Internațional

MOZAIC STIRI NATIONALE: Antena 3, anchetată pentru încălcarea independenţei justiţiei

Ziarul de Vrancea
7 iun 2013 753 vizualizări
Televiziunea va fi verificată de Inspecţia Judiciară în urma campaniei de intimidare a magistraţilor pornită după ce directorul Antenelor a fost reţinut pentru şantaj

Consiliul Superior al Magistraturii a cerut, vineri, Inspecţiei Judiciare să facă verificări privind posibila încălcare a independenţei justiţiei de trustul Intact, care prin Antena 3 a declanşat o campanie "susţinută, agresivă" împotriva unor instituţii ale sistemului judiciar şi a unor magistraţi. Punctual, sesizarea se referă la atacurile declanşate de trustul patronat de securistul Dan Voiculescu imediat după declanşarea urmăririi penale împotriva lui Sorin Alexandrescu, director al Antenelor. Potrivit CSM, sesizarea are în vedere, în special, discursul moderatorilor şi al unora dintre invitaţii emisiunilor postului Antena 3, care," în calitate de formatori şi vectori de opinie, au depăşit limitele de disciplină a discursului public, cu potenţial de intimidare şi decredibilizare a justiţiei, ca putere a statului".
Directorul Antena TV Group Sorin Alexandrescu a fost reţinut în 30 mai, sub acuzaţia de şantaj. Procurorii au afirmat că urmărea să-l determine pe administratorul RCS&RDS, Ioan Bendei, să semneze un contract de retransmisie de 7,2 milioane de euro anual, promiţând în schimb să nu mai publice informaţiile legate de contractul dintre RCS&DS şi firma lui Dumitru Dragomir. Vineri, Alexandrescu a fost chemat din nou la DNA pentru declaraţii.

Cum măsluia trustul Intact televotingul în 2009

Ziarista Sorina Matei a prezentat pe blog mai multe documente confidenţiale ce vizează un acord încheiat între PSD şi PC în 2008, prin care conservatorii se angajau să sprijine mediatic promovarea alianţei politice dintre cele două partide. Dintr-un alt document reiese că Antena 3 a organizat o campanie de sms-uri, în ziua dezbaterii electorale dintre Mircea Geoană, candidatul PSD la prezidenţiale, şi Traian Băsescu, televotingul urmînd să se desfăşoare pe parcursul confruntării programate la ora 19:00. Totuşi, social-democraţii aveau posibilitatea să voteze încă de la ora 8:00 dimineaţa. "Preşedinţii de organizaţii sunt încurajaţi să facă toate demersurile necesare pentru a asigura implicarea activă a tuturor organizaţiilor din judeţ şi a tinerilor şi voluntarilor PSD, precum şi mobilizarea acestora pentru a participa la televoting, joi, 3 dec. 2009, între orele 08.00-21.30", se arăta în documentul intern al PSD, negociat cu Antena 3.

Ponta se poziţionează lângă Băsescu la ideea Statelor Unite ale Europei

n declaraţia premierului este surprinzătoare în condiţiile în care USL critica vehement anul trecut pierderea suveranităţii Romaniei în detrimentul Uniunii Europene

Premierul Ponta declară că el sprijină formula "Statelor Unite ale Europei" adoptată de preşedintele Băsescu şi că acesta e proiectul pe care trebuie să îl susţină "orice om politic cu viziune", într-un interviu pentru Deutsche Welle. După ce reporterul arată că, nu demult, s-a desfăşurat în mediul public românesc "o mică dispută" pe tema Statelor Unite ale Europei şi că USL a fost destul de reticentă faţă de această formulă adoptată de Traian Băsescu, Victor Ponta s-a poziţionat în favoarea unui astfel de proiect. "Eu nu (n.r. - după ce reporterul a spus că USL a fost reticentă). Eu sunt total convins că - sigur, proiectul ideatic de «State Unite ale Europei» probabil că va mai necesita ceva timp - dar eu sunt convins că acesta este proiectul pe care trebuie să-l susţină orice om politic cu viziune", afirmă Ponta, precizând că proiectul trebuie susţinut indiferent de cedările de suveranitate sau costuri. "Dar, per total, trăgând linie - aspectul ideatic e evident - eu cred, Europa ca să reziste în competiţia mondială trebuie să fie unită, nu avem nicio şansă separat în competiţia cu Statele Unite, cu China", a spus premierul. El mai afirmă că România, în particular, cu cât este mai integrată în UE, cu atât mai bine. "Pentru că istoria noastră ne-a învăţat că, de multe ori, am rămas pe din afara sălii unde se luau decizii şi că, pur şi simplu, a trebuit să acceptăm şi să aplicăm nişte decizii care nu erau neapărat în favoarea României", a explicat Ponta.
Preşedintele Traian Băsescu a reluat de mai multe ori, inclusiv într-un discurs susţinut la Congresul Partidului Popular European (PPE), teoria privind necesitatea constituirii "Statelor Unite ale Europei", ca soluţie la provocările cu care Europa se confruntă în plan intern şi extern.

