Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Tinerii, vârful de lance al protestelor din Turcia

Ziarul de Vrancea
7 iun 2013 529 vizualizări
Părinţii care îi cred complet străini de politică se înşală cu privire la tinerii din generaţia capitalistă care, cu toate că resping partidele tradiţionale, reprezintă "vârful de lance" al protestelor faţă de Guvernul turc, relatează AFP.

Înflăcărarea tinerilor de a se mobiliza, prin intermediul reţelelor sociale, pentru a se alătura unei mişcări iniţiate de mai mulţi ecologişti din Istanbul, i-a surprins pe sociologi, care credeau că generaţia născută în anii 1990 este complet străină de politică. Sondajele realizate în rândul tinerilor protestatari care ocupă Piaţa Taksim din Istanbul, de o săptămână, au confirmat că, deşi se ţin la distanţă de "bucătăria" politică turcă, ei rămân foarte preocupaţi de "problemele din sfera publică". O anchetă a Universităţii Bilgi din Istanbul a arătat că 53% dintre contestatari nu au participat niciodată la o reuniune politică, iar 70% nu sunt membri niciunei organizaţii politice. Cu toate acestea, 92% dintre ei afirmă că represiunea poliţiei şi restricţiile din viaţa lor cotidiană impuse de Guvernul islamo-conservator, aflat la putere din 2002, adesea denunţate drept o islamizare treptată a Turciei laice, sunt unele dintre principalele motivaţii ale mobilizării lor. "Principala lor revendicare este să nu se intervină în spaţiul lor privat şi să fie ascultaţi", explică sociologul Nilufer Narli, profesoară la Universitatea Bahçesehir din Istanbul.  "Ne luptăm pentru drepturile noastre fundamentale, contra unui Guvern care vrea să ne controleze viaţa", declară Can Dogan, un student în vârstă de 23 de ani, care participă la protestele din Istanbul. "Nu suntem o generaţie de alcoolici sau vandali, suntem cetăţeni responsabili", declară prietena sa Merve. Aceasta este o aluzie la recentele declaraţii ale premierului Recep Tayyip Erdogan, care a calificat manifestanţii drept "extremişti" şi "vandali", şi a încearcat să justifice o lege recentă, care limitează consumul de alcool, din dorinţa de a "nu mai exista o generaţie care merge clătinându-se zi şi noapte sub influenţa alcoolului".
"Erdogan a mizat pe economie pentru a seduce masele. Şi într-o oarecare măsură a reuşit, societatea de consum este în plin avânt în Turcia", declară Cengiz Aktar, politolog la universitatea Bahcesehir. "Cu toate acestea, formula «Consumă şi taci», are limitele ei", a adăugat el. "Oamenii spun «Ajunge, mai vrem şi libertăţi»". Această revendicare este confirmată de Elif Capli, în vârstă de 19 ani, care a venit tocmai de la Ankara. "Nici chiar tatăl meu nu intervine în viaţa mea privată cum o face Tayyip (Erdogan) ", declară tânărul născut într-o familie conservatoare. "De ce se amestecă?"

Solidaritate fără precedent în Ungaria

Extremiştii de dreapta, ţiganii, evreii, conservatorii şi socialiştii lucrează cot la cot pentru a consolida digurile, în aşteptarea unei viituri istorice de pe Dunăre

Ungaria cunoaşte o mobilizare fără precedent, tot spectrul politic şi social unindu-şi eforturile pentru a consolida digurile în faţa viiturii istorice de pe Dunăre, care ameninţă Budapesta şi numeroase localităţi situate de-a lungul fluviului. În faţa creşterii continue a nivelului apelor, care a făcut deja ravagii în amonte în Germania, Austria, Cehia şi Slovacia, cetăţenii ungari uită de animozităţi şi, cot la cot, în grabă, activişti de extrema dreaptă, romi, evrei, conservatori, socialişti depun eforturi într-un elan de solidaritate mai rar întâlnit în această ţară.
La Budapesta, vârful viiturii este aşteptat pentru luni, cu un nivel de 8,85 de metri, un record istoric în comparaţie cu cei 8,6 metri din 2006. Vineri dimineaţa, nivelul Dunării era de 7,81 de metri în capitală.
Şase mii de membri ai serviciilor de gestionare a catastrofelor sunt mobilizaţi, ajutaţi de aproximativ 3.000 de voluntari, în timp ce aproximativ 16.000 de militari şi poliţişti în rezervă aşteaptă apelul autorităţilor pentru a se alătura operaţiunilor de prevenire a inundaţiilor. Organizaţii studenţeşti, cercetaşi şi practic întreg spectrul politic lucrează împreună pentru a umple peste două milioane de saci de nisip care vor trebui să protejeze cele 16 puncte cu grad înalt de risc stabilite de-a lungul unei distanţe de 760 de kilometri a fluviului. "Diferenţele politice trebuie lăsate la o parte. Pe durata viiturii, am hotărât să încetăm toate atacurile împotriva Guvernului", a declarat Attila Mesterhazy, preşedintele celui mai mare partid de opoziţie MSZP (socialist, fost comunist). "Cerem tuturor susţinătorilor noştri să meargă pe diguri", a adăugat el.

