Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Campionat mondial de mancat urzici crude

Ziarul de Vrancea
16 iun 2013 423 vizualizări
Pentru români, mâncatul de urzici nu este o noutate, dacă vorbim despre ciorba de urzici, urzicile scăzute, piureul de urzici sau budinca de urzici. Dacă, însă, datele problemei se schimbă şi discutăm despre urzicile crude, încep să ne treacă fiorii.

Nu acelaşi lucru se întâmplă şi cu pasionaţii unuia dintre cele mai noi sporturi practicate în lume, mâncatul de urzici crude, care se încriu la Campionatul mondial de mâncat urzici, desfăşurat în fiecare an în Marea Britanie. Anul acesta, evenimentul a avut loc pe 15 iunie. Competiţia a început în 1980 şi a devenit, cu timpul, un eveniment atractiv pentru turişti şi localnici deopotrivă.
Organizatorii evenimentului susţin că practicarea acestui sport extrem nu este periculoasă, ba chiar o recomandă, având în vedere calităţile curative ale urzicilor. Concurenţilor li se aşează în faţă o porţie copioasă de urzici, din care aceştia trebuie să consume cât mai multe, într-o oră. Din momentul pornirii cronometrului, mâncătorii de urzici crude încep să-şi îndese în gură delicioasele verdeţuri şi, culmea, se pare că le şi savurează. De menţionat că evenimentul este organizat vara, când urzicile au crescut deja mari, înţepăturile lor fiind mult mai dureroase decât primăvara, când sunt fragede. Dacă unui concurent masa nu i-a picat bine, dând semne că se simte rău, este imediat scos din concurs şi dat pe mâna medicilor.
Simon Sleigh (din Forkchurch, Doreset) este, de câţiva ani, câştigătorul tradiţional al concursului, fiind supranumit "omul cu gura de fier". Acesta a mărturisit ziariştilor că şmecheria pe care o aplică este înfăşurarea frunzelor în aşa fel încât partea care pişcă să fie plasată în interiorul ruloului, astfel că impactul cu limba să nu fie dureros. El a adăugat că odată a uitat să ruleze urzica, iar în clipa următoare introducerii ei în gură, buzele lui au devenit de mărimea unei mingi de golf. De asemenea, campionul sfătuieşte începătorii să ia câteva beri la bord înainte de concurs.
Urzicile conţin un număr mare de aminoacizi, vitamine (A, B2, C, K), clorofilă, săruri minerale (calciu, magneziu, fier, siliciu, etc.), substanţe proteice, acid pantoteic, acid folic, amine, cetone, etc. Datorită conţinutului bogat, ele sunt folosite ca aliment, precum şi ca plante medicinale în cure pentru regenerarea organismului şi pentru detoxifierea lui.

Cehia: Şefa de cabinet a premierului, plasată în arest preventiv

Justiţia cehă a anunţat sâmbătă plasarea în arest preventiv a Janei Nagyova, o colaboratoare apropiată a premierului ceh, Petr Necas, şi principala figură a scandalului de corupţie care zguduie de joi ţara şi ameninţă guvernul de centru-dreapta. Jana Nagyova, influenta şefă de cabinet a premierului ceh, este acuzată de acte de corupţie şi de folosirea în interes personal a serviciilor de informaţii pentru punerea sub urmărire a soţiei lui Necas. Presa de scandal face de multe timp speculaţii privind natura relaţiilor dintre Necas şi Nagyova. Şeful guvernului a anunţat oficial marţi că divorţează de soţia sa Radka Necasova. Doi generali şi un colonel al serviciului militar de informaţii au fost de asemenea inculpaţi. Premierul refuză cu încăpăţânare să demisioneze. Guvernul său se va confrunta probabil marţi cu o moţiune de cenzură depusă de opoziţia de stânga care a cerut organizarea de alegeri anticipate. Următoarele alegeri sunt prevăzute în mod normal pentru primăvara anului 2014.
Preşedintele ceh, Milos Zeman, şi rival politic al premierului, a invitat indirect guvernul să demisioneze. "Acuzele sunt grave şi am ajuns la concluzia că se sprijină pe probe suficiente", a declarat presei şeful statului.
Jana Nagyova riscă o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare.

SUA au cerut mii de informaţii despre utilizatorii Facebook

Facebook a dezvăluit că a primit din partea autorităţilor americane în al doilea semestru al lui 2012 între 9.000 şi 10.000 de cereri de informaţii despre utilizatori, asigurând că nu s-a conformat sistematic, în plin scandal generat de dezvăluirea spionajului electronic în masă al SUA. Cererile anchetatorilor erau fondate pe fapte care merg de la dispariţia unui copil la presupuse ameninţări teroriste, trecând prin delicte minore. Numărul de conturi vizate variază între 18.000 şi 19.000 în aceeaşi perioadă a ultimelor şase luni ale lui 2012, a precizat Facebook fără a dezvălui de câte ori a răspuns acestor cereri. Facebook protejează "agresiv" datele utilizatorilor săi, asigură un comunicat al lui Ted Ullyot, principalul avocat al firmei.
"Adeseori, respingem imediat astfel de cereri sau îi cerem administraţiei să le reducă substanţial numărului sau le dăm, de la caz la caz, mai puţin informaţii decât ne cer. În orice caz, ne conformăm strict în ceea ce prevede legea", a adăugat el.
Facebook se confruntă cu o mişcare de dezabrobare din partea utilizatorilor săi, după dezvăluirile lui Edward Snowden, fostul consultant al atotputernicei agenţii de supraveghere electronică americană NSA, potrivit cărora reţeaua socială figurează printre cei nouă giganţi ai Internetului care au furnizat date personale în cadrul programului său de spionaj PRISM.

