Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Americanii consideră supravegherea telefonică "acceptabilă"

Ziarul de Vrancea
11 iun 2013 273 vizualizări
Cand vine vorba de controlul activităţilor persoanele online, ei sunt ceva mai rezervaţi

O majoritate a americanilor este de părere că programul federal de supraveghere telefonică dezvăluit săptămâna trecută este un mijloc "acceptabil" de anchetă asupra ameninţării "teroriste", chiar dacă aduce atingere vieţii private, potrivit unui sondaj publicat luni. În total 56% dintre persoanele intervievate aprobă supravegherea comunicaţiilor telefonice a milioane de americani, în timp ce 41% consideră această practică "inacceptabilă", potrivit acestui sondaj realizat de cotidianul The Washington Post şi institutul Pew. De asemenea, 62% dintre americani apreciază că este important ca Guvernul federal să ancheteze asupra unor eventuale ameninţări "teroriste", chiar dacă prin aceste operaţiuni aduce atingeri vieţii private. O treime dintre persoanele chestionate susţin contrariul. Totodată 42% cred că ar fi necesar ca Guvernul să poată să meargă şi mai departe, ca de exemplu trecând la controlul tuturor activităţilor online ale cetăţenilor americani, cu scopul de a împiedica atentate. În schimb, 52% sunt de părere că o asemenea supraveghere nu ar trebui să fie posibilă.
The Guardian şi The Washington Post au dezvăluit săptămâna trecută două programe secrete NSA bazate pe colectarea de date telefonice şi pe Internet. Preşedintele american Barack Obama le-a apărat în numele securităţii americanilor.

Edward Snowden a "dispărut"

Fostul angajat CIA Edward Snowden care se află la originea scurgerii de informaţii despre programe secrete americane de supraveghere a comunicaţiilor a dispărut de la hotelul Mira, în care era cazat, la Hong Kong, relatează BBC News. Potrivit postului RTHK din Hong Kong, Snowden, în vârstă de 29 de ani, şi-a înregistrat plecarea de la hotelul Mira luni. Reuters citează personal de la hotel afirmând că acesta a plecat luni la prânz. Un jurnalist de la The Guardian, Ewen MacAskill, a declarat pentru BBC că el crede că Snowden se află în continuare la Hong Kong.
Tânărul a fost dezvăluit, la solicitarea sa, ca sursă a scurgerii de informaţii despre programe secrete americane de supraveghere a comunicaţiilor de către ziarul britanic The Guardian. Potrivit publicaţiei, fostul spion ar fi sosit la Hong Kong pe 20 mai. O viză standard de călătorie pentru un cetăţean american este valabilă 90 de zile de la sosirea turistului în ţara respectivă.
Între timp, o petiţie postată pe site-ul Casei Albe, care reclamă iertarea imediată a lui Snowden, a adunat peste 30.000 de semnături.

Guvernul turc nu va mai "tolera" manifestanţii

n afirmaţia îi aparţine premierului Erdogan, în condiţiile în care pană acum protestele au fost înăbuşite violent de către forţele de ordine iar patru persoane şi-au pierdut viaţa

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a asigurat ieri că Guvernul său nu va mai da dovadă de niciun fel de "toleranţă" faţă de manifestanţii care cer de 12 zile demisia sa, în toată Turcia. "Mă adresez celor care vor să continue aceste evenimente, care vor să continue să terorizeze: acest dosar s-a încheiat. Nu vom mai da dovadă de toleranţă", a declarat Erdogan în cadrul unui discurs susţinut în faţa deputaţilor din cadrul Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), cu câteva ore după ce poliţia a preluat controlul pieţei Taksim din Istanbul. Erdogan, principala ţintă a contestării, i-a prezentat încă o dată drept "extremişti" sau "terorişti" pe manifestanţii care au ripostat faţă de forţele de ordine cu pietre sau cocteiluri Molotov. "Ei vor da socoteală pentru ce au făcut, vă asigur", a promis el, ovaţionat de aleşii din partidul său şi de susţinători. "Aceste evenimente se vor termina, suntem un Guvern foarte puternic", a adăugat premierul.

