Internațional

Războaiele murdare, aduse în atenţia lumii

Ziarul de Vrancea
9 iun 2013 456 vizualizări
Un documentar denunţă o campanie secretă a SUA de asasinare a unor presupuşi terorişti

Un documentar lansat în Statele Unite critică o campanie secretă de asasinate vizand presupuşi terorişti sau radicali, efectuată de către administraţia Obama, oferind asigurări că aceasta pătează imaginea Americii şi îi creează şi mai mulţi inamici, relatează AFP. În acest fim, intitulat "Dirty wars: the World is a Battlefield" (Războaie murdare: lumea este un camp de luptă), jurnalistul Jeremy Scahill condamnă aceste "asasinate ţintite" comise cu ajutorul unor rachete, avioane fără pilot sau commandouri, în miezul nopţii. În opinia sa, această tactică creează o stare de război permanentă, care "derapează în afara oricărui control". Documentarul depune un efort să ridice un văl secret ce acoperă misiuni efectuate în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001 în Statele Unite, concentrandu-se asupra victimelor civile şi unor acţiuni în Afganistan şi Yemen. El relatează despre o eroare a forţelor speciale, comisă în satul afgan Gardez, unde au fost ucişi cinci civili, inclusiv două femei însărcinate şi un poliţist format de către americani. În documentar, jurnalistul difuzează fragmente ale unei înregistrări video realizate de către o familie afgană la o petrecere la care oamenii dansează şi rad, cu doar cateva minute înainte să fie omoraţi. După această dramă, locuitori din sat îşi strigă furia şi promit să se răzbune. "Dacă americanii mai fac asta din nou, vom fi pregătiţi, atunci, să luptăm împotriva lor", a declarat unul dintre ei. În urma unor scurgeri de informaţii în presă, forţele americane au dat asigurări, iniţial, că victimele erau insurgenţi, după care au admis că este vorba despre o eroare tragică. "Am ajuns să mă gandesc, în decursul anilor pe care i-am petrecut acoprind aceste conflicte, că prin aceste operaţiuni ţintite (...) ne facem mai mulţi inamici noi decat teroriştii reali pe care i-am ucis", a declarat pentru AFP Jeremy Scahill. "Scopul acestui film nu este să spună publicului ceea ce trebuie să gandească despre această campanie antiteroristă, ci să arate altă versiune a ceea ce auzim cel mai adesea la televizor", a adăugat el. În Yemen, documentarul prezintă un lider tribal, un fost parlamentar la nivel naţional, descriind un atac în 2009 cu o rachetă americană de croazieră, de tip Tomahawk, asupra satului beduin al-Majalah, care a omorat peste 40 de persoane, inclusiv copii. Guvernul yemenit a revendicat acest atac, afirmand că a fost vorba despre o tabără de antrenament Al-Qaida. Însă telegrame diplomatice publicate ulterior de către site-ul WikiLeaks au confirmat că lovitura a fost efectuată cu o rachetă americană. Partea cea mai controversată a filmului vizează asasinarea imamului americano-yemenit Anwar al-Awlaki, ucis într-o lovitură cu un avion american fără pilot, în septembrie 2011. Administraţia Obama a recunoscut abia în mai 2012 că a ordonat eliminarea acestui imam.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.