"Ne-am luat concediu ca să venim"

Un grup mai puţin obişnuit umple saci cu nisip în cartierul Romai, în nordul Budapestei, cel mai expus indundaţiilor. Acesta este alcătuit din membri ai Gărzii Naţionale Ungare, o emanaţie a partidului de extrema dreaptă Jobbik, şi romi, care reprezintă ţinta atacurilor dreptei. "Ungarii îşi unesc forţele în caz de urgenţă", a declarat o locuitoare din cartier. "Dacă apele vă ameninţă casele, nimeni nu se preocupă să afle dacă persoana care vă ajută are pielea albă sau brună", a afirmat Gabor Veres, de la Garda Naţională Ungară. Grupul este un succesor al Gărzii Maghiare, care a fost o formaţiune paramilitară ce organiza marşuri în sate sărace de romi, interzisă de justiţie în 2009. "Este o legendă mediatică faptul că avem probleme cu toţi romii. Doar criminalii din rândul lor ne deranjează", a afirmat Gabor Veres. Istvan Szilagyi, un rom care locuieşte într-un sat de la nord de Budapesta, a anunţat că a venit împreună "cu câţiva prieteni pentru a-i ajuta pe amicii ungari". "Ne-am luat concediu ca să venim", a adăugat el.
De cealaltă parte a străzii din acest cartier în care a fost ales primarul conservator al Budapestei, Istvan Tarlos, membri ai Coaliţiei Democratice (DK) umplu saci cu nisip, oferindu-l ca exemmplu pe fostul premier Ferenc Gyurcsany, adversarul conservatorilor. "Eu nu aş fi mers niciodată în viaţa mea la o activitate organizată de Jobbik, deoarece cred că sunt fascişti, dar apa vine, se ridică şi, în acest context, nu există romi, persoane fără adăpost sau gărzi aici, ci numai persoane", a anunţat Gabor Szabo, un susţinător al DK în vârstă de 65 de ani care locuieşte în împrejurimi, dar într-un loc sigur.

Se cuminţeşte Viktor Orban?

Ungaria este pe cale să cedeze presiunilor Comisiei Europene în legătură cu ultimele modificări la Constituţie pentru a evita sancţiuni, a mărturisit vineri pentru AFP o sursă europeană apropiată dosarului. Premierul ungar, Viktor Orban, şi-a anunţat într-o scrisoare adresată săptămâna trecută Comisiei Europene decizia de a renunţa la introducerea unei taxe speciale pentru populaţie în cazul în care Budapesta ar trebui să plătească o amendă în urma unei proceduri de infringement din partea UE, a explicat această sursă. Şeful Guvernului de la Budapesta este de asemenea pe cale să dea înapoi în privinţa posibilităţii oferite preşedintelui Oficiului Naţional al Justiţiei de a transfera un proces unui judecător mai conciliant după începerea unei proceduri, ceea ce este considerat o încălcare a principiului independenţei judecătorilor. El a promis de asemenea un compromis privind proiectul de lege care împiedică marile partide să ducă o campanie electorală pe posturi de televiziune private, propunând o excepţie care stipulează că noile reguli nu vor viza alegerile europene.
Cu toatea acestea, Executivul european nu este pe deplin mulţumit şi vrea să acţioneze împreună cu Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei, extrem de îngrijorată de obstacolele în calea exercitării dreptului de a face politică în Ungaria. Cele două organisme vor o modificare a Constituţiei ungare în punctele sale litigioase.
Comisia Europeană este pregătită să lanseze o procedură de infringement. Scrisoarea de începere a procedurii este finalizată, a precizat sursa citată. Însă preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, este în favoarea unei soluţii politice.

Sutienul, interzis la bacalaureat

Mai mult de nouă milioane de tineri chinezi au susţin vineri examenul de bacalaureat, unele candidate fiind rugate să intre în sala de examinare fără sutiene, ale căror balene metalice au fost interzise pentru a se evita copiatul. Pentru a preveni utilizarea de "instrumente electronice de copiat" în timpul "gaokao", bacalaureatul chinez, centrele de examinare din provincia Jilin, în nord-estul Chinei, au fost dotate cu detectoare de metale. Prin urmare candidatele au fost rugate să intre la examen fără sutiene cu balene metalice. Miercuri, Ministerul Educaţiei a promis că va lua măsuri pentru a se evita copiatul, mai ales cu ajutorul camerelor video instalate în sălile de examen, a scris cotidianul China Daily. Diploma de bacalaureat este de acum considerată un instrument esenţial pentru succesul social şi personal în China şi intrarea la facultate a devenit un pas crucial.
Candidaţii nu renunţă la nicio stratagemă pentru a trece examenul. Mizele sunt aşa de mari încât trişatul este un fenomen răspândit şi au fost create în acest sens reţele organizate. În 2012, Ministerul Securităţii Publice a anunţat arestarea a 1.500 de persoane şi confiscarea a 60.000 de kituri electronice destinate copiatului, în special emiţătoare şi mini-căşti.

Două tablouri de Picasso, vândute cu 5,2 milioane de euro

Două tablouri de Pablo Picasso, provenind din colecţia personală a nepoatei artistului, Marina Picasso, au fost vândute în scopuri umanitare cu 5,2 milioane de dolari la o licitaţie organizată de casa Sotheby's, joi seară, la Paris. A fost pentru prima dată când Marina Picasso, nepoata balerinei Olga Khokhlova, prima soţie a pictorului spaniol, a apelat la o licitaţie publică pentru a vinde tablouri de Picasso. Ea a cedat deja câteva opere de artă realizate de celebrul ei bunic unor fundaţii de caritate şi unor persoane private. Tabloul "Femme assise en robe grise", datând din 31 august 1943, a fost adjudecat cu 3,793 milioane de euro. Tabloul, care o prezintă pe artista Dora Maar, era estimat la un preţ cuprins între 2,5 milioane de euro şi 3,5 milioane de euro. "Palette et Tête de Taureau", pictat în 1938, a fost vândut cu 1,393 milioane de euro şi era estimat la un preţ cuprins între 1 milion de euro şi 1,5 milioane de euro.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.