Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Protestele din Turcia produc îngrijorări în rândul liderilor islamişti

Ziarul de Vrancea
10 iun 2013 454 vizualizări
Manifestaţiile desfăşurate în mai multe oraşe turceşti sunt urmărite cu atenţie în lumea arabă, producând îngrijorări în rândul liderilor islamişti, care prezintă de mai mult timp Turcia ca un model de reuşită a islamului politic, potrivit unor analişti.

Aceste evenimente sunt urmărite îndeaproape de ţările afectate de "primăvara arabă". Egiptul şi Tunisia, unde islamiştii au venit la putere în urma alegerilor, "trebuie să fie îngrijorate de probleme întâlnite de Turcia lui Erdogan, care constituie un model de succes de funcţionare" a islamului politic, apreciază Antoine Basbous, de la Observatorul Ţărilor Arabe, la Paris. Tunisia şi Egipt, unde revolte fără precedent au dus la îndepărtarea de la putere a doi dictatori în 2011 şi au deschis calea islamiştilor, au prezentat în nenumărate rânduri Turcia ca pe un model de democraţie islamistă moderată.
Partidul islamist tunisian Ennahda, care a câştigat primele alegeri organizate după revoltă, şi-a exprimat deschis admiraţia pentru "modelul turc", în timp ce preşedintele egiptean Mohamed Morsi, care a susţinut un discurs în faţa unui congres al AKP din septembrie 2012, a afirmat că partidul lui Erdogan este "o sursă de inspiraţie". Însă cele două ţări arabe cunosc o polarizare în creştere între islamişti şi laici, primii, aflaţi la putere, fiind acuzaţi pentru faptul că nu-şi respectă promisiunea de a garanta drepturile şi libertăţile.
În Egipt, mulţi fac o paralelă între protestele faţă de AKP şi o reuniune împotriva preşedintelui Morsi, prevăzută la 30 iunie, cu ocazia împlinirii unui an de la preluarea funcţiei. Dar membri ai Partidului Libertăţii şi Justiţiei (PLJ), condus de Morsi, afirmă că asemenea comparaţii urmăresc doar să-i submineze pe liderii islamişti. "Ceea ce se petrece în Turcia nu are nicio legătură cu nevoile cotidiene sau economice, ci urmăreşte să promoveze ideea că regimurile islamiste, care au realizat performanţe economice şi au demonstrat lumii că pot face faţă tuturor provocărilor externe, au eşuat", a dat asigurări Murad Ali, un oficial al PLJ.

O susţinere morală pentru toţi laicii

Dar Basbous apreciază că manifestaţiile din Turcia le amintesc liberalilor şi laicilor din lumea arabă "că ei au fost motorul schimbării" în 2011. Aceasta nu va însemna neapărat o schimbare de regim, adaugă analistul, fiindcă opoziţia islamiştilor în Egipt şi Turcia este slabă şi prost organizată. Analistul politic tunisian Sami Brahem afirmă, la rândul său, că "există tentative de a exporta ceea ce se petrece în Turcia spre Tunisia. Va fi dificil să se facă o mişcare de protest de amploare, dar situaţia din Turcia poate constitui o susţinere morală pentru toţi laicii faţă de Guvernele islamiste".
Unii consideră că manifestaţiile din Turcia reflectă o nemulţumire regională faţă de islamul politic, însă Erdogan a fost ales de trei ori, cu o creştere constantă a numărului de voturi în favoarea sa.
La peste doi ani de la revolte, Egiptul şi Tunisia traversează o criză economică şi, în opinia unor specialişti, economia, mai mult decât ideologia, va provoca noi acţiuni de protest. Incertitudinea politică din Tunisia a paralizat investiţiile străine şi ameninţă redresarea domeniului turistic, care reprezintă 7% din PIB şi angajează aproximativ 400.000 de tunisieni. Instabilitatea din Egipt are aceleaşi consecinţe şi afectează negocierile cu FMI privind un împrumut.

