Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Dieta 5:2 cucereşte rapid Marea Britanie şi SUA

Ziarul de Vrancea
14 iun 2013 680 vizualizări
Ideea dietei e simplă: cinci zile mancaţi ce vreţi şi în orice cantitate, două zile mancaţi alimente cu maxim 600 de calorii

O nouă cură de slăbire, denumită simplu "dieta 5:2" cucereşte din ce în ce mai mulţi adepţi în Marea Britanie şi SUA pentru că îi lasă pe oameni să mănânce orice vor, însă doar 5 zile din 7. Această dietă a fost concepută de jurnalistul medical Michael Mosley şi de jurnalistul Mimi Spencer şi îi lasă pe cei care o urmează să mănânce orice vor şi cât vor timp de cinci zile, dar să nu depăşească mai mult de 600 calorii pe zi în următoarele două. Cartea lor poartă denumirea "The Fast Diet" (Dieta pe bază de post) şi se află pe primul loc în topul celor mai vândute cărţi din marea Britanie şi SUA în acest an, fiind reeditată de peste 10 ori. Michael Mosley susţine că această dietă se bazează pe studiile unor cercetători britanici şi americani care au ajuns la concluzia că posturile intermitente îi ajută pe oameni să piardă mai multe grăsimi, sporesc sensibilitatea insulinei şi diminuează colesterolul, ceea ce duce şi la o scădere a riscului de îmbolnăviri cardiovasculare şi de diabet. Mosley a încercat acest regim în luna august 2012 şi a rămas uimit de rezultatele pe care le-a obţinut. "Am început perioadele intermitente de post în urmă cu un an, am pierdut 8 kilograme în timp de 3 luni, iar analizele mele de sânge au revenit în limitele normale", a declarat Mosley pentru Reuters.
Cele două zile de post din cadrul Dietei 5:2 presupun hrană care să nu depăşească limita superioară de 600 de calorii pe zi - aproximativ un sfert din volumul de calorii de care are nevoie un adult sănătos. Meniul de "post" al unei persoane care ţine acest regim poate arăta în felul următor: două ouă fierte la micul dejun, grătar de pui şi salată verde la prânz şi peşte cu tăiţei din orez la cină, fără a bea altceva în afară de apă, cafea neagră (fără zahăr sau lapte) sau ceai.
Michael Mosley susţine că succesul acestei diete se bazează pe faptul că este foarte atractivă din punct de vedere psihologic (pentru că oamenii pot să postească mai uşor 2 zile dacă ştiu că apoi vor reveni timp de cinci zile la meniul lor obişnuit) şi conduce la o pierdere treptată şi constantă în greutate - cu o medie săptămânală de 0,46 kilograme pentru femei şi uşor mai mult pentru bărbaţi.

Scandal în jurul cantecului "Happy Birthday To You"

n ştiaţi că oricine foloseşte în prezent cunoscutul refren trebuie să plătească drepturi de autor grupului Warner Music?

Cântecul "Happy Birthday To You", interpretat în lumea întreagă cu ocazia aniversărilor, aparţine domeniului public, afirmă o companie americană care a dat în judecată, joi, grupul Warner Music, deţinătorul drepturilor de autor asupra acestei compoziţii muzicale. Compania Good Morning To You Productions Corp. a cerut unui tribunal federal american ca "Happy Birthday To You" să fie inclus în domeniul public şi ca Warner/Chappel Music Inc., divizia editorial-muzicală a grupului Warner Music, să returneze "milioanele de dolari obţinute din taxele ilegale" pe care le-a colectat de-a lungul anilor pentru reproducerea şi interpretarea în public a acestui cântec. "La peste 120 de ani după ce melodia pe care se cântă «Happy Birthday To You» a fost lansată pentru prima dată, Warner/Chappell insistă cu curaj, dar în mod eronat şi ilegal, spunând că deţine drepturile de autor asupra cântecului «Happy Birthday To You»", se afirmă în documentele acuzării. Reprezentanţii companiei Warner/Chappell nu şi-au exprimat punctul de vedere până la ora publicării acestor informaţii.
Good Morning To You Productions Corp., o companie din New York, realizează un documentar despre acest cântec. Riscând o amendă de 150.000 de dolari dacă ar fi inclus "Happy Birthday To You" în filmul ei, fără permisiunea grupului Warner, compania newyorkeză spune că a plătit în luna martie o licenţă de 1.500 de dolari pentru a putea să utilizeze acest cântec.
Warner/Chappell a colectat cel puţin 2 milioane de dolari în fiecare an din licenţele încasate pentru această compoziţie muzicală.
Cântecul original "Happy Birthday To You" a fost compus în secolul al XIX-lea de două surori din statul american Kentucky. Intitulat iniţial "Good morning to all", refrenul conţinea doar cinci note. În 1935, un editor muzical a decis să protejeze legal această piesă muzicală. A operat o uşoară modificare, adăugând partiturii o a şasea notă, iar apoi a obţinut licenţa pentru drepturile de autor. În 1988 grupul Warner a achiziţionat refrenul "Happy Birthday To You" şi este de atunci unicul posesor al drepturilor de exploatare comercială a refrenului.

