Internațional

Rusia îşi schimbă Prima Doamnă

Ziarul de Vrancea
7 iun 2013 1149 vizualizări
Preşedintele rus Vladimir Putin, care a anunţat joi seară că divorţează de soţia sa Ludmila, după aproape 30 de ani de căsătorie, va fi primul lider divorţat al ţării sale, după Petru cel Mare. Anunţul a şocat ţara profund ortodoxă, iar acum se pare că o altă femeie ar fi motivul despărţirii.

Mass media vorbeşte de ceva ani de relaţia lui Putin cu Alina Kabaeva, o fostă gimnastă olimpică, acum membru al Parlamentului pentru un partid politic al lui Putin. Zvonurile despre despărţirea lui Putin de Ludmila şi relaţia cu Alina Kabaeva(foto), care este cu 31 de ani mai mică decât el, au început în aprilie 2008. Atunci, ziarul Moskovsky Korrespondent a citat o sursă apropiată "cuplului" care spunea că Putin a divorţat de soţia sa şi are o relaţie cu fosta gimanstă, cu care vrea să se căsătorească. Zvonurile au fost negate imediat iar ziarul a fost închis la scurt timp. Bloggerii au spus mai târziu că Alina Kabaeva ar avea doi copii cu Putin, un copil în vârstă de trei ani şi o fetiţă de şase luni. Mai mult, presa străină a raportat că Putin, Alina şi cei doi copii trăiesc într-o vilă la malul mării, în Sochi. Putin a negat vehement acest alegaţii, spunând că sunt "prostii".
Anunţul i-a şocat atât de mult pe ruşi pentru că reprezintă o ruptură totală de tradiţiile ortodoxe şi "sovietice". Putin a promovat în ultima vreme o renaştere a creştinismului ortodox, pe care îl consideră coloana vertebrală a spiritualităţii ruse. Este extrem bizar pentru Putin, un om devotat bisericii, să nu ţină seama de Crezul Ortodox într-un mod atât de public. De altfel, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, a condamnat cu fermitate divorţurile anul trecut.

Va fi amendat Putin pentru că divorţează?

Şocul este cu atat mai mare cu cat recent Duma de Stat a propus un pachet legislativ care să apere "valorile familiale". Se poate imagina o dovadă mai elocventă a "distrugerii instituţiei familiei", comenta, vineri, cotidianul rus Utro. Practic, deputaţii intenţionează să întărească instituţia familiei implementând amenzi pentru divorţ, înăsprind legislaţia privind avorturile şi asigurând recunoaşterea căsătoriilor în biserică alături de cele civile. Astfel de măsuri sunt propuse de proiectul Concepţiei politicii de stat privind familia până în 2025, introdus pentru dezbateri săptămâna aceasta de Comisia pentru problemele femeilor, familiei şi copiilor. Acum, discuţiile vor fi foarte tumultoase, prognozează Utro. Fără îndoială, pe ruşi îi interesează cel mai mult când va veni la "cârmă" (după cum a denumit această căsătorie Putin însuşi) o nouă Primă Doamnă şi dacă Ludmila Putin se va retrage la mănăstire, că tot veni vorba de valori tradiţionale.
Potrivit Utro, este mult prea mare contrastul între comportamentul liderului naţional şi aşa-zisele "valori familiale tradiţionale" pe care le promovează statul. Ce presupun de fapt aceste "valori tradiţionale" nimeni nu a explicat exact. Oficial, în vizor este luată homosexualitatea ca "sistem occidental de valori, care distruge modelele tradiţionale de comportament". Potrivit autorilor pachetului legislativ, pericolul rezidă în faptul că "Rusia este atrasă în mod activ într-un sistem de relaţii caracteristice civilizaţiei occidentale, cu fetişizarea drepturilor şi libertăţilor omului, inclusiv drepturile minorităţilor sexuale". Ruşilor însă nu le trebuiesc aceste drepturi, consideră autorii. Însă, potrivit Utro, problema constă în faptul că tocmai cu morala lucrurile stau prost în societatea rusă: pe fondul marilor probleme, morala a fost mulţi ai de zile ultimul lucru care preocupa autorităţile. Aceasta a fost demonstrat elocvent de cazul trupei rock Pussy Riot, care a provocat o creştere bruscă a atitudinilor anticlericale şi o schismă în societatea rusă, în loc să o unească.  Drept rezultat, Rusia are ce are: preşedintele Putin îşi anunţă divorţul exact în momentul în care imprimanta parlamentului a început să tipărească taloane cu amenzi pentru cei care divorţează, conchide ziarul rus.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.