"Pistă romanească" în cazul cvadruplei crime din Alpi

n anchetatorii au descoperit că de la domiciliul din Marea Britanie al familiei masacrate au fost efectuate numeroase apeluri spre România cu puţin timp înainte de asasinat

În cazul cvadruplei crime de la Chevaline, comise în septembrie în apropierea Lacului Annecy, anchetatorii analizează în prezent o "pistă românească", dezvăluie ieri "Le Parisien".
Pe 5 septembrie 2012, Saad al-Hilli, în vârstă de 50 de ani, soţia sa Iqbal, 47 de ani, şi soacra sa Suhaila al-Allaf, 74 de ani, de naţionalitate elveţiană, au fost împuşcaţi mortal în Haute-Savoie; lângă maşina acestora a fost găsit mort şi un biciclist francez, într-o parcare forestieră. Cele două fetiţe ale cuplului britanic de origine irakiană au supravieţuit masacrului, cea mare fiind grav rănită. Însă Le Parisien scrie că anchetatorii francezi şi britanici au descoperit că de la domiciliul familiei al-Hilli, la Claygate, în Marea Britanie, au fost efectuate numeroase apeluri spre România şi au fost, de asemenea, primite apeluri telefonice din această ţară pe această linie telefonică fixă. "Un element tulburător, (este că) cinci numere apar în mod repetat, apoi încetează brusc să mai apară în registre", relevă ziarul, care precizează că aceste convorbiri telefonice au avut loc cu trei săptămâni înainte de sejurul în Franţa al familiei al-Hilli. "O probă că această pistă românească suscită interesul anchetatorilor, este faptul că cei doi judecători de instrucţie au solicitat o Comisie Rogatorie internaţională încă de la 16 ianuarie", continuă Le Parisien, potrivit căruia numerele de telefon româneşti ar fi în curs de identificare. Potrivit unor elemente de anchetă, un alt membru al familiei s-ar fi aflat în contact cu România. "Este vorba despre Fadwa al-Saffar, cumnata lui Saad", scrie Le Parisien. În registrele sale telefonice apar convorbiri cu numere de telefon identice celor repertoriate la domiciliul familiei al-Hilli. "Fadwa al-Saffar este mătuşa celor două fiice ale cuplului al-Hilli, Zainab şi Zeena, singurele supravieţuitoare ale masacrului", scrie cotidianul, care citează o moştenire complexă în această ramură a familiei. Era cunoscut, deja, un litigiu familial între Saad al-Hilli şi fratele său, Zaid, cu privire la moştenirea tatălui lor.

Probleme de "coabitare" în sanul Al-Qaida

Liderul Al-Qaida Ayman al-Zawahiri a anunţat că nu a validat "Statul Islamic în Irak şi Levant", proclamat în aprilie de către liderul aripii irakiene a reţelei, Abu Bakr al-Baghdadi. "Şeihul Abu Bakr al-Baghdadi a comis o eroare", creând, "fără să ne consulte", noul stat, o fuziune între Statul Islamic din Irak (ISI) şi Frontul Al-Nusra, o grupare radicală activă în Siria, scrie liderul Al-Qaida într-o scrisoare publicată de Al-Jazeera pe site-ul său de Internet. Această iniţiativă "i-a afectat pe toţi islamiştii", acuză Ayman al-Zawahiri, după care a menţionat că "Statul Islamic în Irak şi Levant nu este valid", iar "Frontul Al-Nusra din Levant este o aripă independentă de Al-Qaida". El le-a ordonat Statului Islamic din Irak şi Frontului Al-Nusra să "înceteze orice ostilitate" reciprocă şi să se ajute cu "oameni, arme şi bani".
Al-Zawahiri îl însărcinează pe un lider religios, şeihul Abu Khaled al-Souri, să-l reprezinte în Siria pentru a "tranşa orice diferend" legat de decizia sa de abroga efemera fuziune între aripile siriană şi irakiană ale reţelei extremiste.
Autenticitatea acestei scrisori nu poate fi verificată, dar Al-Jazeera afirmă că a obţinut o copie din "surse sigure din Siria". Anunţul fuziunii, care a provocat nemulţumiri printre islamiştii angajaţi în Siria împotriva regimului lui Bashar al-Assad, l-a determinat pe liderul Fontului Al-Nusra, Abu Mohammad al-Joulani, să-şi anunţe public jurământul de credinţă faţă de Ayman Al-Zawahiri.
Frontul Al-Nusra, a cărui creare a fost anunţată în ianuarie 2012, a fost alăturat grupării Al-Qaida în Irak, în decembrie, pe lista americană a organizaţiilor teroriste străine.

