Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Ciprul cere să fie recunoscut drept cea mai săracă ţară din Europa

Ziarul de Vrancea
6 iun 2013 462 vizualizări
Includerea insulei pe lista ţărilor cu un nivel avansat al sărăciei ar permite Nicosiei să ceară asistenţă dintr-un număr mai mare de fonduri ale UE

Parlamentul cipriot a făcut apel către preţedintele ţării, Nicos Anastasiades, să ceară Comisiei Europene să includă Ciprul pe lista celor mai sărace ţări din Uniunea Europeană, după cum a relatat publicaţia Cyprus Mail. Includerea pe lista ţărilor cu un nivel avansat al sărăciei ar permite Nicosiei să ceară asistenţă dintr-un număr mai mare de fonduri ale UE. Deputatul din partea Partidului Democrat, Angelos Votsis, a indicat că o astfel de cerere ar trebui să fie adresată în prezent din cauza problemelor din economie cu care se confrunta insula. Anul trecut, Ciprul a cerut ajutor financiar Bruxellesului pentru a sprijini băncile ca urmare a deprecierii titlurilor greceşti. UE a fost de acord să ofere zece miliarde de euro cu condiţia ca Cipru să mai găsească în plus 5-7 miliarde. Creditorii internaţionali - Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) - au cerut Nicosiei să introducă un impozit excepţional de 6,75% pe toate depozitele bancare sub 100.000 de euro şi de 9,9% pe cele care depăşesc acest prag. Ulterior, guvernul cipriot a trebuit să accepte şi o creştere a impozitului pe companii, de la 10 la 12,5%.

Soldaţii nazişti se drogau ca să rămână concentraţi

Soldaţii nazişti luau o "pastilă miraculoasă" - metamfetamină -, ca să rămână treji în timpul lungilor marşuri, potrivit scrisorilor lui Heinrich Boll, unul din cei mai cunoscuţi scriitori germani de după război şi câştigător al Premiului Nobel pentru Literatură în 1972. Fiind "un ajutor pentru concentrare" şi comercializat sub numele de Pervitin, drogul era consumat regulat de militari pentru a-şi păstra moralul în condiţiile grele de pe front, scrie huffingtonpost.fr. Utilizarea generalizată a metamfetaminei este confirmată în scrisorile pe care Boll le-a trimis familiei, publicate duminică de Der Spiegel. Faptul că Boll, aflat pe front, cere insistent celor din familia sa să îi trimită drogul demonstrează dependenţa pe care o dădea.
Pe 9 noiembrie 1939, când Boll era în Polonia, a scris părinţilor: "Este greu aici şi sper să înţelegeţi de ce nu vă voi putea scrie decât o dată la două sau patru zile. Acum vă scriu mai ales să vă cer Pervitin. Vă sărut, Hein". Chiar atunci când recunoaşte că a ajuns "rece şi apatic", nu încetează să ceară drogul.
Potrivit Der Spiegel, viitorul scriitor spunea că o singură pastilă îl ajută rămână la fel de concentrat ca după litri de cafea băuţi şi că, după ce o lua, îi dispărea toată anxietatea. În plus, medicii militari puneau metamfetamină în ciocolată, dând piloţilor "Fliegerschokolade" (ciocolata aerului), iar tanchiştilor "Panzerschokolade" (ciocolata tancurilor).
Drogul minune folosit de trupele naziste i-a fost administrat şi lui Hitler. Din 1942, medicul liderului nazist îi injecta zilnic doze de metamfetamină. Se presupune că drogul era utilizat pentru a trata simptomele parkinsoniene ale lui Hitler sau, dimpotrivă, i le-au provocat.
Însă drogul avea efecte secundare groaznice. În afară de ameţeli, transpiraţie, halucinaţii ţi simptome de depresie, unii soldaţi mureau de crize cardiace, în timp de alţii s-au împuşcat când erau în transă.


