Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Papa Francisc: A arunca mâncare este ca şi cum ai fura de la săraci

Ziarul de Vrancea
5 iun 2013 473 vizualizări
Aproximativ 1,3 miliarde de tone de mâncare ajung anual la gunoi

Papa Francisc a denunţat ieri ''cultura risipei" într-o lume tot mai consumeristă şi a spus că a arunca mâncare este ca şi cum s-ar fura de la săraci. "Bunicii noştri îşi făceau un merit din a nu arunca mâncarea rămasă. Consumerismul ne-a obişnuit cu risipa zilnică a mâncării şi nu suntem capabili să-i vedem adevărata valoare", a spus Francis în cadrul audienţei sale săptămânale din Piaţa Sfântul Petru. "A arunca mâncare este ca şi cum ai fura de pe masa celor săraci şi înfometaţi", a spus Suveranul Pontif.
De la preluarea funcţiei în luna martie, Papa Francisc a afirmat că vrea ca cei 1,2 miliarde de membri ai Bisericii Romano-Catolice să-i apere pe săraci şi să practice o austeritate sporită. El a făcut de asemenea mai multe apeluri la o reformă financiară globală.

Circa 870 de milioane de persoane sunt afectate de foamete

Aproximativ 1,3 miliarde de tone de mâncare, echivalentul unei treimi din ce se produce pentru consumul uman, se pierd sau se irosesc în fiecare an, potrivit agenţiei alimentare a ONU. În lumea industrializată, consumatorii sunt cei care irosesc cele mai mari cantităţi de alimente, deseori întrucât cumpără prea mult şi sunt nevoiţi să arunce ceea ce nu reuşesc să mănânce. Un studiu sprijinit de ONU şi făcut public ieri arată că măsuri simple precum o mai bună depozitare şi reducerea porţiilor supradimensionate ar diminua semnificativ cantitatea mare de mâncare irosită.
În restaurantele americane, persoanele care au luat masa în oraş au irosit 9% din produsele cumpărate, parţial din cauza unui trend de a creşte dimensiunea porţiilor şi a recipientelor, de la cheeseburgeri la băuturi răcoritoare, se arată în raportul Institutului Mondial pentru Resurse şi al Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu. Papa Francisc a mai spus că această ''cultură a risipei'' este cu atât mai deplorabilă luând în considerare răspândirea foametei în lume. Potrivit ONU, circa 870 de milioane de persoane sunt afectate de foamete, în timp ce două miliarde suferă de cel puţin o deficienţă nutriţională. Suveranul Pontif, născut în Argentina, a subliniat de asemenea că atenţia mare acordată banilor şi materialismului a făcut ca problemele pieţei financiare să fie văzute ca tragedii, în timp ce suferinţa umană a devenit normală şi ignorată. "În acest fel, oamenii sunt desconsideraţi ca şi cum ar fi gunoaie", a mai spus papa.

Creierul infractorului, martor al acuzării

În viitorul apropiat instanţele de judecată se vor putea pronunţa asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei unui suspect în urma examinării unor imagini scanate ale creierului acestuia, conform unui material publicat de LiveScience.com.

Tehnologiile de imagistică cerebrală au evoluat rapid până la punctul de la care este posibil să fie identificat, spre exemplu, ce obiect a fost furat de o anumită persoană, pornind de la examinarea activităţii neuronale a respectivei persoane. Însă cât de sigure sunt aceste informaţii şi pot ele oare să fie folosite pentru a condamna un suspect într-un proces penal? O comisie de experţi a abordat acest subiect la sfârşitul săptămânii trecute, cu ocazia World Science Festival. Discuţiile acestei comisii s-au axat pe subiectul documentarului intitulat "Brains on Trial with Alan Alda", documentar ce va fi difuzat în luna septembrie şi este prezentat chiar de actorul Alan Alda ("M*A*S*H*"). Rezonanţa magnetică funcţională (fMRI) este una dintre aceste tehnologii care promit că vor putea stabili vinovăţia sau nevinovăţia unei persoane. Această tehnologie urmăreşte schimbările în fluxul sanguin care indică păţile active din creier.
Într-un clip extras din documentar, Alda participă la un experiment fMRI. Actorului i se spune să "fure" un obiect - un inel sau un ceas - dintr-un sertar, fără să le spună cercetătorilor ce a ales. Apoi Alan Alda este supus unei scanări fMRI unde i se cere să mintă cu privire la obiectul furat. De aici oamenii de ştiinţă îşi pot da seama care este obiectul cu adevărat furat de actor, pentru că în momentul în care a minţit activitatea cerebrală din anumite părţi ale creierului s-a modificat, fapt care l-a trădat.