Peste 50 de revoluţionari, deconspiraţi ca securişti, în 2012

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a iniţiat acţiuni în instanţă pentru constatarea calităţii de lucrător sau colaborator al fostei Securităţi pentru 206 persoane, potrivit raportului instituţiei pe 2012.
Dintre cele 206 noi acţiuni în constatare iniţiate anul trecut, 112 privesc calitatea de lucrător şi 94 pe cea de de colaborator al fostei Securităţi.
În 75 de cazuri, CNSAS a câştigat pe fond, în unele persoanele cercetate făcând recurs, iar în 13, a pierdut pe fond, instituţia formulând recurs. Restul proceselor sunt în curs de soluţionare. Peste 50 de persoane dintre cele ale căror cazuri au fost trimise în instanţă au fost verificate în calitate de deţinători ai titlului de revoluţionar.
Printre persoanele suspectate de colaborare cu securitatea se numără regizorul Alexa Visarion, verificat în calitate de preşedinte fondator al Asociaţiei Culturale Diallog, Dorel Badea Popescu, verificat în calitate de director la Opera Naţională Bucureşti şi Ion Stancu - prodecan, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea Piteşti.

Băiat de 9 ani, violat de doi copii. Poliţiştii au cerut împăcarea familiilor

Conducerea IPJ Ilfov a dispus un control la Poliţia oraşului Chitila, după ce anchetatorii ar fi tratat cu superficialitate cazul unui băiat în vârstă de nouă ani, care ar fi fost violat de doi copii mai mari. Verificările au fost începute după ce tatăl copilului a reclamat faptul că poliţiştii de la Chitila i-au recomandat să se împace cu familiile presupuşilor agresori, în vârstă de 14 ani, pe motiv că "sunt vecini". Un alt argument adus de poliţişti pentru o împăcare ar fi fost acela că, în astfel de cazuri, este nevoie de o expertiză medico-legală, care este costisitoare. Părinţii copilului susţin că au refuzat să urmeze sfaturile primite de la poliţişti şi au achitat contravaloarea expertizei medico-legale după ce şi-au vândut frigiderul şi televizorul. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, în acest caz, poliţiştii de la Chitila nu ar fi făcut cercetarea la faţa locului şi nici nu ar fi audiat martori, cu toate că, în timp ce copilul era supus unor perversiuni sexuale, de faţă ar fi fost şi un băiat în vârstă de 16 ani.
Poliţia Chitila este condusă de Ionel Lefter, fost adjunct al inspectoratului judeţean, demis din acea funcţie în urma scandalului produs după uciderea japonezei Yurika Masuno.

Managerii de spitale cu datorii acumulate trei luni consecutiv vor fi destituiţi

Managerii de spitale vor fi destituiţi în cazul în care unitatea pe care o conduc înregistrează trei luni consecutiv plăţi restante a căror vechime este mai mare decât termenul scadent de plată, măsură convenită cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi aprobată de Guvern. Decizia a fost luată de Guvern prin ordonanţă de urgenţă, cu puţin înaintea reuniunii board-ului FMI privind evaluarea finală a actualului acord.
Conform legii, spitalul public este condus de un manager, persoană fizică sau juridică, numit prin ordin al ministrului. Managerul încheie un contract cu Ministerul Sănătăţii pe o perioadă de maximum trei ani, contract de management care poate însă înceta înainte de termen în urma evaluării anuale sau "ori de câte ori este nevoie", efectuată pe baza criteriilor de performanţă şi a criteriilor specifice stabilite prin act administrativ al conducătorilor ministerelor, inclusiv în funcţie de situaţia plăţilor restante.

