea Britanie este acuzată că a furat mii de lire sterline din casa unui rabin. Alina T., având domiciliul în Marea Britanie, este acuzată că a furat 6.500 de lire sterline (7.700 de euro) din casa unui rabin, unde era angajată ca menajeră. Fapta a fost comisă în ianuarie. Românca le-a spus copiilor rabinului că va ieşi puţin pentru a se întâlni cu un prieten, dar nu a mai revenit deloc la locul de muncă. Familia susţine că banii urmau să fie acordaţi unor organizaţii de caritate evreieşti. Adusă în instanţă după ce a fost capturată de poliţie, românca a recunoscut furtul şi va fi condamnată pe 5 iulie.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.