Poliţia turcă a evacuat total parcul Gezi din Istanbul

Poliţia turcă a evacuat, sâmbătă seara, mii de manifestanţi care ocupau parcul Gezi din Istanbul, la două ore după un nou ultimatum al premierului turc Recep Tayyip Erdogan, care i-a somat să părăsească zona. După ce au degajat piaţa Taksim, forţele de ordine au pătruns în parc, bastionul frondei antiguvernamentale care agită Turcia de două săptămâni şi au dispersat toţi manifestanţii, recurgând la mai multe arestări. Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a somat sâmbătă manifestanţii să evacueze zona până duminică, altfel va ordona poliţiei să intervină. "Avem o reuniune publică mâine la Istanbul. Spun clar: dacă piaţa Taksim nu va fi evacuată, forţele de securitate ale acestei ţări vor începe să o evacueze", a declarat Erdogan în faţa câtorva mii de susţinători reuniţi de partidul său la periferia Ankarei. "Dacă mai sunt fraţi acolo, vă rog să plecaţi deoarece parcul aparţine populaţiei din Istanbul. Nu este o zonă de ocupaţie pentru organizaţii ilegale", a insistat şeful Guvernului. "Nimeni nu poate să ne intimideze nu acceptăm ordine de la nimeni cu excepţia lui Dumnezeu", le-a spus el manifestanţilor.

Politicianul controversat numit la conducerea DANS renunţă la nominalizare

Deputatul bulgar Delian Peevski a renunţat, sâmbătă, la nominalizarea sa la conducerea Agenţiei de securitate naţională (DANS), aprobată vineri de Parlament şi care a determinat reacţii virulente din cauza reputaţiei controversate a parlamentarului. "Sunt pregătit să accept o decizie a Parlamentului care să anuleze desemnarea mea", a declarat el într-o scrisoare către presa bulgară. "Guvernul Oreşarski are dreptul să i se acorde încredere pentru a realiza reformele din justiţie şi afaceri interne", a adăugat el.
Parlamentul a aprobat vineri această nominalizare la propunerea noului premier Plamen Oreşarski, într-un sfert de oră şi fără dezbateri. Surprins, preşedintele Rosen Plevneliev a protestat, declarând că "încrederea" acordată Guvernului "s-a epuizat". Mai mulţi ambasadori europeni şi-au exprimat, de asemenea, surpriza.
Delian Peevski (în vârstă de 32 de ani), din cadrul Partidului minorităţii musulmane (MDL), nu are niciun fel de experienţă în cadrul serviciilor de securitate. DANS este o agenţie de contraspionaj ale cărei atribuţii tocmai au fost extinse în domeniul luptei împotriva criminalităţii organizate. Peevski a fost acuzat într-un dosar de corupţie, dar ancheta judiciară nu a condus la nicio concluzie. Mama sa, Irena Krasteva, deţine şase ziare, o televiziune şi mai multe site-uri de Internet, precum şi cea mai mare societate de distribuţie de presă. Peste 7.000 de persoane au defilat vineri la Sofia, cerând demisia Guvernului şi scandând "Mafia!" şi "Gunoaie!".
Tensiunea creată de această nominalizare ameninţă pacea socială delicată instituită de la alegerile anticipate din 12 mai, după o iarnă marcată de manifestaţii împotriva sărăciei şi autoincendieri.

Islanda este ţara cea mai liniştită de pe planetă
 
Revista Forbes a publicat clasamentul celor mai liniştite ţări de pe Pământ, realizat de Institutul pentru Economie şi Pace de la New York. Organizaţia a strâns în acest scop o mare cantitate de date calitative şi cantitative şi a acordat fiecărei ţări un indice mondial de linişte şi siguranţă. Datele privesc gradul de siguranţă internă şi de militarizare, numărul de conflicte şi de omucideri pe teritoriul ţării respective, precum şi implicarea statului în conflicte externe. În funcţie de aceste coordonate, Islanda, ţară cu 320.000 de locuitori, cu o densitate a populaţiei de 3,1 locuitori/km2, situată în apropierea cercului polar, ocupă primul loc. În Islanda există stabilitate politică, rata omuciderilor este scăzută, iar în închisori sunt puţini deţinuţi. Ea este urmată, în ordine, de Danemarca, Noua Zeelandă, Austria, Elveţia, Japonia, Finlanda, Canada, Suedia, Top 10 fiind încheiat de Belgia. Marile puteri şi ţările emergente nu stau deloc bine în acest clasament: Statele Unite se află pe locul al 100-lea (din 162), China - 101, Africa de Sud - 121, Turcia - 134, India - 141, Rusia - 155, Brazilia - 81, Franţa - 53 şi Marea Britanie - 44. Singura excepţie este Germania, care ocupă poziţia a 15-a. La sfârşitul clasamentului se regăsesc ţările în care au loc permanent conflicte sau care sunt zilnic victime ale terorismului. Printre ele, Pakistan - 157, Irak - 159, Siria - 160 şi Somalia - 161. Cea mai periculoasă ţară rămâne deocamdată Afganistan, potrivit clasamentului apărut în Forbes.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.