A blocat drumul şi a cerut taxă pentru traversarea lui

Un bărbat dintr-o comună din judeţul Alba este cercetat după ce a blocat un drum care leagă două sate şi, pe motiv că ar fi proprietatea sa, cerea localnicilor o taxă de tranzit de 10 lei. Astfel, bărbatul în vârstă de 53 de ani din comuna Bistra a amplasat, joi, o barieră pe drumul care leagă satele Lunca Merilor şi Creţeşti şi a montat o tăbliţă cu mesajul: "proprietate privată, taxă de trecere 10 lei". Un vecin al bărbatului a sesizat Poliţia, iar oamenii legii au deblocat drumul şi au început o anchetă în cazul bărbatului.

Dragnea "promite" şi mai multă birocraţie după regionalizare

Numărul angajaţilor din actualele consilii judeţene nu va scădea odată cu regionalizarea, ci, dimpotrivă, întrucât aceste unităţi administrativ-teritoriale vor avea competenţe mult sporite, a declarat vicepremierul Liviu Dragnea vineri. "Consiliile judeţene vor avea mai multe competenţe şi mai multe atribuţii prin descentralizare, doar dacă vreun consiliu judeţean ar dori să-şi reducă organigrama, dar nu se pune problema ca procesul de regionalizare să ducă la o reducere de personal din aceste instituţii", a spus ministrul Dragnea. Vicepremierul a subliniat că vom putea vorbi despre o Românie regionalizată la finele lui 2013, iar o Românie descentralizată, la finele lui 2014, până la jumătatea lui 2015.
De asemenea, Dragnea a anunţat că pentru stabilirea numelor viitoarelor regiuni vor fi făcute sondaje de opinie, care vor fi lansate în luna iulie.

Un roman, europarlamentarul anului

Petru Luhan a primit premiul "Europarlamentarul anului", acordat în premieră în cadrul Care Awards, pentru implicarea lui în domenii precum scleroza multiplă, cancer şi medicină personalizată, informează vineri un comunicat al grupului PPE dat publicităţii la Bruxelles. Care Awards sunt decernate în fiecare an pentru categorii precum sănătate publică, mediu, siguranţa publică, drepturile omului, violenţa în familie sau educaţie. Este primul an când a fost creat şi premiul "Europarlamentarul anului", pentru care criteriile de selecţie au fost angajamentul faţă de proiectele promovate, impactul acestora asupra societăţii, creativitate şi sustenabilitatea pe termen lung. Care Awards sunt acordate de Asociaţia Europeană a Agenţiilor de Comunicare (EACA). Petru Luhan este nominalizat şi la premiul "Europarlamentarul Anului 2013" secţiunea sănătate, în cadrul galei "MEP Awards" organizată de publicaţia "The Parliament Magazine", alături de eurodeputatul PSD Ciprian Tănăsescu.

Peste 90% din furturile la bancomate din Marea Britanie au autori români

Peste 90 la sută din furturile din bancomate înregistrate în Marea Britanie sunt comise de imigranţi români, anunţă autorităţile, precizând că numărul infracţiunilor de acest fel s-a triplat, relatează Daily Mail în ediţia online.
Potrivit poliţiei britanice, imigranţii români sunt responsabili de 92% din furturile comise la bancomate. În primele patru luni ale acestui an, în Marea Britanie s-au înregistrat 7.572 de furturi la bancomate, cu 2.553 mai multe decât în aceeaşi perioadă din 2012. Daunele se ridică la aproximativ 400 de milioane de lire sterline (aproximativ 470 de milioane de euro).

Mărioara Murărescu, internată la spital în stare gravă

Realizatoarea emisiunii "Tezaur folcloric", Mărioara Murărescu (65 de ani) este internată în stare gravă la Spitalul Judeţean din Cluj, a anunţat Realitatea Tv. Ea suferă de o boală incurabilă şi, după ce a fost supusă la două intervenţii chirurgicale complicate, a refuzat tratamentul. La cererea familiei, medicii de la Clinica de Neurochirugie a Spitalului Judeţean Cluj nu vor furniza niciun fel de amănunte despre starea sa de sănătate. Mărioara Murărescu a realizat şi prezentat mai bine de trei decenii "Tezaur folcloric", una dintre cele mai longevive emisiuni ale televiziunii publice. Recent, ea a fost nevoită să se pensioneze pe caz de boală.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 3947 zile, 2 ore, 15 minute, 41 secunde
Pai cica nu CSM-ul a cerut ci doar Haineala si cica Inspectia Judiciara ancheteaza doar magistrati. Cum e asta oare ?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.