Acurateţe de 80%

Astfel, folosind astfel de tehnologii imagistice, oamenii de ştiinţă pot detecta atunci când o persoană minte cu o acurateţe plasată, în prezent, între 70% şi 80%, conform lui Anthony Wagner, membru al comisiei, psiholog şi neurolog la Universitatea Stanford. În alte studii, a fost suficient ca subiectul supus examinării imagistice să privească o singură dată o anumită imagine (spre exemplu scena unei crime), iar dacă imaginea este una familiară i se va activa o anumită regiune cerebrală, conform lui Wagner. O problemă în utilizarea tehnicilor fMRI ca probe în justiţie este că sistemul nervos central poate prezenta caracteristici similare şi dacă suspectul doar îşi imaginează că ar fi comis respectiva infracţiune.
Scanarea creierului unei persoane acuzate de comiterea unei infracţiuni ridică şi problema de ordin moral cu privire la dreptul respectivei persoane la intimitate. "Ce tipuri de drepturi constituţionale sau de altă natură poate avea o persoană, astfel încât să împiedice poliţia să-i scaneze creierul?", se întreabă Nita Farahany, profesor de drept la Duke University din Durham. "Nu există nimic de acest fel care să ne poată proteja în cazul în care suntem suspecţi într-un caz de crimă, spre exemplu", a mai adăugat el. În pofida nivelului deocamdată destul de scăzut de acurateţe, de maxim 80%, acest sistem s-ar putea dovedi mai bun în anumite cazuri, în condiţiile în care este de notorietate faptul că depoziţiile martorilor pot fi extrem de subiective şi voit sau involuntar eronate.

Pană unde merge cenzura presei în Turcia

Postul de televiziune Bloomberg HT a suspendat, marţi, difuzarea unui joc televizat, după ce prezentatorul său le-a pus concurenţilor întrebări despre protestele antiguvernamentale care au zguduit Turcia în ultimele şase zile.
"Mască cu gaze", "poliţie", "violenţă", "arestare", "popor", "cenzură" şi "pacifism" - acestea erau cuvintele care trebuiau ghicite, după punerea întrebărilor, de concurenţii de la emisiunea "Kelime Oyunu", un program în direct difuzat zilnic de Bloomberg HT. A doua zi după această ediţie cu o tematică inedită, difuzarea emisiunii a fost suspendată, fără nicio explicaţie din partea conducerii postului TV, afirmă cotidianul Hürriyet în ediţia sa online. "Situaţia este puţin confuză în acest moment. Pur şi simplu, mi s-a cerut ieri să nu fac emisiunea, iar spaţiul meu orar a fost dat" unui alt program, a declarat Ihsan Varol, prezentatorul emisiunii "Kelime Oyunu".
Presa turcă a fost aspru criticată de manifestanţi, care consideră că maniera în care aceasta a prezentat protestele contra premierului Recep Tayyip Erdogan şi reprimarea lor de către poliţie au fost părtinitoare şi favorabile autorităţilor.
Manifestaţiile anti-guvernamentale au continuat şi ieri. Mii de persoane au răspuns la apelul a două sindicate şi s-au adunat în piaţa Taksim din Istanbul. Plecaţi din două locuri diferite, manifestanţii au invadat piaţa Taksim, purtând drapele roşu cu alb şi cerând demisia şefului Guvernului. "Taksim, rezistă, muncitorii vin!", scandau manifestanţii. "Această naţiune nu se va înclina în faţa ta!", au strigat protestatarii adresându-i-se şefului Guvernului.

O specie dispărută de şopârle se va numi Jim Morrison

O specie dispărută de şopârle, care a trăit în Asia de Sud-Est în urmă cu 36-40 de milioane de ani, a primit numele Barbaturex morrisoni, în semn de omagiu adus solistului trupei The Doors, Jim Morrison. Numele ales pentru aceste şopârle, care aveau o lungime de 1,8 metri, reprezintă un omagiu adus lui Jim Morrison, care îşi spunea "The Lizard King" ("Regele şopârlă"). Oamenii de ştiinţă cred că temperaturile din acea epocă, mai ridicate decât cele din zilele noastre, au ajutat aceste şopârle să ajungă la dimensiuni atât de mari. Potrivit cercetătorilor, şopârlele din această specie dispărută concurau cu mamiferele pentru resursele de hrană. Paleontologii de la Universitatea Iowa, al căror studiu a fost publicat în Proceedings of the Royal Society B, au analizat fosilele acestor reptile uriaşe şi au descoperit că ele au fost cele mai mari şopârle erbivore care au trăit pe Terra. Au trăit alături de alte mamifere erbivore şi carnivore în perioada Eocen şi aveau o greutate de aproximativ 27,2 kilograme. Şopârlele din epoca modernă, precum iguanele, sunt mai mici decât celelalte erbivore şi sunt vânate de mulţi prădători mari mari decât ele. Însă Barbaturex morrisoni era mai mare decât cele mai multe dintre mamiferele carnivore din Eocen.
Trupa The Doors, fondată în 1967, la Los Angeles, este celebră pentru o serie de hituri precum "Light My Fire", "The End", "L.A. Woman", "Break on Through (to the Other Side)" şi "Riders on the Storm". Grupul nu a supravieţuit mult timp după moartea solistului Jim Morrison, în 1973. Formula originală a trupei The Doors era completată de toboşarul John Densmore, clăparul Ray Manzarek, care a murit în mai anul acesta, şi chitaristul Robbie Krieger.

