Internațional

Emisiile de CO2 au atins un nivel record în 2012

Ziarul de Vrancea
10 iun 2013 513 vizualizări
Tările în curs de dezvoltare sunt principalele "vinovate" are raportul publicat ieri

Emisiile globale de dioxid de carbon au crescut cu 1,4% în 2012, până la nivelul record de 31,6 miliarde de tone, scăderile înregistrate în SUA şi Europa fiind contrabalansate de creşterea emisiilor de CO2 în China, a anunţat ieri Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA). Potrivit IEA, emisiile de CO2 ale Chinei au înregistrat anul trecut o creştere de 3,8%, sau 300 milioane de tone, comparativ cu 2011. Cu toate acestea, creşterea înregistrată anul trecut este una dintre cele mai mici creşteri înregistrate în ultimul deceniu, pe măsură ce China continuă să investească în energii regenerabile. De asemenea, emisiile de CO2 ale Japoniei au crescut cu 70 milioane de tone, sau 5,8%, ca urmare a utilizării crescute de combustibili fosili după accidentul de la centrala nucleară de la Fukushima.
În schimb, emisiile de dioxid de carbon ale SUA au scăzut cu 200 milioane de tone, sau 3,8%, ca urmare a tranziţiei de la cărbune la gaze naturale pentru producţia de energie electrică, în timp ce în Europa emisiile de CO2 au scăzut cu 50 de milioane de tone, sau 1,4%, ca urmare a încetinirii economice, dar şi a creşterii energiilor regenerabile. "Dacă continuăm pe traiectoria actuală, creşterea temperaturii nu va fi de două grade ci de 5,3 grade, ceea ce va avea consecinţe dezastruoase în termeni de evenimente climatice extreme, creşterea nivelului mărilor şi ar antrena costuri economice şi sociale enorme", a avertizat directoare generală a IEA, Maria van der Hoeven.
Oamenii de ştiinţă susţin că creşterea temperaturii medii globale trebuie limitată la mai puţin de două grade Celsius pentru a evita evenimentele climatice extreme, însă acest lucru ar impune menţinerea emisiilor de CO2 la aproximativ 44 miliarde tone până în 2020. Potrivit economistului şef al IEA, Fatih Birol, nicio ţară din Uniunea Europeană nu va putea produce cantităţi substanţiale de gaze de şist înainte de 2020, aşa cum a făcut SUA.
"După 2020, dacă va avea loc o creştere a utilizării gazelor de şist în ţări din UE precum Marea Britanie, Polonia şi Germania, iar gazul de şist va înlocui cărbunele cum s-a întâmplat în SUA, va exista o reducere mai mare a emisiilor", a spus Birol.
Raportul IEA precizează că ţările în curs de dezvoltare sunt responsabile în prezent pentru 60% din emisiile globale de CO2 faţă de 45% în 2000.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.