Aproape cinci mii de răniţi

Manifestaţiile din Turcia au costat până în prezent viaţa a patru persoane, trei manifestanţi şi un poliţist, a mai spus Erdogan în faţa Parlamentului de la Ankara. Potrivit Asociaţiei turce a medicilor (TBB), numărul răniţilor după 12 zile de proteste se ridică la 4.947. Această asociaţie, care în cursul dimineţii vorbea despre trei morţi, a confirmat anunţul premierului turc, cea de-a patra victimă fiind un muncitor în vârstă de 26 de ani, rănit la cap în timpul intervenţiei poliţiei pentru a dispersa o manifestaţie la Ankara.
Poliţia turcă a preluat ieri dimineaţă controlul asupra pieţei Taksim din Istanbul după ce a intervenit în forţă împotriva manifestanţilor şi a început să înlăture baricadele ridicate de aceştia pe străzile învecinate. Însă forţele de ordine nu au intervenit şi împotriva protestatarilor instalaţi în parcul Gezi, locul de unde au pornit manifestaţiile declanşate de un controversat proiect imobiliar ce implică tăierea a 600 de copaci din acest parc.

Adormit pe tastatură:
Un angajat al unei bănci a operat un transfer de 222222222,22 de euro

Un angajat al unei bănci din Germania a transferat mai mult de 222 milioane de euro, adormind în momentul realizării operaţiunii, transmite BBC News. El urma să realizeze un transfer de 64,2 de euro, când a adormit, iar mâinile i-au căzut pe tastatură, apăsând din greşeală pe butonul 2. Astfel, a rezultat un transfer de 222222222,22 de euro. Eroarea a fost descoperită la scurt timp şi corectată. După cum a relatat media germană, incidentul s-a petrecut în aprilie 2012 într-o filială a unei bănci din Frankfurt. Despre ce bancă este vorba nu se spune. În urma acestui incident, a fost concediată o funcţionară a băncii, care avea responsabilitatea să verifice operaţiunile de transfer. Femeia, care lucrează la această bancă din 1986, s-a adresat tribunalului pentru litigii în muncă, insistând că transferul financiar a fost aprobat din greşeală şi nu cu rea intenţie. Tribunalul a efectuat verificări, stabilind că în ziua accidentului aceasta a monitorizat mai mult de 800 de operaţiuni, fiecare în puţin peste o secundă. La 10 iunie, justiţia a declarat concedierea ei ca fiind ilegală şi a dispus restabilirea funcţionarei în postul avut înainte.
În 2009, un cuplu din Noua Zeelandă a început să se ascundă după ce o bancă a transferat, din greşeală, în contul său aproximativ 6 milioane de dolari.

China a lansat cea mai ambiţioasă misiune spaţială cu echipaj uman

China a lansat, ieri, vehiculul spaţial Shenzhou X, care are la bord un echipaj de trei astronauţi, dintre care o femeie, în cadrul celei mai ambiţioase misiuni spaţiale din istoria sa, potrivit imaginilor difuzate de postul de televiziune CCTV. Racheta Long March care transportă capsula Shenzhou X a decolat la ora locală 17.38 (n.r. - 12.38, ora României) de la o bază din deşertul Gobi, sub ochii preşedintelui Xi Jinping, care a venit să asiste la această etapă crucială din ambiţiosul program spaţial chinez. Cu câteva ore înainte de lansare, televiziunea de stat chineză a difuzat un program special în direct, dedicat evenimentului, împregnat de accente naţionaliste. Această misiune "întruchipează visul spaţial al naţiunii chineze", a declarat şeful statului. Lansările spaţiale reprezintă o ocazie deosebită pentru regimul comunist chinez de a se evidenţia, numeroase persoane din aparatul de stat apărând în faţa micului ecran ieri, declarată zi de sărbătoare în China.
Capsula Shenzhou a părăsit atmosfera la bordul rachetei lansatoare Long March şi se va conecta cu modulul spaţial Tiangong 1 ("Palatul celest"), aflat pe orbită în jurul Terrei. Echipajul de trei astronauţi va rămâne timp de 15 zile în spaţiu. Din echipaj face parte Wang Yaping, cea de-a doua femeie din istoria Chinei care ajunge în spaţiu.
"Această misiune va fi cea mai complexă pe care China a realizat-o până acum", afirmă Morris Jones, un expert australian în domeniul spaţial. Misiunea are loc la exact 50 de ani după ce rusoaica Valentina Tereşkova, prima femeie cosmonaut din istorie, a realizat un zbor în spaţiu, în perioada 16-19 iunie 1963, la finalul căreia această fostă muncitoare din industria textilă a fost declarată "eroină a Uniunii Sovietice".
China dezvoltă un ambiţios program spaţial, care include obiectivul de a plasa un vehicul de explorare pe Lună în al doilea semestru al anului 2013. China a trimis primul ei astronaut în spaţiu în anul 2003 şi prima femeie astronaut, Liu Yang, în iunie 2012. Absentă din proiectul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), China doreşte să îşi construiască propria staţie spaţială orbitală până în anul 2020.