Putin, "preşedintele ideal" pentru 41% dintre ruşi

Vladimir Putin este "preşedintele ideal" consideră 41% dintre ruşi, relevă un sondaj efectuat de institutul independent Levada, publicat de ziarul Kommersant. "Vladimir Putin se apropie de perfecţiune", titrează cotidianul.
Dintre ruşii care îl consideră pe Putin un preşedinte "ideal", 6% afirmă acest lucru cu certitudine, iar 35% sunt "mai degrabă" de această părere. Conform acestui sondaj, realizat la sfârşitul lui mai, 32% dintre persoanele intervievate apreciază că Putin nu este, "mai degrabă", preşedintele ideal, iar 14% consideră că nu este "cu siguranţă" un preşedinte ideal. Potrivit aceleiaşi surse, 62% dintre ruşi consideră că Putin "are conştiinţa responsabilităţii sale faţă de situaţia din ţară", 61% că are o "bună viziune strategică asupra problemelor ţării", iar 45% că este "atent la nevoile cetăţenilor".
Putin, în vârstă de 60 de ani, aflat la putere de la sfârşitul lui 1999, a revenit la Kremlin în urmă cu un an, pentru al treilea mandat de preşedinte, după o perioadă în care a deţinut postul de premier din motive constituţionale.
Centrul Levada, principalul institut independent de sondare a opiniei publice în Rusia, face parte dintre organizaţiile ameninţate de o nouă lege care califică drept "agent străin" orice ONG ce desfăşoară o activitate politică şi beneficiază de finanţări externe.

Eurodeputat francez: "Nimeni nu îşi doreşte să fie german"

Eurodeputatul francez Jean-Luc Mélenchon, co-preşedinte al Partidului de Stânga, a declarat că în prezent "nimeni nu îşi doreşte să fie german", criticând modelul germanic pe care îl consideră făcut "pentru cei care nu se intereseată de viaţă". Întrebat duminică în legătură cu declaraţiile unui oficial din cadrul partidului de dreapta UMP, Luc Chatel, care a comparat datele demografice din Germania şi Franţa, Mélenchon, cunoscut pentru declaraţiile sale dure, a răspuns: "Suntem totuşi mulţumiţi că avem copii. În 15 ani, vom fi mai numeroşi decât germanii. Germanii sunt un model pentru cei care nu se interesează de viaţă". "Dar pentru cei care se interesează de viaţă, nimeni nu îşi doreşte să fie german. Ei sunt mai săraci decât media, mor mai repede decât alţii şi nu au copii, iar imigranţii fug deoarece nu vor să trăiască împreună cu ei", a adăugat eurodeputatul.


O adolescentă româncă l-a furat pe un consilier al lui Bill Clinton

O adolescentă româncă în vârstă de 13 ani este cercetată în Franţa pentru că i-a furat 300 de euro, la un bancomat de pe Bulevardul Champs-Elysées din Paris, unui consilier al fostului preşedinte american Bill Clinton, anunţă surse din cadrul poliţiei. Pe 22 mai, un consilier care îl însoţea pe Bill Clinton la Paris a fost jefuit la un bancomat din centrul Parisului de doi copii. Aceştia i-au distras atenţia şi i-au luat 300 de euro de la bancomat.
"Este vorba de un furt în stil clasic" pentru regiunea Paris, au explicat surse din cadrul poliţiei. Joi, poliţiştii francezi au surprins-o pe adolescenta de 13 ani în timp ce comitea un furt prin aceeaşi metodă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.