O bătrână de 84 de ani a câştigat 590 de milioane de dolari la loto

n după ce va plăti impozitele, ea va rămane cu "doar" 370,8 milioane de dolari

Gloria Mackenzie, în vârstă de 84 de ani, care locuieşte în Florida, în sud-estul Statelor Unite, este fericita câştigătoare a potului de 590,5 milioane de dolari care a fost pus în joc în mai la loteria americană, au anunţat autorităţile statale. Bătrâna a încasat astfel cel mai mare pot înregistrat vreodată de o singură persoană în istoria loteriei americane. Aceasta a ales să primească într-o singură tranşă suma care, după impozit se ridică la 370,8 milioane de dolari. Numele câştigătoarei a fost divulgat de autorităţile din Florida la Tallahassee, în nordul statului, în cadrul unei conferinţe de presă la care Mackenzie nu a dorit să asiste. Autorităţile au precizat că bătrâna a cumpărat biletul câştigător într-o filială dintr-un supermarket Publix în Zephyrhills, oraş cu 13.000 de locuitori, situat la circa 50 de kilometri de Tampa.
Americanii s-au înghesuit să cumpere bilete, vândute cu doi euro fiecare în supermarketuri şi alte magazine, pentru această tragere cu premiu record, care a avut loc în noaptea de 18 spre 19 mai, după ce nimeni nu a câştigase cele 364 de milioane puse în joc la tragerea precedentă. Numerele câştigătoare au fost: 10, 13, 14, 22, 52 şi 11 ca număr complementar. Şansele de a câştiga erau de aproximativ una la 175 de milioane, potrivit organizatorilor. Precedentul record pentru această loterie Powerball era de 587 de milioane de dolari, în noiembrie 2012.
Această sumă este al doilea cel mai mare pot din istoria loteriilor din lume. Cel mai mare câştigat vreodată a fost de 656 de milioane de dolari, la loteria Mega Millions în martie 2012, dar a fost împărţit între trei câţtigători.

Primul interviu cu Papa emerit Benedict al XVI-lea

Papa emerit Benedict al XVI-lea afirmă că se simte bine, după trei luni de la demisia sa istorică, într-un interviu publicat de ziarul Bild Zeitung. "Trăiesc ca un călugăr. Mă rog şi citesc. Sunt bine", a declarat fostul papă german, în vârstă de 86 de ani, în acest prim interviu acordat presei. Benedict al XVI-lea (Joseph Ratzinger), care i-a succedat în aprilie 2005 Papei Ioan Paul al II-lea, a demisionat la 28 februarie, afirmând că "nu mai are forţa" să conducă Biserica Catolică, o premieră în ultimele şapte secole.
Benedict al XVI-lea, care a făcut aceste declaraţii la mănăstirea de la Vatican în care s-a instalat începând din mai, a dezminţit totodată zvonuri potrivit cărora ar mânca puţin, afirmă tabloidul. După gestul renunţării, Benedict al XVI-lea a venit, la începutul lui mai, să se instaleze la Mănăstirea "Mater Ecclesiae" de la Vatican, după un sejur la reşedinţa de vară a papilor, Castel Gandolfo, lângă Roma. Această mănăstire a fost reamenajată pentru el pe colina Vaticanului, la doar câteva sute de metri distanţă de succesorul său, Papa Francisc, care l-a întâmpinat la sosire.
Vaticanul a anunţat revenirea acestuia precizând că Papa emerit doreşte să se pună "în serviciul Bisericii, în primul rând prin rugăciune". Benedict al XVI-lea şi Papa Francisc, care locuiesc în acelaşi timp, pentru prima dată în istorie, în cel mai mic stat din lume, cu o suprafaţă de aproximativ 44 de hectare, s-au rugat împreună, atunci, în Capela mănăstirii.

Terapie promiţătoare în cazul sclerozei în plăci

O terapie experimentală se dovedeşte promiţătoare şi fără riscuri în tratarea sclerozei în plăci, conform rezultatelor preliminare ale unui eseu clinic publicate miercuri în SUA. Conform oamenilor de ştiinţă, este vorba de un prim tratament care permite reprogramarea sistemului imunitar al bolnavilor pentru a reduce reactivitatea sa la mielină. Această reducere atinge nivelul de 50% până la 70%.
Scleroza în plăci este o boală caracterizată de distrugerea progresivă a tecii de mielină care protejează neuronii cerebrali şi de pe măduva spinării şi joacă un rol esenţial în transmiterea electrică a influxului nervos. Atunci când această teacă protectoare este distrusă, impulsurile electrice nu mai pot circula eficient, antrenând o serie de simptome care pot ajunge până la paralizie şi la cecitatea pacientului. "Această terapie opreşte răspunsul autoimun deja activat şi împiedică activarea unor noi celule autoimune", explică Stephen Miller, profesor de microbiologie şi imunologie la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Nord-Vest din Chicago, coordonatorul acestui studiu publicat în ultimul număr al revistei americane Science Translational Medicine. "Abordarea noastră lasă intactă funcţionarea sistemului imunitar", mai adaugă el. În cadrul primei faze a acestui studiu, desfăşurate în Germania pe 9 pacienţi voluntari, cercetătorii au folosit celule din globulele albe ale pacienţilor pentru a le inocula, fără ca sistemul imunitar să detecteze, miliarde de antigene de mielină, până când sistemul imunitar ajunge să dezvolte o toleranţă şi nu le mai tratează ca pe un pericol pentru organism. Terapiile existente în prezent dezactivează sistemul imunitar al pacienţilor cu slceroză în plăci, lăsându-le organismul vulnerabil la numeroase infecţii şi cu un risc oncologic foarte ridicat. Autorii studiului au recunoscut că numărul pacienţilor pe care s-a desfăşurat acest studiu este prea mic pentru a fi relevant din punct de vedere statistic şi pentru a afla dacă acest tratament poate stopa şi evoluţia sclerozei în plăci. Ei au precizat însă că, din rândul celor 9 subiecţi, cei care au au primit cele mai importante doze de celule din globule albe cu antigene au înregistrat şi cea mai puternică reducere a reactivităţii mielinei.