Moderaţii şi reformiştii îşi dau mana la alegerile din Iran

Fostul preşedinte reformator Mohammad Khatami le-a cerut, ieri, iranienilor să voteze pentru moderatul Hassan Rohani la alegerile prezidenţiale de vineri, potrivit site-ului său personal. "Le cer tuturor, în special reformatorilor şi tuturor celor care vor măreţia naţiunii noastre să participe la alegeri" şi să voteze pentru "Domnul Rohani", a declarat el. "Din cauza datoriei pe care o am faţă de ţara mea şi de viitorul poporului, voi vota pentru dragul meu frate Rohani", a scris Khatami în mesajul său.
Acest anunţ intervine după retragerea candidatului reformator Mohammad Reza Aref din cursa prezidenţială la cererea lui Khatami. În vârstă de 64 de ani, Hassan Rohani este susţinut, de asemenea, de fostul preşedinte moderat Akbar Hashemi Rafsandjani. Au fost tratative între moderaţi şi reformatori pentru a merge uniţi în aceste alegeri.
Rohani, un moderat, a fost negociator în dosarul nuclear cu trei ţări europene (Franţa, Marea Britanie şi Germania) în perioada 2003-2005. Atunci, Teheranul a acceptat să îşi suspende programul de îmbogăţire a uraniului.

Bombe atomice americane, stocate pe teritoriul Olandei

Un fost premier olandez a dezvăluit că 22 de bombe atomice americane sunt stocate, în continuare, la o bază aeriană, în sud-estul Olandei, unde au fost transportate în timpul Războiului Rece. Într-un documentar National Geographic despre forţele aeriene olandeze, Ruud Lubbers, care a condus Guvernul Olandei în perioada 1982-1994, afirmă că a fost însărcinat în 1963, pe când lucra la baza aeriană de la Volkel, în apropiere de Eindhoven, să ajute la instalarea acolo a acestor arme nucleare tactice.
El a povestit în emisiunea televizată, intitulată "Zborul timpului", difuzată sâmbătă seara şi redifuzată luni, că i s-a cerut să camufleze aceste bombe pentru a trece drept "piese normale" de armament, cu scopul de a se evita vreo bănuială asupra adevăratei lor naturi. "Dacă mergeţi la Volkel, încă avem «piese» care îndeplinesc o funcţie nucleară", a declarat Lubbers. "Mă întreb de ce mai sunt acolo, pentru că eu consider că este o nebunie", a adăugat el.
Presa olandeză a subliniat că Lubbers, un politician de centru stânga, este oficialul de cel mai înalt rang din Olanda care a recunoscut astfel în mod oficial existenţa acestui arsenal nuclear pe teritoriul ţării sale, dar că acesta este oricum un "secret ştiut de toată lumea" de mai mulţi ani.
Cotidianul economic NRC a scris că aceste bombe atomice, de tip B61, de 50 de kilotone, de până la patru ori mai puternice decât cele folosite la Hiroshima şi Nagasaki în al Doilea Război Mondial, au fost aduse în diverse baze din Europa în anii '60, ca arme de disuasiune faţă de un eventual atac din partea fostei Uniuni Sovietice. La începutul anilor '80, în Olanda au avut loc proteste de amploare faţă de mobilizarea de focoase nucleare pe teritoriul ţării.În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.