Fostul premier sloven, condamnat la închisoare

Fostul premier conservator sloven Janez Jansa (2004-2008 şi 2012-2013) a fost condamnat, ieri, de Tribunalul din Ljubljana la doi ani de închisoare şi 37.000 de euro amendă. Instanţa l-a declarat vinovat de corupţie la semnarea, în 2006, a celui mai mare contract de armament din această ţară cu compania finlandeză Patria, care s-a ridicat la 278 de milioane de euro. Ceilalţi doi acuzaţi, omul de afaceri Ivan Crnkovici şi generalul Tone Krkovici, au fost condamnaţi la 22 de luni de închisoare şi la plata unei amenzi de 37.000 de euro fiecare. Judecătoarea Barbara Klajnsek a încheiat un proces-fluviu de 21 de luni, declarându-l pe Janez Jansa "vinovat că a dat sau primit mită, sau că a primit şi promis mită în timpul cumpărării unor vehicule blindate" de la compania Patria. În momentul pronunţării verdictului, ea a explicat că Janez Jansa a acceptat acordul cu Patria, în schimbul unor comisioane care au fost plătite partidului conservator sloven SDS al fostului premier. Cei trei bărbaţi, prezenţi în boxa acuzaţilor, au pledat nevinovat.
Contractul de armament semnat de Slovenia, în 2006, cu Patria prevede vânzarea a 135 de vehicule blindate pentru modernizarea armatei slovene, după integrarea acestei ţări în NATO, în 2004, acelaşi an în care a aderat la Uniunea Europeană.

Mii de persoane, evacuate în urma unui incendiu la metroul din Moscova

Aproximativ 4.500 de persoane au fost evacuate ieri în urma unui incendiu aparent provocat de un cablu care a luat foc la metroul din Moscova, iar patru persoane au fost spitalizate, a anunţat Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă. "Incendiul din tunelul staţiei Ohotni Riad (în apropiere de Kremlin) a fost controlat", a anunţat ministerul într-un comunicat. "Treizeci şi una de persoane s-au adresat serviciilor de salvare pentru a primi un ajutor medical, iar patru persoane au fost spitalizate din cauza intoxicării cu monoxid de carbon", a precizat Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă. "Un cablu a luat foc" în tunel, a anunţat un purtător de cuvânt al ministerului, Viktor Biriukov, adăugând că "este încă devreme pentru a stabili cauzele incendiului". "Medici şi psihologi au fost trimişi la faţa locului pentru a ajuta pasagerii. Ei au nevoie de apă pentru a se spăla pe faţă", a declarat Biriukov

Rebelii sirieni au pierdut un oraş strategic

Armata siriană a preluat controlul oraşului strategic Al-Qusayr, situat în apropiere de graniţa cu Libanul, a anunţat ieri televiziunea publică siriană, iar rebelii au confirmat retragerea lor după o ofensivă lansată de forţele guvernamentale şi combatanţii Hezbollahului libanez, soldată, potrivit unui comunicat, cu sute de morţi. Cucerit de insurgenţi în urmă cu 18 luni, Al-Qusayr era asediat de peste două săptămâni de către trupele guvernamentale, sprijinite de miliţiile şiite ale Hezbollahului libanez. ''Forţele noastre armate eroice au readus securitatea şi stabilitatea în întregul oraş Al-Qusayr'', se afirmă într-un comunicat difuzat de televiziune.
Un combatant al Hezbollah a confirmat această informaţie. ''Am întreprins un atac surpriză în primele ore ale dimineţii şi am intrat în oraş: Ei (rebelii) s-au retras'', a declarat el
Imaginile difuzate de canalul regional de televiziune Al-Mayadeen arată militari în timp ce arborau drapele siriene cu fotografii ale preşedintelui Bashar Al-Assad pe resturi de clădiri de pe străzile oraşului. ''Faţă de un enorm arsenal şi intervenţia vădită a Hezbollahului, zeci de combatanţi au rămas în urmă şi au asigurat retragerea camarazilor lor, precum şi a unor civili'', se afirmă într-un comunicat al insurgenţilor. Un purtător de cuvânt al insurgenţilor a declarat într-o primă etapă la canalul de televiziune Al-Jazeera că forţele rebele au pierdut teren, dar că luptele continuă la Al-Qusayr.
Preluând controlul asupra oraşului, guvernul de la Damasc doreşte să asigure legătura dintre valea Bekaa din Liban, bastion al Hezbollah, şi regiunile de coastă ale Siriei unde trăiesc numeroşi alawiţi, membri ai unei ramuri şiite căreia îi aparţine Bashar al-Assad.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.