Erdogan nu face nici un pas înapoi

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat ieri că guvernul său nu renunţă la controversatul proiect de desfiinţare a parcului Gezi din centrul Istanbulului, în pofida masivelor proteste antiguvernamentale generate de planurile executivului de reamenajare a zonei, relatează Reuters. "Proiectul respectă istoria, cultura şi mediul. Ceea ce facem noi este să apărăm drepturile majorităţii şi să apărăm frumuseţea Istanbulului", a declarat Erdogan în cursul vizitei pe care o efectuează în Tunisia, potrivit AFP.
Protestele care au loc în prezent în întreaga Turcie au început vinerea trecută, după reprimarea manifestaţiei câtorva sute de activişti care ocupau de trei zile Parcul Gezi încercând să împiedice tăierea a 600 de copaci pentru a permite realizarea unui proiect imobiliar.
Manifestaţiile au degenerat ulterior în confruntări între poliţie şi mii de protestatari pe cuprinsul ţării şi s-au soldat cu peste 4.000 de răniţi şi mii de arestări. Mişcarea s-a extins în 67 de provincii, inclusiv capitala Ankara şi oraşele de coastă Antalya şi Izmir.

Posibile negocieri între cele două Corei

Coreea de Sud a acceptat ieri propunerea Coreei de Nord de a angaja negocieri oficiale asupra unui anumit număr de subiecte ce provoacă fricţiuni, după luni de tensiuni în Peninsula Coreeană. Anunţurile privind negocierile intervin în contextul unor disensiuni puternice între ţările occidentale şi regimul nord-coreean din cauza unui al treilea test nuclear al Phenianului, efectuat în februarie şi urmat de ameninţări de atac împotriva Statelor Unite. Guvernul sud-coreean "primeşte în mod pozitiv propunerea de negocieri oficiale din partea Coreei de Nord", a anunţat într-un comunicat Ministerul Unificării, însărcinat cu relaţiile cu Phenianul, precizând că va anunţa ulterior locul şi calendarul acestor negocieri. "Sperăm că Seulul şi Phenianul vor profita de această oportunitate pentru a construi o relaţie de încredere mutuală", a adăugat el. Într-un comunicat, difuzat de agenţia de stat KCNA, Comitetul nord-coreean pentru Reunificare Paşnică a Coreei (CPRK), însărcinat cu relaţiile cu Seulul, a propus angajarea de negocieri cu Coreea de Sud în vederea redeschiderii complexului industrial intercoreean de la Kaesong şi reîntregirii familiilor separate la sfârşitul războiului din Coreea în 1953. CPRK nu a specificat la ce nivel de reprezentare s-ar putea desfăşura discuţiile şi a lăsat la discreţia Seulului alegerea datei şi locului. Coreea de Nord s-a declarat pregătită să dezbată viitorul complexului de la Kaesong, unde lucrează peste 50.000 de muncitori nord-coreeni şi sute de cadre de conducere sud-coreene. Acest complex, crucial în obţinerea valutei străine pentru regimul comunist, a fost închis de Phenian la începutul lunii aprilie. În plus, Coreea de Nord s-a arătat dispusă se negocieze reluarea vizitelor turistice la Muntele Kumgang, una dintre cele mai frumoase destinaţii turistice ale Coreei de Nord, datorită vegetaţiei bogate, crestelor şi defileurilor sale, dar şi vederii impresionante la mare.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.