Berlusconi, interesat de asasinarea prietenului său Kadhafi

Fostul şef al Guvernului italian, Silvio Berlusconi, stânjenit de legăturile apropiate cu Muammar Kadhafi, ar fi dorit eliminarea dictatorului libian, scrie cotidianul Fatto Quotidiano. "În mijlocul crizei libiene, şeful Guvernului italian, la acea vreme, Silvio Berlusconi, ar fi adresat o întrebare neobişnuită şefului serviciilor secrete: «Nu îl puteţi elimina pe Kadhafi?», scrie cotidianul recunoscut ca fiind critic la adesea lui Berlusconi, citând "o sursă diplomatică apropiată mediilor de securitate". "Din ce putem reconstitui, este vorba despre o tentativă puţin naivă a lui Berlusconi de a rezolva o situaţie deranjantă", a adăugat cotidianul. Ziarul citează observaţiile fostului ministru al Apărării, Ignazio La Russa, în sprijinul ipotezei privind interesul lui Silvio Berlusconi de a-l elimina pe Kadhafi, deoarece legăturile precedente cu dictatorul libian i-ar fi creat o problemă la nivel internaţional.
"Presupusa reconstituire a cotidianului este în totalitate falsă, de necrezut, absurdă şi inacceptabilă. Cum putem susţine că preşedintele (Consiliului de Miniştri) Berlusconi s-ar fi gândit la o infamie de acest fel? ", a reacţionat Paolo Bonaiuti, purtător de cuvânt al lui Berlusconi. Silvio Berlusconi a avut relaţii foarte apropiate cu Muammar Kadhafi, semnând în 2008 un Tratat de prietenie cu colonelul libian. Berlusconi a fost foarte reţinut, la începutul insurecţiei libiene, în a-l critica pe Kadhafi, însă în cele din urmă s-a alăturat aliaţilor occidentali prin participarea la campania aeriană NATO în Libia.

Soţia premierului ceh, filată de "mana dreaptă" a acestuia

Şefa de cabinet a premierului ceh Petr Necas, Jana Nagyova, a fost inculpată pentru abuz de putere, a anunţat vineri un reprezentant al Parchetului. Nagyova, adesea prezentată ca braţul drept al premierului ceh, a fost arestată în noaptea de miercuri spre joi de brigada de luptă împotriva crimei organizate, împreună cu multe alte personalităţi politice apropiate puterii, în cadrul unei vaste operaţiuni la care au participat 400 de poliţişti. Şefa de cabinet a lui Necas "a cerut serviciului militar să furnizeze informaţii care ies din cadrul definit de lege", a declarat într-o conferinţă de presă procurorul Ivan Istvan. În urma acestei cereri, responsabili ai serviciului militar de informaţii au "urmărit persoane fizice concrete fără consimţământul ministrului apărării, aşa cum prevede legea", a adăugat acesta. Avocatul fostului director al serviciului militar de informaţii, Ondrej Palenik, inculpat la rândul său în această afacere, a precizat că Jana Nagyova a organizat filarea soţiei premierului, Radka Necasova, cu care acesta se află în proces de divorţ.
Operaţiunea poliţienească desfăşurată împotriva unor apropiaţi ai partidului ODS (dreapta), aflat la putere în Cehia, a provocat o profundă criză politică. Partidul social-democrat CSSD, din opoziţie, a cerut demisia imediată a premierului şi a guvernului, precum şi organizarea de alegeri legislative anticipate.
Printre cei arestaţi s-ar afla, potrivit presei, şeful biroului guvernului, Lubomir Poul, actualul director al serviciului militar de informaţii, Milan Kovanda, precum şi foştii parlamentari ai partidului ODS, Petr Tluchor şi Ivan Fuksa.

A fost descoperită o nouă componentă a ochiului uman

O echipă de cercetători a descoperit o nouă componentă a ochiului, scrie hugffingtonpost.fr. Harminder Dua, profesor la Universitatea din Nottingham, a identificat un nou strat la corneea umană, partea transparentă din jurul globului ocular. Acest strat - care se va numi de acum stratul Dua - este al şaselea al corneei şi se află în spatele ochiului.
Profesorul Dua şi echipa sa au descoperit noul strat injectând aer între straturile corneei, pe care le-au studiat la microscopul electronic. Rezultatele cercetărilor au fost postate online pe site-ul revistei Ophtalmology. Stratul are o grosime de doar 0,015 mm, însă identificarea lui poate simplifica multe operaţii. Dua consideră că descoperirea echipei sale ar putea ameliora grefele şi transplanturile de cornee. 

În viitor, degetele pierdute s-ar putea regenera de la sine

Mamiferele îşi pot regenera vârfurile degetelor de la membrele superioare şi inferioare după ce acestea sunt amputate, iar un nou studiu în acest domeniu indică faptul că celulele stem din unghie joacă un rol important în acest proces. Un studiu realizat pe şoareci, ale cărui rezultate sunt prezentate pe larg în ultimul număr al revistei Nature, descoperă semnalul chimic ce declanşează metamorfoza celulelor stem într-un nou ţesut care devine unghie, şi atrage de asemenea nervi care promovează regenerarea unghiei şi a ţesutului osos. Această descoperire indică faptul că celulele stem din unghii pot fi folosite pentru dezvoltarea unor noi tratamente pentru persoanele cu amputări. La şoareci ca şi la oameni, regenerarea unui deget amputat implică recreşterea unghiei. Însă regenerarea părţii amputate depinde de unde a fost făcută amputarea: dacă celulele stem de sub unghie sunt amputate odată cu vârful degetului, regenerarea nu mai este posibilă. Dacă acestea rămân, regenerarea este posibilă.
Oamenii de ştiinţă au operat amputări ale degetelor de la membrele posterioare la două grupuri de şoareci: un grup format din şoareci normali şi un grup format din şoareci care au primit un medicament care inhibă semnalele pentru dezvoltarea noilor celule din unghie. Ei au descoperit că semnalele care au ghidat dezvoltarea celulelor stem în celule ale unghiei sunt vitale pentru regenerarea degetelor amputate. La cinci săptămâni după amputare, şoarecii normali îşi regeneraseră deja degetul amputat cu tot cu unghia acestuia. Ceilalţi şoareci care au primit un medicament care a inhibat aceste semnale nu şi-au regenerat nici unghia şi nici osul amputat, pentru că la celulele stem nu au ajuns semnalele necesare pentru a declanşa mecanismul de regenerare. Când cercetătorii au dezinhibat aceste semnale, ţesuturile amputate s-au regenerat şi la şoarecii din al doilea grup. Rezultatele experimentelor demonstrează că celulele stem din unghie sunt vitale pentru regenerarea unui deget amputat la şoareci. Dacă acelaşi lucru este valabil şi pentru oameni, descoperirea poate conduce la noi metode de tratament pentru persoanele cu amputaţii.
Alte animale, printre care amfibienii, pot regenera chiar şi membre pierdute. Spre exemplu, salamandrele acvatice îşi pot regenera membre întregi şi chiar părţi din inimă - un proces în care sunt implicate celule din sistemul lor imunitar.

O fetiţă a trecut graniţa, cu paşaportul unicornului său de pluş

Pe aeroportul din Antalya (Turcia), o fetiţă britanică de nouă ani, Emily Harris, a trecut controlul vamal servindu-se de paşaportul de jucărie al unicornului său de pluş roz Lily, relatează Daily Mail. Mama fetiţei, Nicky Harris, a declarat că, din greşeală, a scos din poşetă şi i-a întins fiicei sale paşaportul jucăriei de pluş, fără să observe eroarea. Când părinţii acesteia verificau paşapoartele după controlul vamal, au observat că poliţistul de frontieră turc nu doar că a lăsat-o pe Emily să treacă cu paşaportul unicornului, ci a şi aplicat ştampila pe documentul jucăriei. Femeia mai spune că paşaportul jucăriei nici nu seamănă cu cel real, având dimensiuni diferite, iar, pe copertă, în loc de stema Regatului Unit este imaginat un ursuleţ. Dar, grănicerul turc nu a băgat se pare de seamă aceste detalii, întrucât s-a interesat doar de vârsta fetei şi a aplicat ştampila fără să mai cerceteze documentul.În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.